ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Porolissum, Grădina Zmeilor, Grădina Botanică din Jibou

TIPĂREȘTE

Când mi-am auzit soția spunându-mi că mergem în Sălaj pentru a vizita ceva obiective turistice, am zis că depășește măsura. Sălaj? Da, mi-a spus răspicat, mai ales că deja făcuse rezervarile împreună cu sora ei. Okiii. O plimbare nu strică. Așadar, ziua de Sâmbătă pe care ne-am alocat-o plimbării, a fost așa:

Cetatea Porolissum - La noi în sat, cum s-ar spune. Noi am fost cazați în Moigrad-Porolissum.

14 minute, 9,4 kilometri. Se plătește bilet de intrare, un ranger bine îmbrăcat luându-ne banii.

Tarifele:

Adulți -11,00 lei/ persoană

Pensionari - 6,00 lei/ persoană

Elevi, studenți - 6,00 lei/persoană

Copii sub 7 ani - gratuit

Filmare/fotografiere - 341,00 lei/oră

Porolissum a fost construită ca un castru militar de împăratul Traian, în 106, după al doilea război cu dacii. Era un castru mare pentru vremea aceea, găzduia mii de soldați, unii aduși din Britania și Spania. Fortul s-a dezvoltat foarte mult și foarte repede, după 10 ani a devenit capitala provinciei Dacia Porolissensis și după doar 100 de ani număra 15.000 de locuitori. Cetatea a fost locuită încă niște multe sute de ani după retragerea romanilor din 271. Dimensiunile castrulului și suprafața acestuia sunt de 230x300m2, adică 6,9 ha.

Săpăturile au început prin 1970. Așa au 'apărut' templele lui Jupiter sau Liber Pater, amfiteatrul, casele, Poarta Praetoria, etc. Am trecut pe la toate încercând pe cât posibil să rețin cât mai mult din descrierile bine 'construite' pe panourile cu informații. Da, în mod special am apreciat restaurarea perfectă a castrului făcuta prin 2018. Totul bine pus la punct. Ici-colo a mai sărit cimentul, dar...

Ca fapt divers, aici și-au filmat un videoclip cei de la trupa Bosquito. Este mai mult plimbare de vreo două ore amestecată cu puțină istorie, binefăcătoare tuturor celor interesați.

Grădina Zmeilor- Buhuhuu, să vezi cafteală în paloșe și săbii! Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național, fiind o rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic. De la pensiune am făcut până la Grădina Zmeilor cam 26 minute. Drumurile sunt bune. Zmeii se află la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, aceștia fiind în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou. I♡Jibou! Parcarea este generoasă, noi ajungând devreme, în jurul orei 10. Lume puțină. Accesul este liber pe un alee 'forestieră' pietruită. Am înaintat prin pădurice, ne-am întâlnit cu formațiuni geologice neregulate dintr-un pământ amestecat cu piatră care ne-au prins într-o atmosferă de basm, punându-ne imaginația la încercare. Da, chiar așa. Deoarece numele formațiunilor erau simpatice. Zmeul și Zmeoaica, Călugării, Acul Cleopatrei, Fata Cătanii, Sfinxul, Foișorul Zmeilor, Horia, Cloșca și Crișan, Eva, etc. Este și o peșteră în care nu am intrat, doar pe buză, deoarece nu aveam lanternă la noi.

Am înțeles din ce am citit că există și o cascadă mică, mai ales dupa o perioadă de precipitații. Nu este nevoie de echipament special. O pereche de pantofi sport face toți banii. Ne-am bucurat de umbra zecilor de stejari și ne-am relaxat privind in zare de sus, de pe platforma creată de natură, omul intervenind doar cu gardul de protecție. Există toalete. La sfârșit, după vreo două ore de hoinărit, ne-am oprit la chioșcul cu gogoși, langoși și vin de coacăze. Vinul l-am luat acasă.

Dacă sunteți în căutarea unei experiențe inedite și a unei priveliști captivante, Grădina Zmeilor este cu siguranță un loc pe care trebuie să îl vizitați. Mai ales cu copiii. Este un loc în care arta unica a naturii și mitologia din imaginația noastră se întâlnesc pentru a crea o atmosferă unică și fascinantă. Pe noi ne-a prins.

Grădina Botanică din Jibou. Noi am vizitat și grădina botanică din București și cea din Cluj, dar aceasta din Jibou este peste. Nu glumesc. Surprinzător de bine îngrijită și de dotată, întinsă ca suprafață și cu niște sere spectaculoase din punct de vedere al numărului mare de plante.

Grădina Botanică a fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate. În anul 1970 s-a deschis publicului. Program 08-18.30. Preț 20 lei.

Serele botanice adăpostesc colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri și de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar și piese de muzeu. Impresionant pentru i♡jibou.

Am făcut o mulțime de fotografii, mai ales fetele, admirând rând pe rând și pe sărite plantele atent îngrijite. Mai ales cele din grădina japoneză. Am vizitat și acvariul, parcul zoologic cu cerbi și mistreți, volierele cu păsări. Da, parcul este imens și nu peste tot îngrijit, probabil acum se lucrează la asta, ca orice obiectiv turistic din România, dar oricum este mult de muncă si nevoie de mulți bani. Incet, încet, sunt convins că totul se va regla. Oricum, grădina botanică este de vizitat fără doar și poate. Pe noi ne-a impresionat. Spor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vladix18 in 29.09.24 07:38:37
Validat / Publicat: 29.09.24 08:50:35
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Grădina Botanică din Jibou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adso
[29.09.24 09:19:43]
»

@vladix18: Alte locuri de vizitat în județul Mureș găsim în județul Sălaj.

Faine, însă!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[29.09.24 10:11:36]
»

@adso: neața! Da, da, n-am găsit Sălaj, sperand ca administratorii sa mute articolul.

webmasterX
[29.09.24 10:18:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă județul Sălaj, ZALĂU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte locuri de vizitat în județul Mureş]

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[29.09.24 10:30:18]
»

@webmasterX: Mulțumesc! Apreciez.

mprofeanu
[01.10.24 13:16:23]
»

@vladix18: Frumoase obiective turistice și destul de grupate. Am făcut o simulare și se pot vizita ușor într-o jumătate de zi cred. Am revizitat Grădina Botanică din Cluj vezi impresii și spui despre Grădina Botanică din Jibou că este peste aceasta. Sper să ajung și eu acolo anul viitor când voi reveni la Cluj. Am reținut, merită cu prisosință! Felicitări pentru articol și informațiile utile!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[01.10.24 13:24:01]
»

@mprofeanu: mulțumesc! Asta din Jibou mi s-a părut mai bogată la sere. Parcă mai întinsă și mai bine îngrijită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă județul Sălaj:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054574012756348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1