GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Insula Brac se afla in largul Coastei Dalmate, la cca. 50 de minute cu ferryboatul din Split.
Insula are si aeroport, dar zborurile sunt sezoniere.
Insula se afla aproape de mai cunoscuta insula Hvar.
Brac este o insula relativ mare si este o insula muntoasa, cel mai inalt varf se numeste Vidova Gora si are in jur de 800 m inaltime.
Am petrecut o saptamana reconfortanta, de o binemeritata relaxare, in luna mai a acestui an, impreuna cu fiul nostru la acea vreme in varsta de 7 luni.
Noi am mers in localitatea Bol, in sudul insulei Brac.
Am ales sa inchiriem o vila, in loc de a ne caza la hotel. Vila era din piatra, in stil tipic dalmat, avea 3 dormitoare si se afla direct pe faleza. Avea si o gradina mare.
Faleza de aici este o promenada ce se intinde din centrul oraselului pana la Zlatni Rat.
De pe faleza existau trepte care coborau direct pe plaja.
Plaja din dreptul vilei noastre era, practic, doar o fasie ingusta de tarm, cu pietris (ca mai toate plajele din Croatia), cu o apa turcoaz, extrem de curata. Deoarece am fost la inceputul lui mai nu s-a pus problema sa facem baie in mare (care avea cam 18 grade).
Zlatni Rat, care se afla intr-una din extremitatile statiunii Bol, este cea mai cunoscuta plaja de la Marea Adriatica. Inseamna in limba croata Golden Cape.
Este superba iar vara aduna o mare de turisti.
Zlatni Rat este un promontoriu din pietris.
Apa de la Zlatni Rat este foarte curata, transparenta, (datorita si faptului ca fundul marii e din pietris, nu din nisip, si apa nu se tulbura). Intr-o zi cand marea e linistita vizibilitatea apei poate ajunge pana la 10 metri.
La Zlatni Rat, ca de altfel in toata insula Brac, exista paduri de pini. Este o specie de pini ce se intalneste doar in aceasta zona.
Se spune ca aerul de aici (foarte curat si pentru ca pe insula sunt putine masini si deci putina poluare), o combinatie intre aerul sarat al marii si aerul frumos mirositor emanat de pini- este deosebit de benefic celor cu boli pulmonare.
Mai sunt multe specii de arbusti mediteranieni, cum ar fi iasomia si oleandrul, cu miros imbatator mai ales la lasarea serii.
La inceputul lunii mai, cand am fost noi, plaja Zlatni Rat era pustie, vremea fiind destul de urata (batea un vant extrem de puternic si era foarte innorat). Dar noua nu ne-a pasat, pentru ca nu venisem oricum acolo cu intentia de a face plaja.
Nu mai fusesem in concediu de un an si eram doar la relaxare si plimbari in aer liber.
Am inteles, insa, ca in timpul verii temperaturile de aici ajung la mult peste 30 de grade si statiunea, precum si faleza (la ora la care am fost noi cvasi pustie) devin neincapatoare.
Centrul statiunii Bol este extrem de pitoresc. Rar am vazut statiuni atat de ingrijite.
Centrul se afla, practic, in port. Nu este un port mare, ci un portulet, dar si aici (porturile in general au apa poluata si murdara) apa este foarte curata, nu se vede nici urma de gunoaie. In portulet sunt ancorate o multime de barcute si adesea vin vase mari de croaziera (care fac turul insulelor croate si ancoreaza in fiecare noapte in alt port).
Drept pentru care, in fiecare seara, statiunea se anima de turisti (in special nemti si britanici), atat adolescenti, cat si de varsta a treia.
De-a lungul portuletului din Bol sunt insirate cladiri cu mai multe etaje, din piatra, in stil traditional dalmat, dar si cladiri cu arhitectura venetiana.
Tot de-a lungul portuletului sunt insirate o sumedenie de terase dragute (centrul Bol-ului este pietonal), unde poti alege sa-ti bei cafeaua de dimineata, sa iei pranzul sau sa savurezi un coktail la lasarea serii, admirand soarele care "cade" in mare.
Mancarea de la aceste terase este extrem de gustoasa, foarte mult peste, dar si mancare traditionala croata si nelipsitele pizza&pasta.
Cel mai fancy barulet din zona, o terasa, de fapt, se numeste "Varadero" si serveste diverse coktailuri si moktailuri, dar sunt si alte terase la fel de dragute si toate au vederea spre port si spre mare.
Daca faci o plimbare dincolo de centrul orasului, mai exista cateva restaurante bune, ce servesc in principal peste si fructe de mare, poti apoi ajunge la manastirea din Bol.
Aceasta este o manastire dominicana celebra pentru ca adaposteste lucrarile artistului local Tripo Kokolja si merita o vizita.
Trimis de mariarosa in 14.07.10 11:19:22
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariarosa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
si aici se poate schimba melodia atasata daca se doreste!
refrenul suna cam asa:
sufletele noastre canta acelasi cantec
al meu la tamburina, al tau la mandolina
sufletul nostru canta acelasi cantec de dragoste
pentru Dalmatia si Slavonia!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 O limbă de pământ pietruit, plaja lor faimoasă, Zlatni Rat — scris în 15.08.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Bol, o destinatie pentru intreaga familie — scris în 06.12.15 de ruxanbdra din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 La cornul abundentei turistice! — scris în 26.11.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 SUPETAR - un oras cu autoritate apostolica — scris în 20.11.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Bol - alte plaje — scris în 20.08.13 de jeni din SIBIU - RECOMANDĂ