GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dubrovnik - impresii de calatorie si recomandari
Daca ati decis sa mergeti la Dubrovnik cu siguranta va informati despre ce si cum veti vedea, gasi, trai, simti acolo. Eu voi fi mai succint cu obiectivele turistice, exista pe sait o pleiada de articole excelente in acest sens si voi fi mai orientat spre detalii ajutatoare pentru un concediu de neuitat. Cu mentiunea ca am fost in aprilie 2017, oarecum in extrasezon si exista riscul ca unele sa fie caduce in sezon.
Rezumat istoric
Dupa invazia avarilor si a slavilor din sec VII, unii locuitori ai Cavtat-ului se refugiaza pe o stanca cu arie patratica, cu trei laturi aparate de mare. Astfel iau nastere Ragusa si 1200 de ani de libertate ai acelor oameni si a urmasilor lor. Originile sunt neindoios dalmate, iliri amestecati cu romani, bizantini insa 16 familii, daca nu gresesc, vor conduce Ragusa de la inceputuri pana la 1802, cand Imperiul francez napoleonian o inglobeaza in Regatul Italiei de sud. Au fost buni marinari, negutatori si politicieni, au facut multe compromisuri, azi considerate joase, dar totul pentru a-si asigura libertatea. Otomanii ii denumeau prin sec XV-XVI "Venetia cea buna" (aceasta fiind dealtfel si traducerea cuvantului Dubrovnik - dobro venica), corabiile Ragusei avand mult timp facilitati din partea Inaltei Porti. In fine, doua evenimente au dus la declinul cetatii, descoperirea Lumii Noi in 1492, cand comertul a inceput sa-si schimbe vechile rute si un cutremur oribil care aproape a distrus cetatea in 1667. Astazi ea este printre cele mai bine conservate situri istorice, vizitata de peste 1 milion de turisti anual. Mai mentionez ca pana in sec XIX se vorbeau atat dalmata cat si croata, croatii fiind prezenti in viata cetatii inca de la inceputuri, locuind insa in asezari din afara zidurilor si fiind folositi preponderent ca resursa. In timp, totul s-a contopit in croatul Dubrovnik.
Comertul
Au fost competitori imediati pentru Venetieni, aproape permanent in diverse forme de conflict, a doua forta economica maritima din Adriatica, urmati de Ulcinj. Catolici ferventi dupa Marea Schisma, au intrat in conflict si cu vlahii ortodocsi, macar ca aveau origini comune. Astazi se mai regasesc prea putine ramasite, onorarea Sfantului Vlah, strada Tabacariei (Tabakarije) unde-si argaseau pielile la malul marii, fundatia unei biserici bizantine fiind insa relevante.
Ce ne-a placut
Trec peste excursia pe ziduri, da este de facut cu Card Dubrovnik, si punctez panoramele din fortul Lovrijenac dar mai ales vederea de sus din satul Bosanka. Puteti urca cu telecabina, cam scump :), dar puteti merge si cu masina 3-4 km inspre MNE si faceti stanga spre Bosanka. Drumul este ingust, asfaltat, are buzunare de retragere caci este de o banda si jumatate dar merita deplin. Atentie, calm si perseverenta. In cetate ne-au mai placut stradutele aglomerate si am fost coplesiti de muzeul recentului razboi sarbo-croat din anii 90, cand cetatea a fost asediata efectiv, a rezistat luni de zile fara apa, electricitate, hrana dar a cedat in final in fata mortierelor sarbesti si muntenegrene. Sutele de eroi, unii nascuti in anii 70 ca si mine, m-au marcat...
Parcarea
Fix langa intrarea principala sunt parcari mici, la aprox 3 eur pe ora, 20 kuna, dar si acestea sunt cam ocupate. Cel mai bine este sa cautati o parcare cam la 500 m si sa mergeti si pe jos putin, face bine la peisaj - la dus, si la digestie - la intors :). Preturile pentru parcari in planul 2 sunt pe la 10 kuna, str Zagrebacka de ex. Biletele de autobuz sunt 12 kuna, 7 ron, de la tarabe sau 15 kuna (9 ron) de la sofer. Benzina este ceva mai scumpa, cam 1,3 eur. In SRB sau MNE alimentati cu 1,12 eur.
Preturile
Ati aflat deja ca Dubrovnik este o scumpete :) de oras. Exemple, o cafea 2-2,5 eur, un magnet 3,5 eur :) made in PRC, o cana inscriptionata - 7 eur, insa puteti achizitiona suveniruri si dintr-o piateta din spatele Catedralei Dubrovnik, de la particulari, si ei scumpi dar mai rezonabili si de negociat. Nu sariti peste o plimbare cu vaporasul in jurul cetatii, cam 45 de min si 20 eur.
Concluzie
Pentru mine Dubrovnik a insemnat istorie medievala si contemporana, o cultura maritima iubitoare de libertate, "Non bene pro toto libertat venditur auro" fiind vechea zicala si filozofie de viata a Ragusei (libertatea nu se vinde bine nici pentru tot aurul din lume), panorame memorabile si doua zile de miscare ca pieton. Vacanta placuta.
Trimis de Radix7 in 27.04.17 14:41:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7: Start vot! Consider ca intradevar articolele care furnizeaza informatii utile sunt de retinut, insa la fel de mult imi plac si articolele care descriu locurile, mai ales cand nu ai ajuns prin acele locuri dar chiar si cand ai ajuns de multe ori este o revedere placuta.
Mi-ar fi placut sa vad ceva mai multe poze si asta deoarece consider ca sunt minunate.
Felicitari, votat cu mare placere.
@Radix7:
Se spune ca nu poti pretinde ca ai vazut Croatia daca n-ai luat la picior si Dubrovnic. Bune sfaturile pentru cei ce merg in vara asta pe acolo, mai ales cele legate de bani!
@mishu: gata, am mai atasat poze ! multumesc pentru tot! @elviramvio asemenea!
Mi-ar fi placut sa urc pe poteca spre varful muntelui, nu cu masina sau cu telefericul, dar am pierdut la vot Echipajul meu era dupa un tur de forta prin SRB, MNE, AL si ne pregateam de Mostar, perla excursiei noastre. Voi reveni cu detalii.
@Radix7: Felicitări şi pentru acest articol.
Nouă ne-a plăcut foarte mult oraşul vechi de aici. În acel concediu am vazut orasele vechi din Budva, Kotor, Ulcinj, Bar şi Dubrovinik. Ultimul ocupă primul loc în clasamentul nostru, urmat de Kotor.
Stiam că sunt probleme cu parcarea în jurul Stari Gradului, aşa că prima care am întâlnit-o am şi abordat-o. Nici nu ne-am uitat la preţ aşa că la întoarcere am avut o mare surpriză când am văzut că avem de plătit 90 kuna pentru 3 ore (vreo 12 euro).
Toate cele bune şi multe concedii reuşite.
Salut,
Pe 15 Inuie o sa plec si eu acolo, abia astept.
As mai avea si eu cateva intrebari:
1. In cazul in care ati plecat cu masina proprie, cum a fost drumul? Ce benzinarii ai folosit? Se trece usor la vama dinspre Serbia inspre Boznia? Eu as vrea sa il fac dintr-o bucata adica fara sa imi mai iau o noapte de cazare in alata parte Bucuresti - Dubrovnik.
2. Cam tat lasi la un resturant pentru o mase de doua persoane?
3. Am inteles ca ete mai rentabil sa schimbi din euro acolo si sa folosesti moneda lor. Poti recomanda o banca sau un schimb valutar?
Multumesc.
@MiahiC: drumurile sunt bune si foarte bune in SRB, MNE, BIH.
Atentie la sarbi, sa respecti viteza legala, noi am vazut in cam 400 km prin SRB trei radare. Nu am luat niciunul dar... le-am vazut. Sa-ti pui trusa medicala, vesta reflectorizanta, cablu tractare, triunghiurile, set becuri, sigurante, stingatorul toate la un loc, daca le vad toate la un loc inteleg repede ca esti in regula, stii ce vor ei.
Nu stiu varianta prin Uzice, noi am avut cazare si in Budva. Celelalte raspunsuri le-am scris pe cererea ta generala.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Fascinantul Dubrovnik — scris în 27.05.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Drumul catre Dubrovnik si daca merita [un sejur acolo] — scris în 07.09.19 de Luy din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2019 Dubrovnik - Croatia in vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Ce am făcut într-o zi lungă prin cetatea Dubrovnik-ului — scris în 29.09.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cochetând din nou cu „diva” Adriaticii... — scris în 21.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La pas prin Dubrovnik — scris în 05.10.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Superbul Dubrovnik — scris în 17.08.16 de all.inna din BUCURESTI - RECOMANDĂ