GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca ajunci in centrul orasului vechi, Dubrovnik, nu poti sa nu vizitezi si monumentala catedrala ce se inalta langa Palatul Rectorului. Cupola si istoria ei atrag ca un magnet, dupa parerea mea, mii de turisti. Catedrala de azi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, s a construit pe ruinele a doua biserici anterioare.
Prima biserica construita in secolul al XII lea, a fost finantata de Richard Inima de Leu (1157-1199). Acesta cand se intorcea din a treia Cruciada, din anul 1192, a supravetiuit unui naufragiu care a avut loc in apropierea Insulei Lokrum, aflata in fata orasului Dubrovnik. Ca sa insemneze acest loc, a pomis ca va construi aici o biserica. A fost convins ca biserica sa fie construita in oras si nu pe insula. In secolul al XIV-lea pe locul acestei biserici a fost construita o catedrala in stil romanic, care va fi distrusa de cutremurul din anul 1667. Catedrala de azi, este rodul creatiei arhitectilor napoletani, Andreea Buffalini si Paolo Andreotti, care a inceput reconstructia catedralei in anul 1671, si care va fi finalizata de arhitectul Katicic in anul 1713.
Fosta catedrala romanica a fost reconstruita in stil baroc, in forma de cruce latina, cu trei nave, trei abside, cu un dom, si care detine un tezaur bogat si picturi celebre.
Fatada
Fatada se imparte in doua nivele orizontale: nivelul inferior, cel de la sol si nivelul superior care se dezvolta numai deasupra portalului principal.
Nivelul inferior se imparte in 7 registre. Registrul principal, atribuit portalului principal care se termina cu un timpan in forma triunghiulara. Pe ambele parti ale portalului principal se afla cate doua coloane corintice ce se termina cu capiteluri, despartite intre ele. Coloanele sunt flancate pe ambele parti de poartaluri secundare care se termina cu timpan semicircular, incadrate intre coloane cu capiteluri. Registrele laterale terminale au nise cu timpane triunghiulare, in care se afla statui.
Nivelul inferior se termina cu o galerie, care are cate doua statui la ambele extremitati ale fatadei.
Nivelul superior aflat deasupra portalului principal, se termina cu o cornisa si fronton triunghiular. Acest nivel este format din trei registre, In registrul principal se afla o fereastra mare cuprinsa in coloane si o loggia.
Interiorul
Interiorul este luminos, luminozitate data de albul zugravelii si ferestrele arcuite de pe fatadele laterale, cu stalpi uniti prin arcade. Decoratiunile nu sunt abundente, dar in schimb sunt valoroase: un poliptic mare cu Adormirea Maicii Domnului, opera lui Titian Vacellio, in absida principala, patru lucrari semnate de Padovanino (Alessandro Varotari din Padova), alte lucrari semnate Palma il Giovane (Jacoppo Negretti), Girolamo Savoldo, Parmigianino (Girolamo Francesco Maria Mazzola, din Parma), Benedetto Bordone si altii.
Altare
Altarul Sf. Ioan
Altarul Sf. Ioan Nepomuk, la prima vedere cam taie rasuflarea cu frumusetea lui. Este construit din marmura colorata, in stil baroc si il reprezinta pe sfant intr o nisa flancata de coloane din marmura colorata. Pe partea stanga si pe cea dreapta alaturi de coloane pe un pupitru de marmura se afla alte doua statui.
...
Altarul Fecioarei din Port
Acest altar a fost dedicat Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor si a familiilor lor.
Acestia i au imbodobit altarul cu bjuterii din corali.
Altarul "Petilovrijenci”
Altarul "Petilovrijenci (localitate din Muntenegru) " este inchinat sfintilor martiri ale caror oase au fost importate din localitatea Petilovrijenci, Muntenegru, cu sute de ani in urma, din ratiuni comerciale si depuse in Relicvariul din Trezoreria catedralei, care a devenit un loc de pelerinaj.
Trezoreria catedralei este gazduita de capela baroca proiectata de Gropelli si pictata de Mattei Matejevia. Inca un motiv pentru care multa lume viziteaza catedrala, eu zic ca este prezenta celor trei relicvarii de pe altar, care candva au fost parti din Sf. Blaise: un craniu placat cu aur asezat, intr o racla sub forma de coroana bizantina, un brat imbracat in argint aurit si un picior imbracat in argint filigranat, asezate fiecare in racla sa. In spatele acestora se afla o cruce in stil gotic tarziu din argint care are anexata o parte din Sfanta Cruce, decorata cu argint aurit de catre J. Matov si o statueta din argint a Sf. Blaise.
Trezoreia care se viziteaza astazi ca un muzeu, are per total 182 de relicvarii, daruri facute de regi, vase de cult, picturi.
Printre picturile din Trezorerie se numara sio lucrare a lui Rafael Sanzio (o copie) care se intituleaza” Madonna della Saggiola”
Catedrala din Dubrovnik este de rit romano-catolic si este si sediul Episcopiei.
Bucuria de a ma ruga la altare fara seaman si de a admira opere inegalabile, a facut sa nu simt oboseala si canicula zilei de vara (8.07.2011)
Cum ajungi:
Adresa: Strada Kneza Damjana Iuda, numarul 1, Dubrovnik
Program de functionare- de luni pana sambata intre orele 8,00-18,00, duminica intre orele11,00-17,30
Catedrala se viziteaza gratuit
Trezoreria se viziteaza cu plata
adulti-10 kune/bilet
copii-5 kune/bilet
Trimis de ile57b in 07.09.13 22:45:18
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Fascinantul Dubrovnik — scris în 27.05.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Drumul catre Dubrovnik si daca merita [un sejur acolo] — scris în 07.09.19 de Luy din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2019 Dubrovnik - Croatia in vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Ce am făcut într-o zi lungă prin cetatea Dubrovnik-ului — scris în 29.09.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cochetând din nou cu „diva” Adriaticii... — scris în 21.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dubrovnik - impresii de calatorie si recomandari — scris în 27.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La pas prin Dubrovnik — scris în 05.10.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ