Am vazut in mai multe locuri Dubrovnikul descris ca "bijuterie a Adriaticii", dar nu stiam ca este, de fapt, o "caseta de bijuterii", si nu eram deloc pregatita pentru explozia de forme si culori din vitrinele bijutierilor care lucreaza pe stradutele din orasul vechi.
Am aflat doar la fata locului ca acesta este unul dintre cele mai vechi si cunoscute mestesuguri ale cetatii, iar cateva dintre atelierele locale folosesc inca metode si modele vechi de sute de ani (secolele XIII-XIV, spun ei). Modelul specific orasului este o sfera de aur sau argint filigranat, repetata in cercei, pandantive sau bratari, inspirata din... nasturii costumelor medievale! Aur, argint filigranat si coral - acestea sunt principalele ingrediente ale regalului vizual care ni se ofera, iar cu putin noroc (eu l-am avut!) puteti gasi macar un bijutier rabdator, care sa va povesteasca o parte din istoria meseriei sale si sa va arate colectia proprie de bijuterii vechi, aranjate frumos intr-o mapa de catifea, pe care le foloseste ca sursa de inspiratie. Sunt convinsa ca este si asta o tehnica de marketing, dar pasiunea omului respectiv nu cred ca putea fi mimata... Mie nu-mi prea place aurul, sunt fan al argintului, iar felul in care argintul masiv si cel filigranat se intalnesc in lucraturile bijuteriilor din Dubrovnik m-a facut sa-mi doresc sa revin acolo... cu prima ocazie cand voi avea macar macar 5.000 de euro de cheltuit pe podoabe! Revenind cu picioarele pe pamant, preturile tin minte ca erau destul de maricele, dar o amintire deosebita merita efortul financiar - cautati magazinele de pe stradutele ascunse sau faceti o deplasare pana in orasul nou pentru bijuterii o idee mai ieftine.
P. S. Dat fiind ca am fost la Dubrovnik la o scoala de vara cu cheltuielile platite de organizatori, nu am punctat rubricile specifice unei deplasari turistice.
Trimis de LL in 03.06.11 13:47:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- May.2024 Fascinantul Dubrovnik — scris în 27.05.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Drumul catre Dubrovnik si daca merita [un sejur acolo] — scris în 07.09.19 de Luy din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2019 Dubrovnik - Croatia in vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Ce am făcut într-o zi lungă prin cetatea Dubrovnik-ului — scris în 29.09.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cochetând din nou cu „diva” Adriaticii... — scris în 21.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dubrovnik - impresii de calatorie si recomandari — scris în 27.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La pas prin Dubrovnik — scris în 05.10.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ