GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
~ Dance of the warior ~
Una din excursiile optionale la care am participat in sejurul din Muntenegru a fost cea de la Dubrovnik. Dubrovnik se afla in sudul extrem al Croatiei. Drumul de la Ulcinj a durat mai mult de trei ore si a culminat cu traversarea pe bac a splendidului Golf Kotor. Din pacate traversarea nu dureaza mai mult de 15 min asa ca de abia am avut timp sa ne desfatam privirea cu peisajul oferit de golf si sa ne facem cateva poze. mai apoi, la granita, am aflat ca relatiile dintre fostele tari jugoslave nu este asa de buna, fapt care ne-a facut sa pierdem mai mult de o ora si jumatate cu formalitatile de trecere a frontierei.
Dupa ce am trecut, in sfarsit, de vama nu am mai avut prea mult de mers si am ajuns la Dubrovnik sau vechiul port Ragusa. Dubrovnik este numit, pe drept cuvant, perla Adriaticii si este inclus in patrimoniul UNESCO din 1979
Dubrovnik-ul a fost creat pin unirea a doua orasele apropiate; Ragusa cu populatie de origine italiana si Dubrava o asezare a migratorilor slavi. cu timpul stramtoarea dintre cele doua orase a fost umpluta cu pamant formandu-se orasul Dubrovnik.
In curand Ragusa a devenit un puternic oras-stat iar comertul sau maritim si diplomatia dibace a facut sa rivalizeze cu republica Venetia in sec. XV - XVI. orasul a fost condus de aristocratia italiana dupa reguli stricte iar casatoria dintre diferitele categorii sociale era interzisa. orasul era condus de un rector care se schimba lunar, iar in aceasta perioda de o luna nu avea voie sa paraseasca palatul de unde se ocupa exclusiv de treburile cetatii.
Bunastarea a atras crema societatii intelectuale si artistice din acea vreme dar si privirile celor dornici sa acapareze aceste bogatii, de aceea locuitorilor cetatii le era interzis sa isi impodobeasca ostentativ cladirile. ma intreb cum ar fi aratat orasul daca si-ar fi dat frau liber imaginatiei?
Toata cetatea este practic un muzeu in aer liber, in fiecare coltisor ai ceva interesant de vazut, este plin de muzee si de expozitii, de biserici si de fantani arteziene cu apa rece unde te puteai racorii de fierbinteala soarelui care se reflecta din dalele de marmura alba. de vizitat ar fi palatul rectorului (6 euro intrarea/ fotografiatul interzis) aqvariul (6 euro intrarea/ fotografiatul cu blitz interzis) si muzeul farmaciei - prima farmacie din europa (4 euro intrarea). din pacate nu am mai avut timp sa fac si un tur al meterezelor (10 euro)
Pe stradutele inguste si umbroase poti intalni la tot pasul mici magazine, terase si restaurante care au preturi destul de piperate fata de preturile din Muntenegru. o inghetata 10 kuna, o cafea 10 -15 kuna un pranz minim 300 de kuna pentru doua persoane asa ca m-am bucurat ca avam ceva burek (placinta cu carne) la pachet. moneda curenta in Croatia este kuna (7 kuna = 1 euro) dar eu am platit totul in euro si am primit restul tot in euro cu toate ca se poate intampla sa primesti restul in kuna. preturile m-au facut sa ma mai gandesc o data la vacanta de anul viitor pe care o doream in Croatia. poate ca la terasele din vechiul oras preturile sunt mai mari, dar consider cam mult 50 de euro (doua zile de munca la serviciu) pentru un pranz.
Cu parere de rau ca nu am putut face un tur al meterezelor, din caza timpului pierdut in vama, am plecat spre hotelul nostru, puternic impresionati de cele vazute. merita din plin.
Trimis de petrus95 in 01.09.10 17:15:45
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (petrus95); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cu ce ati facut excursia asta ? Cu masina ?
La Kotor este super, pacat ca nu v-ati oprit.
am fost cu autocarul firmei. stiu ce am pierdut dar nu a fost sa fie. cu toate ca aveam de gand, din pacate, nu am mai avut timp pentru cei 40 sau 50 de km pana la boka kotorska. ramane pe data viitoare.
mutat in sectiunea dedicata Dubrovnikului, chiar daca avea oarece sens si in rubrica postata initial ("Excursie Budva), este mai relevant aici, pentru cei interesati de *aceasta* destinatie - Croatia & Dubrovnik
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Fascinantul Dubrovnik — scris în 27.05.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Drumul catre Dubrovnik si daca merita [un sejur acolo] — scris în 07.09.19 de Luy din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2019 Dubrovnik - Croatia in vizita cu 10 motociclisti — scris în 25.07.19 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Ce am făcut într-o zi lungă prin cetatea Dubrovnik-ului — scris în 29.09.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cochetând din nou cu „diva” Adriaticii... — scris în 21.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dubrovnik - impresii de calatorie si recomandari — scris în 27.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La pas prin Dubrovnik — scris în 05.10.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ