ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

În satul lui Gelu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ardeleanul se duce la doctor deoarece tuşea foarte tare. Doctorul îl consultă şi îl întreabă cu o voce gravă:

- Fumaţi?

La care ardeleanul, după câteva momente de ezitare, răspunde:

- Mai bine aş bea ceva...

Nici n-am tușit, nici n-am zis că aș bea ceva, mi-am rostit în gând cuvintele: parcă aș vizita ceva... Pentru că da chiar și în Gilău o comună de tranzit în județul Cluj ai ce vizita. Cu ceva ani în urmă pentru mine Gilău era doar numele înscris pe plăcuța de la intrarea localității, doar tranzit, nimic altceva pentru mine. Asta până în urmă cu 3 ani atunci când din interes de serviciu a trebuit să petrec 3 zile aici. Nefiind toată ziua cu serviciul, a rămas ceva timp (chiar dacă era martie și se întuneca repede) pentru a arunca o privire pe principalele obiective turistice. Dacă lăcașele de cult le-am văzut oricum din drum, mi-am făcut ceva timp pentru a vizita castelul Wass Banffy și castrul roman din Gilău. La lacuri nu am mai ajuns atunci, aveam s-o fac în acest an. Cazarea a avut loc la Vila Cionca, un loc confortabil descris atunci sumar și fără poze dar sincer recomand chiar dacă costă un pic mai mult, deh, calitatea costă puțin mai mult și acolo asta găsești.

În acest an cu ocazia excursiei (ne) programate partea a treia mi-am programat deja vizita aici. Cele două ore au inclus vizita castelului, lăcașelor de cult, castrului roman, lacurilor de acumulare plus o masă într-un local situat în centrul localității.

Câteva cuvinte despre localitatea Gilău

Dacă vreți istorie, Gilăul o are chiar de pe vremea romanilor atotstăpânitori de pe atunci, dovada este pe aproape (deoarece sînt doar niște fundații) ruine, fundații clădirilor militare și civile vizibile astăzi.

Câteva date geografice care se pare le-au plăcut foarte mult și romanilor de acum 2000 de ani: Zonă superbă cu dealuri înverzite, aproape de munții Apuseni, ape curgătoare, păduri, tot ce vrei, aproape (15 km) și de Hadrianum Napoca adică Clujul de atunci sub stăpânirea înpăratului Hadrian, 420 m deasupra mării. Castrul roman auxiliar a avut un rol de a apăra cetatea Napoca,

Dar cum vremea romanilor a apus demult, putem discuta despre o istorie mai recentă, una care începe prin 1246, atestare din documente. Au mai avut loc bătălii pe aici, una din personajele istorice menționate care au trăit aici a fost Voievodul Gelu (voi atașa foto cu bustul acestuia) iar fostul principe al Transilvaniei Gheorghe Rakoczy al II lea a murit pe raza localității luptând cu turcii dar asta a fost de muuuult timp prin 1660.

Prezentul observat de mine înseamnă o localitate de 116 kmp, cu 8300 locuitori, destul de aglomerat mi s-a părut la fiecare vizită, cel puțin în zona centrală iar ambuteiajele în trafic sînt la ordinea zilei, deh lipsa autostrăzii, dacă erau romanii la stăpânire aveam autostrăzi de muult. Comuna Gilău are în componență localitățile Gilău, Someșul Cald și Someșu Rece. Copilu. chiar m-a întrebat dacă este chiar caldă apa... râului Someșului Cald.

Tot ultimul recensământ ne arată că în Gilău trăiesc mai puțin de 80% români dar mai sînt câte 8% maghiari și romi, ceea ce am observat fooarte bine pe străzile Gilăului. Interesant și faptul că aici numărul populației a crescut față de recensământul anterior, dar nu comentez.

Din punct de vedere rutier nu prea am ce comenta, cred că toată lumea care a avut treabă în direcția către Oradea a trecut prin localitate, deci peE60/DN1/A3.

Ce am mai observat în prezent aici? Multă aglomerație, în afară de zona de case și zona centrală s-a dezvoltat un parc industrial (asta imediat după ce vii dinspre Florești, Cluj sau cobori de pe A3) aici am venit cu treabă ceva vreme, și ceva mai multă liniște găsești în zona de agrement a lacurilor de acumulare Gilău și mai departe Tarnița.

Ce putem vizita aici?

La o oră de vârf să zicem 12.00 se găsesc puțin mai greu locuri de parcare, totuși este posibil, acestea sînt amplasate pe partea stângă în direcția Oradea. Noi am găsit loc aproape de Castelul Wass Bánffy, numai bine că avem de gând s-o vizităm.

Castelul Wass Bánffy

Cred că toți șoferii care au tranzitat Gilăul știu că după zona centrală în direcția Oradea există o curbă la stânga și un parc de 11 hectare neîngrijit ascuns după un zid de piatră. Acest parc ascunde clădirea renascentistă construită în 1439. Citind despre istoria clădirii am fost uimit de faptul câți proprietari a avut acest castel. Primul proprietar și cel care a construit-o a fost Episcopia din Oradea, pe urmă a ajuns sub administrarea Episcopiei de Ardeal. Următorul proprietar a fost din familia Cândeșilor, dar în 1594Sigismund Bathory tocmai organiza execuția anumitor personaje istorice aici în castel.

Următorul proprietar nu a fost altcineva decât Mihai Viteazu, asta a fost prin 1599 atunci când a și dat foc la Gilău și satele din jur. Următorul proprietar menționat este Bánffy, guverator în Transilvania, castelul îi poartă numele și în prezent. Următorul cumpărător de castel s-a numit Barcsai, și a rămas proprietar până în 1948 momentul naționalizării, moment trist pentru mulți proprietari de castele sau alte clădiri mai mici. Urmașii acestui Barcsai trăiesc în Canada în prezent iar planurile lor nu sînt deloc modeste. Au deschis în 2002 un dosar de retrocedare și vroiau să deschidă un hotel de 60 camere în acest loc, un fel de resort medieval. Din păcate până în prezent s-a ales praful atât de planul măreț al familiei cât și de castel, autoritățile române pe lângă faptul că nu au retrocedat castelul nici nu au investit nimic pentru un grad minim de conservare. Ceea ce am văzut noi este faptul că mai durează încă un pic și devine o ruină.

Încercând să pătrundem în castel la intrarea principală din dreptul E60 am găsit porți de fier legate cu lanț. Am luat-o câtre sat și în dreptul unei troițe frumoase de lemn am întrebat o localnică despre o posibilă vizită la castel. Răspunsul a venit prompt: aici în gaură. Nici nu am văzut, în zid era o gaură, te aplecai puțin și erai înauntru. Sau... zicea localnica, mergi la primărie și întrebi dacă vine cineva să deschidă poarta pentru trei vizitatori? Probabil că nu...

Așa că am intrat ca infractorii dar am avut de-a face în parc cu niște paznici invizibili din evul mediu, ne-au atacat destul de serios, de pe copil am colecat 3 căpușe, de pe nevastă-mea 2 bucăți iar de pe mine nimic... Oricum chiar dacă mă înțepa unu murea de comă alcoolică...

Am urcat până în dreptul castelului și am observat că acesta are o formă dreptunghiulară la fiecare colț existând un turn rotund. Clădirea cu un singur etaj prezintă degradare avansată. În curte funcționează o fermă de animale, porțiuni din zona verde sînt delimitate cu gard electric pentru animale, de asemenea miroasea puternic a oaie. Acestea fiind condițiile vizitei, categoric nu recomand vizita aici, eventual o întrebare la primărie care nu este departe de aici.

Lăcașele de cult din Gilău

Biserica ortodoxă din Gilău se poate accesa dinspre magazinul Profi din centru, aflat la cca. 200 m de acesta. Construcția a avut loc în 1896, pictura abia în 1936, restaurări prin 1973,2009 și 2011, ceea ce am și observat biserica afându-se într-o stare bună.

Biserica greco-catolică am găsit-o închisă. Se afă în vecinătatea parcului de 11 hectare care înconjoară castelul Banffy. Poartă hramul Sf. Nicolae

Biserica reformată se află în centru, a fost construită în 1875, la momentul vizitei a fost înconjurată de o vegetație de primăvară

Alte obiective

Monumentul eroilor pe care scrie „Cinste tutror eroilor din Gilău din primu și al doilea război mondial”se găsește în centru aproape de niște blocuri iar în momentul vizitei noastre era aproape acoperit de o rulotă/bucătărie de făcut Kűrtős Kalás, se pare că e mai bine un cozonac secuiesc decât un erou.

Primăria Gilău se află într-o clădire mai modernă, tocmai a avut loc o cununie civilă, în parcul amenajat în afară de ornament, și flori am observat utilaje vechi de pompieri, o troiță de lemn, bustul lui Gilu Voievodul, Casa de Cultură Gilău, în general tot complexul mi s-a părut îngrijit.

Lacul de la Gilău a apărut în peisaj în 1971. Lacul are 68 hectare iar barajul 285m. Locul este înconjurat de locuri de agrement, pensiuni, restaurante, păstrăvării. De pe baraj se poate vedea atât Gilăul cât și zon a de munte.

Lacul Tarnița

Locul este de o frumusețe rară, atât din punct de vedere natură cât și ingeniozitatea omului creând așa un baraj de 97 m înălțime, 8 km are lungimea. O hidrocentrală este aici în funcțiune încă din 1974, anul construcției barajului în arc. Copilul a observat tot ce înseaamnă captarea apei, energia produsă iar întrebările genul câți metri cubi de apă există aici sau alte întrebări tehnice curgeau din plin. Din punct de vedere odihnă și agrement și aici există suficiente locuri de cazare și posibilitatea practicării a unor sporturi de apă.

Cariera Corabia se află în apropierea Gilăului sat Somșul Rece. Este o rezervație naturală tip geologic, așa cum am observat că este descrisă. Locul este doar enumerat de mine, nu am mai vizitat.

Aici închei relatările despre Gilău, rog WM să atașeze, mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=VPoxwKMxMy8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 04.05.18 23:47:31
Validat / Publicat: 05.05.18 08:07:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 1476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul Banffy
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.05.18 08:06:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Clujul şi împrejurimile, CLUJ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă România!]

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mitica49
[05.05.18 16:20:37]
»

@AZE:

"... autoritățile române pe lângă faptul că nu au retrocedat castelul nici nu au investit nimic pentru un grad minim de conservare."

Situația descrisă este prezentă în cam toate localitățile țării. Indolență, nepăsare și în plus comportamentul prostului: "dacă eu nu pot/nu vreau să fac nici pe tine nu te las", punând piedici la orice încercare de remediere/îmbunătățire a situației. Ăsta-i statul român, astea-s autoritățile locale, o adunătură de incompetenți, agramați, răuvoitori, căpușe (ca cele din iarbă, cu deosebirea că pe alea - din iarbă - le poți stârpi, dar pe celelalte nu prea). Poate că acest comentariu este cam brutal (scuze!), însă își trage seva din supărarea ce o am văzând care este situația clădirilor din centrul vechi (istoric) al Brăilei.

mihaelavoicu
[06.05.18 14:17:06]
»

Păcat de frumusețea castelului! Ce linie elegantă și ce arhitectură fină... Mi-a plăcut conturul pereților cu separarea aceea de nuanțe.

Interesează pe mafioți de starea în care se află? Nu. Mai degrabă sunt furioși că nu pică mai repede. Mama lor, de constructori! Ce soliditate !

Am votat. Pentru frumusețea articolului, a zonei și a palatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clujul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075122833251953 sec
    ecranul dvs: 1 x 1