GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Va spun de la inceput, si sa nu va suparati pe mine: Clujul m-a dezamagit! Adica am gasit aici aceeasi atmosfera imbacsita, aglomerata, “santieristica”, mizera ca si acasa, in Bucuresti!!! Pe marile artere, santuri parasite... fara muncitori, peste tot macarale care ridicau blocuri noi, aglomerand si mai tare spatiul si asa inghesuit…
Ma asteptam sa vad un oras plin de istorie, dar peste istoria de aici s-a asternut un strat gros de praf!! Piata Mihai Viteazu, este un fel de Autogara Militari din Bucuresti, dar muuult mai distrusa…. cu un parc plin de gunoaie, de oameni in tranzit, care stau pe jos pe bagaje, de porumbei care te “picteaza”, de borduri sparte sau lipsa….
Poate si pentru ca veneam dupa Parcul Romanescu din Craiova, parc in adevaratul sens al cuvantului, Parcul Central Simion Barnutiu din Cluj mi s-a parut mic, inghesuit, iar apa care curge pe langa el, era verzuie, plina de lintita si plina de gunoaie!!!
In prima zi, dupa ce ne-am cazat ne-am intors spre centru, cu punct de plecare Piata Mihai Viteazu, acolo unde ne-a lasat autobuzul cu nr 21, luat de la cazarea din cartierul Buna Ziua. In centru sunt mai multe muzee, in care nu am intrat, pentru ca unele erau inchise. Am trecut pe indelete prin Piata Avram Iancu, unde este Catedrala Adormirea Maicii Domnului si statuia lui Avram Iancu, Teatrul National si Opera Nationala Romana, am coborat spre Piata Unirii, pe Bld Eroilor, unde am vazut Monumentul lui Matei Corvin, biserica Sf Mihail si pe dinafara Palatul Baffny.
A doua zi, suparata pe Cluj, am plecat in vizita la Turda. Am mers pana la Piata Mihai Viteazu, de unde, de langa pod am luat un microbuz de la Fanny, care circula la fiecare 15 min, costa 7 lei de persoana (mai mare de 5 ani) si am mers in centru in Turda. Atentie, nu toate merg in centru, unele merg la Micro (asta nu stiu unde este) ! Drumul are aproximativ 30 km si dureaza cam 35-40 min. Este frumos in mare parte, trece pe dealuri cu livezi, cu porumbi, de pe deal se vede aproape tot Clujul!
La Turda ne-am plimbat prin centru, am intrat sa mancam o prajitura, sa cumparam un cadou pentru acasa, apoi ne-am intors in Cluj, ceva vreme mai tarziu, tot cu Fanny. Puteam sa mergem si la salina, dar o mai vazusem (vezi impresii) si in plus nu plecasem echipate pentru 12-13 grade, cat sunt in subsol!
Cand ne-am intors in Cluj, am luat-o pe jos pe str Cuza Voda, pe langa Piata Avram Iancu, pe langa Piata Operei, pana am ajuns la Bastionul Croitorilor, unde se afla si statuia lui baba Novac. In Bastion intrarea este libera si erau mai multe expozitii: la parter poze cu viata marina (mi-ar fi placut sa nu fie doar in maghiara ca sa si inteleg despre ce e vorba), la etaje Expozitie de fotografie cu Clujul de alta data si cel de azi, si una despre Emil Racovita si expeditiile lui. Scarile sunt stabile si sigure, dar ne-au imprimat o senzatie de gol si o necesitate de a merge tinandu-ne de ambele balustrade la coborare !
De la Bastion am luat-o pe strada Mihail Kogalniceanu si am vazut si Biserica Reformata Calvina, in curtea careia erau tot felul de activitati “medievale”. Dupa ce am trecut de ea am intrat in “zilele maghiarimii din Cluj” – toata strada Mihail Kogalniceanu era plina cu tarabe de “negustori” care vindeau de toate: dulciuri, haine, magneti, blanuri, bijuterii handmade etc… la fel mi-ar fi placut sa inteleg ce scrie, dar …
A fost foarte frustrant sa fiu in tara mea si sa nu inteleg ce statea scris pe afisele lor sau sa nu ma inteleg cu cei care vindeau!!!
Dupa toata strada aia lunga, de vreo 700-750m am iesit in strada Universitatii, si am luat-o spre Gradina Botanica “Alexandru Borza” pe jos. Deci, in capatul strazii Mihail Kogalniceanu este strada Universitatii, unde am facut stanga, am mers pana am ajuns la str Avram Iancu, pe care am facut dreapta pana am ajuns la strada Republicii, pe care am mers in in stanga si in panta pana am ajuns la gradina botanica, care este pe stanga.
Pe scurt str M Kogalniceanu – str Universitatii – stanga – Str Avram Iancu – dreapta - str Republicii – stanga – gradina botanica. Intrarea este 10 lei pentru adulti si 5 lei pt copii/elevi.
In afara de sera acvariu, unde am vazut frunzele de 1.5 m ale lotusului de Amazon, restul nu m-a impresionat nimic, din pacate. La intrare flori frumoase, nimic deosebit, ca in orice centru de oras mic, restul de gradina nearanjata, palmierii si plantele exotice, inghesuite, obosite, chinuite, uscate partial, sparsesera geamurile serei in mai multe locuri, unele peticite cu lemn. Gradina japoneza sigur ar fi fost interesanta, daca n-ar fi fost napadita de vegetatia care facea elementele ei sa fie prea putin vizibile.
In conditiile in care taxa nu este o suma de neglijat, si era plin peste tot, mai ales de grupuri de straini insotite de ghizi, cred ca s-ar putea investi mai mult. De la gradina am luat-o spre cazare tot “per pedes”. Si uite asa am facut peste 10 km pe jos….
In ultima zi, am lenevit-o un pic, dupa care ne-am facut bagajele si le-am lasat in piata Mihai Viteazu la niste prieteni, si am mai luat-o un pic la picior in stanga si in dreapta….
Si ca sa continui sa fiu Gica Contra…. un lucru esential lipsea in Cluj… APA!!!
Sa mergi pe o caldura de 33-35 o C si sa nu ai de unde sa cumperi apa??? Nu exista niciun fel de minimarket-uri, ABC-uri, sau buticuri la colt de bloc…. nicaieri… doar magazine de haine, incaltaminte, florarii, funerare etc!!!
Daca nu cumparam din Lidl sau Kaufland…. pa si pusi!!! Si cata apa sa pui in ghiozdan pentru 3 persoane??? Pleci cu bidonul de 5l??? In tot drumul facut pe jos intre Gradina Botanica si cazarea din Buna ziua, adica 2,3 km (!!!), nu am gasit niciun magazin de unde sa pot lua apa!!! Singurul loc de unde am putut cumpara apa, a fost dintr-o benzinarie!!!
Concluzia: CLUJ??? NU!!!
Trimis de vulpe mihaela in 01.09.17 13:43:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@vulpe mihaela: Nu am mai fost în Cluj de vreo 10 ani. Am vrut să mergem într-un weekend anul trecut dar nu am găsit cazare (era unul dintre festivalurile care se ţin la Cluj în weekendul acela şi totul era plin).
Îmi pare rău că aţi rămas dezamăgită de Cluj, mie mi s-a părut un oraş frumos, mai ales zona centrală cu teatrul, catedrala şi statuia lui Avram Iancu.
Poate data viitoare când o să mai ajungeţi în zonă o să vă treacă supărarea.
Toate cele bune.
@vulpe mihaela: Fiecare om are dreptul la o părere, drept urmare site-ul AmFostAcolo oferă prilejul de a ni le exprima.
Mie mi s-a părut un oraș fain, plin de viață, de tineret, de monumente și muzee. Am explorat cât am putut tot în vreo trei zile și mi-am exprimat părerile generale/personale într-un articol (vezi impresii). Am fost plăcut impresionat de Muzeul Farmaciei și de Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”, de piețele pietonale, biserici și fortificații, de priveliștea de pe Dealul Cetățuia. Am descoperit și oameni amabili la Centrul de Informare Turistică din centrul orașului care m-au ajutat cu sfaturi și materiale informative.
Păreri și păreri...
Am fost acolo, este drept cu tema precisa in una din acctiunile umanitare AFA. Eu am fost norocoasa caci am intalnit oameni minunati cu care tin legatura, cu unii ne vedem la Alba si am promis ca am sa revin candva pentru o seara de povesti alaturi de ei.
Am sa fac asta, slar, candva.
Orasul a fost traversat pe repede inainte, am vazut putin dar mi-a placut, sincer.
Vacante frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Casa Matia — scris în 01.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cluj – Napoca - Parfum de toamna, parfum de Ardeal — scris în 29.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 File de toamnă târzie la Cluj-Napoca — scris în 15.02.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La plimbare in Cluj si in jurul lui — scris în 14.07.19 de Roxana0707 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Nov.2018 Un oraș cum multe ar trebui să fie! — scris în 11.11.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Două ansambluri statuare clujene: Matia Corvin și Sf. Gheorghe — scris în 27.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Parcul Simion Bărnuțiu Cluj-Napoca — scris în 14.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ