GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cluj Napoca... păreri... personale
În anul 2014 am ajuns pentru prima dată la Cluj Napoca, unul din cele 7 burguri transilvane colonizate de sași. Am fost plăcut impresionat de acest oraș milenar, de tot ceea ce oferă din punct de vedere turistic. Am fost cazat două nopți la Grand Hotel Napoca, într-o zonă plină de verdeață și aproape de centrul istoric al orașului.
Am să expun mai jos câteva lucruri ce mi-au plăcut în Cluj:
1. Mulțimea tinerilor prezenți în oraș/centru. Să nu uităm că Clujul este al doilea mare centru universitar din România, după București. Aproximativ 60.000 de tineri învață în cele șapte universități ale orașului, dintre aceștia 85% la Universitatea Babes-Bolyai. Simți un aer de prospețime mereu, îngerași plutind, veselie, parfum bun... hi, hi, hi.
2. Centrul istoric, foarte bine întreținut – o mulțime de obiective concentrate pe un spațiu relativ mic. Multe clădiri au fost renovate, nu stă nici una să îți cadă în cap. Bisericile, de toate confesiunile, sunt impresionante.
3. Centrul de informare turistică din centrul orașului este bine dotat cu materiale informative (ghiduri, broșuri, pliante, hărți), în diverse limbi de circulație internațională. Tipul aflat în interior a fost foarte amabil și avea habar despre istoria/locurile/evenimentele orașului. Am primit o hartă format A3 foarte utilă și o broșură cu trasee turistice excepțională. Au și un site web cu informații complete.
4. Am putut face fotografii în toate bisericile fără a mi se cere vreo taxă. De fiecare dată am cerut voie de la persoana care se afla la intrare ori supraveghea interiorul; răspunsul a fost întotdeauna: „puteți face, nici o problemă”.
5. Era vizibilă curățenia din oraș. Aici poate intervine o urmă de subiectivism având în vedere că de cele mai multe ori suntem cu ochii pe sus, după obiective și priveliști, și nu observăm unele aspecte negative. Mereu am impresia că în alt oraș este mai curat decât în București.
6. În primele două zile nu am văzut în centru decât o singură reprezentantă a nației conlocuitoare cu origini indiene, și aceea bine îmbrăcată, în port tradițional. Abia a treia zi am văzut 2-3 cerșetori în fața... Catedralei Ortodoxe.
7. Am mâncat ceva bun, și anume: palaneț, o plăcintă specifică Clujului – așa am înțeles. Se găsește la mai toate patiseriile din oraș, într-o multitudine de variante (cu mere, brânză, vișine, ceapă, mărar, urdă, varză, ciuperci, etc.). Și nu se încurcau la umplutură și dimensiune.
8. Mi-au plăcut patiseriile/cofetăriile. Au un aspect cald și sunt frumos amenajate. Te îndeamnă la fiecare pas să savurezi un pateu ori o plăcintă la mesele din incintă și să privești prin fereastră mulțimea de oameni ce mărșăluiește prin oraș.
9. Sonorizarea din stațiile de transport în comun. Cel puțin în centrul orașului există montate deasupra stațiilor mijloacelor de transport în comun boxe ce difuzează diverse știri și muzică. Am fost surprins tot trecând pe lângă stații să aud muzica și nu știam de unde provine.
10. Canalul Morii, care merge paralel cu Canalul Someșului Mic, are pe anumite porțiuni un aspect foarte „cool”, ca să zic așa. Poduri ce îl traversează către fiecare casă, jardiniere cu flori plasate la ferestre deasupra apei, cârduri de rațe ce plutesc pe apă – sunt câteva elemente care îi conferă farmec.
11. Personalul din muzeele vizitate a fost foarte amabil și nu au stat în „coasta” mea, lăsându-mi liberate de mișcare și timp de admirat exponatele. Chiar am purtat conversații interesante, nu numai pe teme privind exponatele din muzeu.
12. Autobuzele articulate care au capacitate mare de transport. Ar trebui reintroduse și în București pentru că sunt lungiiiii... și încap mulți călători. Tramvaiele ce circulau pe malul Someșului Mic erau șic... tramvaie produse în Polonia.
Am scris numai despre lucrurile bune și frumoase ce le-am observat de-a lungul peregrinărilor pe străzile orașului, pe ulițele Muzeului Satului, pe Dealul Cetățuii. Nici nu am avut timp să observ părțile negative, dacă există...
Am vizitat Clujul la pas; în cele trei zile am parcurs în medie 10-12 km pe jos pentru a simți pulsul orașului și a savura fiecare părticică. Merită...
Trimis de tata123 🔱 in 04.12.14 14:25:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumesc pentru faptul ca ati scris doar despre lucrurile bune si frumoase ale Clujului. Cele rele...
Cateva mentiuni:
-am locuit 43 de ani in Cluj dar nu am auzit de placinta "palanet". O fi devenit specifica Clujului in ultimii 2 ani.
-in poza P05 isi are sediul Directia de taxe si impozite a primariei (din Piata Unirii). Primaria Cluj, sediul central, se afla in alta parte, pe strada Motilor.
-nu vi s-a parut, Clujul e mult mai curat decat Bucurestiul.
Toate cele bune!
@tata123 - Mi-au placut review-urile despre Cluj-Napoca. Ca si un fost clujean (dar nu m-am "rupt" niciodata de Cluuuj) pot spune ca ai punctat ce e mai important, bineinteles ca sunt multe, nu le insiram aici. Felicitari inca o data, brusc mi s-a facut dor...
P. S. Palanetul, o placinta grozava, o face soacra-mea (tot clujeanca), aici la Valcea, orasul adoptiv. Cel mai mult imi place cu varza, se face cu branza, mere, cartofi, ceapa, etc... Atunci cand face asa ceva are de obicei o comanda serioasa, "oltenii" o iubesc.
palanetul e buuun si ieftin. Ma bucur sa vad impresii frumoase, eu sunt atasata de Cluj si de fiecare data cand merg in concediu, indiferent unde anume ma intorc cu bucurie si dor. Probabil anul viitor va arata si mai bine si mai ingrijit, in momentul de fata este agitatie mare deoarece se lucreaza la prea multe strazi. In aproape fiecare statie de autobuz exista cate o statie ce emite un post de radio clujean... e bine mai ales cand ne pierdem timpul in statie asteptand masinile. Va asteptam mai ales in perioadele in care sunt evenimente, cum ar fi Jaz in the park, sau zilele Clujului, atunci e tare fain.
Buna, eu locuiesc in Cluj. Este un oras frumos cu cladiri noi sau renovate si multe chestii necesare (farmacii, cabinete etc). Dar este departe de a fi ca un oras European civilizat. Se organizeaza prea multi festivaluri si nu se pune accent pe ce e important. Nu sunt strazi pietonale cu magazine cum ar fi:Muller, C&A, Kult, Springfield, Zara, Bipa, Interspar, Mango etc. Gradina Botanica si Cetatuia sunt lasate in paragina practic nu si ce vedea inafara de cladirile mentionate. Nu SE poate asa ceva intr-un oras civilizat nu AR trebui sa existe!!! Festivaluri mai putine sau organizate undeva inafara orasului. Repet nici un oras European civilizat nu functioneaza asa cu o multime de Festivaluri si in rest nimic. Stiu ce spun caci am calatorit mult.
@Crismana: Bună! Mă bucur că mai lecturează cineva un articol scris în 2014. Mai cu seamă un localnic care poate confirma sau infirma cele scrise de mine la acel moment. După cum știți turistul vede altfel orașul/obiectivul/monumentul/muzeul/ biserica pe care îl/o vizitează într-o vacanță. Călătorul e subiectiv, el merge doar în locurile turistice intens promovate, în centrul istoric al orașului de exemplu. Nu „vede” tot ce se întâmplă în acel loc, nu cunoaște viața cotidiană a locuitorilor și problemele cu care se confruntă ei.
Mă gândesc că acele festivaluri aduc într-un fel disconfort localnicilor, dar atrag și importante sume de bani. Problema este cu investițiile efectuate ulterior din acești bani...
Mulțumesc pentru lectură și ecou. Poate ne povestești cândva despre orașul în care trăiești, așa cum îl vezi tu. Numai bine!
@tata123 ????: Multumesc de aprecieri! Ar fi bine aceste sesizari sa ajunga acolo unde trebuie Sunt necesare aceste schimbari! Daca nu Clujul va ramane doar un oras superficial plin de Festivaluri
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Casa Matia — scris în 01.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cluj – Napoca - Parfum de toamna, parfum de Ardeal — scris în 29.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 File de toamnă târzie la Cluj-Napoca — scris în 15.02.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La plimbare in Cluj si in jurul lui — scris în 14.07.19 de Roxana0707 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Nov.2018 Un oraș cum multe ar trebui să fie! — scris în 11.11.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Două ansambluri statuare clujene: Matia Corvin și Sf. Gheorghe — scris în 27.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Parcul Simion Bărnuțiu Cluj-Napoca — scris în 14.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ