ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cluj Napoca - istorie si mister

Ilustrație video-muzicală
Alain Morisod, Sweet People - Couleur Griottine
TIPĂREȘTE

Cluj - Napoca, oras din inima Transilvaniei, este unul din cele mai vechi orase din Romania, fiind asezat pe stravechea vatra de acum 15 milenii. Clujul este mentionat si de geograful grec Ptolemeu, ca fiind “una din cele mai importante localitati din Dacia, cu numele Napuca”. In legatura cu denumirea orasului, se pare ca anumiti politicieni doresc sa inlature “Napoca” din numele orasului si sa ramana doar Cluj. Documentar, este atestat abia in 1167, sub numele de Castrum Clus, Clus insemand “inchis”, adica orasul dintre dealuri.

Cluj - Napoca este si in prezent unul din cele mai importante orase din tara. Un oras cu un farmec aparte, cu multe cladiri vechi, cu o istorie tumultuoasa. Se spune ca orasul este asezat pe un adevarat labirint de pivnite, pasaje, tuneluri, cripte, despre care nu se cunosc prea multe. Trei sferturi din cladirile din oras au fost distruse intr-un incendiu in 1655, orasul fiind apoi reconstruit.

Orasul “dintre dealuri” nu e lipsit de coline nici in interior, unul din dealurile cele mai importante fiind Dealul Cetatuii, la o altitudine de 400 m. Din centrul orasului am urmat indicatorul spre “Parcul Cetatuia”. Am ajuns usor. E un loc retras, linistit, plin de verdeata.

Cetatuia este denumirea fortificatiei de tip Vauban ridicata de austrieci in sec. XVIII, avand rol de control asupra orasului. Din fortificatie au ramas doar o parte din ziduri si cateva cladiri. O placuta comemorativa aminteste ca in acest loc a fost ucis Stephan Ludwig Roth, profesor, istoric, ganditor sas din Transilvania, condamnat la moarte prin impuscare. El a luptat in Revolutia de la 1848 pentru drepturile romanilor. A fost intemnitat si executat aici, pe colina Cetatuii. Despre Stephan Ludwig Roth, mai multe detalii se pot vedea aici - click aici

Panorama asupra orasului care se deschide privitorului de la Cetatuie este superba, aici fiind un important punct de belvedere. Mergand pe aleea care face ocolul Cetatuii, se poate admira orasul in fiecare directie. Turnurile bisericilor se ridica peste cladiri, dominand orasul. Pacat ca nu cunosc zonele, mi-ar fi placut sa caut anumite cladiri, sa le pot vedea de acolo!

Impresionant este Monumentul Eroii Neamului, o cruce de fier inalta de aproape 30 m, ridicata in memoria eroilor revolutiei de la 1848. Crucea este amplasata pe un soclu betonat avand forma unei case, de pe acoperisul careia se ridica crucea. A fost ridicata in locul vechii cruci de lemn ridicata in anii 1936-1937, dar aceasta a fost vandalizata si dinamitata in 1948.

Pe placuta comemorativa sunt mentionati prefectul Clujului, Alexandru Batraneanu, tribunii sai, alaturi de care a luptat impreuna cu Avram Iancu si istoricul german Stephan Ludwig Roth.

Tot aici se afla si Hotelul Belvedere, unul din cele mai cunoscute din oras.

Pe platoul de la Cetatuie este amenajat si un mic loc de joaca pentru copii, unde am pierdut ceva vreme cu cea mica. In imprejurimi, am gasit si un mic magazin cu rontaieli si cafea.

Coborand de la Cetatuie, ne-am intors in oras. Am intrat in Piata Unirii, odinioara Piata Mare. Candva, aici aveau loc executiile publice, oamenii priveau din spatele perdelelor. Sub domnia principelui Apafi, s-au institutionalizat procesele de vrajitorie, cand ajungea o simpla para pentru ca o femeie sa fie arsa pe rug. Reclamatiile erau dintre cele mai fabuloase. De fapt, aceste acuzatii erau doar o « perdea ». Daca cineva avea o problema cu cineva, era de ajuns sa se faca o plangere impotriva persoanei ca era vrajitor/vrajitoare, chiar daca persoana respectiva nu facea nimic in acest sens, dar existand o plangere, fie ea si inchipuita, persoana respectiva era arsa pe rug, fara dovezi clare de vrajitorie. In acest fel, anumite ‘secrete” nu se faceau publice si paratul se considera razbunat.

Tot in Piata Unirii, se pot observa ruine de constructii romane , un sit arheologic inaugurarat in 2008. Este acoperit cu sticla pentru protectie pe o portiune de 82 de metri patrati. In acest sit au fost descoperite numeroase vestigii neolitice, postromane si medievale. Din pacate la fata locului nu am vazut nimic pentru informare, doar situl acoperit, niste bucati de coloane, pietre, etc. Nici un panou nu explica ce se afla acolo (sau cel putin eu nu l-am vazut), astfel ca am cautat acasa informatii despre acest sit.

Mai toate cladirile care inconjoara aceasta piata au la ferestre fotografii – reclama, prezentand orasul din vremuri demult apuse si Biserica Sf. Mihail.

Biserica se afla in partea opusa sitului si impresioneaza prin marime si arhitectura. Are o lungime de 70 m si o inaltime de 80 m, fiind depasita doar de Biserica Neagra din Brasov. Turnul este cel mai inalt din Romania. Biserica a fost construita in locul unui cimitir, unde se afla si o capela dedicata Sf. Iacob.

Constructia a inceput in 1316, dar s-a intins pe o perioada mai mare de timp, terminandu-se abia in 1487. Turnul a fost distrus in incendiu, refacut, demolat, iar ceea ce vedem azi a fost terminat in 1860.

Deoarece constructia bisericii a fost finalizata pe timpul domniei principelui Sigismund de Luxemburg, la intrare se poate vedea blazonul familiei. In timpul Rascoalei de la Bobalna din 1437, locuitorii orasului a fost de partea rasculatilor si impotriva regalitatii maghiare. In semn de recunostinta, clujenii au pus un relief al Sf. Mihail, ocazie cu care s-a ciuntit blazonul lui Sigismund.

Interiorul bisericii este decorat cu statui frumoase. O capela cu un altar infatisand cei trei crai de la rasarit este singura care prezinta urme de picturi.

Interiorul este in stil gotic si pe mine m-a impresionat prin boltile “asezate” pe coloane impresionante prin decoratiuni si dimensiuni.

De-a lungul timpului biserica a fost luterana, calvinista, unitariana. In prezent este catolica, singura din tara care a avut patru religii.

Pomeneam mai sus despre mistere! In legatura cu bisericile din Evul Mediu, se crede ca toate au in subsol cripte vechi cu personalitati ale vremii. Si despre Biserica Sf. Mihail circula zvonuri ca in subsol exista cripte ale unor personalitati clujene. Arheologii ar dori sa cerceteze subsolul bisericii, dar se lovesc de opozitia bisericii. Acum 50 de ani un restaurator a intocmit o documentatie a subsolului, in urma unui studiu, cu ocazia unor lucrari, pe care a lasat-o in custodia parohului, dar preotii sustin ca nu stiu nimic nici despre cripte nici despre documentatie.

Legat de Biserica Sf. Mihail, legendele mai spun ca ar exista un tunel subteran de la biserica pana la Cetatuie, un alt tunel ar merge pana la Cetatea Floresti si altul la Liceul de Muzica.

Toate acestea sunt povesti, si totusi... in 1999 s-a descoprit sub o biserica un cavou cu morminte ale grofilor, nobililor maghiari, romani maghiarizati si croati din sec. XVIII – XX. Avand in vedere ca in locul Bisericii Sf. Mihail se afla un cimitir, e posibil ca acolo sa fie morminte mai vechi decat cladirea, despre care insa nu se poate afla nimic deoarece cercetarile sunt nu se pot efectua din diverse motive. click aici

In fata Bisericii putem admira Ansamblul monumental Matei Corvin, statuia ecvestra a regelui si a celor patru generali ai sai. A fost dezvelita in 1902 si a primit marele premiu al Expozitiei Universale de la Paris din 1900. Monumentul e cu adevarat impresionant. Aveam impresia ca monumentul este nou. Ulterior am aflat din presa ca a fost restaurant la sfarsitul anului trecut, iar inaugurarea oficiala a avut loc anul acesta, la 2 aprilie 2011. De-a lungul timpului, prezenta acestui monument a iscat multe dicutii in contradictoriu. Chiar si la inaugurarea restaurarii au fost discutii legate de placuta comemorativa amplasata in 1921 cu textul lui Nicolae Iorga si care acum s-a inlaturat.

La intersectia Pietei Unirii cu B-dul Eroilor, se afla Monumentul memorandistilor. Monumentul are o inaltime de aproape 20 m si a fost ridicat in cinstea clujenilor care au avut curajul de a se opune deznationalizarii romanilor transilvaneni impuse de austro-ungari, ucisi in 1894. Pe o parte a monumentului este un citat din Ion Ratiu, 1894: “Existenta unui popor nu se discuta, se afirma! ”, iar partea opusa, sunt scrise numele eroilor in cinstea carora s-a ridicat acest monument.

Astfel, aici poate fi vazut Palatul Banffy, care azi adaposteste Muzeul de Arta. Cladirea este considerata cea mai reprezentativa cladire in stil baroc din Transilvania.

In apropiere se gasesc si cele doua cladiri gemene care delimiteaza Strada in oglinga”, obiectiv unic in Transilvania. Arhitectura cladirilor este impresionanata, in stil eclectic. Partea centrala a cladirilor, “pe colt”, are un turn principal, flancat de 2 turnuri mijlocii si alte patru mai mici.

O alta cladire este Palatul Josika, cu mai multe destinatii. Initial aici stateau principii Transilvaniei. Ulterior, la sfarsitul sec. XIX, aici era Cazinoul maghiar, urmand ca apoi sa adaposteasca Palatul de Justitie, Curtea de Apel si Bibioteca Facultatii de Medicina. La baza acoperisului este inscriptionat anul renovarii, 1828. Mie personal fatada cladirii nu-mi spune nimic.

Langa Palatul Josika se afla Casa Was Otilia , o casa frumos ornamentata, cu decoratiuni exterioare interesante, avand pe frontispiciu si blazonul familiei. In aceasta cladire a functionat Societatea Muzeului Ardelean pana in 1848, care a primit casa mostenire din partea contesei.

Plimbarea pe strazile orasului ofera o incursiune in trecut, in istoria orasului vizibila si azi, plimbarea oferind ocazia de a descoperi farmecul orasului Cluj - Napoca. Un oras cu multe monumente si statui. In jurul Pietei Unirii sunt multe cladiri vechi ridicate in perioada austro-ungara, cladirile “vorbind” despre istoria locala sau a Transilvaniei.

Cluj Napoca, un oras cu un centru istoric fascinat, ale carui perioade de istorie vorbesc de la sine, de la inceputuri pana in prezent.

A ne cunoaste trecutul inseamna sa intelegem prezentul, prezentul construieste viitorul; viitorul reprezinta prezentul si trecutul “de maine”!

NOTA WEBMASTER: puteti citi si continuarea acestui articol - http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/cluj-napoca,92,1202/descopera-clujul-si-imprejurimile-sale,3623/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__19225.htm##


[fb]
---
Trimis de biancuta in 01.05.11 15:40:46
Validat / Publicat: 01.05.11 16:32:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3988 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cluj - Napoca - vedere de la Cetatuie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.05.11 16:38:42]
»

@biancuta, intrucat ai editat articolul dupa ce au fost activate linkurile, acestea s-au pierdut. Le poti trece din nou in text pentru a le activa din nou. Te rugam ca pe viitor, in situatii similare, sa folosesti functia sesizeaza si vom face noi modificarile. Multumim.

webmaster13
[01.05.11 20:09:48]
»

sper sa placa fondul muzical propus!

dorgo
[01.05.11 20:28:51]
»

@biancuta... as mai adauga ca Clujul a stimulat turismul international din Transilvania, dandu-ne un mare aeroport ce absoarbe clienti si din judetele limitrofe, ne-a dat si 42 Km de autostrada si un prim ministru.

Alina Morar
[02.05.11 08:30:43]
»

Foarte frumos ai descris orasul meu. Ar mai fi multe de vizitat si de spus.

Ma bucur ca ati ales sa vizitati Clujul si ca ati ramas cu impresii faine.

Daca dadeai un semn... si nu eram ocupata...

Admin
[02.05.11 08:33:04]
»

Articolul a fost selectat ca mini-ghid AmFostAcolo pentru destinatia Romania.

Alina Morar
[02.05.11 08:39:24]
»

Piata Unirii nu e renovata in totalitate, statuia nu de mult a fost dezvelita, poate de aceea nu ai gasit panou cu informatii. Se tot fac lucrari de reamenajare. Nici eu nu stiu sa fie, adevarul e ca nu m-am uitat. Acolo il mai duc pe copil la plimbare si bineinteles ca la fantanile arteziene.

Ar mai fi Bastionul Croitorilor (si acesta a fost renovat), Catedrala Ortodoxa, Statuia lui Matei Corvin, Teatrul National, Casa lui Matei Corvin, Gradina Botanica, Parcul mare, etc. Nu-mi vin acum in minte toate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina Morar
[02.05.11 08:46:54]
»

A si mai este Muzeul etnografic de la Hoia. Nu stiu acum in ce stare e, n-am mai fost de mult, dar atunci era foarte frumos.

biancutaAUTOR REVIEW
[02.05.11 16:12:03]
»

Multumesc web13 pentru melodie, e foarte placuta!

@dorgo, sunt inca multe de spus despre Cluj, iar despre primul ministru ma abtin.

@Alina Morar, noi nu am plecat pregatiti pentru a vizita orasul. Am fost in cursul saptamanii pentru a duce pe cineva la niste analize si nu stiam cat putem sta. Intre timp, noi ne-am plimbat prin oras.

Ne-am dus la Cetatuie pentru cea mica, deoarece mi s-a parut potrivit pentru ea (tinand cont de review-ul tau), dar dupa un timp, crezand ca dintr-un moment in altul vom pleca, ne-am dus incet spre locul intalnirii. Ne-am mai oprit pe ici, pe colo.

Vom reveni in Cluj, poate atunci stim mai exact cum stam cu timpul. As vrea sa ajung la Gradina Botanica. Au trecut multi ani de cand am vizitat-o.

Multumesc celor care mi-au apreciat acest review, sper sa fie util celor care viziteaza Clujul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
station5*
[03.05.11 21:39:58]
»

Intr-adevar mai sunt multe de vizitat in Cluj, are dreptate alina morar; dar din ce ai reusit sa vizitezi in scurtul timp cat ai avut la dispozitie, ai surprins f bine esenta acelor obiective. si... multumesc ptr detaliile interesante!

trebuie sa recunosc, si nu e motiv de mandrie, ca stiu mai putine detalii istorice despre majoritatea obiectivelor turistice din orasul meu decat stiu despre altele-multe din lumea-larga...

Multumesc si astept urmatoarea ta vizita la cluj, asa voi mai invata cate ceva interesant despre orasul meu... Te-am votat cu placere! Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[05.05.11 09:20:47]
»

@station5, de multe ori ne cunoastem mai putin "aproapele" decat credem! Ma bucur ca am reusit sa-ti aduc informatii noi despre orasul in care locuiesti. Nu am stat chiar atat de putin in oras cum crezusem initial, am ajuns acasa seara pe la ora 21. Nu stiam pe unde sa mai "ratacim", nefiind pregatiti, dar pana la urma ne-am descurcat si am avut o zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean
[05.05.11 19:48:03]
»

@biancuta

Cred că am mai spus-o, Clujul reprezintă pentru mine, cel mai frumos oraş din lume, poate şi pentru că acolo, m-am împlinit ca individ, am petrecut cei mai frumoşi 4 ani din viaţă (între 1987 şi 1991), în perioada liceului şi când aud/vad/citesc ceva despre Cluj, sunt extrem de receptiv.

Ai văzut foarte multe din Cluj într-o singură zi, oraş care, aşa cum ai arătat tu foarte bine, iar Alina Morar te-a completat cu succes, are extrem de multe de oferit, turistic vorbind.

Eu, la următoarele vizite n-aş ocoli o plimbare în Parcul Mare/Central, o bere-n Chios, sau o vizită în unul din numeroasele muzee din oraş (pe care, copil/elev fiind, le-am văzut pe toate), de ex. Muzeul Farmaciei şi Muzeul National de Arta (în P-ţa Unirii), Muzeul de Mineralogie (str. M. Kogalniceanu), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (pe Memorandumului) şi Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

În rest, te aştept şi pe tine să ne mai dezvălui file de poveste din Tg. Mureş, unele cu rezonanţă turistică desigur

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[06.05.11 11:01:00]
»

@creivean, completarile tale sunt binevenite! Cu siguranta voi vizita obiectivele respective, doar timp sa am. Despre Cluj am inca ceva de scris. Initial am vrut sa le pun pe toate in acest review, pana la urma m-am decis sa scriu un review separat. Iti multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, dorgo, station5*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clujul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.6336030960083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1