GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inca o cetate cucerita (de noi) - Cetatea Calnic, Sebes

Nu vreau sa copiez modul de prezentare al colegilor mei @Yersinia pestis sau @AZE, insa de cate ori cuvantul “Cetate” apare in conversatia imi vine in minte o poanta mai veche cu Stefan cel Mare care a gasit un ambalaj de biscuit Cetatea si a spus cu voce tare: “Biscuiti Cetatea” la care ostenii intr-un glas “O biscuim Maria TA! ” Pe de alta parte pare un automatism in care ce zice seful aia facem ☹.
Dar in fine, sa revenim la subiect, un alt loc planuit de a fi vizitat in concediu a fost Cetatea Calnic, insa n-a fost sa fie. In toamna insa cand am mers la concurs la Sebes, am mers (din greseala) ultima bucata de drum pe drumul national si nu pe autostrada (oricum ele merg in paralel la distanta de cativa metri una de alta si este chiar distractiv), astfel incat am vazut si cum am ajunge aici si cum drumul de intoarcere era pe aici am zis ca totusi nu putem rata acest obiectiv. Asadar dinspre Sebes spre Sibiu mergeti cred ca nu sunt in total mai mult de 13 km (10 pana la indicator apoi conform indicatiilor acestora inca vreo 3, nu am verificat, nu conta, peisajul era unul minunat intr-o frumoasa zi de toamna).
Asadar primul lucru pe care il observi din afara cetatii sunt doua turnuri dar si cele doua randuri de ziduri care par a fi paralele si care au rolul a mari rezistenta la atac a cetatii.
Odata intrat vei gasi afisat programul de functionare dar si tarifele, respectiv 10 lei adult, 5 lei elevi, student, pensionari si 10 lei taxa foto, iar programul de functionare de luni pana duminica de la 9.00 – 19.00.
Am achitat taxele corespunzatoare (si aici m-a deranjat ca nu am primit bilete, tanarul care ne-a incasat banii era mai degraba interesat sa revina la discuiile cu prietenii, insa cum nu platisem eu nu am indraznit sa comentez) si am inceput sa cutreieram locurile.
Acum aceasta nemultumire a fost indepartata de frumusetea locurilor. Ca sa povestesc cate ceva despre istoria locurilor ar insemna sa redau de fapt ceea ce gasiti mai degraba pe saiturile specializate si am sa fac o mica indicate spre acesta ro.wikipedia.org/wiki/Cet ... din_C%C3%A2lnic unde veti gasi o multime de informatii si de poze cat se poate de explicite.
Ca sa povestesc insa foarte pe scurt istoria incepe undeva spre final de secol XIII, in jurul anului 1270, cu elemente construite in acea perioada sau mai tarziu astfel incat ceea ce putem vedea astazi conform saitului mentionat mai sus este:
” Cetatea, așa cum poate fi observată astăzi, este constituită din două rânduri de ziduri (incinte) cu traseu oval, dispuse concentric și întărite cu elemente de flancare: două turnuri și un bastion. Poarta de intrare este apărată de un coridor fortificat sau barbacană. Centurile de ziduri protejează curtea interioară, inima cetătii, în care se află capela, fântâna și turnul–locuință sau donjonul
Intrand in curte totusi ceea ce iti sare in ochi in primul rand sunt florile si o curte verde care alaturi de constructiile prezente par ca te arunca undeva inapoi in timp, si de altfel uitandu-ma pe poze si cronologia lor am observat ca de fapt astea au fost si primele poze facute odata intrati in curte.
Primul loc vizitat apoi a fost capela. Un interior simplu insa plin de incarcatura, o incinta cu peretii varuiti, o masa in altar decorata simplu, o scara care duce la amvon insa unde nu se vede nici o orga (poate ca ceva exista acolo insa nu am urcat scara sa vad) si niste banci de rugaciune simple.
Pe pereti nu se afla icoane ci mai degraba alte panouri care fac trimitere spre alte obiective de vizitat. Nu putem insa sa nu remarcam drapelul Romaniei si cel al Uniunii Europene.
Iesim din nou in curte si nu putem sa ne prefacem ca nu am vazut turnul donjon care este cea mai veche constructie din aceasta cetate si care mai este numit si turnul Siegfried. Este o constructie dreptunghiulara si care are o inaltime de 27 m dominand astfel locul.
Am admirat de asemenea turnurile de aparare care au doar niste mici ferastruici si mici scarite de acces astfel incat locul devenea unul sigur.
In curte poate fi admirata si o fantana inconjurata de multe flori si unde nu am putut sa nu remarcam si diferite tipuri si forme de cactusi.
Si uite cum intram intr-un alt loc interesant (care in aceste momente ma duce cu gandul la intalnirea de la Alba Iulia) si unde am vazut butoaie mari de stejar (de 5-6000 litri) dar si diverse obiecte aflate in legatura cu viticultura.
Plimbarea noastra contina prin curte pentru ca sa lasam spre final cum am zis noi partea cea mai spectaculoasa, accesul in turn de unde urma sa avem o vedere spectaculoasa asupra locurilor. Accesul spre turn incepe simplu, trepte din piatra si in continuare compania florilor. De la primul nivel avem parte de asemenea de o vedere spectaculoasa asupra curtii. Accesul in varf se face pe o scara cu un grad mare de inclinare insa reusita este marcata de vederea spectaculoasa de care ai parte odata ajuns acolo si pe care o sa o remacati si voi in poze.
Am vazut de asemenea in acest turn si diferite clopote care anunta diferitele evenimente. Cum insa drumul spre casa urma sa fie destul de lung am parasit cetatea bucurosi (mai ales eu) ca am ajuns sa o vad si va invit si pe voi sa faceti acest lucru daca drumurile va poarta pasii pe acolo si ca sa va indemn mai mult am sa rog web-ul sa ataseze si acest filmulet care va prezinta cetatea: youtube
 
PS. Seria Sebes trebuia finalizata pentru a trece mai departe, asadar in sfarsit, voi putea trece si la locurile in care ma aflu acum, deci de saptamana viitoare trecem la Austria.
Trimis de mishu in 04.03.18 11:32:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.88894400 N, 23.65957800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
În drum spre Alba Iulia aveam de gând să vizitez şi eu această cetate, împreună cu un alt user AFA.
Între timp m-am răzgândit, dar acum că am citit articolul tău m-am ră-răzgândit.
Dacă nu va fi aşa, cum ai scris aici, eşti datoare la Alba cu UN Almdudler pentru soţie şi O Weissbier pentru mine!
@traian. leuca: Cu mare drag ❤️ și mulțumesc pentru vizita și aprecieri.
De atatea ori am trecut pe lângă Câlnic, dar nu m-am abătut de la drum și din lipsa de timp, și pentru că nu am știut despre acest obiectiv. Frumos descris, la fel și pozele!
Felicitări!
@Rodel: Mulțumesc frumos de vizita și aprecieri, merita vizitată cetatea.
Foarte frumos! mie îmi plac mult de tot cetățile, castelele, nu pierd ocazia să le văd nici prin alte țări, iar la noi cu atât mai mult! trecut pe listă! frumos, votat cu mare plăcere!
@mishu: Bună “greșeala” voastră
Pe-asta n-am văzut-o, o trec pe listă.
@mishu: De unde reiese că ”din greșeală în greșeală spre victoria finală” nu e lipsit de conținut!
Dacă nu greșeați drumul, nu vedeați frumusețea asta verde și-nflorată!
Deci, se confirmă și ”tot răul spre bine! ”
@maryka; krisstinna; Zoazore: Va multumesc frumos de vizita si aprecieri, omul din greseli invata... sa aprecieze frumosul.
Sa ne vedem cu bine la Alba, nu mai este mult si astept cu mare nerabdare.
@mishu: Un monument excepțional, dovadă încadrarea în patrimoniul UNESCO, care a supraviețuit peste secole, salvat din ghearele Gospodăriei Agricole de Stat (care utiliza cetatea drept grajd și depozit de vinuri) și restaurat exemplar în anii 60 ai secolului trecut de arhitectul Ștefan Balș.
Inițial cetatea aparținea unui greav local (conducător) care locuia în turnul-donjon. Reședința nobiliară era completată de o capelă și un rând de ziduri. Coloniștii sași vor prelua fortificația, îi vor adăuga încă un rând de ziduri și o vor transforma într-o cetate țărănească de refugiu.
O vizită la acestă cetate țărănească vă introduce în epoca medievală, vă ajută să înțelegeți rolul unor elemente defensive de fortificație sau modul de viață al nobililor din secolul al XIII-lea. Nu ezitați!
Păi, uite, pentru varietate, bancul cu o cetate, alta decât cu Ștefan cel Mare:
Un grup de turiști în vizită la o cetate medievală. Ghidul le explica acestora:
– În această cetate a fost arsă de vie ultima vrăjitoare…
– Nu-i adevarat, oftează un turist, uitându-se la nevastă-sa.
Tare frumoasă vizita și fotografiile. Un motiv în plus, pentru mine ca, la vară, dacă voi mai ajunge acolo să năpădesc și eu locul respectiv.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Cetatea Săseacă Fortificată Câlnic — scris în 25.11.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Cetatea țărănească Câlnic, falnică, locatie dezamăgitoare — scris în 04.10.20 de DoiCalatori din BUZăU - nu recomandă
- Jun.2020 Cetatea Calnic (AB) — scris în 14.06.20 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cetatea Taraneasca de la Câlnic, bine conservata si administrata — scris în 14.09.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Alti sasi, alta treaba bine facuta - Cetatea Calnic — scris în 08.02.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cetatea taraneasca de la Calnic — scris în 02.09.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Cetatea din Câlnic - merită vizitată — scris în 02.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ