ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Calnic (AB)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am citit zilele trecute despre Cetatea Calnic pe internet si informatiile acumulate m-au determinat sa fac un ocol pe la aceasta cetate. Chiar ma asteptam sa descopar cu pasii mei, cu ochii mei, ceea ce era povestit de altii cu entuziasm.

Cum se ajunge?

Din DN1 pe segmental de drum Sibiu –Alba Iulia inainte de Sebes (AB) se lasa in stanga DJ 106F. Dupa 9,3 km, imediat dupa podul din localitatea Calnic (AB) se gaseste pe stanga Cetatea Calnic.

Cetatea se afla la 50 km de Sibiu si la 30 km de Alba Iulia. Pana la Bucuresti sunt ca. 350 km.

Vizitatorii pot parca in curtea dintre cetate si rau, proprietate cred tot a cetatii. Aici sunt amenajate mai multe locuri de parcare, gratuita.

Program, bilete

Cetatea se poate vizita zilnic intre orele 9 si 19. In incinta Cetatii este organizat si un muzeu. In curtea cetatii se afla o biserica evaghelica.

Custode este doamna D, despre care citisem vorbe foarte frumoase. Am gasit poarta cetatii inchisa dar pe un afis la vedere doua numere de telefon ale custodelui cetatii, doamna D. Am sunat si in circa 10 minute doamna a venit. Un minus ca trebuie sa suni sa vina cineva sa deschida, dar nu ma deranjeaza foarte mult, plus ca ma asteptam sa primesc un ghidaj excelent asa cum citisem in documentarea mea.

Taxa de vizitare este de 10 lei bilet intreg, 5 lei bilet redus. Taxa foto amatori 10 lei, profesionisti 200 lei. La intrare am platit si am primit bilete.

Ce am aflat despre Cetatea Calnic?

Cetatea Calnic este un monument istoric din secolul al XIII-lea si face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Este ridicata in Evul Mediu si una din cele mai vechi fortificatii ridicate de sasii din Transilvania.

Numele Calnic se trage de la Chyl de villa Kelnuk, un conducator al sasilor de aici in luptele pentru tron ale dinastiei arpadiene. Chyl de Calnic a fost inobilat de catre regale Stefan al V-lea, astfel acesta a ridicat cetatea care a devenit resedinta nobiliara. Cetatea are in centru un donjon rectangular folosit ca turn si locuinta. Aici se gaseste astazi Colectia de Arta populara si medieval donata de sotii Porumb, care se poate vizita fara alta taxa suplimentara.

In jurul donjonului au fost ridicate ziduri masive, in forma ovala, avand deasupra intrarii in cetate un turn al portii (la nord) si altul de aparare (la sud). In trecut cetatea era inconjurata de un sant cu apa in scop de aparare. Are doua randuri de ziduri.

Dupa stingerea familiei nobiliare si a urmasilor ei, cetatea a fost vanduta comunitatii sasilor. Acestia au operat modificari impuse de dezvoltarile timpului. Spre exemplu, turnul portii a fost fortificat cu o barbacana, a fost ridicata capela, care mai pastreaza unele fresce de la inceputurile sale din sec. al XVI-lea.

Impresii personale

Vizita propriu-zisa a Cetatii dureaza circa 30 minute, plus minus.

Nu am beneficiat de niciun ghidaj, ba chiar abordarea m-a dezamagit. Dupa ce am platit biletul si taxa foto, am iesit cu dna custode in curtea cetatii si mi-a aratat static, aceea e biserica, acele e turnul, va puteti si si urca in el. Punct. Complet altceva fata de ceea ce citisem. M-a frapat insa de 2 ori aceasta atitudine neprimitoare pentru ca intr-o scurta conversatie in drum spre casa de bilete, doamna se plangea de lipsa turistilor fata de anul trecut, mai mult i-am comunicat ca ma intereseaza informatii veridice despre cetate pentru ca scriu pe AFA si am auzit ca ofera un ghidaj profesionist. Minusul datorat lacatului de pe poarta se completeaza cu unul mai mare datorita atitudinii doamnei D.

Am vizitat mai intai biserica evanghelica unde m-am bucurat sa imi exersez cunostintele de limba germana citind una alta. Informatiile erau si in limba romana, cu exceptia inscrisurilor pictate in biserica. Biserica este una simpla.

Am urcat apoi pe scarile de lemn ale turnului portii. De pe platforma de la etaj am avut o prima imagine de la inaltime asupra cetatii, avand o perspectiva noua, mai larga. De aici se intra in zona acoperita si o insiruire de scari tot din lemn conduc pana sus in turn. Nu am urcat pentru ca era plin de panze de paianjen. Alt minus.

Apoi m-am plimbat putin prin curtea cetatii si am admirat florile, intre care si mai multe specii de cactus. Curtea era ingrijita.

La urma, m-am indreptat catre donjon. Si aici se urca mai intai pe o scara exterioara ingusta. In donjon am vizitat muzeul (colectia de arta populara si medievala) de care am amintit care mi-a placut. Felicitari familiei care a facut donatia. Muzeul este organizat pe 2 etaje. Sunt expuse articole precum oale si strachini de lut, traiste, inscrisuri vechi sasesti, costume populare, dar si cojoace, instrumente musicale specific fanfarelor, covoare rustice, ceramica neagra adusa de la Marginea (SV), unelte gospodaresti, oua incondeiate, obiecte bisericesti, negresit icoane pictate pe sticla, chiar si niste capiteluri romanice descoperite aici,

Cetatea Calnic –o cetate fortificata care se vede frumos in filmari profesioniste, in special daca se filmeaza de la inaltime, cu drona.

Pe culoarul de la intrare am admirat picture ale unor copii expuse, pe ziduri.

Altfel mi-as dori sa ii revina turistii (dar pentru asta trebuie sa se deschida si granitele). Raman sub asteptari prestatia doamnei custode, curatenia si subrezenia platformelor si scarilor si a balconului din turn. Cred ca este un loc destul de putin cunoscut si vizitat de romani. Nu cred, sper sa gresesc, ca beneficiaza de o promovare inteligenta.

Poate alti vizitatori sa vada cu ochi mai buni cetatea. Eu ma intreb daca a meritat ocolul.

Numai de bine!

 

@webmaster –rog inserare video din link youtube

Multumesc!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 14.06.20 14:43:46
Validat / Publicat: 14.06.20 15:17:08

VIZUALIZĂRI: 796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 prima intalnire cu cetatea calnic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.06.20 15:11:34]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[14.06.20 15:28:10]
»

@Dan&Ema: Noi am ajuns acolo in 2017, veneam de la un concurs de dans ce se tinuse in Sebes, asa ca nu trebuia sa ratam acest loc. Insa asa cum te-a frapat pe tine atitudinea,

Taxa de vizitare este de 10 lei bilet intreg, 5 lei bilet redus. Taxa foto amatori 10 lei, profesionisti 200 lei. La intrare am platit si am primit bilete.

pe noi chiar ne-a enervat, la noi taxele le-am platit unui tanar preocupat mai degraba de FB, si nici nu ne-a dat bilete, cat despre ghidaj nici macar de ce ati avut voi parte. Avand in vedere ca in acea vara vazusem Slamnic, unde biletul era 3 lei (daca imi aduc aminte), acolo ar fi facut orice ca sa pleci multumit. Calnic insa are deja in nume, asa ca de ce s-ar obosi? Insa nu tin cont de un lucru, un nume il castigi greu dar il poti pierde usor.

Insa trecand peste asta a fost o alegere inspirata, felicitari, votat cu mare drag. ​

webmasterPHONE
[14.06.20 15:36:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

----​

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.20 17:12:36]
»

@mishu:  ​​

​​

 nu tin cont de un lucru, un nume il castigi greu dar il poti pierde usor

Adevar grait-ai! ​​

​​10 lei nu e o taxa mare si sunt de acord cu ea. Ma doare dezinteresul care l-ai semnalat si tu.  

Este pacat pentru ca cetatea arata bine si arputea fi pusa bine de tot in valoare cu ceva implicare. Pacat ca au plecat sasii de aici... ​​

​​Multumesc de lectura si ecou. ​​

Numai bine! ????

Zoazore
[14.06.20 19:14:18]
»

@Dan&Ema:  Eu ma intreb daca a meritat ocolul.

Eu cred c-a meritat! Macar pentru bucuria sufletului tau!

​Cetatea​ e bine conservata, destul de curata si bine pusa in valoare. M-am bucurat sa vad ca totusi nu e plina de gunoaie si buruieni.

Dar pana-n final, atitudinea doamnei D m-a intristat! ​​ Pacat ca mai sunt astfel de oameni!

Adevarat a gandit @mishu:greu castigi, usor pierzi renumele! Si de-aia nici nu prea au turisti!

Multumesc, Dan, pentru o pagina frumoasa din istoria nationala!

Sanatate! ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.20 19:19:05]
»

@Zoazore:  ​​

​​In privinta curateniei era cam asa:​​

​​La intrarea in curtea unde se parca si pe aleea respectiva erau cosuri de gunoi, anunturi "pastrati curatenia", prima parere FB. ​​

​​Apoi in cetate, in curtea interiiara, gazonul, florile etc aratau iarasi FB. can urcai insa in turn sau pe scari era plin de paianjeni si oricat ar spun cineva ca asa e in natura, aici erau niste panze d-alea maiastre ca in filme. ​​

Sa spunem ca a meritat ocoluk. ​​

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[14.06.20 21:04:11]
»

... mai mult i-am comunicat ca ma intereseaza informatii veridice despre cetate pentru ca scriu pe AFA si am auzit ca ofera un ghidaj

profesionist. Minusul datorat lacatului de pe poarta se completeaza cu unul mai mare datorita atitudinii doamnei D.

Cam câți ani avea doamna D? Întreb pentru că pare să fie din generația: „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”

Faptul că nu era „la post” și - mai ales că - după ce i-ai spus că vrei să-i promovezi obiectivul pe un sait v-a lăsat „de capul vostru” prin cetate, fără un ghidaj profesional, îmi justifică bănuiala că face parte din generația amintită mai sus! Lamentația ei că nu sunt turiști, nu-și avea rostul pentru că tu infirmai lucrul ăsta!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.20 22:03:43]
»

@doinafil: ​​

Am sa te surprind, Doina.  ​​Doamna cred ca era mai juna decat mine. Asa arata, desi e periculos sa vorbesc despre varsta femeilor, m-am mai fript eu, dar alteori am si ghicit cu precizie. ​​

Stii, am gasit obiective in Romania, unde ghidajul era facut de copii, care vorbeau cu asa pasiune. Ghidaj amator de copii dar documentat si cu suflet. ​​

​​Aici insa, oha! ​​

Nu varsta era explicatia... ​​

​​Multumesc de ecou, numai bine! ????

doinafil
[14.06.20 23:13:49]
»

@Dan&Ema: Și eu am întâlnit un „ghid-copil”, la „Peștera Cheile Dâmbovicioarei”, prin 2013, dacă-mi aduc bine aminte! Era „instruit” de-acasă (de un cunoscător, bineînțeles) cu ce să spună despre Peșteră. Ne-am prins de asta când eu și prietena mea i-am pus o întrebare - fără să ne dăm seama că n-ar avea de unde să știe răspunsul - care „depășea poezia învățată de-acasă, papagalicește”, pe care trebuia s-o spună turiștilor. N-a făcut decât să „reia strofa” în locul în care ne aflam și despre care îi pusesem întrebarea. Ne-am amuzat „pe mutește”, văzându-l puțin dezorientat! Asta nu ne-a împiedicat - la final - să-i mulțumim frumos nu numai verbal, ci și lăsându-i câțiva bănuți! Se practică astfel de ghidaje de copii care vor să câștige cinstit niște bănuți, lucru de apreciat! Sunt convinsă că unii dintre ei o fac cu pasiune și că, dornici să știe mai mult, se informează mai în amănunt (de pe net, sau din cărți) despre ce urmează să ghideze!

Cât despre doamna B, dacă-mi spui că ți se pare că era sub 50 de ani, îmi dă impresia că era mai important pentru ea timpul personal, (lacăt pe ușă) și că NU are vocație de custode al unei cetăți/muzeu, DECÂT atunci când este anunțată că e filmată și promovată în media! ( Păcat că nu-i respectă pe turiști în egală măsură!!!   (că sunt un grup de doar 4 persoane, ca voi, sau unul peste 20 sau 30)

Michi
[15.06.20 08:00:45]
»

@Dan&Ema:  Află că din poze reiese că, deşi probabil n-au fost fonduri de renovare, s-a depus ceva efort pentru întreţinerea cetăţii, v. ghivecele de flori de pe scară, muzeul şi colecţia de oale şi ulcele, curtea îngrijită, deci, cât de cât. Noi am vizitat-o cred că înainte de 2000 şi ne-a lăsat o impresie dezastroasă. Era vraişte, se intra ca în fromage, şi în curte erau semne că se adăpostise acolo un cioban cu oile lui. N-am putut urca pe scări că lipsea câte o treaptă (măcar le-au completat de ai putut urca pe ele) şi mi-era frică să nu-mi rup gâtul iar biserica evanghelică avea lacăt la uşă. Cât de cât a intrat în circuitul turistic şi dacă doamna D. ar fi asezonat-o cu ceva date istorice, chiar că merita s-o vezi. Aproape uitasem de ea şi reviewul tău a scos la suprafaţă amintirile, drept care îţi mulţumesc.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[15.06.20 08:04:20]
»

@Michi:  

Categoric cetatea a fost renovata.  S-au investit fonduri in acest sens si nu arata paraginita nicidecum. Sunt multe cetati care au trecut prin acest proces de restaurare si renovare in ultimii ani si ma bucura asta.

Pe doamna D o las acum in pace.

Cetatea sa traiasca si sa aiba oaspeti. Curtea și florile mi-au placut.

Numai bine! ????

tata123 🔱
[15.06.20 09:38:42]
»

@Dan&Ema: Un frumos monument istoric inclus în patrimoniul UNESCO, mulțumim pentru recomandarea actualizată. Ne-ai prezentat în acest an mai multe instituții muzeale cu bune (Muzeul Romanței din Târgoviște) sau cu mai puțin bune (lipsa ghidaj, interes etc. - Casa memorială Anton Pann din Râmnicu Vâlcea) - iată că și la Câlnic ai găsit o (posibilă) lipsă de interes, generată poate de faptul că erai singurul vizitator (care a adus custodele de acasă ) sau poate trebuia plătită o taxă separată de ghidaj.

Una peste alta cetatea este frumoasă și bine întreținută (cu mici „retușuri” pe ici colo ar fi și mai bine). Am înțeles că din 1995 cetatea este dată în administrarea unei organizații nonguvernamentale pe o perioadă de 49 de ani. Asociația Ars Transsilvaniae a istoricilor de artă are sediul în Cluj Napoca și e condusă de prof. acad. Marius Porumb, cel care a donat obiectele pentru expoziția din donjon.

Vizitatorii caută fortificația în urma vizionării fotografiilor existente pe Internet sau a lecturării articolelor de călătorie de pe blogurile turistice. În 2016 circa 11.000 de turiști au traversat gangul de sub turnul de poartă, față de cei 70.000 declarați în 2015. E posibil ca această scădere fantastică să fie rezultatul deschiderii autostrăzii Sibiu-Deva care îndepărtează traficul de localitatea Câlnic sau e doar o eroare de comunicare?

Acum câțiva ani se promova cazarea în cetate unde erau puse la dispoziție câteva locuri în clădirea de lângă turnul de poartă. Nu știu dacă mai e de actualitate oferta.

Eu sunt de părere că o vizită la Cetatea Câlnic este interesantă. Călătorii frumoase și numai bine!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[15.06.20 10:27:32]
»

@tata123:  ​​

​​Nu se percepe taxa separata de ghidaj. As fi platit-o cu placere. De altfel am si lasat la cetate mai multi bani decat strict taxele afisate pentru care am primit si bilete. ​​

Nu m-a deranjat ca am sunat custidele si l-am asteptat 10 minute sa vina la cetate. Pentru ca imi place turismul, imi doresc sa nu vad acea lehamite la oamenii care deservesc turistii. ​​

​​Altfel cetatea e faina. Numai bine! ????

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy Petal
[15.06.20 11:28:34]
»

Eu ma intreb daca a meritat ocolul.

Cred că a meritat ocolul, datorită căruia m-am delectat cu imagini frumoase din interiorul muzeului. ​Cetatea arată binișor. Am înțeles că s-au făcut ceva renovări, dar se vede că mai e până când cetatea o să-și recapete vigoarea de altădată.

La fel ca si în ecoul scris de Doinafil, am avut și eu parte de ghidaj făcut de copii​, mai interesant, amuzant și cu pasiune decât cel făcut de custozi/supraveghetori etc. ”în dorul lelii”. Cand o sa mai vizitez Sibiul, voi face o mică incursiune la cetate. Pare interesantă și e păcat că nu este foarte promovată.  

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[15.06.20 12:11:12]
»

@Daisy Petal: ​​

Multumesc de lectura si ecou! ????​​​​

Sa concluzionam ca ocolul la Cetate merita. Este o cetate care arata bine si merita vizitata. ​​

​​Am avut parte in ultimul timp de ghidaje sau nu la obiectivele vizitate, depinde de la caz la caz. ​​

​​Eu imi doresc ghidaje si daca se poate profesioniste, cu toate ca cele amatoate ale unor copii au farmecul lor (ex. Pestera Polovragi). ​​

Sa luam ce e bun si fain la Calnic. Muzeul realizat din donatie este deosebit si merita toata lauda. ​​

​​Numai bine! ????

​​

​​

​​

​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[21.06.20 09:26:21]
»

Mi-a plăcut prezentarea obiectivului, mi-au plăcut foarte mult fotografiile, dar cel mai mult mi-a plăcut cetatea în sine. Chiar nu mă așteptam ca ceva atât de” țărănesc” să arate atât de bine. S-a conservat frumos, a fost și renovată, cumva aducând cu Biserica fortificată de la Dârjiu (jud. Harghita, secuiască și nu săsească). Acest tip de fortificații sunt complexe din punct de vedere a ofertei turistice: istorie, tradiție, etnografie. Ghidaje turistice atât de” competente” le-am văzut și în alte părți, iar cu cât ecusonul de ghid era mai puțin vizibil, cu atât explicațiile erau mai interesante (desigur, există și ghizi adevărați).

De asemenea, mi-a plăcut mult expresia:” pivinita cu butoaie de vin din stejar​”

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[21.06.20 10:09:50]
»

@Lucien

Ai mare dreptate, Calnicul are ceva din Darjiu sau invers.

Zidurile si integritatea zidurilor cetatii arata foarte bine la Calnic si ma bucur ca asemenea cetati includ si muzee etnografice si nu numai.​​

Ghidajele depind de ghizi, de omul -ghid. Sunt in toate felurile, precum suntem si noi.​​

Multumesc pentru lectura si ecou! Numai bine! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, Dan&Ema, doinafil, Lucien, Michi, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11233997344971 sec
    ecranul dvs: 1 x 1