ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Taraneasca de la Câlnic, bine conservata si administrata

TIPĂREȘTE

Era de mult pe lista mea, asa ca la ultima trecere prin zona Sebesului mi-am facut drum pana in satul Câlnic pentru a vizita Cetatea Taraneasca Câlnic.

Locatia

La iesirea din Sebes pe drumul european E 81 cu directia spre Sibiu, al doilea sat pe dreapta este satul Câlnic. De la E81 pana la cetate se parcurg 3 km pe un drum bun, asfaltat, iar Cetatea este foarte usor de gasit in centrul satului.

Teoretic Cetatea Câlnic este vizitabila zilnic in intervalul 9-19, practic insa persoana care permite accesul in cetatea nu este permanent in locatie de aceea pe poarta de intrarea sunt afisate 3 numere de telefon. Noi am nimerit intr-un astfel de moment si dupa 20 minute de la apel a venit doamna sa ne deschida. Pentru a fi siguri ca e prin preajma puteti da un telefon inainte (tel contact ****).

Adultii platesc un tarif de 10 lei intrare si optional taxa foto 10 lei.

Istoria Cetatatii Taranesti din Câlnic

Vizitarea Cetatii nu a inclus un tur ghidat sau multe panouri informative asa ca am apelat la prietenul meu Google. Astfel am aflat ca Cetatea Câlnic, spre deosebire de celelalte din tara nu a fost construita cu scop de aparare ci a servit drept resedinta pentru seniorii sasi din Transilvania.

Constructia Cetatii a inceput in sec al XII-lea asigurand functia de resedinta pentru nobilii sasi, in timp constructia a capatat un rol cultural pentru comunitatea din zona. In anul 1430 Cetatea a fost cumparata de catre comunitatea sateasca din Câlnic si astfel a devenit Cetate Taraneasca.

In secolul urmator cetatii i-au fost aduse mai multe imbunatatiri de structura, iar constructia unei fantani in interior si a unor camari cu alimente au fost importante pentru supraveituirea locuitorilor in timpul atacurilor. Din pacate in anul 1599 armatele lui Mihai Viteazul au jefuit satul Câlnic si cetatea a a fost parasita. Din fericire dupa refacerea comunitatii sasesti s-a continuat extinderea si consolidarea Cetatii iar cele mai recente restaurari s-au facut dupa Al Doilea Razboi Mondial, astazi cetatea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vizita la Cetatea Câlnic

Inca de la intrarea in curtea cetatii am apreaciat ca administratorii acesteia au incercat sa marcheze anul centenarului avand un drapel afisat pe poarta principala. De acolo am pasit in curtea exterioara, marginita pe stanga de un rau iar in spate o alee foarte primitoare, cu castani si un covor de frunze rosiatice chiar daca era doar inceput de septembrie.

Intrarea in cetate se face pe un culoar prelung incheiat cu Turnul Portii inalt de 25 de m, cel mai bun unghi din care se poate admira cetatea la inaltime. Ajunsi in curtea interioara principalele puncte de atractie sunt:

»» Turnul Donjon cel mai reprezentativ element al fortificatiei, inalt de 20 m functioneaza in prezent ca spatiu muzeal. Aici pe 2 etaje sunt expuse obiecte din portul popular, carti vechi, obiecte de cult din ceramica, lemn, mobilier, costume populare, instrumente muzicale etc.

»»Pivnita aflata la subsolul Donjonului cuprinde butoaie mari de lemn avand capacitatea de a stoca 6-7000 litri de vin.

»»Capela este o constructie simpla formata dintr-o singura incapere si din ce cred este inca utilizata, poate pentru ocazii speciale.

»»Fantana construita din piatra si decorata cu elemente metalice, multe flori indeosebi specii diferite de cactusi. Da un farmec aparte curtii fiind printre putinele elemente decorative, impreuna cu brazii argintii care mai indulcesc putin din raceala zidurilor de piatra.

»»In jurul Donjonului este o incinta ovala marginita pe o parte de Turnul Portii si in partea opusa de un alt turn ceva mai mic.

»»In incinta exista si alte incaperi aditionale, neincluse in circuitul de vizitare, probabil foste camari ale cetatii.

»»Turnul Portii este perfect pentru a admira constructia in ansamblu, decorat cu flori pe exterior permite accesul pana in varf pe niste scari destul de abrupte, peisajul de sus este superb, in varf este si un clopot mare, zona este asigurata cu plasa de protectie.

Chiar daca nu este o cetate tipica datorita situarii la un punct de joasa altitudine cetatea merita vizitata intrucat este foarte bine conservata, foarte putine dintre ziduri nu au fost consolidate. Spatiul este bine intretinut si primitor pentru turisti: in incinta exista un magazin cu suveniruri, cateva banci, toaleta, spatiu verde, in general este bine administrate, ar lipsi doar un tur ghidat pentru turisti.

In apropiere se poate vizita si Biserica Evanghelica din Calnic.

In concluzie vizita la Cetatea Câlnic a fost o placere, consider ca merita sa promovam si cetatile mai putin cunoscute, uneori sunt mai suprinzatoare decat cele arhicunoscute.

Recomand cu placere!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 14.09.18 09:27:00
Validat / Publicat: 14.09.18 16:30:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 517 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Vizitati Cetatea Calnic!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.09.18 16:31:29]
»

@simplegirl: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

mihaelavoicu
[14.09.18 18:39:15]
»

Wow... am prins un start-vot. Și nu oriunde, ci într-un loc minunat, precum Cetatea Câlnic.

Felicitări!

mishu
[23.09.18 15:53:04]
»

@simplegirl: Un loc minunat pe care l-am vizitat cu mare drag la fel cum acord cu mare drag si votul meu.

Qvadratvus
[12.09.20 00:29:43]
»

Parc-aș zice că acum ceva vreme (2 veri?) când am vizitat cetatea Câlnic, după un rw ca ăsta, m-am luat...

P.S. Faină cetate !

P.P.S. Sunt invidios pe culorile din poze...​

DoiCalatoriPHONE
[04.10.20 18:50:28]
»

Cetatea nota 10, localitatea nota 2, localnici de etnie romă 80%, cerșetori la poarta cetății

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DoiCalatori, mihaelavoicu, mishu, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.6805770397186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1