ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea din Câlnic - merită vizitată

TIPĂREȘTE

De fiecare dată când mergeam de la Râmnicu Vâlcea acasă la Zlatna, la ieşirea din Sebeş spre Sibiu treceam pe lângă indicatorul care te îndrumă spre Cetatea Câlnic. Aşa că intr-una din aceste drumuri ne-am hotărât să vizitam acestă cetate.

Câlnicul este un sat care se află în judeţul Alba. Satul este situat la 15 kilometri de municpiul Sebeş sau la 40 kilometri de municipiul Sibiu. Ca să ajungi în Câlnic, de pe porţiunea comuna a DN1 şi DN7 în dreptul indicaorului spre cetate Câlnic o luam la dreapta pe drumul judetean DJ 106F şi dupa 4 kilometri ajungem la cetate. Cetatea Câlnic se află în centrul localităţii, chiar lânga drumul principal. Coordonatele GPS sunt urmatoarele : N – 45.889257 şi E – 23.660708. Am parcat maşina şi am pornit să cucerim cetatea. Şanţul de apărare a cetaţii a fost astupat în timp ceea ce ne-a permis să ne apropiem de zidul exterior al cetatii, înalt de vreo 3 metri, având în dotare în partea de sud-vest un bastion.

Am pătruns în interiorul cetăţii şi spre surprinderea noastră eram singurii vizitatori ai cetaţii. Am trecut pe la casa de bilete de unde am cumpărat biletele de intrare în cetate, care costă 5 lei pentru adulţi. Doamna care vindea biletele era în acelaş timp şi ghidul cetaţii. Cum eram singurii vizitatori, doamna ghid ne-a povesti pe îndelete istoria acestei cetaţi, care sună cam aşa :

Prima construcţie din acestă cetate a fost realizată în anul 1291, şi a fost folosită ca resedinţa a familiei Kelling. Atunci a fost ridicat Donjonul cu trei etaje. Acestă construcţie se impune prin masivitate, 20 metri înălţimea corpului din piatră, 7 metri înălţimea acoperişului şi un metru grosimea pereţilor. La parter se afla o pivniţă care are astazi o intrare direct din curte, însă în trecut accesul se făcea doar din interiorul donjonului, la etajul căruia se urca pe o scară interioară. În pivniţă se gasesc si acum butoaie imense de vin. În timp donjonul de piatră a fost înconjurat de un zid fortificat, avănd spre nord şi sud câte un turn.

În anul 1430 ultimul descendent al Killingilor se hotăraşte să vândă pripietatea şi o vinde sătenilor din Câlnic. Ţaranii transformă acestă reşedinţă într-o mică cetate, înconjurând-o cu o nouă centură exterioară de fortificaţie, îtărind turnul porţii şi înălţând vechiul zid de apărare. Meşteri saşi au construit în spatele primului zid interior, cămări speciale, folosite ca şi depozite de alimente pe timp de pace şi ca refugii în timpul atacurilor duşmanilor. Tot sătenii au construit în mijlocul cetaţii o mică biserică pentru rugaciune. Cum în secolul XVII în zona Câlnicului nu au mai avut loc bătălii, iar sătenii nu mai aveau nevoie de adăpost, încet, incet aceştia au început să se retragă din interiorul cetăţii. După retragerea din cetate sătenii mai foloseau cetatea doar ca şi spaţiu cultural şi religios, adică se adunau în cetate la sărbătorile comunitaţii şi pentru slujbele religioase. Marea majoritate a încăperilor cetatii în acestă perioadă au fost transformate in depozite pentru alimente. În secolul XIX interesul sătenilor pentru cetate a scăzut şi mai, iar acestă fiind părăsită a început să se transforme intr-o ruină.

Între anii 1961-1964 au avut loc aici ample lucrări de restaurare. În urma acestor lucrari de restaurare şi a săpăturilor arheologice efectuate de către Radu Heitel au fost descoperite unele ferestre de piatră construite în stilul gotic timpuriu. Din anul 1999 Cetatea ţărănească din Câlnic face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

După acestă expunere, ghidul ne-a spus că putem vizita toate cetatea singuri. Şi am pornit in exploararea acestei cetăţi. Am pătruns în curtea interioară unde iarba era tăiata la milimetru, curăţenia era la ea acasă, florile multicolore decorau curtea. Apoi am vizitat pivniţa donjonului unde am admirat imensele butoaie pentru vin, apoi am urcat la etaj unde erau expuse costume ţărăneşti vechi, ceramică veche, picturi pe sticlă. Apoi am urcat la următorul nivel pe o scară metalică până langă clopotul din turn. După ce am coborât din turn am vizitat şi mica biserică din curtea cetăţii. Acesta este mică, are câteva banci din lemn şi ca toate bisericile catolice o orgă.

După vreo ora jumate petrecută în acestă cetate ne-am întors la maşină şi am pornit spre casă. Am rămas cu o impresie plăcută despre acestă cetate şi nu ne-a parut rău că ne-am abătut 4 kilometri de la drumul nostră pentru a o vizita.

Vă recomand dacă aveţi drum în zonă să vizitaţi Cetatea Ţărănească de la Câlnic.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 02.05.16 23:25:21
Validat / Publicat: 03.05.16 05:21:49

VIZUALIZĂRI: 1713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea vazuta din parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.05.16 12:16:16]
»

Superbonus, felicitari pentru articol. Interesanta propunere!

zlatnaAUTOR REVIEW
[03.05.16 12:52:40]
»

@Dan&Ema: Multumesc pentru aprecieri. Am si uitat de acesta cetate. De Paste am fost la parinti acasa si la intoarcere am venit pe drumul vechi nu pe autostrada, am revazut indicatorul spre cetate si asa mi-am amintit de cetate si m-am hotarat sa scriu acest articol.

Chiar merita vizitata daca ajungeti prin zona.

mishu
[03.05.16 13:09:49]
»

Felicitari pentru articol, intr-adevar de tinut minte.

zlatnaAUTOR REVIEW
[03.05.16 13:35:53]
»

@mishu: Multumesc frumos.

Zoazore
[03.05.16 21:22:18]
»

@zlatna - Nu te dezminți! Ca de obicei, frumos și interesant! Păcat că pozele nu sunt prea clare!

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.05.16 09:04:29]
»

@Zoazore - Multumesc. Intr-adevar pozele nu sunt clare. Le-am facut cu un telefon care nu avea o camera prea perfomanta.

Zoazore
[04.05.16 09:06:12]
»

@zlatna - Dar e mai incitant asa! Determinante sa te duci sa vezi ce nu se vede in poza!

tata123 🔱
[04.05.16 22:34:52]
»

@zlatna - Cetatea Câlnic, monument integrat în patrimoniul UNESCO, este un obiectiv istoric bine păstrat și foarte fotogenic. Bine îngrijită, cetatea este azi sediu al unei asociații culturale care se ocupă de păstrarea monumentului medieval și de organizarea diverselor evenimente culturale.

Priveliștea asupra curții și fortificațiilor oferită de ascensiunea în turnul porții e superbă. Fântâna împodobită cu flori și o reprezentare a Sf. Ioan Botezătorul e fotografiată de toată lumea. Într-unul din corpurile de clădire alipite zidurilor există și câteva camera oferite pentru cazare turiștilor.

Cetatea Câlnic, alături de cea din Gârbova (localitate aflată la nici 10 km distanță), au fost edificate în secolul al XIII-lea de familiile unor greavi locali (nobili sași) - un masiv donjon central înconjurat de ziduri. Abia după ce comunitatea săsească intră în posesia fortificațiilor cetatea este extinsă.

O filmare aeriană interesantă găsiți aici: povestisasesti.com/2014/0 ... -cetatii-calnic.

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.05.16 09:48:22]
»

@tata123 - Complectarile sunt binevenite. Buna recomandarea cu cetatea Garbova, stiu ca este aproape de Calnic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057648897171021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1