GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica si cetatea Colt
In excursia facuta in zona Hateg din aceasta luna nu am ratat ocazia sa vizitez biserica si cetatea Colt-obiective turistice importante si din punct de vedere istoric dar si peisagistic.
Biserica ortodoxa aflata la capatul satului Suseni (din comuna Raul de Mori) langa un drum care duce in muntii Retezat a fost construita la inceputul secolului 14. Biserica a apartinut Candestilor-o familie nobiliara puternica din tara Hategului. A existat si o manastire aici.
In secolul 17 calugarii ortodocsi au fost alungati de catre reformati, perioada dupa care biserica impreuna cu celelalte constructii au intrat in paragina. In perioada comunista biserica a fost folosita ca adapost de animale. Dupa revolutia din 1989 s-a dorit reinfiintarea vietii monahale in acest loc, iar in 1995 noul schit a devenit functional. In prezent biserica poarta hramul Duminica Tuturor Sfintilor iar calugarii pot locui intr-o cladire anexa cu mai multe incaperi si bucatarie.
Biserica a fost construita in intregime din piatra, avand componenta principala un turn fortificat cu destinatie de autoaparare, zidurile au o grosime de cca 1m. Partea superioara a turnului in interior tinea loc si de chilie, calugarii locuind aici. Acoperisul este de tigla, iar usa masiva de stejar. In interior pardoseala este din marmura, exista 2 ferestre inalte si inguste, un altar, scaunele, o lustra frumoasa si... cam atat. Picturile originale au fost degradate dar se are in vedere restaurarea lor. Am remarcat 2 aparate de aer conditionat montate pe partea sudica (unitatile exterioare) Pana la biserica care este mult peste nivelul drumului accesul se face pe niste scari de beton pe langa o cruce de lemn. In fata bisericii este o curte cu flori pe margine, un foisor si putin mai retras cladirea manastirii.
De cealalta parte a vaii Rausorului pe niste stanci undeva sus se vad ruinele cetatii Colt, apartinand aceluiasi familie Candea, construita in secolul14. Cnezii (conducatorii anumitor regiuni din vremea respectiva) aveau obiceiul sa-si construiasca asemenea edificii de dimensiunie mica mai ales in scop de autoaparare, retragere in cazul unor conflicte (care erau destul de numeroase pe atunci). La fel ca si biserica Colt dar ceva mai tarziu dupa secolul 18 a intrat in paragina, dar de acesta nu s-a mai ocupat nimeni. Ar fi binevenita atragerea unor fonduri si restaurarea acestor ruine pana nu este tarziu.
Si acesta constructie este in intregime din piatra, vazand ruinele de aproape mi-am dat seama ca cetatea era alcatuita dintr-un singur turn patrat de aparare, cu un zid interior si un zid exterior (sau donjon cum se mai spune) si inca una sau 2 turnuri mai mici pe partea sudica, acestea s-au prabusit se vad doar urmele lor. Poate putini stiu dar inainte de constructia cetatii aici a fost o capela iar cetatea a fost construita peste aceste ruine.
Cetatea Colt se afla la 726m deasupra nivelului marii.
Legaturile rutiere spre obiectivele descrise mai sus: Din Hateg pe drumul judetean 686 prin Santamaria Orlea, Sacel, Sanpetru, Rau de Mori sau din DN68 pe drumul 685 prin Ostrov si lacul de acumulare Ostrov, sau daca se vine dinspre judetul Caras Severin din Sarmisegetuza este un drum comunal destul de bun 85 se trece prin satul Clopotiva, Brazi si Raul de Mori si ajungem in Suseni.
Personal am vizitat prima data biserica admirand cetatea Colt si inaltimea la care se afla de jos. Pe urma am lasat masina in locul unde exista indicatorul spre cetate. Urcusul n-ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute (maxim) dar... aici un mare minus de la mine-poteca nu este marcata suficient. Incepand urcusul la un moment dat se despart potecile fara sa fie vreun marcaj acolo. Stiind ca cetatea este in dreapta am luat pe poteca din dreapta. Surpriza: potecile se mai despart odata, din nou am plecat pe cea din dreapta si... la un moment dat a disparut de tot. M-am suparat putin pe mine, atatia ani am umblat prin munti si nu mi s-a intamplat asta niciodata. De curiozitate am scos telefonul si m-am uitat pe gps, busola si mi-am dat seama ca cetatea este acolo aproape. O familie care venea dupa noi era pe punctul de a renunta, pana la urma am gasit poteca principala si am strigat catre ei sa vina. Sus peisaje, vederi de nedescris, dar si pericol de a fractura vreun membru a corpului printre ruine (sau a cadea de pe ruinele aflate la 700m deasupra nivelului marii). Vederea cu biserica Colt, satul Suseni, lacul de acumulare Ostrov, muntii Retezat, valea Rausorului este minunata. Coborarea a fost de 15 minute.
Recomand aceste obiective cu mentiunea: cu grija la cetatea Colt!
Trimis de AZE in 26.05.16 22:50:41
- A fost prima sa vizită/vacanță în SARMIZEGETUSA [HD]
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.47973870 N, 22.87234360 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE - Am ajuns doua voturi dupa SB, dar frumusetea descrierii, chiar si cu tristetile indreptatite, merita urcusul. Poate s-or gasi, totusi fonduri si pentru Colt.
@AZE: Mutat în rubrica "Cetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori], HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Biserica mănăstirii Colț, un obiectiv interesant din Țara Hațegului — scris în 22.12.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cetatea Colț, cuibul de vultur al cnezilor Cândea — scris în 20.12.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Biserica Colț, biserica renăscută a cnezilor Cândea — scris în 06.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Râu de Mori - atracții turistice — scris în 27.03.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Cetatea si biserica Colt — scris în 05.05.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Cetatea Colt sau Castelul din Carpati? — scris în 28.04.10 de Half_Evil din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ