ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Râu de Mori - atracții turistice

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La Sântămăria Orlea, vizitând renumita biserică a cnezilor, în timp ce eu escaladam anevoioasele trepte ale scării ce urcă în clopotniță, soțul meu asculta relatările custodelui - o doamnă din vecini care venise cu o cheie mare, special pentru a ne deschide nouă. Înțelegând că nu suntem din partea locului, după ce a prezentat biserica, a început să vorbească și despre alte relicve istorice care fac faima ținutului. Așa se explică faptul că următorul obiectiv aflat pe lista noastră de vizite - Biserica Densuș - a fost atins abia după o prealabilă abatere în comuna Râu de Mori despre ale cărei atracții turistice ni s-a vorbit atât de convingător.

Din Sântămăria Orlea, pe DJ 686, prin Săcel și Unciuc, după vreo 15 km ajungi în comuna Râu de Mori. Aceasta este o străveche așezare, locul de baștină al unor cneji români, descendenți ai familiei Cândea care - la începutul sec. XIV - a jucat un rol major în viața socială și politică a Transilvaniei și în special a Țării Hațegului. De numele acestei familii este legată existența unor construcții acum mai mult sau mai puțin ruinate, dar și a unor fapte care au rămas în istorie. Dar, ce-i de văzut la Râu de Mori?

Biserica Colț - Suseni

La Biserica Colț ajungi după ce străbați satul Suseni aflat în comuna Râu de Mori. Nu prea vezi indicatoare, dar dacă întrebi localnicii, vei fi bine îndrumat, ba chiar și informat că acolo, în fața bisericii, există o parcare. La poalele dealului pe care este construită biserica, înainte de a urca scara de piatră, pe un panou citim că în jurul bisericii cu un vechi trecut, actualmente ființează un schit de călugări. Hramul bisericii este "Duminica Tuturor Sfinților".

Ctitorită de cneazul Cândea (în perioada 1310-1315) lângă una dintre cetățile sale de la poalele Retezatului, biserica a aparținut uneia dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul României. Care a fost destinul acestui sfânt lăcaș, poate că e mai puțin important pentru articolul de față, dar important mi se pare a menționa că în prima jumătate a sec. XVII calvinii i-au izgonit pe călugării ortodocși, așezământul părăginindu-se în timp. Ca și pentru alte lăcașuri de acest gen, schimbarea regimului din 1989 a însemnat înlesnirea reînființării vieții monahale de aici. Biserica, din care mai rămăsese doar turnul, a fost refăcută și înzestrată cu obiecte necesare cultului.

Cei care ajung în aceste locuri, după ce vor urca dealul pe scara cu trepte de beton, vor vedea - nu departe de biserică - un corp de chilii și alte acareturi specifice.

Biserica de piatră, cu ziduri foarte groase, are elementele caracteristice tuturor bisericilor din zona Hațegului: un turn înalt, cu acoperiș piramidal și puternice contraforturi. Datorită terenului accidentat, intrarea în biserică se face prin latura de nord, singura care poate înlesni acest lucru. Interiorul - destul de mic - este compartimentat în naos și altar, ambele luminate prin câte două ferestre înguste și înalte, marcate la exterior de ancadramente de piatră.

Când am fost noi acolo, nu am întâlnit țipenie de om. Biserica era descuiată, așa încât am pătruns în interior și chiar am făcut câteva fotografii. Catapeteasma, stranele și ușa de la intrare sunt frumos sculptate în lemn și par noi.

Ca elemente deosebite, am remarcat amplasarea turnului deasupra altarului și - tot în altar - mai multe fragmente de pictură foarte veche, în care abia mai poți desluși câteva chipuri de sfinți. Naosul nu mai păstrează nici o urmă de pictură, pereții fiind acoperiți cu tencuială.

Pentru cei care doresc, câteva imagini filmate la Biserica Colț - Suseni

Cetatea Colț - Suseni

Cetatea Colț - Suseni se profilează pe coasta abruptă din fața Bisericii Colț, dincolo de valea pârâului Râușor pe cursul căruia se aflau cândva câteva mori de apă (de aici și numele așezării Râu de Mori).

Simpla ei vedere amintește de Cetatea Poienari de la Argeș, dar atunci când te apropii, constați că Cetatea Colț - Suseni nu s-a bucurat de aceeași îngrijire ca cea de la Poienari. Pentru a ajunge sus, înainte de a trece podul peste pârâu, deci și înainte de a ajunge în parcarea de lângă biserică, prin stânga, trebuie să urci pe o potecă prin pădure. Nu vă așteptați să găsiți un traseu marcat sau amenajat în vreun fel. Pentru cei care sunt în formă fizică bună, urcușul durează cam o jumătate de oră. Terenul este stâncos, iar accesul la ruinele Cetății Colț - pentru că vorbim doar despre niște ziduri năruite, resturi rămase în urma prăbușirii unor curtine - se face doar prin partea de est, trecând peste un fost șanț de apărare.

Pe panoul informativ din vale citim că Cetatea Colț datează de la începutul sec. XIV și a fost ctitorită de familia cnezială Cândea - devenită ulterior Kendeffy - din Râu de Mori.

Se crede că Cetatea Colț l-a inspirat pe Jules Verne în scrierea romanului "Castelul din Carpați", iar panoul informativ amintit face cunoscute indiciile care au dus la această concluzie, precum și cercetătorii care au analizat aceste aspecte. Mai mult decât atât, pe panou este reprodusă coperta primei ediții franceze a romanului "Castelul din Carpați", iar asemănarea castelului din imaginea de pe copertă cu Castelul Colț este într-adevăr uluitoare.

Ruinele Curții nobiliare a Cândeștilor pot fi văzute și astăzi în centrul localității Râu de Mori. Într-o primă formă, curtea familiei Cândea - nobili locali de frunte, cu avere și cu mari ambiții politice - a fost construită la începutul sec. XIV.

Dacă vreți să aflați mai multe despre originile familiei Cândea (devenită Kendeffy), precum și despre curtea nobiliară - monument istoric, accesați Comuna Râu de Mori.

Rămășițele Curții nobiliare a Cândeștilor amintesc de un ansamblu de construcții care cuprindea un palat, o capelă de curte, un grajd, o moară și alte câteva anexe. În prezent, aici se pot vedea doar ziduri ruinate în care se cască deschiderile arcuite ale unor foste ferestre și intrări.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de iulianic in 27.03.16 19:18:35
Validat / Publicat: 27.03.16 20:04:45
VIZUALIZĂRI: 7142INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Râu de Mori - Biserica Colț-Suseni, intrarea prin latura nordică și profilul Cetății Colț.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.03.16 19:29:47] »

@webmaster - Pentru că nu am fotografii de la Cetatea Colț - Suseni, vă rog atașați

https://www.youtube.com/watch?v=B0XxS1RURps

Mulțumesc!

webmasterX [27.03.16 19:47:21] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

dorgo [27.03.16 21:31:56] »

@iulianic - “Castelul din Carpati” (de fapt ruinele cetatii Colţ din satul Râu de Mori), acolo unde Jules Verne, acest autor cu un succes etern si cel mai “ecranizat” din lume, s-a hotarat sa prezinte omenirii, cu mult timp inainte de aparitia ei, pe langa o poveste de iubire si o drama, prima “holograma”. În cartea "Pe urmele lui Jules Verne în România", Simion Săveanu, autorul acesteia, emite ipoteza că între 1882 și 1884 Jules Verne ar fi fost în relații intime cu o anume Luiza Müller, originară din România, mai precis din Homorod. La îndemnul ei, ar fi făcut o călătorie incognito cu o navă pe Dunăre până la Giurgiu, apoi cu trenul la București și apoi la Brașov și, în final, la Homorod. Cu această ocazie ar fi cutreierat prin regiune mai multe săptămâni și ar fi vizitat Castelul Colț, care a devenit sursă de inspirație pentru romanul Castelul din Carpați.

Mie, totul mi se pare veridic, Jules Verne, care zice-se ca statea in casa lui de pe malul marii de la Nantes si scria romane (a scris vreo 40), fara sa iasa din casa, de data asta a facut o exceptie. A venit in Romania! "Ah, c'est vrais que l"amour te rend fou! ". Oricum, numele eroului principal, taranul Frig, cel care a urcat la castel si numele localitatii Vulcan, sunt de pe la noi. Jules Verne a mai scris un roman, "Plutasul de pe Dunare", care se pare ca a avut ca sursa de inspiratie, tot aceasta calatorie.

mishu [27.03.16 22:57:02] »

Fara a cunoaste informatia primita de la @dorgo, nu pot decat sa spun ca ma bucur de cat mai multe informatie si atunci cand ea suplimenteaza informatia initiala bucuria este cu atat mai mare, iar Jules Verne este unul dintre scriitorii care mi-au fost alaturi in copilarie si adolescenta, un autor pe care l-as citi si acum cu aceeasi placere. Mi-a placut articolul si pozele de asemenea. Mi-u placu in special P14 precum si ultimele unde se vad muntii acoperiti de zapada. Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱 [28.03.16 10:22:41] »

@iulianic - Frumoase locuri... și puțin promovate. Inițial am vrut să ajung și eu la Cetatea și Mănăstirea Colț - planurile nu s-au concretizat. Ar trebui ca autoritățile să marjeze mai mult pe legătura lui Jules Verne cu România, legătură concretizată prin vizita la fortificația Colț (după Simion Săveanu). Se pare că ceva interes al autorităților există, dacă citim acest articol: servuspress.ro/la-rau-de- ... ile_121948.html.

Și regretatul scriitor Ion Hobana a analizat legăturile lui Jules Verne cu teritoriile românești și românii în câteva cărți și mai multe articole (vezi romlit.ro/jules_verne_i_romnii).

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.03.16 10:55:21] »

@dorgo - Pe internet citisem ceva despre Luiza Müller, românca ce l-ar fi făcut pe ilustrul scriitor să întreprindă o călătorie pe meleagurile noastre. Pe panoul informativ de la poalele castelului am citit că Publicistul Simion Săveanu, în cartea "Pe urmele lui Jules Verne în România" apărută la Editura Albatros, lansează ipoteza că, între anii 1882 și 1884, scriitorul francez a călătorit în Transilvania împreună cu Luiza Teutch, o femeie extraordinară din Homorod (Brașov) pe care a cunoscut-o în Franța, la Amiens. Tot el susține că Luiza a fost "ultima sirenă", ultima mare iubire secretă a lui Jules Verne.

În articolul meu - derutată de diferența de nume a muzei din România și fără a avea chemare spre o cercetare amănunțită în acest sens - am omis cu bună știință să fac vreo referire la cea care l-a inspirat pe autor și la vizita sa la castelul din Râu de Mori.

Ecoul tău, ca și completarea mea, cred că sunt binevenite. Dacă cineva știe mai mult în această privință, poate ne va lumina. Cât despre mine, mărturisesc, deși am citit mult în copilărie și în tinerețe, nu-mi amintesc să fi citit "Castelul din Carpați". Am în vedere pentru viitor.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.03.16 11:39:07] »

@mishu - Și pentru mine Jules Verne a fost unul dintre scriitorii pe care îi citeam cu nesaț în copilărie și în adolescență, cu toate astea "Castelul din Carpați" mi-a scăpat. Tocmai pentru că aș citi și acum cu mare plăcere scrierile lui Jules Verne, voi căuta să elimin această carență.

P14? O intitulasem "Urcușul spre Biserica Colț-Suseni." Trebuie să știi însă că urcușul se face pe treptele unei scări foarte bune, din beton, dar că în jurul ei și chiar mai sus de biserică sunt niște bolovani atât de mari… Unii par că sunt gata s-o ia la vale.

Cât despre Retezatul acoperit cu zăpadă, deși nu am ajuns până acolo, am avut din plin prilejul de a-i admira crestele ninse, strălucind în soare.

Dragoș_🇷🇴 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.03.16 12:08:27] »

@iulianic -

Ctitorită de cneazul Cândea (în perioada 1310-1315) lângă una dintre cetățile sale de la poalele Retezatului, biserica a aparținut uneia dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul României.

Dacă vreți să aflați mai multe despre originile familiei Cândea (devenită Kendeffy),

Deși cu ceva vreme în urmă am scris și eu ceva asemănător, înșelat fiind de citate precum primul de mai sus, acum, în urma vizitei ghidate pe la obiective din Țara Hațegului, am aflat oarecum cu uimire că totuși numele corect de familie este într-adevăr Kendeffy, iar neamul Cândeștilor a fost pur și simplu „născocit” de istoriografii erei comuniste, puși să scoată din pământ, din iarbă (hm, scuzați) verde dovezi ale continuității locuirii române din Ardeal.

Explicația ghidului a fost cam așa (citez din memorie): „în acea vreme încă nu existau nume de familie în zonă, iar când acestea au apărut au fost în general date după ranguri sau funcții (cum ar fi de pildă Popescu în Muntenia) - aici având rangul de Kende (conducător militar), numele stăpânului locului a devenit Kendeffy.

Acum, e cam greu să nu admitem că există și varianta asta și nu e imposibil să fie chiar și corectă.

Până una -alta, eu cred că merită cel puțin menționată.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.03.16 13:06:24] »

@tata123 - Într-adevăr, autoritățile ar trebui să evidențieze mai mult legătura lui Jules Verne cu România, legătură care ne face cinste și care ar aduce un plus promovării turistice, dar înainte de asta cred că ar trebui făcut ceva cu obiectivul în sine. Castelul Colț - "Castelul din Carpați" se năruie necontenit și nici măcar nu are o cale de acces amenajată. De îndată ce voi avea timp, voi citi cele două articole la care faci trimitere.

@Dragos - Am citit articolul tău mai ales pentru că noi nu am fost la Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea. În legătură cu numele corect și obârșia familiei cneziale, e treaba istoricilor să descâlceasă ițele atât de încurcate ale trecutului. Oricum, varianta ghidului pe care tu ne-ai adus-o acum la cunoștință este nouă pentru mine și chiar merită menționată. Mulțumesc pentru completare!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.03.16 13:33:14] »

@iulianic - Cu ocazia întâlnirii de la Cinciş am făcut şi eu o parte din acest traseu.

Am trecut pe lângă Castelul Kendeffy, dar nu l-am putut vizita, pentru că la intrarea principală era un panou pe care scria "proprietate privată".

Legat de Castelul din Colţ (Castelul din Carpaţi) se pare că este o poveste inventată în scop turistic, ca la mai toate castelele pe care le-am vizitat în Europa.

Şi la furnalul din Govăjdia am întâlnit o astfel de poveste, pe care o s-o supun dezbaterii în viitorul meu review despre Ţinutul Pădurenilor.

mprofeanu [28.03.16 21:27:28] »

@iulianic - O zonă dragă mie. Am fost acolo ultima dată acum 4 veri, urcând cu mașina la Râușor, o mică stațiune montană încă în viață, sper prin pensiuni și o mică instalație de schi. De acolo este punct de plecare spre vârful Retezat, spre cabana Pietrele...

La cetatea Colț se urcă destul de ușor prin pădure. De sus de pe stâncile castelului se văd șoseaua și râușorul șerpuind printre dealuri. Frumoase locuri și mulțumesc că mi le-ai reamintit.

webmaster [01.04.16 22:58:43] »

Împreună cu episoadele sale următoare, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.04.16 09:55:17] »

@webmaster - Mulțumesc pentru aleasa considerație acordată articolelor mele!

webmaster26 [14.02.17 18:20:09] »

@iulianic: Mutat în rubrica "Cetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori], HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [15.02.17 08:58:11] »

@webmaster26: Da, este OK.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.11056804657 sec
ecranul dvs: 1 x 1