ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
PREȚ --- lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Colț, cuibul de vultur al cnezilor Cândea

TIPĂREȘTE

În luna iulie am ajuns pentru o zi în zona Hațegului. Ne-ar fi plăcut să ne avântăm către crestele Retezatului, însă ne-am mulțumit de această dată cu o plimbare de câteva ore pe la poalele muntelui. Din multitudinea de obiective existente pe acele meleaguri, noi am ales să vizităm Cetatea Colț, atrași de istoria și de poveștile din jurul fortificației.

Cetatea Colț (numită și Cetatea de Colț sau Cetatea cnezială a Cândeștilor) se află pe teritoriul localității Suseni din comuna Râu de Mori, județul Hunedoara.

Conform panourilor informative, cetatea datează din prima parte a secolului al XIV-lea. Fortificația a fost construită de către familia cnezială Cândea din Râu de Mori - familie devenită ulterior Kendeffy. Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, cetatea a fost implicată în luptele din timpul invaziei turco-tătare. După anul 1700, când conflictele s-au mai domolit, familia cnezială s-a mutat în alte locații, iar fortificația a fost treptat abandonată.

Această cetate este considerată de mulți ca fiind sursa de inspirație folosită de către Jules Verne atunci când a scris romanul” Castelul din Carpați” . Se spune că scriitorul ar fi călătorit în Transilvania pentru câteva luni, la finalul secolului al XIX-lea, trăind o poveste de dragoste alături de Luiza, o frumoasă femeie din Homorod. Cu această ocazie, Jules Verne ar fi vizitat mai multe locuri, printre care și Cetatea Colț.

 

Pornind din Hațeg, am ajuns în satul Suseni după vreo 25 de minute, iar silueta fortificației era deja vizibilă, deoarece se află pe un pinten montan, la intrarea pe valea pârâului Râușor. Privit din depărtare, acest obiectiv seamănă cu Cetatea Poenari din județul Argeș.

Am traversat localitatea Suseni, iar ruinele păreau tot mai aproape. Chiar înainte de intrarea în defileul Râușorului și de un pod peste pârâu se deschide o potecă spre stânga, pe lângă ultimele case din zonă. Cărarea nu este marcată în vreun fel anume, iar noi am întrebat un localnic dacă pe acolo se ajunge sus la cetate. Pentru că răspunsul primit a fost afirmativ, am parcat mașina pe un teren viran din apropiere și am pornit într-o scurtă drumeție.

Traseul către Cetatea Colț nu este amenajat, iar poteca s-a îngustat repede și am avut ceva de furcă atunci când am trecut printre niște tufe care ascundeau cărarea; în plus, plouase cu o zi înainte și pământul era încă alunecos. Cu răbdare, am luat-o la un moment dat spre dreapta prin pădure și am început să urcăm destul de abrupt. Observasem că pe acolo s-ar contura o potecă, dar cred că ar mai fi și o altă variantă de a urca. În fine, după vreo 20 de minute urcușul s-a domolit și am ajuns într-un drumeag forestier care ne-a condus la fortificație. Pe ultima parte a traseului am observat un marcaj destul de șters (triunghiul albastru).

Ajungând pe acel pinten stâncos unde se află ceea ce a mai rămas din fortificație, se deschid priveliști impresionante atât către valea Râușorului și către înălțimile Retezatului, dar și spre depresiunea Hațegului. Trebuie doar să nu te apropii prea mult de marginea stâncilor, pentru că hăul se cască dintr-o dată la picioarele tale. Obiectivul se află la 726 de metri altitudine față de nivelul mării.

Am trecut pe lângă un panou informativ, am sărit peste un fost șanț de apărare și am ajuns între ruine. Resturi din zidul de apărare stau încă în picioare, dar cel mai bine s-a conservat donjonul, acest turn-locuință care era probabil folosit ca refugiu în timpul diferitelor conflicte. Din curiozitate, am cercetat fortificația la exterior și am vizitat interiorul turnului de piatră aflat încă în picioare. Trebuie să fii atent, pentru că terenul este denivelat, iar zidurile nu par a mai rezista prea multă vreme; de altfel, câteva curtine s-au prăbușit în prăpastie.

Am făcut mai multe fotografii, ne-am odihnit câteva minute într-un loc de unde aveam aproape toată valea Râușorului la picioare, apoi am coborât tot pe unde urcasem. Vizita noastră la Cetatea Colț a durat vreo 90 de minute, iar după aceea am vizitat și lăcașul de cult aflat în vecinătate.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

La final de articol, recomand vizitarea acestui interesant obiectiv din Țara Hațegului!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 20.12.20 00:08:31
Validat / Publicat: 20.12.20 07:59:09
VIZUALIZĂRI: 543
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Admirând de sus valea pârâului Râușor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Testosuscris / TELEFON [20.12.20 08:06:28] »

@Crazy_Mouse:  Pe versantul celalalt este și traseu marcat spre cetate, pare accesibil, dar nu l-am încercat. Intrarea pe traseu este în apropierea de Cabana Poiana Soarelui, de pe drumul ce leagă Nucșoara de Carnic.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.12.20 09:08:26] »

@Testosu:  Interesant! Noi am intrat pe un marcaj șters (triunghiul albastru) când ajunsesem la câteva minute de fortificație; poate că de acolo, de pe cealaltă parte a versantului, ar veni acea potecă marcată. Oricum, privind pe hartă, sigur e mai scurt traseul pe nemarcat parcurs de noi, chiar dacă am bâjbâit un pic prin pădure (totuși în vreo 30 de minute eram sus). Un alt avantaj al vizitării cetății dinspre valea Râușorului este acela că poți vedea și biserica de la poalele muntelui, ctitorită tot de cnezii Cândea.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

Lucien [20.12.20 09:16:02] »

Un obiectiv turistico-istoric superb și misterios. Merită din plin efortul de a urca până la această cetate care, așa cum ai menționat, aduce cu Poenari.  

Pentru a spori atractivitatea acestui obiectiv, trebuie amintit și de Mănăstirea Colț situată vis-a-vis de Cetate, puțin mai jos (deci în partea dreaptă cum urci). Înainte de mănăstire este un pod și înainte de pod (deci pe stânga, cum urci) era acum vreo 2 ani un panou turistic-informativ despre Cetatea Colți. Nu am urcat la Cetate, dar am presupus că de la acest panou începe cărarea.

Oricum Mănăstirea Colț merită din plin vizitată. La origine (secolul XIV) era de fapt o biserică-fortificație (turn de apărare), avanpost al Cetății Colț​.  

webmasterscris / TELEFON [20.12.20 09:19:43] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.12.20 09:29:47] »

@Lucien:  Cărarea spre cetate începe chiar de lângă panoul informativ aflat pe stânga, înainte de pod. Am trecut pe lângă vreo două case și apoi am intrat în pădure. Așa este, Mănăstirea Colț merită vizitată. Am făcut și noi acest lucru după ce am coborât de la cetatea de pe munte. Este foarte interesant să stai pe aleea din curtea mănăstirii și să admiri fortificația de pe munte, aflată pe cealaltă parte a văii Râușorului.

Da, am spus că cetatea aduce cu Poenari ca poziționare. Din păcate, la Colț nu s-a amenajat nimic, iar fortificația se va prăbuși cu totul peste niște ani, dacă nu se vor realiza lucrări de restaurare. Și ar fi păcat, măcar și numai pentru legătura cu romanul” Castelul din Carpați” al lui Jules Verne.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă!

webmaster [23.12.20 22:48:23] »

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, Testosu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.098268032074 sec
ecranul dvs: 1 x 1