ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Casa Memoriala Constantin Brancusi - Hobita

TIPĂREȘTE URM de aici

Incep acest articol urandu-va un calduros La multi ani! pentru toti membrii AmFostAcolo.

Primul articol din acest an se refera la Casa memoriala Constantin Brancusi din Hobita.

Intr-unul din weekend-urile de la inceputul primaverii anului 2015 am facut o excursie la Manastirea Tismana. Am fost de mai multe ori la acesta manastire si de fiecare data treceam pe langa indicatorul ce te indruma spre Hobita. De data acesta am hotarat sa mergem la Hobita sa vizitam casa marelui sculptor Constantin Brancusi.

Hobita este un sat situat in judetul gorj, aflat la aproximativ 25 kilometri de Targu Jiu pe drumul ce leaga municipiul de Tismana. Dupa ce am facut stanga la indicatorul spre Hobita am mai parcurs vreo 5 kilometri si am ajuns la casa muzeu a sculptorului. Aici s-a nascut Constantin Brancusi in data de 19 februarie 1876 in familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brancusi. Familia sculptorului se ocupau cu cresterea animalelor si prelucrarea lemnului. Bunicul si tatal sculptorului lucrau la prelucrarea lemnului, deci micutul Brancusi intra de la o varsta frageda in contact cu acesta frumoasa meserie. Inca de mic este remarcat in sat, este chemat de vecini pentru mici lucrari de sculptura in lemn de care aveau nevoie acestia in gospodariile lor. La varsta de 11 ani pleaca din satul natal la Targu Jiu, apoi la Slatina si pe urma la Craiova unde urmeaza Scoala de Arte si meserii pe care o absolva in patru ani, in loc de cinci. Urmeaza scoala de Belle Arte din Bucuresti, dupa care in anul 1904 se hotareste sa plece la Paris pe jos. In drumul sau spre Paris in apropiere de localitatea Luneville la prins o ploaie rece torentiala care il face sa cada la pat bolnav de pneumonie. Este ingrijit de cateva maicute din localitate, carora in semn de recunostinta le face cadou o cruce sculptata in lemn care se zice ca se pastreaza si astazi. Dupa un an petrecut pe strazile Parisului, avand zile cand a rabdat foame, in anul 1905 intra dupa un examen dificil la Scoala Superioara de Belle Arte din Paris. In anul 1914 are prima mare expozitie la New York, dupa acesta expozitie faima sculptorului creste exponential. Constantin Brancusi se stinge din viata la varsta de 81 ani in 16 martie 1957 la Paris cu marele regret ca nu am mai putut reveni in tara sa natala. Am auzit ca mormantul lui Constantin Brancusi se afla langa cel a lui Napoleon Bonaparte.

Si acum cate ceva si despre casa memosriala de la Hobita, imi amintesc ca am auzit la televizor, ca acesta casa nu este casa originala in care s-a nascut Brancusi, deoarece casa originala a fost distrusa in urma unui incendiu. Aceasta casa este amplasata pe terenul pe care Constantin Brancusi l-a mostenit de la parintii sai. Casa poarta amprenta stilului popular de arhitectura de la sfarsitul secolului XIX, aceasta trecand printr-un amplu proces de restaurare in anul cand a fost infintat muzeul (noiembrie 1971).

Prima data patrundem in curte in care gasim o fantana cu cumpana (asa ceva numai la tara ai ocazia sa mai vezi), un grajd vechi, o magazie si o multime de pomi fructiferi. Casa este veche si pare saracacioasa. Casa este construita din lemn si carpici, are o prispa la intrare, iar in interior este impartita in trei camere. In incaperile din interior puteti vedea unelte vechi, o roata de car, obiecte de artizanat, mici obiecte prelucrate de micutul Brancusi, fotografi, carti scrisori trimise de marele artist acasa.

Programul de vizitare este de marti – duminica intre orele 9-17, luni inchis iar pretul biletului de intrare este de 2,4 lei de adult. Daca aveti drum prin zona nu ezitati sa faceti o vizita la Casa Memoriala Constantin Brancusi.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 04.01.16 09:26:58
Validat / Publicat: 04.01.16 10:14:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 4025 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Curtea casei din Hobita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.01.16 10:13:38]
»

Mutat în rubrica "Casa Muzeu 'Constantin Brâncuși' [Hobița], TÂRGU JIU" (nou-creată pe sait)

webmaster
[04.01.16 10:13:54]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

mprofeanu
[04.01.16 12:08:28]
»

@zlatna - Interesant reviewul. Am vizitat casa memorială de mult și atunci mi s-a părut destul de îngrijită. Am vizitat Atelierul lui Brâncuși de lângă Centrul Georges Pompidou și atunci am vrut să-i văd și casa de unde a plecat.

Păcat, din poze pare destul de părăsită, sunt și găini în zonă, alei lipsă! Un pic de "cosmetizare", poate și un magazin de suveniruri, ceva care să pună în valoare acest Mare Artist Mondial! Scuză-mă cer prea mult acum la început de an!

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.01.16 14:45:16]
»

@webmaster - sunt corecte coordonatele.

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.01.16 14:54:57]
»

@mprofeanu - Asa este pare cum ziceti si dumneavoastra "destul de parasita" si putin mediatizata. Era o zi de sambata cand am fost noi si inafara de noi nu am vazut nici un alt vizitator. Ghidul vine de la o casa aflata inapropiere, probabil cand vede ca opreste o masina in fata muzeului. Gainile cred ca erau tot ale ghidului.

Un lucru asemanator am gasit la casa unde s-a nascut marele compozitor George Enescu din Liveni (astazi George Enescu) din judetul Botosani. Era o zi calduroasa de vara, turisti putini iar ghidul era la coasa intr-o gradina alaturata. Cand ne-a vazut a lasat coasa jos, a venit la noi si a inceput sa ne prezinte casa.

tata123 🔱
[04.01.16 19:35:54]
»

@zlatna - La Mulți Ani!

Nici nu vă puteți încă da seama de ceea ce vă las eu a spus Constantin Brâncuși. Și câtă dreptate avea... o operă de o valoare inestimabilă și cu semnificații complexe.

Locurile copilăriei sunt, de obicei, locurile ce ne marchează evoluția ca oameni, dezvoltarea intelectuală și ne oferă o amprentă sufletească specifică. Satul gorjean Hobița a oferit marelui sculptor o mulțime de motive (cu multiple sensuri) pentru sculpturile sale ulterioare.

mprofeanu
[04.01.16 20:20:45]
»

@tata123 - Ai perfectă dreptate cu inspirația marelui Brâncuși. Motivele specifice gorjene întâlnite la stâlpii de la pridvorul caselor tărănești se regăsesc inclusiv la Coloana Infinitului. Mi-am reamintit de casele țărănești cu etaj de la Muzeul Curtișoara ......

Dan&Ema
[04.01.16 20:27:29]
»

Mi-ai amintit ca am fost si eu candva la Hobita, la Casa Memoriala. Si mi-a placut! Arata rezonabil atunci, dar modest. Mediatizarea lasa insa foarte mult de dorit. Este no comment, de fapt. Adica aproape ca nu auzi niciun comentzraiu despre case memoriale.

SI pozaele mi-au amintit locurile vizitate.

Felicitari!

costy69*
[04.01.16 21:55:26]
»

@zlatna - La mulți ani!

Așa este, casa originală a ars într-un incendiu. Cât privește casa memorială, este așa cum este interesul (vezi dezinteresul) autorităților pentru conservarea / promovarea operelor lui Brâncuși.

Ar fi multe de spus, dar să ne amintim de scandalurile legate de Poarta Sărutului (relativ recent) și Coloana Fără Sfârșit (ceva mai vechi) sau să ne întrebăm de ce Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu nu este inclus încă în Patrimoniul UNESCO.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69*, Dan&Ema, mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Muzeu 'Constantin Brâncuși' [Hobița]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061486005783081 sec
    ecranul dvs: 1 x 1