ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În Hobița pe urmele lui Brâncuși

TIPĂREȘTE

S-a născut la Hobiţa în 1876 şi nu va muri niciodată

– Geo Bogza.

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” se serbează în fiecare an în 19 februarie, data nașterii marelui artist gorjean, sărbătoarea fiind stabilită prin lege la sfârșitul anului 2015. Deși am fost de multe ori în zona Baia de Fier, Târgu Jiu, Tismana, Baia de Aramă niciodată nu am mers la Hobița în locurile natale ale lui Brâncuși. Abia în această lună de început de an 2023 am vizitat casa-muzeu Constantin Brâncuși, pe o vreme rece și umedă.

Cine a fost Constantin Brâncuși presupun că știe (aproape) toată lumea. Doar atât ar trebui să cunoaștem: Lângă Shakespeare şi Beethoven mai există un Dumnezeu: acesta este românul Constantin Brâncuşi – sunt cuvintele scriitorului american James T. Farrell.

Adresă: sat Hobița, com. Peștișani, jud. Gorj

Acces: șoseaua DN 67D, apoi 3 km pe DC 96

Web: muzeugorj.ro/muzee-si-cas ... tantin-brancusi

După câțiva kilometri parcurși pe drumul comunal ajungem la o întretăiere de drumuri unde se află un mic parc în mijlocul căruia este amplasată o statuie a sculptorului, e semn că am ajuns la casa-muzeu. Lângă gardul instituției muzeale se află o parcare destul de mare, cu locuri marcate. Doamna muzeograf deja oferea informații unor vizitatori, așa că ne-am alăturat și noi acestora ascultând cu nesaț informațiile oferite de ghid; ulterior, la sosirea altui grup, am ascultat și prima parte a expunerii. Felicitări doamnei D. P. care povestește atât de frumos și care a răspuns pertinent la toate întrebările oaspeților.

Casa-muzeu din Hobița e deschisă de miercuri până duminică între orele 9.00-17.00 (luni și marți - închis), prețul unui bilet fiind de 10 lei/adult și 5 lei pentru elevi și studenți.

Ce vedem la Hobița? O gospodărie tradițională în mijlocul căreia stă o casă bătrânească de lemn. O frumoasă poartă de lemn gorjenească ornată cu simboluri solare și vegetale, mărginită de un brâu înăltuț din piatră, îți facilitează accesul în curte. Căsuța șade bine înfiptă pe o temelie din pietre de râu, e clădită din bârne masive, îmbinate fără cuie, unse la interior cu lut. Un pridvor lung cât casa face legătura între cele trei încăperi cu intrări separate, exterioare. Stâlpii pridvorului sunt ornamentați-sculptați chiar de tatăl marelui sculptor, Nicolae Radu, care se ocupa și cu dulgheria.

O primă cameră, loc de dormit și unde se desfășurau principale activități, reproduce un interior țărănesc de sfârșit de secol al XIX-lea. De altfel toate obiectele expuse sunt adunate din sat ori oferite drept donații casei-muzeu. Patul acoperit cu textile colorate e așezat lângă sobă, pe o culme sunt atârnate straie populare, un război de țesut e așezat la fereastră, o masă, o ladă de zestre constituie ambientul acestei odăi. Pe pereți sunt fotografii care îl ilustrează pe Constantin Brâncuși în diverse perioade ale vieții.

Bucătăria e amplasată în mijlocul casei, ușa e frumos ornamentată, iar piesa centrală a încăperii este vatra de foc și măsuța joasă, rotundă, cu scăunele pe măsură. O sumedenie de vase de lut și obiecte casnice de lemn se află în dotarea bucătăriei. O ușă joasă făcea legătura prin interior cu odaia de dormit.

Cea de-a treia încăpere este cămara unde se păstrau alimentele neperisabile și diverse unelte agricole sau meșteșugărești. Acum în această cămară de dimensiuni reduse sunt expuse obiecte și unelte din lemn, nuiele sau metal cu rol în agricultură, viticultură, transport etc.

În curte se mai află un pătul din nuiele pentru depozitat porumb (mălai), cu spațiu pentru găini la nivelul solului, și o pivniță – o construcție anexă unde se țineau unelte agricole și instalații de obținere a băuturilor alcoolice (vin, țuică). Nu lipsește din ogradă fântâna din lemn cu cumpănă.

Știați că? ...

✒️Tânărul Brâncuși a copilărit în această curte până la vârsta de 11 ani, peste ani casa părintească fiind mistuită de un incendiu (undeva la începutul anilor 1900)?

✒️Actuala casă-muzeu e strămutată din sat, fiind lucrată de tatăl lui Brâncuși și asemănându-se cu casa natală a marelui sculptor? Muzeul se deschide în anul 1971.

✒️Câteva grinzi (oare?) din casa natală s-ar păstra într-o curte alăturată, fiind refolosite de sora sculptorului la reconstrucția casei moștenite? Le-am zărit, totul e în stare de colaps și de ani de zile presa revine la acest subiect (digi24.ro/special/campani ... o-ruina-1114323).

✒️În toamna anului 1922 Brâncuși vine la Hobița cu Eileen Lane, o americancă de origine irlandeză, alături de care petrece clipe de neuitat? (am văzut pe pereți fotografii cu tânăra femeie). Prietena sculptorului a fost îmbrăcată în straie populare gorjenești (chiar a primit cadou un costum popular), a vizitat împrejurimile (Tismana, Românești) și a participat la o petrecere câmpenească organizată de Brâncuși pe un deal de lângă sat (culturaarsmundi.ro/brancu ... en-lane-in-gorj).

✒️Constantin Brâncuși a vizitat pentru ultima oară satul Hobița în anul 1938 după ce a încheiat montarea monumentelor din Târgu Jiu?

✒️Biserica de lemn din Hobița (1829, hram „Intrarea Maicii Domnului în biserică” ) îl are printre ctitori pe Ion Brâncuși, bunicul sculptorului? Aflată la doar 1 km distanță de casa-muzeu biserica de lemn face parte acum din traseul turistic intitulat Ruta bisericilor de lemn din Peștișani - Gorj (care include 4 lăcașuri de cult din lemn) și se poate vizita duminica între orele 11.00-13.00, din două în două săptămâni (rezervări, gratuite, la agenția parteneră: romanian-adventures.ro/of ... n-din-pestisani).

Tăind piatra şi lemnul cu mâinile lui de ţăran din Gorj, el a impus materiei fluiditatea spiritului, a descătuşat din miezul ei fierbinte Pasărea măiastră şi Coloana fără sfârşit, a deschis artei şi spiritului omenesc poarta unui nou univers. El este mai mult decât un sculptor, mai mult decât un artist de geniu. Este un demiurg. S-a născut la Hobiţa în 1876 şi nu va muri niciodată – scria Geo Bogza în Cuvântul înainte al unui album publicat în 1965.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.02.23 00:31:07
Validat / Publicat: 19.02.23 09:29:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 444 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Fântâna cu cumpănă din curte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.02.23 09:35:49]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITA
[19.02.23 12:40:53]
»

Locuri minunate ce ar trebui sa fie pe" lista de vizitat" a tuturor romanilor! Linistea si

tihna de dupa poarta gorjeana te indeamna sa ii treci pragul pentru a inspira aerul din

casa marelui artist roman...

Multumesc, din nou, pentru asemenea articole!

P. S. o idee pentru cei care administreaza locul oate ca acele vase de lut, din poza 7, ar fi mai "la ele acasa" daca ar fi puse in altceva decat lazile din plastic.

Vacante frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.02.23 13:07:39]
»

@DOINITA: Cu adevărat o gospodărie țărănească „tihnită” , specifică celei de-a doua jumătăți a veacului al XIX-lea. În bătătură simți că te detașezi de lumea exterioară, pătrunzi într-un univers țărănesc aproape dispărut, te minunezi de simplitatea și utilitatea obiectelor.

Nota 10 doamnei ghid care povestește frumos despre viața lui Constantin Brâncuși. De altfel, vasele de lut din lădițe nu fac parte din expoziție ci erau destinate vânzării, oarecum impropriu așezate acolo.

Se apropie anotimpul cald și sezonul vacanțelor, mulțumesc asemenea. Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru nominalizări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[20.02.23 19:16:56]
»

E de plâns ????

La un eventual drum la Craiova, se poate vizita Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Ctin, Brâncuși” unde Brâncuși a fost elev. În curtea școlii sunt montate șase bârne din lemn aduse de la atelierul din Impasse Ronsin, Paris. Au o poveste dar nu o mai rețin. Alături, este o bornă kilometrică care are nu știu ce legătură tot cu Brâncuși. Le-am văzut în 2014 și nu-i chip să găsesc ceva notițe de atunci. Cer scuze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[20.02.23 22:29:15]
»

@mihaelavoicu: Bârnele de lemn aduse în 1975 de la atelierul sculptorului din Paris de către primul monograf al lui Constantin Brâncuși, criticul de artă V. G. Paleolog, au fost expuse în curtea Școlii de Arte și Meserii din Craiova, actualul liceu ce poartă numele artistului. Ar fi vorba despre bârnele pe care Brâncuși așeza blocurile de piatră înainte de a începe modelarea lor. Actualmente, bârnele au fost restaurate și sunt expuse în noul Centru International "Constantin Brâncuși".

Când spuneți "bornă kilometrică" vă referiți probabil la sculptura intitulată Piatră de hotar, realizată de sculptorul Ilie Berindei în anii ' 70 având drept model una din ultimele opere de artă ale lui Brâncuși.

Istorie, artă, simboluri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[20.02.23 23:20:00]
»

@tata123 ????: Da, „Piatră de hotar” . Am poza și cu Berindei alături. Dacă o pot atașa aici, o fac. Dacă nu, pe mss.

mihaelavoicu
[20.02.23 23:34:32]
»

@mihaelavoicu: Am atașat poza cu sculptorul Berindei și „Piatra de hotar”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Muzeu 'Constantin Brâncuși' [Hobița]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07914400100708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1