Solicitare CMR / GRECIA

Calatorie cu autoturism inmatriculat pe numele tatalui

Trimisă în 10.06.15 10:40
autor aurelian21JR [Drobeta Turnu Severin]
» VIZUALIZĂRI: 11472

Buna ziua,

Problema ar fi urmatoarea : masina este inmatriculata pe numele tatalui meu (este masina mea, dar... asigurari mai mici) si vreau sa merg in Grecia in iulie.

Ce acte imi trebuie, in afara de actele autoturismului (procura, comodat... ?) pentru a putea circula in afara tarii (Serbia, Macedonia, Grecia) si a nu avea probleme cu politia in respectivele tari?

Multumesc frumos.


  • PERIOADA: august -- NOPŢI CAZARE: 7
  • BUGET: 0 -- TRANSPORT: autoturism
  • ADULŢI: 2 -- COPII: 0 -- VÂRSTA: 0

Răspunsuri

benescu75GD1r[10.06.15 16:03]

Vad ca nu ai nici un raspuns pana acum, iti sugerez sa scrii un mail catre ministerul de externe si sa ii intrebi pe ei. Eu am avut nevoie de cateva informatii de vreo 2-3 ori si mi-au raspuns destul de prompt si la obiect.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

hanibalbogdanPM[10.06.15 16:48]

@aurelian21 - trebuie sa te interesezi pentru fiecare tara in parte ce regului de tranzit au cu masina.

In mod sigur ai nevoie de o procura tradusa (daca ai noroc iti trebuie doar in engleza dar este posibil ca una din tarile prin care treci sa ceara procura si in limba respectivei tari) mai conteaza si apartenenta la UE.

traseul ales de tine este destul de dificil in Grecia nu sunt probleme merge si procura in engleza dar in Serbia si Macedonia nu stiu ce sa zic.

Fa actele repede pe numele tau si nu ai nici o probleme

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paponePA5r[10.06.15 17:13]

@aurelian21 - Sfatul meu este in primul rand sa iesi din tara direct in Bulgaria, ca nu ocolesti extrem de mult. Astfel, nu vei avea absolut nicio problema cu actele masinii, nici macar nu ti le va verifica cineva, nici in BG si nici in GR.

Totusi, doar pentru linistea ta si pentru a nu te simti urmarit , fa-ti o procura in limba engleza si gata - ca o sa vezi ca nu a cerut-o nimeni, asta e alta poveste... Dar repet, ocoleste fosta Yugoslavie si n-ai batai de cap.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

aurelian21JRAUTOR SOL[10.06.15 17:23]

Mulțumesc pentru răspunsuri.

Am cerut răspuns la cele 4 ambasade care ar fi implicate in aceasta problema. Cum primesc un răspuns il postez aici, pentru informare.

Referitor la Bulgaria... Mmmm, acum 2 ani am trecut cu niste prieteni, tot spre Grecia, si... scârboși rau de tot. Pana nu le-am dat șpagă nu am putut pleca.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paponePA5r[10.06.15 17:34]

@aurelian21 - Ati avut ghinion curat. Am trecut in BG pana acum de n'spe ori, dintre care cele mai exotice ar fi:

-cu masina de firma, inscriptionata - nicio intrebare.

-cu (super) masina dintr-un minister al patriei, fara ordin de deplasare sau ceva - nicio intrebare

-cu masina data in urmarire de o firma de leasing, pentru recuperare - normal, nicio intrebare.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

aurelian21JRAUTOR SOL[10.06.15 17:58]

@papone: ???????????????? tare, iti incerci norocul la maxim ????


anthony2000GD2r[10.06.15 18:02]

din experienta personala cu politistii de frontiera bulgari in 2014, am fost de 2 ori :

la giurgiu - abia s-a uitat la CI-uri, talonul nici nu l-a deschis

la silistra/ostrov : s-a uitat : CI-uri, talon, asigurare + ITP, si ne-a spus sa luam vinetka ca nu iesim din bulgaria fara si luam si amenda.

Asa ca mai bine sa fi pregatit cu actele, decat sa-ti para rau.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

nosferatooSR14r[10.06.15 18:53]

Buna seara,

bineinteles ca aveti nevoie de procura.

Sustinerile acelea, ca "este masina mea"... dar "este pe numele lui X" nu functioneaza intr-o tara civilizata.

Proprietarul autovehicului este tatal dvs., in consecinta aveti nevoie de procura pentru a putea parasi tara (e. g. in caz ca sunteti oprit de politie sau vreti sa transportati masina pe ferry...).

Daca circulati exclusiv prin state membre ale U. E., este suficienta o procura in Lb. Romana - limba oficiala a U.E. (act autentic, incheiat direct in Engleza la un notar din Ro... mai greu... ). Daca vreti sa nu aveti emotii, dati un ban in plus si, dupa ce Incheiati procura solicitati aceluiasi notar o traducere supra-legalizata (in Engleza/ Germana/ Franceza). De regula, notarii colaboreaza cu traducatori autorizati.

Drum bun!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

tm67bruPA[10.06.15 19:21]

Părerea mea e, într-un fel, contrară. Deşi e doar ipotetică - nu am fost pus în situaţia respectivă

Odată ieşit din România, normal ar fi să beneficiezi de prezumţia de nevinovăţie - în afară de asigurare şi permis, nu ar trebui să ţi se ceară alt act. Şi în niciun caz vreun act prin care să trebuiască să dovedeşti că "nu ai furat maşina"

-

[LE] mă refer la ţările europene mai sus. În Turcia ŞTIU că e altfel, dar la ei e ceva cu totul special (un regim al maşinilor special)

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

paponePA5r[10.06.15 19:28]

@tm67bru - Foarte bun raspuns! Singura problema (desi io cred ca nu e nicio problema de fapt), e cu nenicii aia care vamuiesc si poate vreun ceafalatata s-a trezit cu fata in cearceaf (automat, cu ceafa in aer) si in apuca "chitibusala". Eu nu cred ca se va intampla ceva, dar unii prefera sa sufle si in Zuzucuaromadedude.

Pana la urma, BG si GR sunt tari crestine, iar bolidul e inmatriculat "in numele tatalui", deci sigur nu vor fi probleme

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

anthony2000GD2r[10.06.15 20:22]

poate ar fi mai bine sa cautam pe site-uri oficiale, si anume site-ul politiei de frontiera :

verificati valabilitatea documentului de calatorie cu care intentionati sa tranzitati frontiera;

documentati-va, in prealabil, la reprezentantele diplomatice din Romania ale statelor in care intentionati sa calatoriti, cu privire la conditiile particulare de intrare si sedere;

in cazul in care va aflati la volanul unui mijloc de transport, care nu va apartine (proprietarul v-a imprumutat masina si nu va insoteste in excursie, masina este in leasing, etc.), pe langa documentele masinii, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra o procura legalizata din partea proprietarului / firmei de leasing, in care se exprima acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate;

Nota: In cazul efectuarii unei calatorii in Turcia, conform informarii primite din partea autoritatilor turce cu privire la noile prevederi ale regimului importurilor temporare, persoanele care conduc autoturisme si nu sunt proprietarele acestora vor putea intra cu mijlocul de transport in aceasta tara, dupa prezentarea urmatoarelor acte traduse in limba turca:

pentru autoturismele personale - in afara imputernicirilor facute intre persoane fizice, autentificate la notariat, consulat sau ambasada - documentele trebuie avizate de institutiile oficiale ale statutului de provenienta (vama, primarie, politie sau tribunal);

pentru autoturismele apartinand asociatiilor de automobilism din tarile membre ale International Alliance si Federatiei Internationale de Automobilism, formelor de automobile sau altor persoane juridice vor fi prezentate imputerniciri care sa contina semnaturile si acordul consiliului de administratie sau al proprietarului firmei respective;

pentru autoturismele inchiriate, se va prezenta contractul de inchiriere.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

CostiCO18r[11.06.15 09:55]

@aurelian21 -

Pentru că văd pe aici vehicularea unor informații nu tocmai exacte, intervin cu o precizare. Nu este vorba nicidecum de o procură ci, așa cum prevede noul Cod Civil, de un contract de comodat auto.

De altfel, problema pusă de tine a mai fost dezbătută și lămurită pe acest sait, de exemplu la întrebarea

Imputernicire auto pentru Grecia.

Citește toate ecourile de pe firul de discuție de mai sus și te vei lămuri.

Concluzia este că poliția de frontieră română nu cere un astfel de document, dar ei recomandă totuși să îl ai, pentru că legislația altor țări poate să îl ceară, sau el poate fi necesar în cazul producerii unor eveninente nedorite.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

aurelian21JRAUTOR SOL[11.06.15 17:14]

Problema sta in felul următor : am primit pe mail răspunsuri oficiale de la ambasadele următoarelor tari : Serbia, Macedonia, Grecia si toate mi-au comunicat ca am nevoie de o PROCURA sau IMPUTERNICIRE NOTARIALA in limba ENGLEZA.

Aștept si de la bulgari un răspuns, cu toate ca la ei e mai greu, nu prea am cum sa "ii impulsionez" ????.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

NasshuSE15r[11.06.15 19:23]

@aurelian21 - bun demers, așa poate pricepe lumea, cea cu care m-am contrat (de multe ori) pe site pe tema asta când ziceam CĂ TREBUIE!

Așa cum a zis și @Costi conform noului COd Civil, procura auto a fost înlocuită de contractul de comodat auto. Niciun notar nu mai face procuri. Dacă mașina era înmatriculată pe persoană juridică era suficientă împuternicirea.

În 99,9999% din cazuri o să zacă în torpedou , dar ferească sfântul dacă ai baftă de 0,00001% .

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

codrynaPM7r[15.06.15 17:20]

@Nasshu - Inseamna ca noi anul trecut am fost in acei 0,00001% Masina era pe leasing, dupa ce am iesit de 3 ori in acel an cu masina din tara cu procura, a 4-a oara, pentru ca a zacut in torpedou, am zis ca nu o mai luam... si evident la granita cu Bulgaria ne-a fost solicitata... dupa o negociere de 15 min ca datile trecute nu ne-ati mai cerut si ca de data asta firma de leasing ne-a spus ca e suficienta imputernicirea pe mail si ca nu avem semnal ca sa intram in contul nostru de pe leasing (noroc ca aveam totusi imputernicire de la firma), ne-a lasat sa trecem. In rest la granita cu Grecia nici nu s-a uitat la actele masinii iar la intoarcere abia s-au uitat la buletine...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

aurelian21JRAUTOR SOL[15.06.15 20:16]

Astăzi am primit răspuns si de la Ambasada Greciei : la fel ca la celelalte, trebuie sa ai împuternicire sau procura notariala. Probabil tradusă in engleză.


aurelian21JRAUTOR SOL[15.06.15 20:21]

@Nasshu: Am întrebat la un notar, si mi-a zis ca se face Contract de comodat auto, la fel cum ai zis tu, si costa 100 lei.


aurelian21JRAUTOR SOL[26.06.15 18:37]

Revin cu raspunsul Politiei de frontiera :

"MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIJIEI DE FRONTIERA

Referitor la petitia dumneavoastra adresata institutiei noastre si inregistrata cu

CR nr. 24120 din 10.06.2015, in temeiul art. 8 din O. G. nr. 2712002 privind activitatea de solufionare a petitiilor, aprobata prin Legea nr. 233/2002, va informam urmatoarele:

Conform art. 82 (1), din Ordonanta de Urgenta nr. 195, din 12 decembrie 2002,

privind circulatia pe drumurile publice, autovehiculele si remorcile inmatriculate in Romania pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, daca indeplinesc conditiile cerute pentru a fi admise in circulatia internationala, iar conducatorii lor poseda permis de conducere valabil In conditiile stabilite prin tratatele la care Romania este parte sau care este eliberat de autoritatile competente ale statelor membre ale U. E. ori Spatiului Economic European sau a carui valabilitate este recunoscuta In aceste state pe baza de reciprocitate.

Totodata, potrivit Conventiei asupra circulatiei rutiere Incheiata la Viena la 08

noiembrie 1968, un autovehicul poate circula In traficul international daca este

Inmatriculat, dar numai pe perioada cat este asigurat pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducatorul poseda permis de conducere valabil precum si un certificat valabil care sa dovedeasca inmatricularea vehiculului respectiv.

Cu toate acestea, autoritatile cu drept de control•din statele pe care le tranzitati

pot face verificari, In cazul In care au suspiciuni, privind modalitatea de detinere a autovehiculului pe care-I conduce, fara Insa a va refuza intrarea sau interzice circulatia pe teritoriul statelor respective, in cazul in care circulati in interiorul Uniunii Europene.

Pe cale de consecinta, autoritatilor Republicii Elene le veti prezenta certificatul

de inmatriculare si Cartea Verde care este asociata politei de asigurare pentru

raspundere limitata RCA, fara a mai fi necesara prezentarea vreunui document

suplimentar din partea tatalui dumneavoastra. In ceea ce privestte circulatia pe teritoriul Republicii Serbia si al Republicii Macedonia, state care nu fac parte din Uniunea Europeana, va recomandam sa contactati Ministerul Afacerilor Externe sau reprezentantele diplomatice ale statelor respective In Romania In vederea obtinerii de informatii cu privire la conditiile particulare prevazute de legislatia nationala a acestora. "

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

aurelian21JRAUTOR SOL[24.03.16 13:43]

Pana la urma am mers fara imputernicire, procura si alte cele.

Nu m-a intrebat nimeni de nimic. Imi mai cereau la cate o vama certificatul masinii, dar atat.


  • [20] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11684989929199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1