ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Două peşteri gorjene: Polovragi şi Peştera Muierilor

TIPĂREȘTE

Sfinx - Pestera

Există în România un drum pe care nu mi-e ruşine să-l arăt oricărui străin, din orice ţară oricât de civilizată ar fi ea: DN 67 Râmnicu Vâlcea - Târgu Jiu.

Într-o frumoasă zi însorită de august din 2006 am pornit şi eu pe acest drum şi iată povestea călătoriei de atunci.

Drumul, de vreo 120 km, este bine întreţinut, starea asfaltului este bună, iar priveliştea minunată. Venind dinspre Râmnicu Vâlcea, se trece pe lîngă staţiunile Ocnele Mari şi Băile Govora, după care se ajunge în oraşul Horezu, celebru pentru ceramica cu acelaşi nume. La vreo 20 km de Horezu, se face un drum la dreapta, DJ655, pe care se ajunge în localitatea Polovragi. Aici merită să vă opriţi, pentru a vizita două obiective.

Primul este mănăstirea Polovragi, o mănăstire de maici, situată la intrarea în Cheile Olteţului, construită la începutul secolului al XVI-lea. Când am trecut noi pe-acolo, am rămas încântaţi de paleta coloristică a begoniilor şi a altor flori de la chiliile măicuţelor.

De aici, urmând indicatoarele, se ajunge destul de repede, pe un drum de macadam ce şerpuieşte pe valea Olteţului, la Peştera Polovragi. Cheile Olteţului despart munţii Parâng de munţii Căpăţânii, defileul format fiind deosebit de spectaculos, datorită îngustimii sale. Mai mult, albia râului curge undeva, într-o vale îngustă, la câţiva metri (până la 20) sub nivelul drumului. În aceste locuri s-au filmat şi scene din seria filmelor cu haiducii, avându-l ca actor pe Florin Piersic.

Intrarea în peşteră este închisă cu un grilaj, accesul fiind posibil numai la ore fixe, cu un ghid-însoţitor şi numai în perioada de vară. Peştera nu dispune de amenajări deosebite, în afara unor panouri cu explicaţii şi a instalaţiei de iluminat electric pe primii 800 m (instalaţie montată din 1984). Peştera are o lungime foarte mare, aproximativ 10 km fiind exploraţi până acum, dar se bănuieşte că ar mai fi încă pe-atât. Cursul de apă ce a săpat peştera în stâncă s-a mutat sub nivelul actual al peşterii. Aceasta fiind, cel puţin în porţiunea vizitabilă, suficient de largă, poţi admira în voie diferite formaţiuni carstice: sala argintie, camera lui Zamolxis, sala draperiilor, cu bolta dantelată, orga mică şi cea mare, bolta însângerată (cu conţinut mare de oxid de fier), care se întunecă cu atît mai mult, cu cât umiditatea este mai mare, Cina cea de Taină, sala minunilor şi pictura din negru de fum. Cea mai mare stalagmită creşte cu 3 mm în zece ani.

Deasupra peşterii s-au descoperit urmele unei cetăţi dacice, cercetătorul Cristian Lascu fiind cel care a descoperit tunelul care duce din peşteră în cetate.

Timp de vreo 300 de ani, peştera a fost în custodia mănăstrii, dar acum ea se află în custodia rezervaţiei speologice.

De la Polovragi, continuând tot pe DJ655, după aproximativ un kilometru se face un drum la dreapta, pe care mergând vreo 5 km, se ajunge la Peştera Muierilor, cel de-al doilea foarte cunoscut obiectiv spelogic din zonă.

Aflată în nordul comunei Baia de Fier, pe valea râului Galbenul, ale cărui ape au şi săpat-o în stâncă, peştera Muierilor s-a format acum 3-4 milioane de ani. Este mult mai bine amenajată pentru turism decât peştera Polovragi, lucru reflectat şi în preţul de la intrare: 4 lei, faţă de numai 2 lei la Polovragi (preţuri din 2006).

În schimb este mai mică, având doar aproximativ 7 km lungime. Compensează prin structura stratificată, fiind organizată pe patru niveluri. Amenajarea cuprinde, pe lângă electrificarea corespunzătoare, din 1958, un traseu marcat, cu un pod de lemn pe care se merge pe cei aproximativ 800 de metri ai traseului vizitabil. Sunt şi zone destul de înguste, pe unde trebuie să mergi aplecat, chiar pe vine. Şi aici, eroziunea a dus la apariţia unor formaţiuni cu forme spectaculoase: domul mic, altarul, a cărui boltă este numită "vălul miresei", amvonul, stânca însângerată (tot datorită conţinutului de oxid de fier), cupola, cu înălţimea de 18 m, candelabrele mari, cascada împietrită, sala turcului, cu stalactite uriaşe, a căror formă le-a dat şi numele: turcul, domul mare, moş Crăciun, cadâna. Un punct de atracţie aparte este sala liliecilor, din care s-au scos trei vagoane de guano.

În peşteră au fost găsite 286 schelete de urs de peşteră, dar şi unul de hienă şi un craniu de femeie.

Ieşirea din peşteră se face prin altă parte, diferită de intrare.

Să mai spunem că peştera Muierilor este prima peşteră electrificată din România şi că a fost introdusă în circuitul turistic în 1926.

Ca şi peştera Polovragi, peştera Muierilor se vizitează numai în grupuri organizate, intrarea fiind la ore fixe. În schimb aceasta este deschisă în tot cursul anului.

Precizez că informaţiile prezentate aici provin din notiţele luate atunci, pe baza celor povestite de ghizi şi a celor citite pe panourile de informare. Ca atare, unele informaţii s-ar putea să nu fie foarte exacte. Îmi cer scuze de pe acum în cazul în care veţi descoperi unele mici nepotriviri faţă de ceea ce puteţi găsi din alte surse.

Din păcate nu am multe fotografii, mai ales de la peştera Muierilor, unde, pentru a face fotografii de calitate, ai nevoie de surse de lumină artificială puternice.

Vă las să le priviţi pe cele ataşate, în compania lui Dan Andrei Aldea, a cărui melodie am să-l rog pe WB să o ataşeze de la adresa: http: //www. trilulilu. ro/zummagio/2467133314fbe8


[fb]
---
Trimis de Costi in 19.01.10 22:05:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 20460 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta mănăstirii Polovragi şi, în fundal cheile Olteţului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1000 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[19.01.10 22:16:05]
»

Atasat melodia aleasa de autor pentru calatoria virtuala pe meleaguri gorjene!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.01.10 23:27:48]
»

Ei, la asta e imbatabil un aparat de pozat clasic, cu film; il pui pe trepied, iei blitzul in mana si, lasand dechis permanent declansatorul camerei, te duci in doua, trei locuri si declansezi flashul. O lanterna cu fascicol cat mai larg si cu un celofan colorat (preferabil oranj, dar poti incerca si alte culori), care baleiaza lent pentru culoare de fundal tot cadrul incheie 'circul'.

PS bine ca n-ai continuat pe DN 66, de la Tg. Jiu in sus, spre Valea Jiului (Petrosani), ca-ti blestemai zilele! si nici azi nu e mult mai bun. : (

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[19.01.10 23:57:31]
»

@dragos6

Culmea e că am continuat şi pe valea Jiului, drept să spun drumul nu mi sa părut chiar aşa de rău, e drept era în unele porţiuni în reabilitare, restul fiind în stare relativ bună.

Mai târziu, când s-au apucat de lucru în defileu lucrurile au devenit foarte neplăcute, pentru că se circula semaforizat, când într-un sens, când în altul

mirelab
[20.01.10 08:45:10]
»

Acum o saptamana drumul in discutie: Targu Jiu-Petrosani era "pulbere", dar din 2006 pana acum a mai prins cateva ingheturi si dezgheturi care si-au pus amprenta.

magdalena
[26.01.10 10:49:01]
»

Si eu am fost la Pestera Muierilor cand eram copil. Atunci am invatat pentru prima data ce inseamna stalagmite si stalactite...

Imi aduc aminte bine de galeria ursilor si mi s-a parut fascinant sa te plimbi printre toate acele formatiuni ciudate.

Nici nu stiam ca mai este deschisa ca si obiectiv turistic, la cate sunt lasate in paragina in Romania....

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, Dragoș_MD, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058872938156128 sec
    ecranul dvs: 1 x 1