ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sala Unirii

TIPĂREȘTE

Apropiindu-se Anul Centenarului, în 2016 a apărut idea reabilitării Sălii Unirii care nu mai fusese restaurată de la împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire. Degradarea clădirii ajunsese foarte înaintată existând infiltraţii de ape pluviale, găuri în acoperiş şi decolorarea unor picturi interioare. Prin Programul de Dezvoltare Locală s-au alocat 10 mil. lei pentru reabilitarea clădirii dar lucrările au început abia anul acesta. Până acum s-a lucrat la faţadă, acoperiş, subsol şi Sala Mare a Unirii. Termenul de execuţie este de doi ani dar se speră că recepţia va avea loc înainte de finele anului 2019. După declaraţiile oficialităţilor se doreşte redarea aspectului din 1922, an în care după încoronare regele Ferdinand şi regina Maria au dat o recepţie în Sala Unirii. În acest scop s-au repus pe faţada clădirii stemele României Mari şi s-au restaurant unele picturi. Publicul va putea vizita Sala Unirii pe 1 decembrie şi noaptea până duminică la ora 5 dimineaţa şi pe 2 decembrie între orele 8-19, după care Sala va fi din nou închisă pentru continuarea lucrărilor. Mai mare ruşinea să arunci poporului câteva firimituri şi să laşi doi ani să treacă din 2016 în 2018 fără a începe lucrările de reabilitare! Am avut şansa să vizitez Sala Unirii în toamna anului 2014 când am făcut şi cele câteva fotografii ataşate. Vara aceasta când am revizitat Alba Iulia în cadrul unei excursii prin ţară, am găsit sala închisă şi clădirea acoperită de schele.

Clădirea a fost ridicată între 1898 şi 1900 cu destinaţia de cazinou militar. Fiind cea mai spaţioasă clădire din oraş a fost aleasă ca pe 1 decembrie 1918 să primească pe cei 1228 delegaţi din Transilvania care au hotărât unirea cu România. Sala a fost modificată în 1922 pentru a găzdui festivităţile de după încoronarea regilor Ferdinand şi a reginei Maria din octombrie 1922 (i s-a adăugat un portal la intrare cu forma unui arc de triumf), a celor din martie1929 cu prilejul a zece ani de la Unire şi cu ocazia dezvelirii obeliscului lui Horia, Cloşca şi Crişan în 1937. Odată cu instaurarea regimului comunist, după 1948 pictura a fost tăiată, plăcile cu Proclamaţia şi Rezoluţia au fost sparte după care clădirea a devenit practic nefuncţională. Abia în 1967-1968 la împlinirea a 50 de ani de la Unire, odată cu revirimentul sentimentului naţional, întreaga clădire a fost reabilitată iar Sala Unirii repictată. Atunci a fost înlocuită pardoseala cu marmoră albă şi pereţii au fost îmbrăcaţi în marmoră roşie. Pe pereţi în partea de sus sunt pictaţi voievozi şi oameni de cultură. În 1992 pictura a fost din nou înlocuită dar abia acum în 2018 graţie fotografiilor unicat făcute pe 1 decembrie 1918 de Samoilă Mârza, picturile căpătă aspectul original. Fotografiile lui Mârza se păstrează în Muzeul Național al Unirii.

În sala mare sunt expuse obiecte inestimabile pentru fiecare român: biroul avocatului Aurel Lazăr pe care s-a scris Declaraţia de Unire, steaguri, medalii, exemplare din ziarele vremii, telegrame de susţinere strânse de Asociaţia Astra. A fost găsită într-un depozit pictura cu Galeria Voievozilor de pictorul francez Pierre Bellet care a fost restaurată la Muzeul Brukenthal. Pe peretele de intrare gravate în plăci de marmoră sunt Rezoluţia Marii Adunări Naţionale, Legea Unirii şi Proclamaţia regelui Ferdinand către Ţară din august 1916. Rezoluţia Marii Adunări Naționale citită de Vasile Goldiş conţine reformele democratice care au stat la baza României Mari. Documentele Unirii cuprind şase volume cu împuternicirile (credenţionalele) date delegaţilor de locuitorii Transilvaniei. În timpul lucrărilor de restaurare parte din exponatele din Sala Unirii se găsesc în Muzeul Naţional al Unirii în clădirea Babilon amplasată peste drum de Sala Unirii. Clădirea este înconjurată de 20 de statui, busturi ale personalităţilor care au contribuit la Unire: Vasile Goldis, Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Băseşti şi alţii.

Ziua de 1 decembrie a devenit din 1990, Ziua Naţională a României.

Pentru istoria Marii Uniri, rog citiţi serialul de excepţie în trei episoade scris de Tata123: vezi impresii.


[fb]
---
Trimis de Michi in 29.11.18 13:09:38
Validat / Publicat: 29.11.18 15:04:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sala Unirii din Alba Iulia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

liviu49
[29.11.18 17:56:55]
»

@Michi: Doamna Michi, am bucuria primului ecou pentru ca vad o asa inghesuiala ca sunt tentat sa cred ca vine ziua nationala a Zanzibarului, sau a Vanuatu, nu a Romaniei. Incerc sa fiu ponderat (mai rar mi se intampla asta) in a ma supara pentru indiferenta multor oameni fata de acest centenar.

Am citit articolele de care faci vorbire (folosesc singularul pentru ca te consider sora mea mai mare) ale lui @tata123, la care mi-am permis (sper sa nu fi deranjat) sa adaug cateva lucruri si fapte mai putin cunoscute legate de acest centenar. Centenar care vad ca trece mai neobservat in media cu cat se apropie ziua lui.

Am vizitat Sala Unirii, ca si Muzeul Unirii, pe care multi le confunda, mai intai in perioada 1975 - 1981, cand mergeam in interes de serviciu, iar cand mi-am schimbat locul de munca, am revenit in Alba Iulia in anul 1984. In anul 2010, iar apoi in 2014 am mai fost in vizita, de data aceasta in concediu sau in pelerinaj si am revizitat Catedrala, Cetatea, Sala si Muzeul Unirii, de fiecare data. Dupa restaurarea Cetatii, imi facusem o parere foarte buna despre primarul din Alba Iulia. Ce aud acum, ca in ziua Marii Unirii se va lucra la Sala Unirii, ma infioreaza. Dar, din pacate, incepe sa devina specific romanesc, iar cei care ma critica pentru romanismul meu, au luat o noua si indestulatoare gura de aer.

Ma opresc aici si iti doresc numai bine, calatorii placute (nurarile mele traditionale, de acum) si multa putere pentru a-ti putea realiza toate dorintele. (ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[29.11.18 20:29:36]
»

Bună seara! Eu am vizitat Sala Unirii în vara lui 2016 când nu începuseră încă lucrările de reabilitare. Atunci am văzut expus acolo și aparatul foto ce a aparținut lui Samoilă Mârza. Pe eticheta alăturată scria (redau punct cu punct, după fotografiile mele), elemente care pentru un specialist, pot fi explicite.

Aparat foto cu burduf/ A aparținut lui Samoilă Mârza/ Marca H. Ernemann, Dresa (probabil Dresda) /Model cu trepied, burduf extensibil din piele/Tip de negativ, placă fotografică/Obiectiv: Carl Zeiss Jena/ Anastigmat Tessar 1:1,65; f. 18cm DPD/Datare începutul secolului XX

La a doua vizită, cea din februarie 2018, cu colegii AFA, aparatul era în Muzeul Unirii, dar fără explicațiile de rigoare.

La reviewul meu din 6 martie anul trecut, scris înainte de întâlnirea AFA, deci după prima vizită, documentaristul de excepție al saitului, știți bine cine este, a adus o informație despre picturile inițiale descoperite într-un laborator și duse pentru recondiționare la Sibiu. Acolo, în saitul cu pricina arătau și modul cum au fost scoase din laboratoare și încărcate pentru a fi transportate la Alba. Foarte interesant, erau înfășurate pe un tambur imens și scoase pe geam direct în mijlocul de transport. L-aș ruga pe tata123, poate repetă informația cu saitul.

Atunci, la vizita din martie, deși sala era închisă, pentru noi, cei din grupul AFA, colegii pot confirma, am putut vizita ce? Șantierul. Am întrebat pe curator dacă noile picturi au ajuns și când vor fi montate. A răspuns că da, au ajuns, dar nu se știe când își voi lua locul. Din reviewul d-vs înțeleg că nici acum sala nu este gata. Picturile probabil că sunt la muzeu, nici nu îndrăznesc să cred altfel.

Multe îmbrățișări de la mine și o rugăminte pentru documentaristul AFA să arate spre saitul cu pricina.

MichiAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:39:15]
»

@mihaelavoicu: Vezi că acum puţin timp documentaristul nostru a publicat un review despre Samoilă Mârza. Îmi pare rău că nu pot acorda decât un vot ecoului tău. Îmi pare bine că am avut fler când te-am bătut la cap să intri în AFA. Ţine-o tot aşa!( ţi-am scris la Prieteni, cât mai merg ochii şi mintea, ştiu eu ce spun)

mihaelavoicu
[29.11.18 21:12:10]
»

@Michi: Este trecut de ora 21.00 și acum văd cele scrise de tata123. Dacă aș fi văzut mai devreme, nu mai completam.

Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076889991760254 sec
    ecranul dvs: 1 x 1