ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
?

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Parcul Național Krka

Azi mergem la Krka!

TIPĂREȘTE URM de aici

Să fie clar: destinaţia aceasta nu aveţi voie s-o rataţi!

Ghicitoare:

„În Tulsa, un mic oraș din vestul Statelor Unite, este atacată o diligență. În acest atac, tatăl lui Fred Engel este ucis, el avea asupra lui o parte din harta comorii și aceasta este furată de bandiții conduși de colonelul Brinkley. Harta oferă indicii către un lac misterios unde se află o avere. Fred Engel merge în căutarea criminalilor. El se întâlnește cu Sam Hawkens și Unchiul Gunstick dar și cu Old Shatterhand și Winnetou care deja se aflau pe urmele bandiților. Cu toții își unesc forțele și pleacă în căutarea acestora. ”

Aţi ghicit? Bănuiesc ca da…

Cui nu i-au marcat copilăria sau adolescenţa cărţile lui Karl May sau filmele cu Winnetou? Filmele sunt destul de vechiuţe de prin 63-68. Le-a ratat cineva? Eu îmi amintesc şi acum ce ne minunam de imaginile acelea cu munţi sălbatici, cu cascade, lacuri de argint, râuri învolburate, peisaje cu preria şi caii sălbatici.

De ce am început cu povestea asta cand de fapt am zis că mergem la Krka? Pentru ca toate imaginile acelea incredibile din film, cascadele sub care se ascundea indianul, lacul de argint, tot decorul s-a filmat în parcurile naţionale ale Croaţiei. Întâlnirea mării cu munţii, glofuleţele, sutele de insule cu peşteri, lagune albastre, poduri, plaje cu nisip, cu pietricele, toate sunt frumoase în Croaţia. Dar cele mai spectaculoase sunt parcurile Naţionale. Plitvice, Krka, Kornati, Mljet, Risnjak, Sjeverni Velebit, Palenika, Brijuni, fiecare ar merita cel puţin câte o zi de concediu. Pentru unele aveţi nevoie chiar de mai multe zile. Timpul e duşmanul nostru şi mereu trebuie să ne fixam pe două, trei destinaţii. Dar Croaţia are aşa de multe încât n-ai cum să le cuprinzi uşor.

Am avea cam aşa. Le spun cât pot de schematic să ne rămâna timp pentru preferatul meu, Krka.

Brijuni: 14 insuliţe mici (7 kmp), raiul pe pământ. Localizat pe coasta de vest a Istriei aproape de Pula.

Plitvice: îl ştim cel mai bine, e cel mai vizitat. 16 lacuri mici legate prin cascadele râului Korana, întâlnim aici travetinul, un soi de calcar care colorează totul până creierul nostru refuză să creadă că imaginile sunt reale.

Mljet: cea mai frumoasă insulă a Croaţiei, două golfuri adânci cu legătură foarte strânsă cu largul mării şi o mulţime de mănăstiri benedictine din secolul XIII. În sud, în apropiere de Dubrovnik.

Paklenica: în partea în care muntele Velebit se întâlneşte cu marea, parcul cuprinde canioane şi trasee montane, 53 de grote, 37 de peşteri, cu stalactite şi stalagmite vechi de peste 80 de mii de ani. Multe trasee montane, trasee pentru alpinişti, ciclişti. Aici avem nevoie de mai multe zile, că toate presupun timp şi efort. În apropiere, oraşul Zadar.

Velebitul de Nord: O zonă muntoasă sălbatică şi una din cele mai adânci peşteri din lume, Peştera lui Luka. În apropiere Kraso Polje.

Risnjak: Suntem din nou la munte, păduri neumblate, apa turcoaz a râului Kupa, 69 de specii de fluturi, trasee montane pâna pe vârful muntelui Risnjak (1528 m). În apropiere, dar ceva mai spre interiorul continentului faţă de oraşul Rijeka.

Kornati: un arhipeleag de 70 km p, format în mare parte din insule nelocuite. Îl gasiţi doar cu vaporaşul pe o fâşie cam între Sibenik şi Zadar.

Krka: râul Krka, curge printr-un canion adânc sculptat într-un platou calcaros şi formează cascade spectaculoase. Depunerile calcaroase de travetin, o formă rară de calcar dă apei o culoare… uau. În apropiere de Sibenik.

Pentru că ultima plimbare împreună am făcut-o în Trogir, am ales să vă duc de aici, direct la Krka. E cam la 70 de km depărtare, aşa ca în mai puţin de două ore ajungem. :)

Nu vreau să va vorbesc prea mult despre Krka. Au facut-o deja Marian Preda, traian. leuca, crismis, marocanu… îi ştiţi voi mai bine ca mine. Eu va spun foarte pe scurt prima impresie pe care am avut-o.

E o experienţă pe care trebuie să o trăiţi pentru a putea înţelege şi pentru a evalua locul corect. Aţi citit probabil că e frumos. Mie mi s-a părut incredibil. Aţi citit probabil că se întinde pe mai bine de 100 km pătraţi şi că pe traseul lui puteţi vedea o salbă de 17 cascade. Chiar e mare şi mai ales impresionant.

De la intrarea în parc şi până la locul unde începe traseul propriu-zis există un autobuz care ne-a transportat.

Eram de toate naţionalităţile, dar am observat că aveam un cuvânt comun în limbaj. Cum mai treceam de o curbă şi apărea la orizont un ochi de apă, auzeai din toate părţile uooooaaau. Cred că exprimă mirarea în toate limbile, pentru că toţi ne întorceam zâmbind să vedem de a declanşat interjecţia. Şi continuam cu un nou... uooooaaau. Şi toată lumea începea să rădă. Uooooaaa-ul ăsta a provocat o isterie generală şi la finalul drumului eram cu toţii prieteni şi parteneri în ale mirării. Cam 4 km de mers pe jos de la locul în care am fost lăsaţi de autobuz până la finalul traselui, printr-o zonă bogată în vegetaţie şi pe nişte podeţe bine delimitate astfel că nu ai cum să te abaţi de la drum. La final am făcut o baie în apele râului Krka. Un pic mai rece ca marea.

În timp ce ne răcoream în apă, auzim în spatele nostru: „Heeei fraţilor, ce faceţi voi aici? ”. Nu mai auzisem de mult româneşte aşa că ne-am întors rapid să vedem cine ne-a ochit. Erau niste vecini de bloc pe care nu-i mai întâlnisem de câţiva ani. Culmea ironiei ne-am întâlnit acolo la sute de km de casă... Ei veniseră cu vaporaşul din Skradin aşa că există şi variante mai lejere pentru cine nu vrea plimbări lungi pe jos.

Deși parcul este deschis tot timpul anului in anumite momente multe facilități (excursiile cu vaporul sau legăturile cu mini-bus-ul între intrări și obiective) nu sunt accesibile. Pentru că una dintre atracțiile principale la Krka este Skradinski Buk și cei mai mulți care aleg să vadă partea aceasta de parc o fac pentru a face baie la baza cascadei, cel mai potrivit moment e vara sau sfârsitul verii când apa e mai caldă. Preţul intrarii e în jur de 110 de kuna. Sunt două intrări principale la Krka: Lozovac și Skradin. De la Lozovac am venit noi cu autocarul, iar din Skradin ești adus cu vaporul. Tot din Lozovac poți să mergi pe jos (traseu de 875 de metri) sau cu bicicleta (4 km) până la Skradinski buk. Traseul va ia între 1 și 3 ore în funcţie de viteza cu care alegeţi să vă deplasaţi. Nouă ne-a luat mai mult de 3 ore ca aş fi pozat într-una.

Insula Visovac și Mănăstirea Franciscană sunt unele dintre comorile naturale și culturale ale Croației. În 1445 călugării au venit pe insulă și au construit mănăstirea, care a fost demolată un an mai târziu și reconstruită în secolul al XVIII -lea. În 1576 au construit și o biserică pe insulă.

Roški slap – în traducere Casada Roški e o cascadă în serie, pe o lungime de 450 de metri, cea mai mare dintre ele având o cădare de 22 de metri.

Dacă vrei să vezi Insula Visovac și Roski Slap, poți face un boat trip care costă 130 de kuna pentru adulți și 90 pentru copii, excursia durează 3 ore și jumătate iar vaporașul pleacă de la Skradinski Buk.

Dacă vrei să ajungi doar pe Insula Visovac, boat tripul durează 2 ore și costă 100 de kuna pentru adulți și 70 pentru copii iar punctul de plecare și de retur este tot Skradinski Buk.

Sunt atâtea variante încât e inutil sa vorbim despre ele. Important e să ajungeţi acolo.

Restul sunt detalii pe care le rezolvaţi la faţa locului în funcţie de timp, de cât de departe sunteţi cazaţi, şi de cât de mult iubiţi natura. Neapărat să aveţi costumul de baie şi aparat de fotografiat. Baie se poate face doar la finalul traseului, în rest erau tăbliţe cu atenţionări şi ameninţări cu amendă, dar am vazut şi câţiva curajoşi care nu au rezistat şi au intrat înainte de căderile de apă. Probabil că o baie riscantă într-un loc unde te simţi ca în The Blue Lagoon, merita să încasezi şi o amendă. :)

Mie mi s-a parut incredibil.


---
Trimis de Maya_C in 16.03.16 09:32:33
Validat / Publicat: 16.03.16 13:37:41
VIZUALIZĂRI: 5586INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 nici nu ştiam în ce direcţie să ne uităm
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  9 ecouri scrise, până acum

  monaca [16.03.16 15:07:56] »

  Iubesc Croatia si imi doresc sa o revad. Parcul Krka este ceea ce am numit eu ,,lectia croata ", lectie pe care nu stiu cand o invatam si noi, sa iubesti si sa respecti asa natura si sa o ,,vinzi" fara sa strici, e o performanta la care croatii au ajuns iar noua nu ne ramane decat sa visam.

  Am avut acelasi traseu in 2012 si visez sa ma intorc in acele locuri. amfostacolo.ro/user-lista ... =croatia&tid=11

  Felicitari pentru articol!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  mishu [16.03.16 15:43:18] »

  O destinatie de poveste, un vis frumos in care sa te scufunzi pana iti trece (daca se poate). Am citit multe despre Croatia si frumusetile ei cred ca de peste 10 ani insa nu a intrat inca in aria noastra ca si destinatie. Eu inca o mai astept si pana atunci ma bucur de aceasta lectura minunata si de pozele care o insotesc. Felicitari, votat cu mare drag

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  icristis [16.03.16 16:05:03] »

  Foarte tare! Și articol și poze și destinație... Le-am votat pe toate care aveau buton

  Am totuși două nelămuriri. Poți să-ți bagi coada unde vrei sau au doar anumite zone pentru îmbăiat? Și prețul este de 1100 kuna (aprox. 160 euro) de persoană?

  Maya_C [16.03.16 17:16:58] »

  @icristis: ufff. Am pus un zero in plus. sper ca n-am speriat pe nimeni. 110 kuna de persoana. Noi cred ca am ajuns acolo la 1 septembrie si a fost tarif mai mic. In iulie august era 150 sau 160 de kuna. Zona pentru imbaiat era una singura. In lac dupa ce cascadele isi terminau spectacolul. Banuiesc ca era periculos sa intri inainte de cascade ca de te luau curentii erai ca in masina de spalat... Dar temerari exista peste tot. Mai mult tineri care puteau fugi de gardieni... ca amenda era destul de mare.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Maya_C [16.03.16 17:46:14] »

  @monaca - multumesc frumos pentru vizita si vot. ai avut dreptate cu "lectia croata". ar fi bine sa invatam si de la altii cate ceva si sa nu ne bazam pe "la noi e mai frumos" chiar daca e... ei se "vand" mai bine, dar si investesc in publicitate. si cea mai buna reclama a lor... sunt drumurile...

  Maya_C [16.03.16 17:50:34] »

  @webmaster26

  se poate sa corectam pretul ala buclucas? ar fi pacat sa speriem oamenii ca-i costa mult intrarea...

  webmasterX [16.03.16 17:53:08] »

  @Maya_C - Rezolvat.

  Maya_C [16.03.16 17:53:25] »

  @mishu - nu ma las pana nu vezi Croatia

  Maya_C [16.03.16 17:55:40] »

  @webmasterX - multumesc! foaarte operativ

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  icristis, Maya_C, mishu, monaca
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.0745749473572 sec
  ecranul dvs: 1 x 1