ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Cetatea Sighişoarei

TIPĂREȘTE

A fost al doilea an în care ne-am propus să facem o călătorie cu maşina prin ţările europene. În urma experienţei căpătate cu un an în urmă, când am făcut un circuit de 5700 km şi ne-am familiarizat cu pretenţiile şi nevoile unui asemenea circuit, am decis să lungim itinerarul şi, pentru că s-a putut, numărul zilelor efective.

Astfel ne-am propus un circuit de aproximativ 7000 km pe care să-l parcurgem în 24 de zile respectiv 23 de nopti.

A rezultat un itinerar care includea şi vizitarea oraşului Sighişoara, pe care din pacate, nu îl cunoşteam, în special cetatea Sighişoarei.

Nu am să vă povestesc prea multe lucruri “istorice” despre aceste locuri, pentru că asftel de informaţii se pot găsi cu uşurinţă pe internet, am să vă spun cum am perceput noi ceea ce am vazut în această vizită, impresiile şi părerile personale cu care am rămas după încheierea ei.

Am plătit 15 lei de persoană şi am intrat în cetatea Sighisoarei. După ce intrăm în cetate, în piaţa centrală a oraşului vechi şi parcăm maşina, începem efectiv concediul, să facem poze şi să descoperim ceea ce cunoşteam doar din renume şi din documentele de pe internet.

Indicatoare ale pieţelor şi străduţelor erau cu grijă amplasate peste tot – un lucru pe care l-am considerat foarte util şi care ne-a plăcut.

Biserica Mânăstirii – pe stâlpi, erau panouri pe care era afişat numărul capitolelor sau psalmilor din biblie care erau cântate de enoriaşi. Pe pereţii albi şi austeri se aflau covoare sau tapiţerii, aflate într-o stare relativ bună.

Din piaţa în care ne aflam, plecau câteva străduţe în direcţii diferite, fiecare având plăcuţe cu denumirea şi, se pare că majoritatea reprezentand meseriile ce erau practicate de mult.

Una dintre străduţele pe care nu am intrat, fiind oarecum limitaţi de timp, era Strada Cositorarilor, îngusta şi circulată de turiştii (nu puţini la număr) sosiţi în cetate.

Nord-estul cetăţii este apărat de Turnul Fierarilor în care urcăm câteva trepte şi în prima cameră descoperim o expoziţie de pictură modernă, având picturile expuse pentru vânzare. Turnul în sine nu avea nimic spectaculos, după cum se poate vedea în cele câteva poze din interior pe care le-am făcut, accesul fiind limitat la două nivele.

Pozând turla bisericii din interior şi primăria aflată în incinta cetăţii, vedem şi degradarea colţului produsă de vreme şi intemperii. Din păcate, degradarea se făcea simţită în multe locuri din cetate, deşi foarte multe clădiri erau restaurate şi vopsite, cu materiale din zilele noastre. Aş fi vrut eu să cred că erau intenţionat lăsate aşa, pentru a păstra aspectul vremurilor trecute dar, m-aş fi amăgit singur dacă continuam să cred asta.

Pot spune cu certitudine că, din păcate, nu ştim să ne păstrăm bogăţiile şi istoria, iar lipsa banilor nu este singurul motiv. Această degradare am observat-o în mai multe locuri şi, pe bună dreptate, ne punem întrebarea “ce se face cu banii plăţiti de vizitatori?”

Pe lângă turnul cu ceas se găseau străduţe înguste şi în pantă, care duceau undeva spre oraş, aceste străduţe fiind un loc pentru vânzătorii ambulanţi, dar şi pentru cerşetorii nelipsiţi din peisaj care reuşeau să “intunece” imaginea şi importanţa acelor locuri pline de istorie.

În lipsa unui plan al cetăţii (nici nu ştiu dacă se putea cumpăra aşa ceva), ne deplasăm la întâmplare, după fler şi instinct, dar şi după alţi turişti români sau străini. Pentru că am văzut şi câteva grupuri organizate, cu ghid.

Turnul cu ceas este incontestabil “vedeta cetăţii” aflat, cred, aproape în centrul acesteia şi care, din cauza distanţei mici la care ne aflam, nu putea fi fotografiat în întregime. Turnul se putea vizita (sau cel putin muzeul de aici) dar idea de a urca pe trepte nu ne-a încantat şi am renunţat să intrăm.

Doresc să accentuez un lucru pe care probabil îl cunoaşteţi, şi anume că cetatea este locuită. Aici se află mai multe hoteluri, restaurant şi magazine, care asigură cele necesare locuitorilor şi turiştilor interesaţi de ele.

În capătul unei străzi se afla Scara Şcolarilor, având 300 de trepte şi fiind acoperită pentru a proteja copii de ploaie. Deşi căldura începuse să fie supărătoare, hotărăsc să urc cele 300 de trepte ale scării acoperite ce ducea la şcoala din deal (soţia a renunţat şi a preferat să mă aştepte la umbra unui copac). Am vrut să urc pentru că am zis că e păcat să nu o fac, mai ales că renunţasem mai devreme să urcăm în turn.

Vă asigur că atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, să urci zilnic pe scări până la şcoală nu este chiar o glumă!

Alături de şcoală am găsit o altă biserică la care, dacă nu ar exista şi un alt drum decât scara pe care am urcat eu, enoriaşii mai în vârstă, ar fi periodic supuşi la mari eforturi pentru a ajunge la ea.

Acum, după ce am văzut o mare parte a vechii cetăţi, am putut trage o concluzie: avem locuri şi lucruri minunate de arătat, însă, din păcate, nu ştim (sau nu vrem să ştim) să “ne vindem marfa”. Nu trebuie decât să fie pus puţin suflet acolo pentru a revigora atmosfera şi pentru a oferi mult mai multe turiştilor veniţi în vizită. M-a surprins în mod plăcut numărul mare de oameni pe langă care am trecut şi care erau atât de interesaţi de ceea ce le povesteau ghizii lor!

Oricum, vizita a fost plăcută şi nu regretăm că am inclus-o în traseu. Însemnătatea acelor locuri pentru frumoasa noastră ţărişoară este incontestabilă şi trebuie să ne mândrim cu ele, chiar dacă nu reuşim întotdeauna cu succes să punem într-o lumină pozitivă adevărata lor valoare…


[fb]
---
Trimis de iccata in 14.08.13 11:48:34
Validat / Publicat: 14.08.13 12:48:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1652 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrăm în piaţa centrală al oraşului vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Eugenia55* †
[24.08.13 19:55:07]
»

Acum 2 ani am platit 5 lei/zi parcarea, nu ne-a cerut nimeni taxa intrare cetate, anul acesta si mai si, aceeasi parcare (la poalele cetatii), peste tot placute cu "parcare fara plata (sau libera, nu mai retin), taxa vizita cetate nici atat!

LidiaV
[15.10.13 23:45:41]
»

@iccata: Să ajungi în Sighişoara şi să nu urci în Turnul cu ceas ca să vezi panorama, este mare, mare păcat. Poţi spune că n-ai văzut cetatea locuită.

Aşa am păţit eu în primăvară şi de aceea am revenit.

Turnul Fierarilor este în sud. În Nord-est este al cizmarilor. Şi da, este adevărat că nu s-a făcut nimic, dar mie nu mi-ar plăcea să văd tencuială nouă.

Am venit din Timişoara până aici (în acest moment sunt în Sighişoara), ca să văd o cetate locuită nu nouă, updatată, ci patinată de timp. Am căutat tocmai locurile unde nu s-a făcut mare lucru. De ex, Biserica romano-catolică (est) nu m-a atras. Am trecut de câteva ori pe lângă ea... însă e prea nouă. Am şi acasă aş ceva.

Alt exemplu: Turnul Cojocarilor, aflat în N-NV, lângă cel al Măcelarilor, are scări noi, cu lemn de culoare deschisă. În seara aceasta, venind spre el, după ce văzusem Turnul Cizmarilor, m-am gândit că ar fi fost bine ca măcar să-l dea cu (, ) catran, să-i dea un pic iz istoric.

Şi eu am urcat o singură dată Scara Şcolarilor şi m-am gândit exact la acelaşi lucru: cât de greu le-a fost elevilor să urce zilnic atâtea trepte! Dar am aflat că nu mulţi copii urcau, pt că părinţii nu-şi prea permiteau să-i dea la gimnaziul şi liceul din deal.

Oricum, eu am mers de câteva ori pe strada Scării, spre cimitir, aşa că la coborâre a fost chiar o plăcere să inspir mirosul de lemn vechi.

Acum, parcarea este gratuită în afara cetăţii. Nu ştiu cine cu cine e în litigiu. Până se va pronunţa instanţa... să ne bucurăm!

În interior, nu e voie.

Mă opresc, că deja seamănă a review. Îmi voi scrie impresiile mele după cele 5 zile ce le voi petrece aici. După părerea mea, aşa se vizitează o cetate ca Sighişoara şi nu în fugă.

Am vrut iniţial doar să-mi exprim surprinderea vizavi de faptul că cineva poate ajunge în Sighişoara şi să nu urce în Turnul cu ceas sau să nu-şi tragă sufletul în liniştea cimitirului din deal.

Dar mă rog... este părerea mea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, LidiaV
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.4971010684967 sec
    ecranul dvs: 1 x 1