GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Icoana (Carpiniș, Jud. Gorj)
Motto: « Aici este pământul pe care-l iubesc cel mai mult din toată lumea aceasta » (Parintele Ioan Popescu)
Indreptandu-ne dinspre Novaci catre Manastirea Crasna, un indicator micut ne-a atras atentia ca putem ajunge si la Manastirea Icoana.
Astfel, din satul Carpinis, unul dintre satucurile insirate pe drumul ce duce dinspre Novaci spre soseaua ce leaga Targu Jiu de Petrosani, am facut stanga cam 1 kilometru pe un drum mai putin bun, dar circulabil si am ajuns in fata portilor din lemn ale Manastirii.
M-as fi asteptat sa vad o manastire mai somptuoasa si un loc plin de turisti, dar mare mi-a fost mirarea sa descopar un lacas mic, dar care s-a nascut din dragostea pentru Dumnezeu a parintelui Ioan Popescu, chiar pe terenul pe care acesta il detine in jud. Gorj. Despre locul sau natal, parintele marturiseste ca: « În Gorj am copacii şi pomii mei pe care-i ştiu de când eram mic şi pe care-i îmbrăţişam şi-mi plăcea să stau cu obrazul lipit de trunchiul copacului, să ascult cum creşte şi cum foşneşte viaţa în ei, îmi plăcea să văd cum creşte iarba. Şi acum mă impresionează toate acestea. Când mă duc acolo parcă mă vindec de toată oboseala şi mă întorc în copilărie » (sursa click aici).
Mirarea mea a fost cu atat mai mare cu cat parintele imi este foarte cunoscut de la Biserica Icoanei din Bucuresti (despre care am scris aici), de unde a si luat numele Manastirea Icoana (in biserica aflandu-se o copie a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la biserica din Bucuresti) si pe care il respect pentru cuvintele frumoase si pline de har, dar si pentru activitatea sa in slujba enoriasilor.
Lacasul de cult a fost infiintat in 1996, hramul manastirii de maici fiind « Nasterea Sfantului Ioana Botezatorul ».
Manastirea este inconjurata de un gard din piatra si lemn, in curtea acesteia existand pe langa cateva chili si casa preotului, dar si alte casute, precum si viitoarea biserica din piatra.
Biserica actuala este realizata din lemn pe o fundatie din piatra si acoperita cu tabla, aspectul acesteia de biserica fiind redat mai degraba de crucile de pe turla si acoperis.
In curte se afla si clopotnita cu trei clopote diferite ca dimensiuni, precum si o cismea din piatra de rau.
Patrundem in biserica pasind mai intai pe o scara din piatra si ciment, pridvorul acesteia cu barne din lemn semanand mai mult cu o prispa.
Interiorul este unul surprinzator, toti peretii fiind infrumusetati de icoane ca intr-o veritabila expozitie, icoanele fiind daruite in timp de catre diversi credinciosi, unele dintre ele fiind deosebit de frumoase.
In biserica se mai afla si particele din moastele celor 14000 de prunci ucisi de Irod, din cele ale Sf. Parinti ucisi pe muntele Sinai, precum si ale cuviosului Damian de la Lavra Pecerska (numita Manastirea Pesterilor, aflata in Kiev, Ucraina, un calugar invrednicit de Dumnezeu cu darul tamaduirilor).
Maicuta ce ne-a intampinat si ne-a deschis usa bisericii, ne-a istorisit despre manastire si ne-a povestit cate ceva despre sfintii desprinsi din icoane si despre unele scene biblice surprinse in ele.
De asemenea, in biserica exista spre vanzare carticele si alte obiecte bisericesti, unele dintre ele realizate de catre maicutele de aici, dintre care am cumparat si noi cate ceva.
Am parasit aceasta manastire bucuroasa ca am intalnit ceva apropiat sufletului meu in acele locuri neumblate de mine pana atunci si mangaiata de gandul ca in aceasta lume in care primeaza luxul si opulenta poti descoperi cum se naste ceva cu adevarat maret, durabil si plin de semnificatie din atat de putin...
Trimis de magdalena in 27.11.10 15:39:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRASNA [GJ].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.18084900 N, 23.57277400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Retras PMA standard, depasindu-se limita de 5 reviewuri punctabile pentru luna de vacanta respectiva, dar cred ca voturile ce nu vor intarzia vor compensa.
Later edit:
Adaugat si fondul muzical solicitat.
Webm, te rog frumos, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/Epaminonda/cac7343d181592
Multumesc!
@magdalena, am mai citit un review despre aceasta manastire si vad ca e deosebita! Ma bucur ca ai gasit acest loc si te-ai intalnit cu parintele pe care-l stiai din Bucuresti! Foarte frumos descris!
@ magdalena
La Icoana, Potcoava si Barla-Badesti am fost in anul trecut, deoarece toate cele trei mici localitati erau trecute la capitolul "localitati termale", dar am ramas dezamagit de primele doua caci sursele de apa termala nu mai existau iar intreaga zona mi s-a parut cam saracacioasa iar oamenii dezinteresati... apoi, mergeam, mergeam prin sate dar nu gaseam mai nimic ca lumea unde ai putea servi o masa ca lumea sau sa dormi...
Felicitari pentru review, mi-a mai venit inima la loc datorita acestei manastiri plina cu icoane frumoase...
Felicitari pentru descrierea manastirii! Am fost acolo inca o data cu impresiile si fotografiile realizate de tine!
mi-au placut foarte mult atat review-ul cat si fotografiile atasate! inca un loc de suflet care nu trebuie ratat. felicitari!
Foarte importante informatiile, nu am vizitat-o, dar am vazut indicatorul la sosea si ne grabeam la intoarcere spre casa.
Anul acesta am trecut prin Novaci, dar am trecut fara sa oprim la aceasta manastire. Acum chiar ne pare rau.
Mutat în rubrica "Alte mănăstiri și biserici din Oltenia" (nou-creată pe sait)
Mutat în rubrica "Mănăstirea Icoana [Cărpiniș], RÂNCA / NOVACI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Manastirea Icoana — scris în 11.08.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Mânăstirea Icoana – Cărpiniş — scris în 30.01.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Mânăstirea Icoana (Carpiniș, Gorj) – cea mai mare realizare a preotului Ioan Popescu — scris în 20.11.10 de corinne din PUCIOASA - RECOMANDĂ