ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pestera Muierii - aflata intr-un peisaj de basm

TIPĂREȘTE

Aflati intr-un sejur in frumoasa zona a Cheilor Oltetului, am pornit intr-o dimineata din comuna Polovragi spre comuna Baia de Fier, cu scopul de a vizita Pestera Muierii.

Am ajuns destul de repede in localitatea Baia de Fier, care se intinde de-a lungul albiei raului Galbenu, in partea de est avand raul Oltet, iar altitudinea fiind de 700 metri. Se numeste astfel pentru ca in trecut minereul de fier se aseza in niste gropi sapate in pamant si se purifica cu ajutorul apei care era captata si indreptata catre aceste gropi. Tot aici, in Baia de Fier, se afla si singura mina de grafit din tara.

Am parcat masina la umbra, intr-o parcare cu plata, dar nu a venit nimeni sa incaseze taxa, asa ca am plecat spre pestera. Dupa ce am urcat pe un drum in trepte prin padure, am ajuns la usa de intrare in pestera, insa era inchisa si de la cineva care ajunsese pe acolo inaintea noastra si era mai informat, am aflat ca se intra organizat, cu ghid si numai la ora fixa. Pentru ca era 10 si un sfert si mai aveam destul timp pana la 11, am coborat spre una din terasele situate la inceputul drumului ce urca spre pestera, sa bem un suc.

Pana sa ajungem acolo am vazut o cladire care parea parasita, din felul cum arata insa se vedea ca odata fusese frumoasa. Trist, mai ales ca amplasamentul acelei cladiri, apropierea de un loc atat de vizitat cum este Pestera Muierii, nu ar fi trebuit sa lase loc la o asemenea indiferenta din partea celor ce au cladirea in proprietate.

Cu cateva minute inainte de ora 11 am urcat din nou si de aceasta data am reusit sa intram, dupa ce am platit un bilet in valoare de 6 lei/persoana celui care aveam sa aflam ca este si ghid.

Grupul era destul de numeros, ghidul era la inceput inaintea tuturor si aprindea luminile in sala pe care urma sa o vizitam, apoi se oprea si explica uneori si de doua ori, dupa care iarasi ajungea in fata si se straduia sa explice ceea ce vedeam. Nici sa fie 4 persoane cred ca nu este bine, dar nici asa cum s-a intamplat in cazul nostru, cand pana ajungeau cei din urma sa vada a doua sala, cei din fata erau doua sali mai departe.

Noi ne-am luat haine impermeabile (pentru ca de sus mai cad si picaturi de apa), stiam la ce sa ne asteptam, anul trecut vizitasem Pestera Scarisoara si Pestera Ursilor, dar am vazut persoane imbracate doar cu un tricou si cu papuci si mai aveau si copii destul de mici cu ei.

Sigur ca am admirat pe traseul electrificat al celor aproximativ 700 de metri Orga, Domul Mare, Domul Mic, Turcul, Mos Craciun, Candelabrul, Stanca insangerata (care are o culoare rosiatica datorita continutului de oxid de fier), in toata aceasta atmosfera de mister, ascultand explicatiile ghidului ce impleteau deopotriva istoria cu legenda.

Pana si faptul ca erau locuri unde trebuia sa mergem in pasul piticului sau aplecati ni s-a parut un mod de a cerceta si de a patrunde in niste locuri incarcate de istorie. Cine stie cate femei, cati copii si batrani s-au adapostit aici fugind din calea celor care doreau sa le cucereasca teritoriile si cu cate emotii au asteptat ei revederea parintilor sau sotilor plecati la lupta.

Apoi scheletele de animale care au fost gasite aici – ursi, hiene, chiar si un craniu de femeie, dupa efectuarea cercetarilor stabilindu-se ca are o vechime de peste 30.000 de ani.

Intr-un final, am ajuns si in sala in care traia o colonie de lilieci, de unde s-au scos 3 vagoane de guano (excremente de liliac, dar care reprezinta cel mai bun fertilizator pentru plante si legume), aici ni s-a spus sa nu folosim blitz-ul la fotografiat pentru ca puteam speria liliecii.

Ghidul ne-a condus apoi spre iesire, care se face prin alta parte, iar dupa ce am coborat niste trepte din piatra si am mers putin prin padure, am ajuns la sosea, iar de aici am mai mers circa un 1 km spre locul unde lasasem masina. Traseul este foarte frumos, am putut admira in felul acesta si Cheile Galbenului, peretii calcarosi ai muntilor si grotele sapate.

Frumoase locuri, care merita a fi vizitate!


[fb]
---
Trimis de ascent in 17.11.10 15:11:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Intrarea in Pestera Muierii - usa era inchisa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

magdalena
[17.11.10 15:25:04]
»

Tocmai ce am scris si eu despre aceasta pestera aici

Mie mi s-au parut parasite casutele din lemn situate in drumul spre intrarea in pestera.

webmaster20*
[17.11.10 15:52:58]
»

Retras punctele standard conform actualului regulament, am insa convingerea ca voturile vor suplini aceasta pierdere.

dannek
[17.11.10 18:19:06]
»

ascent&magdalena ce noroc pe voi ca a-ti vizitat pestera.

Iarna se poate vizita???

ascentAUTOR REVIEW
[17.11.10 18:29:18]
»

@magdalena - probabil ca in noiembrie acele casute din lemn nu pot fi locuite, e prea frig.

@webmaster20 - fiecare cu "norocul" lui...

@dannek - din cate stiu, Pestera Muierii se poate vizita pe tot parcursul anului, conditia este sa fie un grup format din cel putin 4 persoane.

georgiana
[17.11.10 19:58:52]
»

Si noi am vizitat-o in primavara si pot spune ca este una dintre cele mai frumoase pesteri pe care le-am vazut.

Felicitari si pentru poze!

corinne
[17.11.10 23:11:46]
»

Este singura pestera pe care am vizitat-o in calatoria mea la Ranca! Ai descris-o frumos si ai aprecierea mea!

Si voua v-a povestit ghidul despre teoria muierilor? Ca aici se merge in genunchi (aplecat prin anumite portiuni) ca la muieri? Toate lumea s-a amuzat pe seama cuvintelor ghidului.

creivean
[17.11.10 23:11:57]
»

De văzut n-am văzut-o, dar am citit toate review-urile. Iată încă unul foarte fain.

ascentAUTOR REVIEW
[18.11.10 09:33:45]
»

@georgiana - multumesc!

@corinne - iti dai seama ca are acelasi repertoriu... Fiind insa grupul mai numeros, nu a insistat foarte mult... dar la iesire nu ne-a lasat sa plecam pana nu ne-a mai "inveselit" inca o data cu glumele lui.

@creivean - multumesc pentru aprecieri!

biancuta
[18.11.10 12:46:43]
»

Inca nu am vizitat aceasta pestera, insa am citit foarte multe rw pe site si inteles ca merita vizitata! Ai descris foarte frumos. Un vot cu SB!

valimi
[18.11.10 12:59:03]
»

Da, noroc cu review-urile voastre atat de cuprinzatoare ca pot si eu afla ce este sub acel munte minunat, noi nu am reusit sa exploram pestera.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, biancuta, corinne, dannek, georgiana, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Muierilor [Baia de Fier]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060545921325684 sec
    ecranul dvs: 1 x 1