ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 4 MIN

Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului

TIPĂREȘTE

După cum v-am promis, în review-ul din Iulie 2010, la Târgul Meşterilor Populari (aici), azi, la deschiderea Târgului Pălincarilor & Festivalul Vinului, AmFostAcolo şi eu încă de la prima oră, pentru a vă aduce şi vouă veşti de acolo şi pentru a oferi posibilitatea celor care locuiesc prin zonă să beneficieze de acestă manifestare, în cele 2 zile, cât mai durează.

Deci, în cadrul festivalului Toamna Orădeană, ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediţie (click aici), s-a deschis azi, în Parcul 1 Decembrie, Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului .

Dacă, până de curând acestă manifestare se ţinea în Parcul N. Bălcescu, acum locaţia aleasă de municipalitate este Parcul 1 Decembrie. Aici, între Casa de Cultură a Municipiului Oradea şi Monumentul Ostaşului Român (a fost ridicat în amintirea eroilor căzuţi în lupta împotriva ocupanţilor hitlerişti), pe cele 2 alei ale parcului se întind numeroase chioşcuri provizorii din lemn, în care producătorii perticulari din judeţ îşi expun producţia de pălincă şi vin. În ce priveşte vinul am văzut şi mari podgorii prezente, precum şi importatori de vin din Republica Moldova.

De asemenea, în faţa Casei de Cultură este amenajat un mini-orăşel al copiilor, cu diverse maşinuţe/jocuri pentru cei mici. Pe toată lungimea parcului mai există şi o mulţime de jocuri gonflabile pentru cei mici. Am mai văzut şi 2 clowni, care confecţionau animăluţe din baloane. Aşa că, buna-dispoziţie pentru cei mici este asigurată.

Pentru părinţi, există pe lângă standurile cu pălincă şi vin, tarabe cu bijuterii home made, o tarabă cu prăjituri din Marţipan (@magdalena, stai aproape să vezi pozele) şi multe, poate prea multe tarabe cu mâncăruri mai mult sau mai puţin tradiţionale + nelipsita bere (la un festival al pălincii şi vinului!!!).

Am văzut standuri cu pălincă ale producătorilor din loc. Hotar, Viişoara, Topa de Sus, Roşia şi Sâmbăta, toate din Bihor.

Aceştia aveau expuse şi vindeau pălincă de prune, de caise, de piersici, de mere, de pere, de cireşe, din acelea fierte de 2 ori, până ajung la 51-52 grade, unele ţinute în butoaie de dud, pentru a prinde o culoare faină, galbenă. Am văzut şi pălincă din tescovină (din ceea ce rămâne după scurgerea mustului din ciorchine) şi afinată, murată, vişinată.

Cum preţurile nu erau afişate, am aflat că pălinca de prune o vând pentru 30 lei RON/litru, cea de piersici la 40 lei RON/litru şi cea de caise la 50 lei RON/litru.

Pe partea de vin, am văzut standul celor de la Miniş (jud. Arad), un importator (din Oradea) al vinurilor din Republica Moldova (Garling Collection) şi un producător particular din Diosig (jud. Bihor).

Pe scena amplasată în zona platoului de lângă Monumentul Ostaşului Român, în fiecare zi, de la ora 17.00, vor evolua interpreţi şi ansambluri folclorice profesioniste şi de amatori din judeţele Bihor, Suceava, Cluj, Olt şi Maramureş.

Programul, aşa cum l-am găsit pe saitul Primăriei Municipiului Oradea (click aici), are următoarea desfăşurare:

Vineri 01.10.2010: ansamblul Vergelul, ansamblul Tradiţii Maramureşene, ansamblul Doina Oltului şi ansamblul Crişana;

Sâmbătă 02.10.2010: ansambluri din Beiuş, Salonta, Şuncuiuş, Tilecuş, Budoi, Derna, Auşeu şi Oradea;

Duminică 03.10.2010: iubitorii de folclor vor putea asculta Ansamblul de copii Mugurelul, Florile Bihorului, ansamblul Arcanul, ansamblul Bihorul şi ansamblul Dor Transilvan.

Este adevărat că, la ora la care am fost eu, multe standuri erau în plin proces de amenajare, dar m-am grăbit să vă aduc şi vouă aceste informaţii, în această zi friguroasă de întâi octombrie, în speranţa că, vă vine pofta de o pălincă bună, de Bihor.

AmFostAcolo, am să mai merg mâine împreună cu familia şi vă recomand şi vouă să vizitaţi Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului

Notă pentru webmasteri : Asta nu-i un review scris pentru puncte!!!


[fb]
---
Trimis de creivean in 01.10.10 19:55:38

VIZUALIZĂRI: 3530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului - Parcul 1 Decembrie, la orele amiezii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[01.10.10 21:12:52]
»

si mai spunea Ionescunic ca bucovinenii sunt drojditori ))))))))))))))))))))

Interesanta manifestare, pe mine de fapt ma intereseaza toate asemenea targuri, ai venit in doua picioare de acolo?

creiveanAUTOR REVIEW
[01.10.10 21:15:16]
»

La ora aia da, dar acum după ce m-am cinstit cu un păhărel acasă, nu mai răspund pentru nimic!!!

webmaster13
[01.10.10 21:20:20]
»

sa fie oare adevarat ce spun versurile melodiei atasate??

creiveanAUTOR REVIEW
[01.10.10 21:29:13]
»

Ce melodie faină. Mulţumesc @webmaster13. Tocmai mă pregăteam să propun ceva gen Si-aşa beu oamenii buni, dar parca asta merge şi mai bine. Deja am ascultat-o de 3 ori.

magdalena
[01.10.10 21:41:06]
»

@creivean, sa inteleg ca din acest motiv lipsesc palincile din poza 07??

creiveanAUTOR REVIEW
[01.10.10 21:44:20]
»

Da, erau deja în pungă. A mea. Daca-i şti ce bună-i aia de cireşe. Am băut pe vremuri una şi mai bună, din cireşe amare/sălbatice. Dar aia-i o raritate.

magdalena
[01.10.10 21:45:24]
»

Facem schimb cu Becherovka??

creiveanAUTOR REVIEW
[01.10.10 21:47:24]
»

Nu-i nevoie. Pălincă-i destulă în Bihor. Treci numai pe aici şi o servim, ori transformată-n crampă (ca la Alba), ori chiar cu miere de albine, pentru a-i tăia tăria, sau de ce nu, aşa naturală.

Alina Morar
[01.10.10 22:39:18]
»

Foarte util, foarte bun pentru iubitorii acestei bauturi.

Eu daca beau 3 pahare de vin pe an... Ha Ha. La nunta mea, cum nu apucasem sa mananc, de la paharul de sampanie baut groapa, pana ce am ajuns la masa, deja nu mai vedeam bine... Dansul mirilor a fost mai mult leganat...

Frumos. Sa vezi ce scena s-a montat la Polus, am fost in seara asta, e ceva festival, concerte.

magdalena
[01.10.10 22:45:00]
»

Aoleu, trebuie sa precizez ca nici eu nu consum alcool... Inca mai am trei sferturi din Becherovka aia!

Si palinca merge iarna ca aperitiv de sarbatori inainte de o sunculita de porc si niste sarmalute... , asa, doar un strop!

bubumaia
[01.10.10 22:56:38]
»

Anul asta, mai acum cateva saptamani, am primit ceva afine. Afinata n-am facut niciodata, in casa, se-ntelege. Insa, daca tot s-a ivit ocazia, ar fi pacat sa nu-ncercam, ne-am zis. Nu ca eu m-as da in vant dupa bauturile astea dulcege si parfumate din cale-afara.

Am "sapat" pe goagle, gugal... am mai intrebat pe unu' si altu' si, mai zilele trecute, am gustat din produsul finit. Aveam o idee despre ce-ar fi putut fi de la degustarile altor afinate, prin alte case. Concluzia: afinata nu-i, ca-i slaba rau. Sirop nu-i, ca nu prea-i dulce.

Asa ca, nene creivean, fa-ti un pustiu de bine si noteaza, maine, o reteta 100% originala. Pana atunci, iata, imi torn si eu un deget de palinca si-ti urez, hic!! , noroc si sanatate!! : -)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[01.10.10 23:11:01]
»

Ce alcool ai folosit de ţi-a ieşit aşa slabă? Trebuia din acela Dublu Rafinat, cum este cel de aici

bubumaia
[01.10.10 23:43:42]
»

Pai... d-ala am pus. Iti zic mai multe maine, mai pe seara. Poate pe privat, desi... am fi la tema, la o adica: -)

danoradea
[02.10.10 00:38:36]
»

Ei se pare ca am fost amandoi pe aleile parcului astazi , trebuia sa ne dam intalnire la un pahar de vin cu aceasta ocazie. Cat despre review, mi-ai luat-o se pare inainte, asa ca nu-mi ramane decat sa te premiez cu un vot

creiveanAUTOR REVIEW
[02.10.10 06:19:34]
»

@danoradea

La ce frig a fost mergea foarte bine o palinca. Pe de alta parte, ma bucur ca ai fost acolo si tu. Eu m-am grabit cu review-ul, pentru ca toti doritorii sa afle de manifestare. Oricum daca se incalzeste azi sau maine, imi scot si fetele in parc.

Diaura*
[02.10.10 09:47:04]
»

@creivean Te rog pastreaza si pentru mine " una mica " pe care sa o aduci la intalnirea viitoare AFA.

creiveanAUTOR REVIEW
[02.10.10 09:56:05]
»

Daca va fi sa bem ceva la intalnirea AmFostAcolo, una mica, te asigur ca nu va fi de ajuns. Dar, noi sa fim sanatosi, ca are balta peste si Bihorul, Palinca.

celeste
[02.10.10 13:00:55]
»

Ce-ar mai fi plecat si sotul meu cu prietenii spre Oradea? De ce palinca de caise e mai scumpa?

creiveanAUTOR REVIEW
[02.10.10 18:55:02]
»

In direct de acolo, iti pot spune ca cea de caise si cea de cirese este cea mai scumpa, adica 50 lei/litru. Probabil datorita faptului ca si fructele din care este facuta sunt mai scumpe decat prunele. Poate pentru ca sunt mai putine decat prunele. Poate pentru ca este mai cautata si nu orice palincar o produce.

presario
[04.10.10 10:02:19]
»

Da, dar tot aia de prune e mai buna - dupa parerea mea. Am fost si eu si am reinnoit provizia.

ascent
[04.10.10 20:11:25]
»

@all - cea de prune e mai buna si mai aromata... Unii producatori pun in tuica/palinca si cateva prune afumate, asa, pentru gust si culoare...

Un vot si din partea mea pentru @creivean

cosminp
[08.10.10 15:28:21]
»

si mi-am adus aminte ca am o palinca de 8 ani tinuta-n butoi si de vreo 4 ani in sticla pe balcion. wow. 400 de margele de la mine.

p. s. : eu sunt putin cam sceptic in ceea ce priveste bautura vanduta la marginea drumului si prin targuri, asa ca o prefer pe cea de pe balcon, care este din sursa sigura.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, bubumaia, celeste, cosminp, danoradea, Diaura*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente de interes turistic restrâns:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065984964370728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1