GRAD SATISFACȚIE
Targul Mesterilor Populari
Targul Mesterilor Populari
În perioada 16 – 18. 07. 2010, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea, se desfăşoară sub patronajul/în organizarea Muzeului Ţării Crişurilor a XVII-a ediţie a Târgului Meşteriolor Populari.
Având în vedere că, am participat la mai multe ediţii ale târgului (şi pe vremea când se desfăşura în parcul Palatului Baroc, despre care am scris aici click aici), de la începutul săptămânii, am plănuit să mergem şi noi întro zi la târg.
Ieri, 16.07, din cauza caniculei cu care ne-am confruntat, am decis să amânăm vizita pentru azi şi bine am făcut. Interesant este faptul că, târgul se ţine de obicei în apropierea sărbătorii Sfântului Ilie (20 Iulie) şi azi, Sfântul Ilie şi-a făcut simţită prezenţa, astfel că, am avut parte de o ploaie pe la prânz, care a reuşit să răcorească bine atmosfera.
Aşa că, la 17:00 eram deja în Parcul Bălcescu, la Târgul Meşterilor Populari. Acolo, m-am întâlnit cu muzeograful Vasile Todincă (pe care-l ştiu de mai mult timp şi care face parte dintre organizatori) şi am înţeles că, în cadrul târgului expun circa 110 meşteri, din toată ţara, precum şi câţiva din Ungaria, iar muzeul a refuzat accesul acelor comercianţi ambulanţi de kitsch-uri, omniprezenţi pe la Bran, Sinaia, Săpânţa, etc. , astfel că, la Oradea, toţi expozanţii sunt producători populari.
Astfel, în târg am găsit meşteri ce expuneau oale (inclusiv de la Horezu), picturi (icoane pe sticlă/lemn, picturi naive, peisaje pe pânză, etc. ), ouă încondeiate, turtă dulce, bijuterii hand made (nu aur/argint), ii (excepţionale), obiecte din piele (curele, chimire, alte obiecte), împletituri din ratan, un meşter în fier (cuţite, topoare, dălţi), sculpturi tradiţionale în lemn (cruci, blide din lemn sculptate), feţe de masă brodate de mână, obiecte de podoabă ornate cu mărgeluţe, tulnice, miere de albine (acesta era maghiar şi avea expuse/la vânzare miere de diverse tipuri, cu fagure, cu migdale, etc. ), opinci şi clopuri oşeneşti, păpuşi îmbrăcate în costume populare, lăzi de zestre şi furci de tors (precis am uitat ceva :) ).
Am rămas foarte surprins de faptul că, în târg, pe o suprafaţă generoasă, îşi expunea produsele o echipă de rromi căldărari, care aveau alambice de diverse dimensiuni, ceaune, ibrice pentru cafea şi chiar un polonic, confecţionate manual din cupru. Super produsele şi da, şi rromii au meşteri populari, unii chiar de valoare :)
În zona de expoziţie se pot mânca minuturi (mici, cârnaţi, grătare), se poate savura o bere, un suc, sau o cafea, în cele 3-4 terase deschise şi nu în ultimul rând, se poate lua un KURTOS KALACS (desert tradiţional maghiar, adică un fel de colac copt pe cărbuni, presărat cu zahăr, nucă sau nucă de cocos).
Cât priveşte preţurile, depinde cum priveşti lucrurile. Dacă te gândeşti că, cumperi un unicat, făcut de mână, din materie primă de bună calitate, nu-s scumpe. Dacă faci paralela cu produsele din supermarket-uri, sunt mai scumpe.
Iată câteva exemple: KURTOS KALACS mare (11 lei RON), o traistă din lână brodată (asta şi-a luat fiică-mea – 10 lei RON), turtă dulce (2-10 lei RON) iile (de la 80 la 250 lei RON), magneţi de frigider din ceramică (3 - 5 lei RON), cercei din ceramică (12 lei RON), vaze din ceramică (12 – 40 lei RON), statuete ceramice (până la 180 lei RON).
Ce mi-a plăcut, în afara celor deja arătate mai sus: Cu toată aglomeraţia, găseşti uşor loc de parcare în zonă. Nu se percepe taxă de intrare, în spaţiul expoziţional. Produse foarte diversificate (cel puţin 2 expozanţi pentru acelaşi articol). În fiecare zi, pe scena din parc sunt spectacole de dans, susţinute de dansatori din tot Bihorul, precum şi concerte de muzică populară.
Ce nu mi-a plăcut: A lipsit mâncarea tradiţională (de genul plăcintelor, etc. ) şi băutura tradiţională (palincă şi vin de casă). Dar, nu trebuie uitat că, prin Octombri, se ţine în acelaşi loc Târgul Pălincarilor, aşa că, 'om recupera atunci:).
AmFostAcolo, am să mai merg şi vă recomand şi vouă să mergeţi, chiar mâine (ultima zi), dacă nu, la anu' musai :) .
Trimis de creivean in 17.07.10 23:24:42
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Inteleg ca o iei pe urmele magdalenei: muzee, biserici, targuri... Si voi aveti multe lucruri care merita vazute!
Poate la anul...cu siguranta; pe de alta parte sunt bucuros ca promovezi orasul tau pe care doresc sa-l vizitez de foarte mult timp alaturi de Timisoara. Felicitari!
@biancuta
Mi-aş dori să mă ridic la nivelul magdalenei. Ştiu că nu sunt un aşa bun narator, dar Oradea este un obiectiv must see, pentru oricine.
@pepsi70ro
Te aşteptăm anul viitor. Pun la rece o ploscă cu pălincă
Sorry, dar trebuie să plec...la Debrecen la Zoo ( am reuşit să-mi mobilizez familionul ), aşa că, ne vedem/auzim/citim când mă întorc.
Asa e @biancuta, sunt un fan al muzeelor, targurilor, festivalurilor si spectacolelor, mai ales in aer liber! Din pacate nu am timp suficient pentru a fi numai pe drumuri...
@creivean, nu incetezi sa ma surprinzi cu Oradea ta, pacat ca e asa departe de mine, but never say never!
Ma bucur nespus ca eu am avut onoarea de a-ti da SB. Il meriti pe deplin. Marele meu "offf" ramane insa marea departare de Bucuresti a multor orase minunate din tara noastra...Si pierderea din punctul meu de vedere a multor lucruri super interesante si minunate pe care aceste orase le daruiesc marilor "norocosi" ce sunt aproape de ele...sau celor ce pot ajunge mai usor acolo. Pentru mine din pacate, este f. greu daca nu chiar aproape imposibil.
Sal, @all, mulţumesc pentru aprecieri.
Tocmai ce am revenit fascinaţi (încă o dată) de la Debrecen, de la zoo.
@webmaster13
Faină rău melodia (puţin cam oltenească pentru un eveniment orădean), poate rămâne.
@magdalena
Oradea nu înceteză să mă surprindă nici pe mine
@ileanaexperta
Sunt convins că, distanţele, azi, nu mai sunt ce au fost odată, aşa că, te aşteptăm pe la Oradea.
@georgiana
Corect, da' fără almbice (cazane de ţuică), n-am avea ţuică/pălincă/horincă Şi... pe bune, că ar fi păcat.
@magdalena si @creivean, v-am apreciat foarte mult rws despre targuri si muzee si v-am felicitat asa cum am putut. Ele sunt o parte a vietii, al carei frumos poate uneori il uitam, dar rolul targurilor este de a ne aminti tocmai despre aceasta.
ne-ai captat atentia cu impresiile tale interesante.
cu toate ca am fost de mai multe ori prin Oradea, bineinteles cu treburi, am vazut-o doar din masina si din restaurante, aproape deloc din mersul pe jos.
dar chiar si asa, mi-am dat seama ca este un oras mare si frumos, curat si ingrijit.
interesanta prezentarea de miere ungureasca.
din pacate, prezentarile apicultorilor romani sunt mai sarace in produse.
Am trecut si noi astazi pe acolo, prilej cu care am admirat o parada si un recital de dansuri populare bihorene, foarte frumoase, am sa pun si eu niste poze de la eveniment.
Din pacate mi s-a parut destul de scazut numarul de vizitatori, probabil nici promovarea evenimentului nu e cea mai buna, daca stau mai ales sa ma gandesc cum era pe vremuri, cand evenimentul se desfasura in cetate.
Din pacate vad ca nu ma lasa programul sa urc poze, voi mai incerca mai tarziu.
Abia acum am vazut asta ( ce inseamna sa fii plecat ).
Am fost si eu, exact in aceeasi zi, dupa ploaia de pranz ( avertizare de "vreme severa" i-a zis atunci la TV ).
M -am ales si eu cu un kurtos kolalcs si turta dulce delicioasa.
Da, eu m-am trezit, după ce şi-a luat nevastă-mea 2 ii şi fiică-mea "puiuţul târgului ", că musai a fost să trec pe la ATM, ca să am bani cash de-o cafă, pe centru.
Aşa-i la manifestări de genul ăsta,
ce-i frumos, îi frumos,
şi-ţi ajunge, pân' la urmă-n "coş".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Oradea altfel, Salonul Vinurilor Millesime 2024 — scris în 17.06.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA
- Dec.2018 Oradea... Targul de Craciun, printre picaturi de ploaie! — scris în 12.12.18 de dragosh2* din TâRGU JIU
- May.2018 1 Mai Muncitoresc la picnic in Silvas — scris în 03.05.18 de Marcumandru din ORADEA
- Oct.2016 Cu rucsacul la... Straita Plină - Rosia — scris în 31.10.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Târgul de Crăciun Oradea 2015 — scris în 18.12.15 de bogumil din ORADEA
- Mar.2015 Târgul de turism - TOP Travel — scris în 22.03.15 de bogumil din ORADEA
- Oct.2010 Toamna Oradeana 2010 — scris în 02.10.10 de danoradea din ORADEA