ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vf. Oncești din Păltiniș, cu zmeură, afine, ciuperci colorate și crestele munților Cindrel îmbrăcate „la patru ace” verzi de brazi

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi de dimineață, în 10 septembrie 2016, am plecat de la Pensiunea Bendorfeanu din Rășinari, să vedem Păltinișul. Pe mine mă interesa să vad pârtia de schi, ca opțiune pentru iarnă, iar soțul meu vroia să urce cu bicicleta. Pe copilul meu nu știu dacă îl interesa ceva, dar i-am spus că vom urca cu telescaunul și asta l-a cam speriat pentru că îi este cam frică de înălțimi.

Noi, în general pornim devreme oriunde am pleca, de data aceasta trebuia sa ajungem la Telecabina de la Pârtia Oncești, chiar la deschidere, adică la ora 9, pentru că la ora 13 trebuia sa fim la masa aniversară, pentru care ne-am deplasat atâta drum până la Rășinari.

Distanța din Rășinari până la Păltiniș este destul de scurtă, cam 21km. care se parcurg pe DJ106A. Șoseaua este în stare bună, cam îngustă, se urcă pe serpentine abrupte de multe ori.

De-a lungul drumului, pe lângă frumusețea Munților Cindrel, apar numeroase pensiuni, vile, cabane, restaurante.

După 2 km. de la ieșirea din Rășinari este pensiunea Curmătura Stezii de unde se pornește în cursa de ciclism pe sosea, numită "King of the road" care se desfășoară pe șosea, pe o distanță de 15 km, pe o pantă cu înclinația medie 5% având și zone cu înclinația de 14%. Traseul acesta l-a parcurs și soțul meu pentru a vedea timpul pe care îl scoate și cam pe unde s-ar fi clasificat dacă participa la cursă. Tot de aici se mai pleacă intr-o cursă de ciclism pe un traseu off-road numită "King of the off-road".

Pârtiile de ski din Păltiniș sunt: pârtia Oncești I cu un grad de dificultate medie, o lungime de 1442 m., diferență de nivel 241 m, cu tunuri de zăpadă artificială și singura pârtie cu nocturnă, aceasta fiind cea mai lungă. Celelalte pârtii, mai ușoare și mai scurte sunt: Pârtia Oncești II cu o lungime de 450 m, Pârtia Platos 520 m, Pârtia Panorama Sibiului 600 m, Pârtia Poiana Poplacii 600 m, Pârtia Arena 240 m, Pârtia Soarelui 640 m

La un kilometru de intrarea în Păltiniș, pe partea stângă a șoselei în direcția de urcare întâlnim Complexul de schi si snowboard Arena Platoș Păltiniș, înființat în anul 2010, care oferă echipamente și servicii de schi și snowboard, iarna. Vara aici este amenajată o partie pentru sanie pe iarbă, urcarea făcându-se cu benzi transportatoare. Am vrut și ni s-a recomandat să încercăm sania pe iarbă, 6+ ani, dar la ora la care am urcat noi era închis, se deschidea doar la ora 11:00.

Am citit că stațiunea turistică montană Păltiniș este cea mai veche și cea mai înaltă stațiune din țară, ea fiind situată la o altitudine de 1450 m, pe coasta de nord-est a munților Cindrel, situați în Carpații Meridionali. citez din sursa [sait de tturism]:

“Temperatura medie anuala este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de - 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic des intalnit in statiunea Paltinis este inversiunea temperaturii.

Conditiile de schi sunt excelente incepand din decembrie si pana in aprilie.

Climatul alpin cu aer puternic ozonizat îl recomandă pentru tratarea asteniilor, anemiilor, surmenajului fizic și intelectual, afecțiuni pulmonare și deficiențelor de creștere la copii, hipertiroidie benignă.“

Telescaunul Păltiniș a fost înființat în anul 1971 și modernizat în anul 2011, acum pârtia este monitorizată cu camere Web live.

Admirând peisajul pitoresc al munților care ne-a însoțit de-a lungul drumului, am ajuns în parcarea, goală la acea oră, de la stația de telescaun Oncești.

Programul telescaunului este între 9:00-18:00. Vineri, sâmbătă și duminică, programul se extinde cu două ore. Costul biletelor în extrasezon, când am fost noi au fost de 8 lei urcare + coborâre pentru copii între 3-10 ani, urcare + coborâre 10 lei pentru adulți și copii peste 10 ani. Telescaunul este susținut de 17 piloni pe care sunt trecute cotele. Peisajul este de vis, fascinant. La sosire este o terasă, care de asemenea când am ajuns noi era închisă.

Fac o mică paranteză, pentru că nu mai este valabil ceea ce am întâlnit în septembrie, fiind extrasezon, actualizez în ceea ce urmează, informațiile referitoare la programul și costul urcarilor cu telescaunul.

Prețurile în sezonul de iarnă, valabile din data de 15 decembrie 2016 sunt: bilet urcare+coborâre 13 lei (peste 10 ani), urcare în intervalul orar 9:00-14:00 și 13:00-18:00 65lei, iar pentru toată ziua abonamentul costă 65lei. În cazul abonamentelor se reține garanție în valoare de 10 lei, care se restituie la predarea cartelelor. Dacă compar cu pârtia din Sovata unde am fost de curând, pe lângă prețul mai mic al abonamentului, observ și un program al telescaunului mult mai lung!

Revin la povestea mea din septembrie. Pentru că am ajuns înaintea personalului, m-am învârtit pe acolo, am fotografiat și am găsit niște informații: pe un panou scrie că săniușul și staționarea pe pârtia de schi sunt interzise, că durata transportului pe instalația de cablu este de 8 minute, iar cota maximă a traseului este de 1671,30 m. La instrucțiunile pentru pasageri am citit că in costul legitimației este inclus transportul unei perechi de schiuri si a unui bagaj in greutate de maxim 8 kg.

Dupa un timp, a început să funcționeze instalația de telescaun am urcat, eu cu copilul meu. Soțul și-a luat bicicleta de pe mașină și a coborât până la Curmatura Stezii, urmând să se întoarcă după noi.

Odată ajunși sus, înghețați, a fost foarte frig pe telescaun și mai bătea și vântul, a trebuit să mai așteptăm să sosească cineva ca să începem să explorăm împrejurimile. Mare bucurie pe noi, când, după zeci de scaune goale, a sosit o familie cu un copil mic, de doi ani, pe care i-am rugat sa ne lase să mergem le lângă ei. Și ei erau la rândul lor pentru prima oară acolo, veniseră de la Năvodari.

Am pornit pentru început pe cel mai scurt traseu, spre Vf. Oncești, "La releu", 20 min., așa era trecut pe un indicator, traseu marcat cu triunghi albastru. Pe drumul pietruit, printre brazi, am gaăsit și mâncat zmeură. Când sa ne apropiem de releu, au ieșit și au început să latre mai mulți câini, așa că am ratat punctul de belvedere de la releu. Am făcut cale întoarsă până la răscrucea cu indicatorul de unde am pornit.

Am hotărât cu toții să mai facem un traseu scurt, de 20 min. conform indicatorului, până la Poiana cu flori, marcat cu un cerc alb cu mijloc albastru. Eram curioși ce flori vom vedea acolo la înălțimea aceea. Așadar am pornit pe un alt drum pietruit, printre brazi, de data aceasta și cu izvoare și am dat peste afine. De-a lungul drumului ne-am tot oprit să culegem și sa mâncăm afine, să facem poze, și după o oră, nici urmă de poiană. Copilul cel mic a început să dea semne de oboseală, soarele deja ne bătea în cap nemilos, astfel, familia respectivă s-a întors. Eu cu băiatul meu am continuat, trebuia sa ajungem la poiana cu flori. Drumul era deja străbătut de mai mulți oameni și nu ne era teamă. După un timp ajungem în Poiana Oncești unde nu am vazut flori, doar iarbă uscată. Acolo am întâlnit un alt grup de oameni, căruia ne-am alăturat și am început un traseu prin pădure.

De aici lucrurile au devenit mai serioase, urcam printre bolovani uriași, trunchiuri de copaci căzuți pe potecă. Am fost cu toții fascinați de data aceasta de multitudinea de soiuri de ciuperci situate de o parte și de alta a drumului. Ciuperci colorate, de la gri sidefat, rosii, roșii cu puncte albe ca în cartile de povești, la galbene, albe, maro. in timpul plimbarii, pe lângă noi au tecut în doi motocicliști. După un timp câteva persoane au obosit și s-a anunțat abandonarea urcării.

La întoarcere, ne-am întâlnit acolo sus în poiană cu o trupă de bicicliști. Mi se pare incredibil să urci pe bicicletă si motocicleta pe muntele plin de bolovani.

A fost o plimbare foarte plăcută, cu oameni prietenoși, cu fructe de pădure, printre ciuperci colorate și brazi, peisaje minunate, aer pur de munte, apa rece de izvor... ce să va mai povestesc, dacă vreți să faceți așa ceva într-un week-end veti rămâne cu amintiri plăcute!

Se poate ajunge în Păltiniș și cu autobuzele care pleacă din Sibiu la orele: 7:00,11:00,16:00 și opresc în stațiile: Gara, Nufărul, Tursib, Han Dumbrava, Rășinari, Curmatura, Păltiniș. Din Păltiniș se pleacă pe același traseu la orele: 9:00,13:30,17:30. Cursa de la ora 11 se execută în timpul săptămânii, de luni până vineri, numai dacă sunt solicitari, respectiv minim 10 călători pentru microbuz și minim 15 călători pentru autobuz. Prețul doar dus este de 9 lei, iar dus-întors este de 16 lei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 27.12.16 18:50:01
Validat / Publicat: 27.12.16 21:09:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PĂLTINIȘ [SB].

VIZUALIZĂRI: 5019 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Paltinis, Vf. Oncesti, zmeura in drum spre releu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

irinad
[27.12.16 21:27:18]
»

@Dana2008: De regulă nu prind primul vot, însă acum chiar mi-a făcut plăcere!

Ioan Raita
[27.12.16 21:33:41]
»

Foarte frumos totul. Cu privire la ciuperci, pot să vă spun că toete cele din poze le-am văzut și pe Valea Bistrei. Din păcate le-am întâlnit când nu aveam aparatul foto la mine.

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.12.16 21:52:59]
»

@irinad: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Te mai aștept cu nerăbdare să îmi mai trimiți primul semn săptămâna aceasta!!!

Pe curând!

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.12.16 21:56:27]
»

@Ioan Raita: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Eu în afară de culori, nu știu nimic despre respectivele ciuperci fotografiate. Poate ma ajutați cu niște informații?

Pe curând!

Ioan Raita
[27.12.16 22:18:06]
»

@Dana2008: Eu le cunosc foarte bine... pe cele ambalate la casoletă la Supermarket.

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.12.16 22:20:59]
»

@Ioan Raita: ????????????????

mishu
[28.12.16 22:34:11]
»

@Dana2008: N-oi fi prins eu primul vot dar tot m-am bucurat de articol. Nu stiu cand voi mai ajunge la Paltinis insa am amintiri frumoase de acolo. Eu am fost prin august si totul in jur era frumos.

Nu-mi amintesc daca atunci am gasit sau nu ciuperci, insa daca as fi gasit si ar fi aratat ca ale tale si eu le-as fi avut doar in poze, si pentru mine singurele ciuperci cunoscute sunt cele de la supermarket.

Frumoase peisaje si care te indeamna spre drumetii.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Ioan Raita, irinad, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Păltiniș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077802896499634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1