ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

A doua oară anul acesta pe Transfăgărășan

TIPĂREȘTE URM de aici

Duminică dimineața, în data de 11 septembrie 2016, am plecat de la pensiunea Bendorfeanu din Rasinari, spre Transfăgărășan. Urma să ajungem pentru a doua oară în acest fascinant loc în anul acesta, după o pauză de 18 ani. Nu-i asa că e ciudat? În lunga perioadă de timp scursă cu repeziciune, nu am avut timp sau loc în cotidian să tragem o fugă până la această destinație minunata, și acum...

În iunie când am fost eu cu soțul meu, am fost atât de încântați de ceea ce vedeam din telecabină, că în momentele acelea am rostit amândoi dorința de a reveni anul acesta și cu copilul, să vadă și el frumusețea munților Făgăraș, a șoselei care urcă în viraje, a viaductelor, a naturii, din telecabină. Încep sa cred că dacă îți dorești ceva foarte mult, se realizează.

Drumul din Rășinari până la parcarea de la telecabina care urcă Transfăgărășanul, a durat aproximativ o ora jumatate, distanta rutiera Rasinari - Balea Cascada este de 73 km., soseaua este în stare bună.

Când am ajuns în parcare, cam pe la ora 9:30, mai erau câteva locuri. Erau și autocare cu sportivi care au început să urce pe jos, oamenii coborau din mașini și nu se îndreptau spre clădirea de unde se ia telecabina, ci urcau pe jos până la cascada Bâlea (i-am văzut ulterior când eram în telecabină). Noi ne-am grăbit să nu pierdem prima urcare și să trebuiască apoi să așteptăm până se strâng mai multi oameni, ca sa fie intrunit numarul minim de persoane pentru deplasarea telecabinei, min. 10 persoane. Pe http://www.sibiu-turism.ro/Ce-vizitam-Destinatii-Destinatii-montane-Balea.aspx se specifica urmatoarele:

“Lungimea traseului telecabinei este de 3700 m. Aceasta funcţionează zilnic între orele 09.00-17.00. Telecabina funcţionează cu minimum 10 persoane. ”

Soțul meu a început urcarea pe bicicletă. Urma să ne întâlnim sus.

La telecabină, surpriză! nu era nici o persoană. Am așteptat destul de mult timp și după ce au mai ajuns încă trei persoane, s-au hotărât să urce numai cu cinci persoane.

Nu sunt cuvinte potrivite să exprime frumusețea traseului care se vede din telecabină, este fascinant, cascada care apare căzând de la înălțime, drumul care se unduiește străbătând muntele gătit de sărbătoare într-o zi de duminica, cu o salbă lungă de mașini multicolore, motociclete și biciclete, toate acestea decorate pe margini cu verdele brazilor.

După o urcare care a durat 15 minute, am ajuns la destinație, unde am început plimbarea pe platoul alpin Balea, de unde am început contemplarea si fotografierea peisajului, a lacului Bâlea care avea niște culori schimbătoare, în funcție de locul din care îl priveai, de la smarald, albastru, indigo la cenușiu.

Ce am văzut în plus față de data trecută, a fost accesul la punctul de belvedere, unde intrarea costă 2 lei/persoană. Acolo am făcut poze cu ursul împăiat, cu capra neagra împăiată, ne-am uitat cu telescopul pe serpentine. De asemenea lacul avea un alt aspect, nu mai era inghetat ca in luna iunie cand am fost acolo (vezi articolul “Patru anotimpuri pe Transfagarasan”), iar crestele muntilor nu mai erau imbracate cu albul zapezii.

Soarele a început să încălzească tot mai mult, platoul s-a umplut de oameni, de multe mașini din care coborau oameni. Era o aglomerație foarte mare. Am observat că oamenii nu prea urcă cu telecabina, poate și din cauza economiei pe care o pot face, prețul unui bilet, pentru urcare este de 30 lei, și pentru coborâre tot atât, pentru adulți. Pentru copii cu varsta pana la 12 ani, prețul este la jumătate, adică 15 lei pentru urcare și tot atât pentru coborâre.

Și aici la înălțime, erau mese pe care erau expuse diverse obiecte cu rol de suvenir... pe mine nu m-au ademenit.

Am văzut ca cele două terase existente aici, erau pline de consumatori, noi nu am luat loc la nici una dintre ele, am avut la noi suc, apă, niște ronțăieli ca să păcălim foamea până plecăm. Am auzit ca se pierde foarte mult timp pana esti servit.

Ce poți face acolo, trei ore cât am stat noi? Multe fotografii pentru noi și altor grupuri întâlnite la fața locului care vroiau să fie împreună în cadru, să admiri peisajul din toate unghiurile, să vizitezi locul de belvedere, să păstrezi în memorie imagini unice, fascinante, sa te bucuri si sa te incarci de energie.

Dacă vă întrebați dacă voi mai reveni, mai ales că am fost de două ori anul acesta, răspunsul este: da, abia aștept sa mă întorc!

Fotografiile mele si articolul nu sunt in acord cu iarna care este acum pe Transfagarasan, dar mi-am spus sa postez si fotografiile din septembrie, ca in cele din iunie am avut zapada.

Ca sa redau cateva informatii in acord cu anotimpul in care ne aflam, va informez conform sursei http://transfagarasan.net/ ca: “Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren ş. a.

În perioada 1 noiembrie - 30 iunie, DN 7C - TRANSFĂGĂRĂŞAN este ÎNCHIS pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu).

DESCHIS pe porţiunea dintre Bascov (km. 0) şi Piscu Negru (km. 104)

ÎNCHIS între Piscu Negru (km. 104) şi Bâlea Cascadă (km. 130+800)

DESCHIS între Cabana Bâlea Cascadă (km. 130,8) şi intersecţia cu DN 1 (km. 152) - Bascov - Curtea de Argeş - Cetatea Poenari - Baraj Vidraru - Lac Vidraru - Piscu Negru - Bâlea Lac - Cabana Bâlea Cascadă* - Cârţişoara

*De la Cabana Bâlea Cascadă se poate urca la Bâlea Lac cu telecabina."

... si o mica curiozitate...

“Știați că…?

Stratul de zăpadă la Bâlea persistă 200 de zile pe an, grosimea maximă înregistrată fiind de 4 m?

Munţii Făgăraş mai sunt numiţi şi Alpii Transilvaniei, deoarece reprezintă cel mai mare masiv muntos din România cu o lungime de 70 km, lăţime de 40 km, şi o suprafaţă de 3000 km2? ”


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 29.12.16 20:11:43
Validat / Publicat: 29.12.16 23:41:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 2673 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Transfagarasan, sept. 2016
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[30.12.16 08:03:54]
»

@Dana2008:

Frumos articol dar mai ales pozele.

Stii cum este sa mergi vara cu cortul, sa stai seara la foc, sa te culci admirand cerul senin si dimineata cand deschizi ochii sa te intrebi de ce e intuneric in cort desi ora era tarzie? Tocmai ninsese, in iulie. Am patit de doua ori sa prindem zapada in iulie doar ca la a doua am stat la Capra. Cand e vant puternic, e cam neplacut. Dar imi doresc sa-l mai parcurg o data vara cand e si ceva verdeata.

Un an bun sa ai si vacante multe!

Dana2008AUTOR REVIEW
[30.12.16 08:20:30]
»

@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Înțeleg din ceea ce ai scris că îți place mult aventura în natură... Eu nu am dormit niciodată în cort și nici nu cred că aș reuși... Mi-e frică!!!

În articolul prezent nu mai repet informațiile pe care le-am scris în iunie, de aceea este despre ceea ce am văzut și mi-a plăcut acolo și nu se bazează pe date tehnice despre Transfăgărășan.

Un an nou plin de călătorii plăcute și mai ales multă sănătate!

elviramvio
[30.12.16 08:28:09]
»

@Dana2008:

Nu pot sa nu-ti raspund desi ma grabesc.

Mi-a placut cu cortul dar atunci aveam de partea mea tineretea si - ai spus frica si pentru asta de fapt iti raspund - atunci nu se intamplau atatea ca azi, nu am avut niciodata teama sa punem cortul in pustietate, desigur cu masurile necesare (panta, foc sa arda noaptea impotriva animalelor, altele), dupa '90 lucrurile s-au schimbat si incet, dupa patanii neplacute cu ai nostri, am renuntat cu regret la astfel de iesiri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Safta Radu
[30.12.16 10:30:32]
»

Pentru mine, Transfăgărăşanul va reprezenta întotdeauna un punct de referinţă, în ultimii trei ani în fiecare vară am parcurs acest drum superb, cu peisaje de vis. Plus o vizită în decembrie 2014 la hotelul de gheaţă, e magnific! Mi-a plăcut articolul tău, cu informaţii utile şi fotografii superbe.

Îţi doresc un 2017 cu multe reuşite şi călătorii frumoase!

mishu
[30.12.16 11:28:08]
»

@Dana2008: Un articol minunat insotit de niste poze superbe. Inainte nici eu nu aveam frica de a sta la cort in pustietate, acum insa as avea.

Un an nou plin de impliniri iti doresc.

Dana2008AUTOR REVIEW
[30.12.16 13:50:21]
»

@Safta Radu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Ai perfecta dreptate, Transfăgărășanul este magnific!

Un an nou cu sănătate și multe călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[30.12.16 13:53:43]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Călătorii plăcute și un an nou cu sănătate!

AZE
[30.12.16 19:06:18]
»

@Dana2008: Ma bucur pentru acest articol despre un loc atat de drag mie cu multe amintiri de aici si din copilărie și mai recente. Am început vizita imediat după inaugurarea traseului împreună cu părinții. Au urmat alte excursii, tabere de schi (în fosta cabana Bâlea Lac care a ars), ieșiri de o zi sau sejururi, cățărări pe munte, cazare ori la cort, ori în mașină ori în cabane (Bâlea lac, Bâlea cascada sau Capra). Mijloacele de transport au fost pe rând mersul pe jos (cu ocazia parcurgerii traseului de creasta (în acest caz trebuia coborât până la Bâlea Lac), autocar, autoturism, motocicleta, bicicleta si ultimul mijoc de transport avion mic de agrement (impresii din sept 2015) Părinții mei și bunicii au prins si vremea când nu există încă Transfagarasanul, au mers pe jos de la Carta, Cârțișoara aproape o zi până au urcat până acolo. Referitor la ninsoarea în iulie despre care a avut parte elviramvio este foarte posibilă, eu de si m-am cățărat destul am prins doar o singură dată ninsoare în iulie si asta nu în cort ci intr-unul din refugiile montate de Salvamont România de pe vremea aceea.

Dana2008AUTOR REVIEW
[31.12.16 08:18:36]
»

@AZE: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Este un loc în care îți dorești să te întorci de îndată ce pleci de acolo!

Călătorii plăcute!

Un an nou cu sănătate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dana2008, elviramvio, mishu, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063414096832275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1