GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
„Lacul cu Nuferi” — simbol al stațiunii Băile Felix
Spuneam într-un articol anterior că am mai fost la Băile Felix în vara anului 1968. Încă de atunci, Lacul cu Nuferi era un obiectiv turistic, menționat de cartea – ghid pe care am avut-o la dispoziție în excursia noastră. În consecință. nu l-am ocolit nici noi, chiar dacă era de fapt o simplă baltă, neamenajată, pe care pluteau câteva flori albe, specifice. Știu că am făcut și cel puțin o fotografie acolo. Din nefericire, deși am încercat o după amiază întreaga să o identific în miile de fotografii din arhiva personală, nu am reușit.
Cu atât mai mult, imaginea lacului, descoperită anul trecut, m-a impresionat plăcut și, m-a convins ca, anul acesta, să prezint această minunăție și celor care nu o cunosc.
Lacul este amplasat aproximativ la mijlocul localității, aproape de limita sudică a zonei de stațiune propriu-zisă. Zona este împrejmuită cu un gard, în care eu am identificat cel puțin 3 intrări.
Accesul la lac este deosebit de ușor. Sunt două căi principale. Una ar fi pe aleea din dreptul celor două intrări la Ștrandul Apollo - Felix, urmând săgeata indicatoare. Trecând, prin parc, de cele două biserici de lemn și de cele câteva barăci care, probabil, acum, nu mai există, se ajunge direct la una din intrările la lac. Eu, din cauza amplasamentului Hotelului Poienița (vezi impresii), am folosit a doua cale. Coborând pe lângă Pensiunea Veronica se ajunge în Strada Primăverii. Aceasta este strada principală a „zonei de jos” a stațiunii, modernizată recent, cu un trotuar foarte lat, probabil pe post de promenadă și pistă de biciclete. Eu pornesc spre sud și, după circa 300 m, o săgeată mă trimite spre dreapta, spre destinația mea. De aici nu mai am decât puțin peste 100 m până la lac.
Dar, atenție! Nu mai există un indicator când ajungi la destinație. Eu, personal, trec de prima intrare. Noroc cu faptul că îmi dau seama din timp, și mă întorc. Am, în poartă, un moment de amuzament. Am relatat și eu, ca și alții, că toate obiectivele turistice principale au pe zonele de intrare – ieșire magazine de suveniruri. Aici nu este un magazin, aici este un automat. Acesta, contra 10 lei, vinde monezi care să-ți aducă aminte de o vizită în Oradea. Sunt monede cu Palatul Vulturul Negru sau cu Cetatea Oradea. Cât am stat eu prin zonă, nu am văzut nici un cumpărător. Nu se plătește intrarea.
Lacul, așa cum este în prezent, este realizat din 4 bazine ce par independente, poziționate oarecum rectiliniu, orientate pe direcția nord – sud. Pereții bazinelor par a fi din zidărie de blocuri de piatră, sau pot fi din beton, placat cu dale ce imită piatra. Pereții, pe tot conturul bazinelor, sunt prevăzuți cu balustrade din oțel inoxidabil, montate între stâlpi cu aceeași structură ca pereții. Adâncimea apei nu pare foarte mare, poate câteva zeci de centimetrii.
Primul bazin este o ușoară deziluzie. Pe toată oglinda apei nu este nici o plantă. Doar, undeva spre centru, un snop de tulpini de stuf. Spre deosebire de luna mai anul trecut, de data asta snopul este verde.
Bazinul al doilea este cel mai mare ca suprafață. Acest lucru îi permite de fie împărțit în două de un pod boltit, care permite fotografii un pic mai de sus. Aici am o surpriză. Întreaga suprafață este ocupată de o plantă pe care nu o cunosc. Anul trecut, în mai, erau numai câteva frunze care pluteau pe suprafața apei, ocupând mai puțin de jumătate din aceasta. Am crezut atunci că sunt nuferi. Acum, întreaga suprafață este ocupat de o plantă cu frunze imense, până la 60 cm diametru, care se ridică mult deasupra apei, depășind chiar nivelul balustradei. Densitatea plantelor este atât de mare încât nu se vede oglinda apei. Remarc faptul că am ajuns aici cam târziu. Pe toată suprafața nu mai este nici o floare. Totuși, printre frunze, se ridică o serie de tije cu capsule în capăt. În mod sigur sunt semințele plantelor. Mă gândesc că și la anul bazinul va fi plin ca asemenea vegetale. O localnică ce se odihnea pe o bancă îmi spune că aceste plante sunt lotuși.
Al treilea bazin este, și el, numai un luciu de apă. Oare de ce?
Abia în al patrulea bazin întâlnesc nufărul, cel care dă numele zonei. Nici aici nu mai sunt flori. În plus, aici nu văd nici o tijă. Nu am idee cum arată semințele de nufăr, sau dacă e nevoie de ele pentru înmulțirea sau perpetuarea plantelor. Și din nou mă întreb: oare de ce numai în acest bazin mai sunt nuferi? Mă gândesc că dacă nu se populează și cele două bazine fără plante cu nuferi, este posibil ca în curând „Lacul cu Nuferi” să devină „Lacul cu Lotuși” .
Mă întorc spre intrare pe cealaltă parte a bazinelor, latura sudică a acestora. Remarc faptul că dincolo de gard este un versant și o alee, care urcă în paralel cu bazinele. Mă gândesc ca, la ieșire, să caut un loc pe această alee de unde să fotografiez de sus întreg lacul. Anticipez! Nu îmi iese. Sunt foarte mulți copaci între alee și lac, care blochează priveliștea. Găsesc numai un loc mai liber de la care pot face o fotografie doar la bazinul cu lotuși.
În dreptul primului bazin remarc faptul că, dacă nu are plante are, în schimb, pești și broaște țestoase. Una din acestea a pus stăpânire pe capătul de țeavă ce introduce apă caldă în bazin. O alta încearcă să o convingă să o lase și pe ea. Nu are succes. În jur roiesc mulți pești. Mă întreb cu ce se hrănesc. Pe conturul bazinelor sunt mai multe panouri care cer vizitatorilor să nu hrănească „viețuitoarele din apă” . Din câte am văzut, solicitarea este respectată.
Deși este abia ora 10.00 dimineață, în incintă sunt vreo 20 de vizitatori, atât cupluri tinere, cât și familii cu copii. Într-o perioadă pe care nu o consider chiar în sezon, și la o oră destul de matinală, numărul de vizitatori dovedește interesul turiștilor pentru acest obiectiv.
Părăsind incinta „lacului” , remarc un imens panou informativ, care mă pune pe gânduri. Conform acestuia, în zonă ar fi trebuit să văd trei plante și un arbore.
Acesta spune:
”Aici, într-un climat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare, precum Nufărul Alb (Nymphaea Candida), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), Nufărul Termal (NymphaeaLotus var. Thermalla) și Chiparosul de Baltă (Taxodium Distichum).
Nufărul Alb este o plantă erbacee, perenă, ocrotită prin lege, răspândită în Europa (inclusiv în România), Caucaz, Siberia, Asia Centrală. În România este o specie rară. Nufărul Alb preferă apele de adâncime relativ mică, de circa 30 – 150 cm. Frunzele sale verzi au o formă circulară caracteristică și pot atinge diametrul de 30 cm...
Tot o specie de nufăr este și Lotusul Sacru care are flori asemănătoare, dar se deosebește prin forma frunzei. Lotusul Sacru se înalță deasupra apei, în timp ce nufărul plutește pe ea. Tulpinile sunt lungi, conțin aer și reușesc să străbată nivelul apei pentru a-și desface frunzele ce stau răsucite ca sulurile de papirus. Frunzele sunt verzi, de formă circulară și au diametrul până la 60 cm. Florile cu diametrul de până la 20 -25 cm se ridică la câțiva cm deasupra apei, sunt parfumate și au o culoare albă sau roz...
Nufărul termal este o specie de nufăr care trăiește doar în zona Băilor 1 Mai. Se consideră că această specie ar fi un relict terțiar... Datorită unicității ei (situl Lacul Pețea este singurul areal unde se întâlnește această specie), a fost declarată încă din 1931 monument al naturii. Scăderea nivelului apei din Lacul Pețea a determinat acțiuni de salvare a nufărului termal, care s-au finalizat în 2015 cu mutarea primelor plante la „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix. Acestea s-au adaptat la noul mediu și se dorește popularea unui întreg bazin exclusiv cu acest frumos monument al naturii. Nufărul termal apare pe oglinda apei din aprilie până la sfârșitul lui octombrie...
Chiparosul de baltă este o specie exotică, putând atinge 50 m în înălțime și până la 4 m în diametru. Este originar din sud – estul Americii de Nord, ... În România este cultivat prin parcuri și grădini (Cluj, Timișoara, Simeria, București, etc.)... Este cel mai longeviv arbore, poate ajunge până la 6000 de ani. Înflorește în aprilie.
Deci toate cele trei plante sunt nuferi. Nici urmă de lotuși. Numele lacului nu este în pericol. Dar eu am văzut numai două. Care dintre ele? . Luându-mă după perioada de înflorire am o presimțite sumbră. Nu cumva monumentul naturii ar fi trebuit să fie în unul din bazinele goale?
În plus, în mod sigur nu am văzut nici un chiparos. Este adevărat că, neștiind de existența lui, nici nu l-am căutat. Totuși, la asemenea dimensiuni, ar trebuit să-l văd. Presupun că cei 4 m în diametru se referă la coroană.
Pornind înapoi spre hotel, revin în Strada Primăverii. Pe partea stângă, în apropierea ștrandului, remarc trei panouri mari ce par a fi din marmură. Pe fiecare din ele este înscris numele stațiunii și este desenată o floare de nufăr. Oare de la care specie? Consider că este un fel de monument, prin care stațiunea se prezintă turiștilor.
După numai câțiva pași, pe trotuarul opus, simbolul stațiunii de pe monument se găsește, vorba aceea, „pe toate gardurile” . Ba chiar și pe trotuare. Vezi poza P20.
Trimis de msnd in 07.10.23 13:01:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE FELIX / '1 MAI'.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Baile Felix — scris în 26.09.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima dată la Băile Felix — scris în 25.07.22 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O săptămână de relaxare la Băile Felix — scris în 14.06.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Balaceala termala la Baile Felix — scris în 26.08.20 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Baile Felix - o stațiune relicva, cu mult supraevaluata — scris în 22.07.20 de Nicoleta_DM din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2017 Plimbare de recunoastere si cunoastere in Baile Felix — scris în 10.09.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Relaxare totală în Băile Felix și nu numai — scris în 24.09.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ