BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Marea adunare de la ... Dedulești - continuăm lupta culinară cu micii
Intro
După o pauză de un an, am reajuns pe bine-cunoscutul Deal Negru. Numele acestuia fiind inspirat din păcate de numeroasele accidente ce au avut și au loc constant în această curbă deosebit de periculoasă. Am constatat o reasfaltare și o lărgirea a curbei, lucru binevenit. Încă nu erau trase marcajele dar mai mult ca sigur urma și această operațiune.
Revenind...
În drumul nostru spre București, am decis (nu a fost greu ținând cont de oferta culinară prin care aveam să trecem) să facem o oprire programată la Dedulești!
Este greu să refuzi o gustare rapidă aici...e ca și cum ai merge la mare și nu ai băga măcar picioarele în apă. 😁
Parcarea
Am ales să lăsăm mașina pe strada din stânga, cea de lângă restaurantul Comdivers. Zona era marcată ca fiind parcare pentru cei ce opreau să mănânce ceva, deși nu prea arăta a parcare propiu-zisă. Dar cum zona era marcată, am parcat aici.
Multe persoane parcau pe banda 1, sensul spre București blocând efectiv banda 1, deși acest lucru este interzis, existând montate indicatoare cu oprirea interzisă în acest sens (exemplu aici, sau aici). Și apoi se vede că este o bandă de circulație, nu refugiu sau parcare, destul de clar... exemplu aici unde este capătul folosit ca parcare sau aici unde începe blocarea benzii și este și semnul cu oprirea interzisă.
Mai parcau și pe partea cu grătarele, la marginea drumului, acolo fiind mai scuzabil pentru că nu erau pe banda 1, dar am ales să folosim parcarea semnalizată care avea suficiente locuri disponibile.
Mici și iar mici...
Cel mai bun marketing al micilor este reprezentat de... miros și fum! Aceste două constante reprezintă o reclamă cu titlu gratuit care aduce aici probabil zeci de mii de oameni anual, toți râvnind după același preparat oarecum banal, care unge papilele gustative precum cele ale unui preparat fin, gătit de un bucătar cu stele Michelin.
Diferența o constituie însă în accesibilitatea acestuia. Micul nu-i foarte scumpt, fiind accesibil ca și preț iar dacă mai este și servit direct de pe grătarul încins și asortat cu ceva muștar, treaba-i clară! Orice ai arunca în competiția asta, micul va ieși mereu pe locul 1, învingătorul absolut, campionul fără egal sau jucătorul care nu are oponent.
Istoria micilor
Cum am mai scris anterior, despre micii de la Dedulești s-ar putea realiza romane cu sute de pagini. Așa cum bine surprindea un internaut, oamenii nu se schimbă, doar vremurile. Drept urmare nici pofta dar nici dorința de a mânca mici nu s-a schimbat, ea a rămas constantă de-a lungul timpului. Iar timpul a fost cea mai bună dovadă pentru a dovedi calitatea, necesitatea dar și greaua moștenire culinară a acestui preparat.
Anul trecut micii de Dedulești au împlinit 30 de ani. Promotorii, trendsetterii sau cum vreți să le spuneți, au fost Elisabeta Androne şi soţul său. Printre primii care au pornit în această aventură. Au deschis terasa, după Revoluție, în 1993, fiind printre primele afaceri ce s-au dezvoltat aici, neștiind de amploarea ce avea să ajungă, mulți ani mai târziu.
Într-un interviu acordat acum câțiva ani unei televiziuni de știri, doamna Elisabeta a povestit despre cum a început totul. S-au amplasat (la ideea soțului) aproape de izvorul cu apă unde opreau cei ce erau în trecere pe aici. Soțul fusese prin străinătate iar chioșcurile cu preparate tip fast food plus sucuri, unde opreau majoritatea șoferilor, pentru o scurtă pauză de la drum.
A concesionat câțiva metri de teren și a început cu un mic chioșc și un grătar. Așa a început totul, ajungând acum o afacere prosperă, care nu duce lipsă de clienți. Așadar acum 30 de ani nu existau aceste restaurante, fiind prezent doar izvorul sus amintit. Acum, locația numără... cred că aproape 10 locații care serversc mici și nu numai. Drumul este plin mereu de mașini și de-o parte și de cealalta a drumului.
Restaurantul doamnei Elisabeta, care după calculele mele ar fi BEBY, vinde peste 3000 de mici zilnic. Încă un aspect interesant este acela că micul clasic de după revoluție avea cam 40 de grame. Cei doi soți au început să fabrice mici mari de 90 de grame care ajungeau la 80 de grame după prăjirea pe grătar. Așadar dubli față de mici clasiți cu care erau obișnuiți românii de la vremea aceea. Aceasta a fost invenția lor, preluată ulterior și de vecinii competitori.
Conform unor surse din mass-media, la Dedulești unde sunt amplasate restaurantele cu mici, sunt peste 9 firme care generează 12 milioane de lei (adică aproape 2 milioane și jumătate de EURO) cu doar 124 de angajați. Potrivit ANSVSA, numărul firmelor din Deduleşti care activează în domeniul micilor a rămas constant în timp, iar asta din cauza spaţiului limitat alocat construcţiilor. Au fost modificări doar în ceea ce priveşte proprietarii unităţilor.
Restaurant Sibiceanu - (locația aleasă de noi)
Ca și locație am ales Restaurantul Sibiceanu (sau Sibiv Rapid Restaurant Dedulești cum scrie pe meniu), locație pe care am mai frecventat-o anterior și de care am fost mulțumiți.
Fiind duminică, întreagă zonă era foarte animată de muuulte persoane care veniseră cu același scop ca și noi...înfruptarea cu acest deliciu culinar. Defapt dacă stau să mă gândesc, așa este mereu aici, indiferent de oră sau de zi a săptămânii. Ce-i drept, probabil că fluxul de clienți este mai ridicat în weekend, o chestiune oarecum firească ținând cont de importanța rutei. Drumul care trece prin faţa restaurantelor de la Deduleşti (DN7) este unul dintre cele mai aglomerate din România, fapt ce le asigură acestor localuri-micării, un trafic constant. Tocmai de aceea, unele dintre ele au program non-stop, zona fiind intens circulată și de multe camioane și alte vehicule de tonaj mare.
Probabil că dacă s-ar finaliza autostrada A1 ce ar lega teoretic Capitala de orașul Sibiu, fluxul de mașini și implicit de clienți ar putea să scadă simțitor dar cum totul este mai mult pe hârtie acum, nu cred că micăriile au de ce să-și facă griji prea curând.
Această locație activează încă din 2002, așadar și aici sunt... 22 de ani de tradiție. Am ales un loc afară pe terasă dar sunt locuri și în interior, mai potrivite pentru perioadele mai reci ale anului. Vremea nu era perfectă, vântul mai bătea ușor iar soarele se mai ascundea după nori dar parcă altfel are gust micul mâncat pe terasă!
Ne-am postat la masă și am studiat cu atenție meniul care nu era deloc simplist. Te-ai gândi că au doar mici și poate alte 2-3 preparate dar nu. Meniul era prezentat pe o coală A4 plastifiată, față-verso. Pe o parte erau mâncărurile, pe cealaltă erau băuturile alcoolice și non-alcoolice.
Oferta culinară cuprindea atât feluri principale precum cârnați, pulpe sau piept de pui, ceafă sau costiță de porc, șnițele, frigărui, apoi ciorbe... de burtă, văcuță sau legume dar și deserturi precum ecler, savarină sau înghețată.
Oferta cuprindea și o varietate de garnituri printre care cartofi prăjiți dar și salate de varză, roșii, castraveți sau din castraveți murați.
Ce am comandat? Nu am putut refuza o ciorbă de burtă asortată cu un ardei iute și smântână, accesorii ce erau INCLUSE în prețul afișat, așa cum era notat pe meniu.
De asemenea am comandat și mai mulți mici + cartofi prăjiți. Pentru toate preparatele, inclusiv pentru mici, erau incluse în preț, pâinea, muștarul sau mujdeiul.
După nici 10 minute a venit ciorba de burtă, iar la scurt timp mult râvniții mititei. Ciorba a fost foarte bună, asemănătoare ca și gust cu alte ciorbe pe care le-am savurat la restaurante mult mai bine cotate decât o micărie de la Dedulești. Ce conținea, ce nu conținea, era foarte bună iar smântâna și ardeiul plus puuuțin oțet au mers la fix cu toată zeama. Carnea era și ea gustoasă, moale, suculentă, deloc zgârcioasă.
Micii... Nu pot să zic că au fost cei mai buni mici. Probabil undeva acolo în top... am mâncat mici cam de la toate micăriile cunoscute. Ciotoianu, Gil, Cocoșatu, Obor deci mi-e greu să fac un top exact. În timp parcă se și pierde gustul deci topul ar fi poate mai mult subiectiv. Când ți-e foame uneori chiar și preparatele mai lipsite de gust, parcă par mai bune, nu-i așa?
Cert este că au fost buni, mâncabili, decenți dar nu m-au mai dat pe spate ca data trecută! Nu pot lăsa simțul gustativ pradă emoțiilor așadar am decis gustul și pe judecăți logice, gândite cu capul nu cu sufletul. Mi-a plăcut servirea rapidă asigurată de doamnele ce umblau printre mese precum titirezul sau albinele pe lângă stup. Stupul fiind grătarul unde micii erau perpeliți în voie.
Micii s-au mai scumpit, un exemplar dolofan costând acum 7 lei (cu muștar + pâine incluse), iar ciorba a fost 24 de lei (cu ardeiul și smântana incluse). Cartofii prăjiți au fost și ei 8 lei, așadar nota de plată nu a fost mare dar urcă simțitor pe măsură ce numărului micilor crește exponențial.
Am observat că prețul, cel puțin pentru mici, este același la toate micăriile. Am studiat cu atenție meniul de la mai multe restaurante și toate aveau micii la... 7 lei bucata! Imaginați-vă ce se întâmplă când trebuie ridicat prețul. Probabil se întâlnesc toți, ședință de comitet. Ce facem colegii? Băgăm 50 de bani? Da domne băgăm! 😁
Mi-a atras atenție și noua locație a celor de la Sibiceanu, adică cea de aici, unde au renovat o casă veche și au transformat-o în restaurant. Mi-am propus ca data viitoare să merg acolo mai ales că au și parcare specială doar a lor. Locația arată foarte bine...
Concluzii
Una peste alta experiența culinară a fost una notabilă dar nu extraordinară sau memorabilă. Se putea mai bine și nu pot să nu compar micii de aici cu cei de la Obor de exemplu, pe care i-am tot testat în cele mai recente 12 luni. Cei de la Obor parcă sunt ceva mai pufoși, mai moi pe când aceștia erau mai crocanți la exterior, lucru parcă nefiresc când vine vorba de un mic.
Totuși au fost buni, gustoși și ne-au stăvilit foamea preț de câteva ore, până am ajuns din nou acasă. Parcă mai tare m-a impresionat ciorba de burtă dar per total dau punctaj aproape maxim experienței.
Hai că mai este puțin și micul nostru devine din nou vedetă națională. Nu mai este mult și vine 1 mai! 🥳
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.04.24 15:42:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@⭐ValentinB_88⭐:
”Numele acestuia fiind inspirat din păcate de numeroasele accidente ce au avut și au loc constant în această curbă deosebit de periculoasă.
Recunosc ca si eu am fost tentat sa cred asta, dar numele nu are legatura cu accidentele. Cand a fost ''botezat'' pe acolo treceau doar carute.
Sursa numelui de ''botez'' este alta, gasesti info aici (si in multe alte locuri): ramnicuvalceaweek.ro/denu ... losca-si-crisan.
In ceea ce priveste accidentele de pe DealulNegru / Dn7 situatia s-a imbunatatit in ultimii 10-12 ani. De pe locul 3 in topul nr. accidente/dn-uri acum este undeva pe locul 5-7. Topul este condus la mare distanta, de multi ani, de DN2 si DN1.
@⭐ValentinB_88⭐: Am oprit și noi de vreo câteva ori la „bâlciul micilor” de pe Dealul Negru. De data aceasta am ales să mergem mai departe, dar bineînțeles că nu am scăpat de aglomerația care se produce pe acest segment de drum național. Mai ales în weekend ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Când te apropii de zona Dedulești deja simți mirosul de mititei și viteza de deplasare scade simțitor.
Vom vedea ce se va întâmpla cu afacerile de aici după apariția autostrăzii (atunci când va fi să fie😀).
Am remarcat și eu localul mai decent intitulat „Restaurant Sibiceanu”.
Să vă fie de bine!
@Nasshu: O întrebare off-topic (scuze Valentin and all), fiindcă știu că ai drum pe acolo (uneori)/cunoști zona.
Cunoști cumva starea în care se află DJ 703G Sălătrucel-Șuici? Știu că până la granița cu județul Argeș este asflat bun, dar zona Robaia-Paltenu-Șuici cum mai e?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
@tata123 🔱: intre Salatrucel si pina la limita intre judete VL/AG - undeva intre Robaia si Patenu asfalt nou, faci raliu. De la limita intre judete si pina treci de Paltenu e naspa rau, neasfaltat, pe timp ploios se formeaza sleauri, nerecomandat. In Arges intre Paltenu si Suici, asfalt prost, cirpit denivelat se merge dar incet. Era o vorba si pe la noi sa se asfalteze dar a ramas vorba de vreo 2 ani.
Pe scurt, cu atentie se face si bucata aia proasta, dar nerecomadat pe timp ploios sau imediat dupa ploaie si cu o masina care nu are o garda la sol prea joasa - am gasit odata pe cineva care a reusit sa sparga baia de ulei. Eu am Duster, am mai mers pe acolo, glumesc cu sotia ca o duc la Off-Road
Pe harta asta e portiunea neasfaltata cca 3km - nasol e in partea dinspre Robaia pentru ca este si o panta destul de accentuata, google.com/maps/dir/45.25 ... 1!3e0?entry=ttu, adica exact acolo unde nu functioneaza street view.
Eu cand merg la Sibiu, vara o mai iau pe aici maps.app.goo.gl/VhtpX586VEQozaMr5. Nu este aglomerat, drumul este foarte bun, 2-3 portiuni mici mai denivelate, si peisajele sunt foarte frumoase.
@⭐ValentinB_88⭐:
”Se putea mai bine și nu pot să nu compar micii de aici cu cei de la Obor de exemplu, pe care i-am tot testat
Eu îți recomand micii de la Ciotoianu... și nu numai. Mai sunt cotletele de vițel, pastrama de berbecuț... Ficatul de vițel nu ți-l recomand, că deși i-am sugerat să-l introducă în meniu, nu m-a ascultat!
Serios vorbind: acum Ciotoianu există și în Drumul Taberei, nu numai în Popești-Leordeni.
@k-lator: Știu de Ciotoianu, am scris și eu în acest articol despre ei. Am fost la locația de la Popești și știu că este una și în Drumul Taberei la care încă nu am ajuns.
Când ni se face poftă de mici, preferăm coada de la Obor dar am în plan și o vizită la Ciotoianul din Drumul Taberei.
Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.
@Nasshu:
”Recunosc ca si eu am fost tentat sa cred asta, dar numele nu are legatura cu accidentele. Cand a fost ''botezat'' pe acolo treceau doar carute.
În plus, Dealul Negru nu este cel traversat de șoseaua de la Dedulești, ci este dincolo de Topolog, la Milcoiu, după cum zice și articolul citat de tine. Zona dintre Drăganu și Dedulești nici măcar nu face parte din aceeași unitate de relief cu Dealul Negru. De la Drăganu (unde șoseaua urcă Dealul Drăganului) la Valea Topologului ne aflăm pe Platforma Cotmeana, care e parte din Podișul Getic, iar Dealul Negru se ridică între Topolog și Olt/Sâmnic (după ce șoseaua intră în județul Vîlcea), și face parte din Subcarpații Getici.
Pe șosea, Dealul Negru e cel dintre Milcoiu și Blidari. Sîntem pe un site de călătorii, deci mă gîndesc că nu e nelalocul ei precizarea asta. Mai ales că confuzia e deja larg răspîndită, lumea nici nu știe că denumirea e oficială, geografică, crede că e o poreclă.
Cine știe prin ce mecanism s-a mutat această denumire în folclorul șoferilor un deal mai la est, probabil e același fenomen prin care se „extinde” uneori numele unei zone. Am auzit multă lume referindu-se la Poiana Brașov sau Bran drept „Valea Prahovei” , iar culmea a fost un amic care îmi vorbea de Valea Oltului, referindu-se exact la șoseaua de care vorbim, de la Dedulești. Cică pentru el dincolo de Pitești (dinspre București vorbind) pînă la Sibiu e Valea Oltului. E mai simplu!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 [Popas Dedulești] Micii de la Dedulești, brand național — scris în 13.04.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 [Popas Dedulești] Maturitatea „Micilor de la Dedulești” – 30 de ani — scris în 25.01.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Popas Dedulești] La micul de Dedulesti pe Dealul Negru – restaurant Sat Boss — scris în 22.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 [Popas Dedulești] Micii de la Dedulesti — scris în 05.10.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - nu recomandă
- Sep.2010 [Popas Dedulești] Popas Dedulesti-Valcea / Un popas cu aroma de mititei — scris în 22.09.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ