GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul “Sorpatika” din Tg. Mures
A-nghetat Muresul iubito!
"Cand ultima frunza ruginita a toamnei reci, cade, strivita de ger/Si soarele palid de-abia mai apare pe-un cer de plumb, stingher/Cand iubita mi-a dat papucii si nu stiu ce sa zic si ce sa mai fac/Si tot optimismul meu din vara se-ascunde dupa umbra unui ac/Imi vine sa ma leg de-o sina de tren sau sa ma arunc in Mures/Dar e degeaba! Muresul a-nghetat! Si credeti ca mai trece azi pe-aici vreun tren? /Deodata insa, o raza timida si senina se-aseaza cu mine la masa/Iar alizeul cald imi spune: mai rabda omule, o luna, nu fii fraier/ Si-ai sa vezi ca iubita ta se va intoarce-acasa/Si-ai s-o astepti cu un buchet de raze fierbinti si c-un crampei de cer".
La Tg. Mures, ca sa ajungi la restaurantul “Sorpatika”, in traducere “farmacia de bere” e bine sa treci mai intai prin Complexul Week-end. N-am sa va mai pun imagini ale restaurantului din timpul verii, local ce se afla la o aruncatura de privire de firul raului Mures, caci terasa sa e mereu aglomerata si atunci te procupa mai ales gandul de-a gasi un loc liber. Vara, nimeni nu prea sta “inauntru”, ci afara, pe terasa. Terasa e acoperita si e mare, are locuri multe, e generoasa. Iarna insa, e cam pustie si mai ales geroasa.
Asa ca, acum cand e frig, “hai in casa”. In interior, ieri, erau 3 clienti, 4 ospatari si-un caine. Doi dintre clienti s-au asezat pe terasa, unul c-un ceai fierbinte-n fata (4 lei), celalalt avea in farfurie un gratar si-o portie de cartofi prajiti (16 lei), amandoi priveau spectacolul “ghetii”, caci Muresul inghetase bocna si ei admirau in liniste galagia ATV-urilor, bicicletele sau patinatorii ce treceau peste apa. Doar cainele era indiferent si insensibil la acest spectacol hibernal rar, privind cu jind si furie, numai spre acea farfurie plina cu cartofi pai si-un apetisant gratar! Ce animal bizar!
Imaginea mi-a adus aminte pentru o clipa de bulevardul parizian Champs-Elysees, loc in care scaunele cafenelelor sunt indreptate spre trotuar si turistii admira, in fata unui “ballon de rouge” (vin de Bordeaux), sau “Caffe frappe”, (ale caror preturi nu coboara sub 10 euro), spectacolul colorat al strazii intr-o continua miscare si schimbare.
Eu, mai friguros din fire, am intrat in restaurant si-am comandat o bere Neumarkt (berea locala a orasului, Neumarkt, in traducere, inseamna Tg. Mures) si o pizza “Dracula” (12 lei). Pizza era acoperita cu mult cascaval, ceva mirodenii, rosii si ketch-up si se facea “live”, intr-un cuptor aflat in apropiere. Toata consumatia m-a costat 20 de lei. Pizza era mare, asa ca n-am terminat-o decat pe jumatate, restul mi-a fost invelit intr-un staniol si pus “la punga”, pentru acasa.
Cateva preturi. Snitel urias din cotlet de porc, cu cartofi prajiti cu cascaval, salata mixta-29 lei. Piept de pui grill cu cartofi pai si sos de maioneza cu usturoi -15 lei. Iahnie de fasole cu carnati prajiti-14 lei. Spaghete Carbonara, Milanese sau Bolognese-15 lei.
La acest restaurant exista si 20 de feluri de pizza. Ori de cate ori apare si baiatul meu de la Cluj, ne dam intalnire aici, pe malul Muresului, la o pizza si la o bere (sau mai multe). De ce? Din cauza acelui cuptor care ii da pizzei un gust grozav si a faptului ca vezi cum aceasta se prepara in fata ta. Si din cauza berii proaspete locale. Pizza e ieftina si foarte mare, niciodata nu reusim s-o consumam pe toata. Vara, mai putem admira si spectacolului oferit de salupele cu motor ce trec ca fulgerul prin fata ta, pe apa.
Complexul Week-end, restaurantul “Sorpatika”, Muresul si insula Muresului, se afla la 500 de metri de locuinta mea. Inainte de '89, insula din mijlocul Muresului, era numita si “Insula Partidului”. Acolo aveau acces doar liderii locali ai Partidului Comunist si prietenii lor. Odata, am ajuns si eu acolo, fiind in clasa cu fiul unui astfel de “norocos al sortii”. Pe insula exista un restaurant unde gaseai cam tot ceea ce nu gaseai in oras. Un teren de volei pe nisip. O popicarie si doua terenuri de tenis. Un bac te transporta pana pe insula. Apoi, dupa '89, insula a trecut in proprietatea “Directiei Apelor” din oras. De insula avea grija un cuplu ce locuia chiar acolo, sotii Chioreanu.
Deoarece aveam in familie pe cineva care lucra la “Ape”, aveam si eu acces permanent pe insula. Era un loc minunat de detenta pentru week-end. Un brat subtire de apa separa insula de teritoriul comunei vecine, Santana de Mures. Dar... la un moment dat, bratul a secat si insula a disparut, ea s-a “lipit” de acest teritoriu. A inceput un litigiu de proprietate. Castigat de primaria din Santana, careia i-a revenit (“pe bune”) insula. Nimeni n-a mai ajuns insa acolo vreodata. Si nici nu mai aveai de ce. Insula a ajuns in paragina, uitata de toata lumea.
Curios, acum, dupa ani si ani, am trecut peste gheata mai groasa decat mine, ca sa vad ce s-a mai ales de ea. Terenurile de tenis si cel de volei au disparut. A mai ramas in picioare doar popicaria si restaurantul, frumos amenajat. La prima vedere, insula mi s-a parut pustie, nepazita, mai ales ca oricine putea sa se plimbe pe ea. Insa deodata, dintr-o casuta paraginita din spatele restaurantului, aparu o batranica. De-abia am recunoscut-o. “Sarut mana tanti Chioreanu! “. “Buna ziua! ” “Ce mai e nou pe-aici? ”. “Pai, nu mare lucru... am ramas singura, am 84 de ani, iarna mi-e tare greu cu aprovizionarea, bacul e prins de gheturi iar eu ajung pe celalalt mal intr-un scaun mobil ce aluneca pe cablul de peste Mures. Imi aduc singura din oras tot ce am nevoie. Acum insula a cumparat-o un om de afaceri. Nu stiu ce se va alege de ea. ”
Insula are o pozitie privilegiata. E usor abordabila, e situata intr-o zona nepoluata (Combinatul Chimic e “hat-departe” la 12 Km de ea), exista numeroase posibilitati de practicare a sporturilor nautice in jur, caci Muresul, pe-aici e larg si adanc. Oare cand va aparea o noua atractie turistica a urbei noastre si-aici, pe acesta insula abandonata de un deceniu? Complexul Week-end, aflat chiar langa ea, vara, devine innebunitor de neincapator, acest spatiu de destindere, atat de iubit de toti targumuresenii, arata ca o imensa conserva cu mii de sardele umane ce fierb in suc propriu.
Home again
M-am intors de la “Sorpatika” si de la Mures, cu o sumedenie de amintiri placute in gand, printre care, serbari ale liceului, meciuri de mini-fotbal sau meciuri de volei pe nisip dedicate profesorilor sau antrenorilor nostri, plimbari cu barca pe Mures sau cu bacul. Copiii mei au crescut pe aceasta mica insula. Ne indragostisem cu totii de ea. O consideram ca facand parte din familie, parca era insula noastra, ceea ce-i mai lipsea era doar sa-i punem un tacam in plus la masa. Dar aceste intamplari de care adeseori, mi-e dor, s-au petrecut demult, cand inca erei digitale de-abia-i mijeau mustatile, asa ca amintirile n-am cum sa vi le astern pe monitor.
In concluzie
“Dup-o amiaza de ianuarie frumoasa, m-am intors nitel cam contrariat acasa / Ca sa astern aceste randuri si-apoi sa-mi termin jumatatea de pizza ramasa”. Si fredonand mai tot timpul, pe drum, o veche melodie frumoasa:
“Take me and breack me and make me back my island and I'm yours! ”
https://www.youtube.com/watch?v=drkVazS8yUI
Trimis de dorgo in 29.01.17 13:52:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: cam pete tot
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@dorgo: Start vot! ???? asa ca sa si comentam putin, dar nu asupra articolului, ci mai degraba voi comenta pozele, care mi sau parut minunate prin faptul ca pe langa spectaculozitatea lor, le-ai pus in "oglinda" in anotimpuri diferite.
Despre pizza nu pot spune decat ca inghit in sec.
Si voi mai comenta putim melodia, care se afla de multi, multi ani as putea spune chiar seci, pe lista mea de favorite.
Asadar, felicitari, votat cu mare placere.
@dorgo: Grozav mi-ar plăcea şi mie să am insula mea. Dar ce să fac dacă nu m-am născut la Târgu Mureş? Yes, make me an island! Nu ştiu cui adresez rugămintea, dar poate mă ascultă careva...
Rău îmi pare că nu locuiesc în Târgu Mureş şi din cauza preţurilor. O pizza şi o bere 20 de lei? Serios? Unde găseşti aşa ceva în Bucureşti?
Drăguţ articolul, faine pozele, felicitări!
PS: rogu-te, renunţă să fotografiezi pisoarele, că mă scandalizezi
@Carmen Ion: Avantajele orasului meu? Baile sarate Sangeorgiu de Mures daca te dor picioarele si shalele si umbli greu. Complexul Week-end, patronat de primarie, vara accesibil (la 5 lei intrarea/zi) pentru orice locuitor al cetatii, c-asa-i in democratie. Platoul Cornesti cu cel mai mare Zoo din tara, cu piste de alergat si-un aer curat, ca-n povesti. Facultati si institute si spitale vestite, ba si-un serviciu de urgenta grozav, in oras sirenele se-aud de nenumarate ori, in Tg, Mures, zau, ti-e cam greu sa si mori. Dar mai exista pe la noi si-o parte intunecata, despre care-o sa va povestesc alta data (poate maine). In Tg. Mures, sa nu crezi ca traim in lux si bogatie, a cam murit marea industrie, asa ca toate preturile sunt mai pitice din cauza salariilor anemice. Cat despre pisoarele din berarii (precum in "farmacia de bere), ele trebuie puse mereu la indemana (si pe sait la vedere), pentru ca noi barbatii stim ca intre o bere, (chiar daca-i o Stela Artois fara pereche), si utilizarea unui pisoar unde trebuie s-ajungi adesea facand slalom printre mese, foarte iute, (mai ales cand Muresul iti mai si susura tot timpul la ureche), nu-i decat o diferenta de cateva minute.
@Carmen Ion: Formatia ABBA, si-a cumparat, "long time ago", o insula prin Suedia (parca), unde-au compus ei in liniste, o buna parte din melodiile lor de succes.
Grecia are un numar enorm de insule – estimarile pleaca de la 1.200 si ajung la 6.000. Cert este ca doar 10% dintre acestea sunt populate. Restul sunt salbatice si pot fi cumparate de investitorii care isi doresc un loc de vacanta doar pentru ei.
ProTV a dat publicitatii un top al acestor insule de vanzare:http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/topul-celor-mai-ieftine-insule-din-grecia-puse-la-vanzare-cea-mai-ieftina-dintre-ele-costa-cat-o-casa-in-londra. html
In urma cu cativa ani, un seic arab, a cumparat pentru el si pentru familia sa, 8 insule grecesti pustii (fara utilitati) si pe care, spera el sa le modernizeze cat mai curand, sa le populeze, sa le foloseasca, o parte in scop propriu, precum cele 3 ale familiei Onassis iar pe celelalte sa le lanseze in circuitul turistic.
@dorgo: Drăguţ din partea ta să-mi oferi asemenea informaţii preţioase. Mersi frumos! Am studiat lista şi dacă-mi vând apartamentul şi casa de la Proviţa, s-ar putea să fiu în măsură să cumpăr câţiva zeci de metri pătraţi din insula cea mai ieftină scoasă la vânzare.
Ultima oară când am verificat, a rezultat că nu moştenesc niciun miliardar. Din păcate!
Acu', serios vorbind, băile sărate de la Sângeorgiu îmi cam fac cu ochiul - din motive de şale, genunchi, umeri - şi, în fine, cam tot. Dar de mutat la Tg. Mureş pentru asta e cam greu...
La final insist din nou să renunţi la ilustrarea foto a WC-urilor. Pe bune, oricâtă nevoie avem de ele, mai ales după consumul unor beri, simpla menţionare a curăţeniei (sau nu) din astfel de utilităţi într-un review de restaurant (nu de cazare!) cred că e suficientă.
Părerea mea!
@Carmen Ion: Ei, tu nu vezi ca mai nou nu mai am rabdare si scriu numai despre hoteluri si restaurante care, in mod regulamentar, atarna greu, trag cate 50 de puncte la cantar (pentru fiecare veceu expus), asadar, cu fiecare chiuveta si pisoar, sunt mai aproape de "augustus". , Maine pun un 3x1, (3 intr-unul), adica un review condensat, (n. a., aste e inversul unui review polifragmentat) pun un hotel + o cafenea + un alt local unde se mananca pizza, poate mai adun ceva (PMA).
Bună ziua, scriitorule!
"Praful" nostalgic răspândit peste literele articolului îi dau o savoare aparte la fel cum abundenţa de caşcaval de pe pizza mi-a lăsat gura apă.
Frumos scris. Felicitări!
O zi deosebită!
@dorgo: In aceasta toamna am fost in urbea lu’ Mures. Frumos. Frumos, da’ scurt. Am fost impresionata de multe, asa ca…. ritorneró.
Pe la Complexul Week-end nu am ajuns, dar articolul tau, (bine si frumos scris, ca de obicei) mi-a facut invitatia sa mai “misun” prin Targu-Mures.
Por Dios (pt. Dumnezeu), are dreptate Carmencita! Lasa, crestine, pisoarele in amarastenia lor! … (Stii vorba ceia: daca unu’ zice ca esti “bat” nu-i bai tare… ei, daca vine si al doilea si afirma asta, “cujeta”… iar daca spune si al treilea…. du-te la culcare) … Firul dintre SUBLIM si SINISTRU este atat de fin (aproape ca NU se vede).
P. S. Bine am simtit eu? … o nota de cinism… “50 de punti/ per pisoar??? ” (da, am scris “punti”, nu puncte!)
@dorgo: Cum spuneam nu demult, cu proxima ocazie fac o oprire anuntata in Targu Mures.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 [Travelers Coffee & Bistro] Travelers Coffee & Bistro — scris în 26.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Căsuța Din Pădure Pizzeria Mario] Casuta din Padure — scris în 13.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Taverna Diavolului] Mâncare bună la Taverna diavolului din Târgu Mureș — scris în 11.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 [Orobianco Ristorante] Orobianco - o experiență de încercat — scris în 10.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 [Căsuța Din Pădure Pizzeria Mario] La casuta - oricand revin cu drag — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2022 [Restaurant Laci Csarda] Experienta negativa! — scris în 16.01.22 de ux123412 din TG MUREș - nu recomandă
- Nov.2021 [Country Cheese & Wine] Country Cheese and Wine — scris în 02.12.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ