ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUL-2012
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
ARTICOL ARHIVAT
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trei cavaleri ai mesei rotunde, la 'Excalibur'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vai ce mai mai amuza pe mine, in studentie, melodia “Cavaleri ai mesei rotunde, sa vedem daca vinu-i bun, as mai bea 5 sau 6 sticle cu-o studenta pe genunchii mei, si-as mai bea si-un butoi cu bere, de-as avea si bani in buzunar, cioc! cioc! cioc! bate la fereastra sa vedem daca-i sotul tau! daca e, duca-se la dracu! , c-a stricat placerea mea si-a ta, ... daca mor, voi sa ma ingroape intr-un beci unde vinu-i bun, si pe cruce voi sa mi se scrie “aici zace un student betiv”...

Ieri am serbat ziua de nastere a fiului meu cel mare, care a implinit un sfert de secol de existenta! Am ajuns la terasa Excalibur care se afla nu departe de central orasului meu.

Coordonate - adresa - Targu Mures, Str. Revolutiei nr. 29, Tel: 0756-587311,0751-400727, pagina web: www.loculcavalerilor.ro

Legenda Excalibur

Regele Arthur este un personaj iubit al istoriei Angliei, el era un rege ce intruchipa liderul ideal, ce isi conducea tara ferm si transparent, din castelul sau, Camelot. Si n-o facea singur! Ci din jurul unei Mese Rotunde, unde era inconjurat de cei mai curajosi cavaleri ai regatului, care erau si prietenii si sfetnicii lui. Cinstea si onoarea (nu spaga si tradarea) era deviza lor cea mai importanta, lucruri pentru care acestia, si-ar fi dat si viata. Cei 12 cavaleri nu aveau un cod scris al acestui juramant, dar varful sabiei fiecaruia indreptat inspre mijlocul acestei mese rotunde, in vazul tuturor, urmat de un “Long lives our king Arthur and his Kingdom”, valora mai mult decat un juramant de credinta. Merlin era “vrajitorul cel bun”, care apara regatul de necazuri iar omul de incredere al regelui, era unul dintre cavalerii sai, Lancelot du Lac…dar vai, nici azi, nici altadata, nicicand, nu e bine sa ai incredere decat in propriile tale ganduri si fapte. S-a scris si s-a filmat mult despre acest subiect, care inca nici azi nu se stie daca a fost adevar sau fictiune. Dar ce mai conteaza... pildele au ramas!

Daca in ziua de azi, multe popoare moderne si civilizate isi persifleaza conducatorii corupti, acest lucru nu se intampla in “primitiva” epoca medievala engleza, in care regale era venerat, considerat un zeu si a-ti da viata pentru regele tau sau pentru tara ta, era datoria fiecarui britanic.

Dar Arthur avea nu numai prieteni ci si dusmani, unii chiar din randul familiei sale. In timp ce regele castiga batalie dupa batalie, la castel, se uneltea din umbra (si din greu), ca altcineva sa-i ia tronul. E vorba de tatal sau Pendragon, fiul sau Mordred si nici macar sotia lui, Guineviere, care in final avea sa se indragosteasca de frumosul cavaler Lancelot, nu era straina de unele "uneltiri".

Se pare ca acel cod al onoarei cavalerilor era respectat doar in prezenta regelui si in jurul Mesei Rotunde...

Dar, ce era Masa Rotunda si cine erau cavalerii ei?

Masa Rotunda se afla in castelul Camelot, al carui amplasament se mai cauta inca si azi, ea era locul unde Arthur isi aduna cavalerii pentru a discuta problemele importante ale regatului. Aceasta masa fara colturi, era un simbol al democratiei. Nici unul dintre cei 12 cavaleri nu era mai important decat celalalt iar locul ocupat de fiecare dintre ei, era “sfant”, si castigat prin marete fapte de arme. Exista si un asa zis “scaun al pericolului” ocupat mereu de un cavaler tanar, cu inima curata si care, conform legendei, intr-o zi va aduce Sfantul Graal, adica pocalul de lemn ce conferea viata vesnica, oricui om ce va sorbi o gura de apa din el...

Iata si cavalerii…

Lancelot, cel mai curajos dintre cavaleri, un barbat dorit de toate domnitele regatului dar…si de Guinevieve, sotia lui Arthur, lucru ce va duce in final, la faramitarea regatului. Galahad, fiul lui Lancelot, unul dintre cei trei cavaleri care au ajuns la pocalul Sfantului Graal, vasul in care Iosif din Arimateea “ar fi strans sangele lui Iisus”. Tristan din Cornwall, trimis de unchiul sau, regale Mark sa-i aduca logodnica din Irlanda, pe Isolda, …ei, ei, acusica incepe o alta poveste de dragoste, pe drum, Tristan se indragosteste de Isolda, sfarsitul e tragic. Gawain, nepotul lui Arthur, un cavaler curajos si loial. Gawain era un fel de “Maica Tereza” a vremii sale, ii apara pe toti oamenii nevoiasi. Percival, un alt cavaler care a pornit in cautarea Sfantul Graal. Bors, crescut de catre Printesa Lacului si singurul care s-a si intors acasa din “aventura Sfantului Graal". Geraint, regelele Dumnoniei, un luptator neinfricat dar a carui existenta este inca si azi contestata. Gareth, nepot de-alui Arthur, soseste la castelul Camelot deghizat (precum s-a intors si Ulisse in Itaca, dupa 10 ani de rataciri pe mare), si participa la eliberarea printesei Lyonesse, cu care se si casatoreste. Kay, fratele vitreg al lui Arthur, un om primitiv, dar un excelent soldat pe campul de lupta. Lamorak, “un munte de om”, pe locul 3, in topul “vitejiei cavalerilor”, dupa Lancelot si Tristan, ramas legendar pentru uriasa lui forta nativa. Gaheris, “razbunator si carcotas”, raspunzator de declinul fratiei cavalerilor. Bedivere, maresalul regelui, desi infirm, era un razboinic de seama, el a fost ales cavalerul pe care, regele Arthur, in momentul mortii, il roaga sa returneze sabia Excalibur “Printesei Lacului”.

Excalibur este sabia magica a lui Arthur, pe care doar acesta reuseste s-o scoata dintr-o stanca, dar ucide cu ea, din greseala, un alt cavaler si o arunca. Merlin il roaga sa o recupereze de la Printesa Lacului, care ii ofera in schimb, o noua sabie, pe care Arthur o numeste tot Excalibur.

Arthur a trait la sfarsitul secolului V si inceputul secolului VI al erei noastre, a fost de origine romano-britanica si a dus numeroase lupte contra saxonilor pagani, cetatea Camelot se afla astazi, mai mult ca sigur, in ruine, fie in Cornwall fie in Tara Galilor, fie undeva prin vestul Angliei. Precum fabuloasa comoara a lui Morgan, Decebal sau Attilla, cautarea ei nu a incetat nici in ziua de azi. Scrierile unui calugar din Tara Galilor, pe nume Nennius, consemneaza ca regale Arthur, a condus 12 batalii, cea mai celebra fiind cea de la Mons Badonicus, lupta in care, cu vestita lui spada Excalibur, spaima paganilor, a taiat 960 de capete. Arthur a fost ucis la Camlann, in 573 si, conform legendei, “mitul Marii Britanii”, a fost inmormantat pe frumoasa insula Avalon.

Ei, ei…dupa atatea legende frumoase, ti-e si rusine sa mergi, asa, in blugi, doar ca sa comanzi un platou regal (92 de lei) si 6 beri si sa tot bagi in tine la mancare, cu mainile goale, ca orice muritor de rand, fara pic de rusine sau glorie, …carnaciori, fripturi, ceafa de porc, slaninuta, cartofi prajiti, salata, masline, banane, si alte bunatati… Eram 3 persoane, toti cu stomacele pregatite pentru acest eveniment…s-a inceput cu aperitivul din partea casei, de “bun venit”, cate o tuica de pruna, tareeee…, care cred ca nici n-a ajuns in stomac, s-a evaporat pe parcurs…dar…de ce rusine? …asa mancau si cavalerii mesei rotunde sau cei templieri, asa mancau si vikingii sau dacii…cu mainile…pe care si le spalau din cand in cand intr-un bol cu apa si lamaie.

Vara e grozav pe terasa localului Excalibur, in sezonul rece, mancaciosii cavaleri ai urbei, se retrag “underground”, in beciurile lui, in cateva sali obscure in care gasesti mese lungi de stejar masiv, greoaie, inconjurate de coifuri, sabii si blazone ce incearca sa aduca un gram din atmosfera altor vremi, demult apuse…. beciul seaman mai degraba cu o “lunga taverna mohorata in care de-abia razbate lumina printre feresti minuscule si unde se aduna vesela in fiecare week-end, plebea urbei noastre proletare”. Subsolul, a fost transformat in reataurant, e vorba de-un vechi beci sau poate chiar o pivnita de vinuri, intr-un capat al ei am gasit si incaperea mesei rotunde, cufundata deocamdata in intunericul istoriei…. am gasit si o pictura cu sabia lui Excalibur…

Ospatarita, amabila, m-a purtat prin toate salile, aprinzad lumina si notandu-si pe-un carnetel si numele saitului pe care i-am zis ca scriu…

La suprafata insa, incepuse regalul, baietii mei se luptau cu ciosvartele de pui, porc si alte bunataturi…dar…degeaba…n-am reusit sa terminam meniul regal…cred ca n-o sa iasa din noi, niciodata vreun rege adevarat…ce-a ramas pe platou, ni s-a pus la pachet…pretul final? ... un platou regal +6 beri Ciuc la halba= 119 lei…

La Excalibur n-am discutat, fiti sigur, despre legenda locului, care poate ar trebui sa fie afisata pe-aici pe undva (plus versurile sau melodia “Chevaliers de la table ronde, goutons voir si le vin est bon... bla, bla, bla”) …ci despre viitoarele noastre ascensiuni “Scoud” sau ale “Amicilor Naturii” din muntii Gurghiu si Calimani si despre o descindere la “Stuf stock”…caci vara e inca in toi…

Dorgo

@Web, te rog vidoclipul http://www.youtube.com/watch?v=ExEPRl6KyvM, mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 28.07.12 08:28:39
Validat / Publicat: 28.07.12 10:02:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ajungem la terasa-restaurant "Excalibur" din Tg. Mures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

gheisa
[28.07.12 10:20:46]
»

@dorgo: nea Dorgo, cred ca v-ati gresit vocatia, politician trebuia sa va faceti, prea le aveti pe astea cu vorbitul... Pentru ca m-ati facut sa zambesc intr-o zi pe care o credeam ratata, aveti un vot (cu plus de data asta)

MCM
[28.07.12 10:59:32]
»

la multi ani pt sfertul de secol. La mai multe!

Aperitivul = sanatate curata!

Iar cavalerii/dacii, sau cine or fi fost ei, cred ca se stergeau pe haine, de unsoarea de pe maini, nu aveau ei "fineturi" de'astea ca topmodelele, de apa cu lamaie

Gabise
[28.07.12 11:51:04]
»

In vot mare de la mine. Ne- ati facut o pofta... La multi ani fiului dumneavoastra!

Eugenia55* †
[28.07.12 11:53:39]
»

M-ai trimis direct in studentie cu cantecelul, doar ca noi il stiam numai in franceza, scuzabil, zic eu, eram de la "franceza"!

amero
[28.07.12 13:38:33]
»

apreciere deosebita ptr. un rew. antrenant cu legende frumoase, mai ales ca vine dupa o noapte de regal londonez.

dorgoAUTOR REVIEW
[28.07.12 20:52:47]
»

@gheisa, @MCM, @Gabise, @Eugenia55, @amero, multumesc pentru aprecieri si sa stiti ca melodia originala a cavalerilor mesei rotunde. adica "Chevaliers de la table ronde", din folklorul francez, a fost si imnul Clubului Francofonilor din Tg. Mures, pana cand am avut ca sponsor o crama din zona... "voila" si linkul

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gheisa
[28.07.12 20:56:54]
»

@dorgo: clubul francofonilor??? si Pierre ce mai zice??

dorgoAUTOR REVIEW
[28.07.12 21:18:51]
»

@gheisa: erau doi Pierre in Club, unul e din Bretania, care lucreaza in Rwanda... pe-acolo ii trec girafele ei elefantii pe la geamul de la birou, acum e in concediu la... Tg. Mures, iar Pierre din Normandia, vine si el la Sovata + manastiri... acesta ne asteapta mereu sa-i facem o vizita pe malul Atlanticului si sa-i admiram mareele si cormoranii...

alinaro
[30.07.12 18:49:51]
»

@Dorgo: mmm... pofta mare ti se face cand vezi pozele

Cu siguranta este vorba de acelasi lant din care face parte si Exaclibur-ul de pe Academiei din capitala, unde am mancat si noi la sfarsitul lui mai. Decor asemanator, platouri la fel... Ceea ce noua ne-a "lipsit" (comparand cu pranzul dvs.) au fost aperitivele cu untura, ceapa si boia!!! "Tapas" romanesti in toata regula!! Sa se extinda exemplul, cred ca ar avea mare succes peste tot.

Cat despre "lectia de istorie"... frumoasa combinatie / introducere. Mi-a placut.

La multi ani juniorului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura*
[30.07.12 22:19:05]
»

@dorgo:

La multi ani juniorului si tin'te tare sa o faci lata si cand o implini nepotu' 25 de anisori.

dorgoAUTOR REVIEW
[31.07.12 16:40:04]
»

@Diaura, @alinapopi... multumesc pentru urari... mai exista si-n Bucuresti (si poate si-n alte orase) localuri de genul Excalibur, a scris @magdalena despre cel din Bucuresti... e un lant precum McDo. Diferenta e ca McDo, a avut un succes fulminant, exploatand o realitate a prezentului "totul e viteza", sunt catva mii de McDo in lume, in timp ce Excalibur, care incearca sa te trimita cu multe secole in urma si sa-ti povesteasca si o legenda frumoasa, nu prea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elena_iasi
[08.08.13 22:47:30]
»

@dorgo: din pacate acest restaurant s-a inchis. Noi l-am cautat salivind, deoarece citisem review-ul in masina in timp ce cautam un loc sa mancam ceva.

In luna mai 2013 cand am ajuns in Targu Mures n-am gasit decat o usa incuiata.

Poate intre timp s-a mai intamplat ceva, poate apucam sa mancam si noi in jurul mesei rotunde ca tot venim weekendul viitor in Tg Mures.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[23.11.17 19:30:25]
»

În procesul de reoganizare a impresiilor de tip ”Unde Mâncăm” (în Tg. Mureș, cazul de față), am constatat că resturantul descris mai sus s-a închis.

Impresiile au fost notate ca fiind ARHIVATE.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, Diaura*, dorgo, elena_iasi, Eugenia55*, Gabise, gheisa, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Tg. Mureş? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063640117645264 sec
    ecranul dvs: 1 x 1