BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Păstrăvăria Romani, relaxare în mijlocul naturii
La plecarea din Baia de Fier, după 2 zile frumoase petrecute la pensiunea Măgura, l-am întrebat pe proprietarul acesteia dacă sunt păstrăvării în Baia de Fier, aș fi vrut să cumpăr câteva kilograme de„materie primă„pentru acasă. În Baia de Fier există o singură păstrăvărie, închisă momentan, fiindu-mi recomandată cea din satul Romanii de Sus, de lângă Horezu.
Cum ajungem acolo? La ieșirea din Horezu, în direcția Rm. Vâlcea, din DN67 am virat la stânga, urmând indicatorul cu Mănăstirea Hurezi, continuând drumul pe DJ669, pe raza satului Romanii de Jos. După aproximativ 2 km. drumul se bifurcă, în dreapta se continuă către Mănăstirea Hurezi, dar noi am mers drept încă 4 km., în satul Romanii de Sus, și după ce am traversat podul peste râul Bistricioara și încă 200 m de drum forestier am ajuns în sfârșit la locul căutat. Mi-a plăcut faptul că drumul forestier din zona păstrăvăriei era stropit cu apă pentru a nu se face praf, drumul în cauză, destul de circulat, ducând către Vârful lui Roman, din Munții Căpățânii, o zonă turistică în plină ascensiune.
Am lăsat mașina în parcarea de lângă drum, și timp de câteva minute ne-am delectat ochii cu zbenguiala păstrăvilor din primul bazin, cel de lângă parcare, apoi am urcat la bar, pentru a vedea ce putem să mâncăm.
Din păcate, la această păstrăvărie există un singur mod de preparare a păstrăvului, cu legume, în folie de staniol, cu mămăliguță și mujdei, nu poți opta pentru un păstrăv prăjit sau fript, nici pomeneală de ciorbă, icre pregătite sau file în crustă de mălai cum întâlnești în alte locuri de acest gen. Fiindcă ne era foame, am cerut totuși 3 păstrăvi, pe care i-am ales noi din cei 10-15 câți au fost scoși din bazin de către un angajat.
Fiindcă tot așteptam pregătirea peștilor, nu am avut astâmpăr și am făcut un tur al păstrăvăriei, cu aparatul foto pregătit. Pe lângă păstrăv, care poate fi consumat acolo, sau cumpărat cu 28 de lei kg., se oferă și cazare, în 4 căsuțe cochete, cu pat dublu matrimonial, tv și baie, plus o cameră situată deasupra barului, o cameră fiind 120 lei pe noapte. Din ce am observat, camerele nu sunt mari, dar pentru o noapte de cazare nu cred că ar fi probleme, deja apăruseră primii turiști care aveau rezervare acolo. Un avantaj ar fi că turiștii cazați aici pot pescui în cele 2 bazine, iar păstrăvul prins și cumpărat poate fi pregătit chiar de ei.
Cam 35-40 de minute a durat pregătirea păstrăvilor, dar ce am mâncat ne-a plăcut, peștele a fost bine pregătit, gustos, deși nu sunt adeptul mâncărurilor pregătite în folie de staniol. De menționat că păstrăvul se poate comanda doar de la bar, tot de acolo putându-se cumpăra băuturi alcoolice, răcoritoare sau cafea. Pentru ce am consumat am plătit 116 lei, fără băuturi, păstrăvii au fost mari, iar suta de grame costă 10 lei.
Nouă ne-a plăcut la această păstrăvărie, deși nu poate fi servit decât într-un singur mod peștele e pregătit așa cum trebuie, peisajele sunt frumoase, chiar luăm în calcul să facem o rezervare aici cel puțin pentru o noapte, distanța până în vârful muntelui este de circa 10 km., drumul forestier poate fi parcurs cu orice tip de mașină, iar mănăstirile din zonă sunt situate pe o rază de aproximativ 10-20 de km.
Vacanțe frumoase vă doresc!
Trimis de Safta Radu in 06.08.20 14:17:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Safta Radu: Chiar mă-ntrebam pe unde și ce ați mâncat! Iată răspunsul!
Interesant mod de preparare a păstrâvului! Doar în folie? Ăsta o fi singurul mod de găti păstrăvul la care se pricepe bucătarul!
De arătat nu arată rău! Chiar și-n folie! Mujdeiul e cam” lung” , nu prea dens, dar important e c-a fost bun și că v-a plăcut!
chiar luăm în calcul să facem o rezervare aici cel puțin pentru o noapte,
Chiar n-ar strica! Zona e prea puțin explorată pe partea de păstrăvării, iar camerele n-arată rău deloc. Plus c-aveți și păstrăvi direct de la sursă.
@Zoazore: Cât am stat în Baia de Fier am mâncat la restaurantul pensiunii Tobo, au mâncare foarte bună, bucătarii lor se ridică la nivelul cerințelor.
Din păcate la această păstrăvărie singura modalitate de a mânca este păstrăvul în staniol, însă a fost bun, ne-a plăcut.
M-aș caza o noapte aici, măcar pentru a merge pe munte, pe Vârful lui Roman, chiar e o zonă pe unde nu am umblat. Și nu uita un lucru, sunt în regatul păstrăvului, adică acolo unde eu mă simt foarte bine!
Mulțumesc de vizită și vot.
@Safta Radu: Tu ai spus c-ațimâncat la Tobo, dar eu vă știu mari amatori de păstrăv și m-am gândit că nu ratai tu un păstrăv bun!
Și unde-n altă parte decât la munte? La o păstrăvărie de munte!
Păcat că doar așa gătit!
Am mai mânct păstrăv și eu, dar ca la Maria Ileana Hanzu, așa bun, n-am mai găsit!
Sper să se deschidă și cealaltă păstrăvărie din Baia de Fier și-or găti și-n alte feluri!
Sau, de ce nu, la Maria Ileana Hanzu?
"peștele prins și cumpărat putea fi pregătit chiar de ei"
Întrebarea este că dacă îl cumperi după ce îl prinzi, apoi îl prepari singur, nota de plată vine la simplu sau la dublu? Adică după ce servești masa, te costă prețul uzual de piață sau dublu că ți-au facilitat să ți-l gătești singur? Că la un workshop așa era...
@Mioritica: Sincer, nu m-au interesat aspectele astea, eu am mâncat păstrăv pregătit de gazde, dar bănuiesc că trebuie să plătești ceva în cazul în care dorești să-ți pregătești peștele pe care l-ai prins, mai e ceva gratuit în zilele noastre?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 [Punct Gastronomic Local Bucătăria Elenei [Vaideeni]] Bucătăria Elenei din Vaideeni — scris în 19.09.23 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 [Restaurant Hanul Horezu] Hanul Horezu - restaurant — scris în 15.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Restaurant Necci] Necci - nota 10 + — scris în 14.07.21 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Pizzeria & Restaurant Aly & Aly [Slătioara,VL]] Pizzeria & Restaurant Aly & Aly - ori mâncăm pizza, ori mâncăm pizza! — scris în 27.06.21 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Păstrăvăria Romani [Romanii de Sus]] Nota 10 la Pastravaria Romani — scris în 02.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant pensiunea Doi Cocoși] Restaurantul Doi Cocoşi - un loc unde să-ţi potoleşti foamea... şi cam atât. — scris în 25.10.18 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Dec.2014 [Restaurant pensiunea Doi Cocoși] Restaurant Doi Cocosi Horezu — scris în 02.09.15 de Lavinia D din MANGALIA [CT]