ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2025

Mulțumit, aproape încântat

Craciun in Craiova

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Este clar, trebuie sa-mi schimb telefonul, nu mai face poze clare seara, din aceasta cauza nu am poze, iar ziua, parerea mea este ca pozele nu au nici un farmec, de aceea am ales sa postez un film preluat de pe internet care zic eu este mult mai elocvent.

Au fost multe pareri pro si contra zilele astea in mediul on line despre Targul de Craciun din Craiova, carcotasii afirma chestia aceea gen ’ Ce-i lipsea chelului, tichie de margaritar’ sau ’ Casa arde si Baba se piaptana’ de partea cealalalta sunt cei foarte entuziasmati care afirma ca este cel mai frumos Targ de Craciun, peste cele cu traditie din Viena, Nurenberg sau Praga( eu ma intreb cati oare dintre acestea le-au vizitat).

Un lucru este cert, acum 5=6 ani daca-mi spunea cineva ca o sa vad parcate in Craiova autocare cu numere de inmatriculare de Belgia sau Lituania, l-as fi trimis sa se caute ’sus la mansarda ’, deci din acest punct de vedere cred ca primarul Craiovei si-a atins scopul, a pus Craiova pe harta turistica (cel putin cea de iarna :)) a Europei.

’Inima’ vibranta a targului este si anul acesta Piata Mihai Viteazul din vecinatatea cladirii prefecturii Dolj, recunosc ca m-a surprins placut bradul care este alcatuit din cadouri ambalate suprapuse si este inconjurat de balerine care se rotesc gratioase cu mainile ridicate, trebuie sa mentionez ca tematica targului de anul acesta este Spargatorul de Nuci, iar balerinele acelea am vazut ca inspira fetitele sa faca acelasi lucru, sa ridice mainile si sa se roteasca, sa nu radeti dar am vazut si oameni maturi facand acest lucru, de ce? De fericire, si acesta este inca un plus al acestui targ, ii face pe multi dintre noi sa fie macar cateva minute fericiti. Fericire mare pe chipul copiilor este si atunci cand porneste sania lui Mos Craciun, imi spunea un prieten ca nepotelul lui nu concepe ca sa-l rateze pe Mos si sania lui, norocul este ca locuiesc foarte aproape. adiacent se afla cladirea magazinului Mercur, langa acesta sunt tot felul de casute cu dulciuri, gogosi, turta dulce chiar si bere calda, iar langa acestea se afla patinoarul care inconjoara statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul.

O alta idee a fost aceea de a avea fulgi de zapada in jurul bradului, au fost virale primele imagini cu acest lucru, numai ca zapada era un fel de spuma care pata hainele, asa ca in urma unor plangeri s-a renuntat, am inteles insa ca in preajma Craciunului vor remedia acest lucru, asta in cazul in care nu vom avea zapada adevarata.

Din Piata Mihai Viteazul se ajunge pe Strada Unirii flancata de braduti cu luminite si acoperita cu plasa de lumini in zona gastronomica, anul acesta oferta este foarte bogata, preturile destul de mari ca peste tot la targurile de Craciun, dupa tarabele cu mancare apare pe stanga cum cobori cladirea Complexului Minerva, cladire emblematica a Craiovei care este superb decorata anul acesta cu lumini aurii si ornamente rosii, nimeni nu rezista tentatiei de a se fotografia cu aceasta cladire in fundal.

Perpendicular pe strada Unirii se afla strada Lipscani, vechea artera comerciala a Craiovei care acum este acoperita de o bolta de lumini stralucitoare, la celalat capat al acesteia incepe zona Centrului Vechi, acolo este o adevarata inflatie de lumi si decoratiuni, reni, brazi, ursuleti atarnati la balcoane dupa modelul Alsacian, perdele de lumini, este si zona in care in fiecare seara au loc, spectacole de muzica sau dansuri.

Mai departe pasii te poarta la explanada Teatrului National unde este instalata o roata, si un fel de Luna Parc in miniatura, cu masinute si trenulet, apoi urmand strada A. I. Cuza inapoi spre Piata Mihai Viteazul, pe stanga se afla cladirea Casei Albe, prima cladire de blocuri din Craiova (1920) bogat impodobita cu lumini si decoratiuni iar pe dreapta frumosul Palat al Comertului, actual sediul Primariei Craiova, realizat dupa propiectul arhitectului Ioan Mincu, care anul acesta este spectaculos ornata, in fata acestuia se afla gradina English Parc, este singurul loc care anul trecut mi-a placut mai mult cum a fost decorata, anul trecut decorurile au fost inspirate de filmul Avatar, existau un fel de salcii cu crengi luminoase din fibra cu lumini albastre, anul acesta sunt tot felul de decoratiuni, figurine cu specific Craciunului, apoi tot pe dreapta este cladirea hotelului Palace, trandafirii mari luminosi de anul trecut cand tematica targului a fost Frumoasa si Bestia, au fost inlocuiti cu frize de cetina si luminite din abundenta.

De cand s-a deschis acest targ am fost de 3 ori sa-l vizitez, am ales sa merg dupa ora 21, cand nu mai este asa aglomerat, aglomeratia fiind poate cel mai important factor stresant.

Nu voi trage nici o concluzie, va las pe dumneavoastra, dar daca ma intrebati daca se merita sa ajungeti la Craiova in aceasta perioada fie si doar pentru o zi, raspunsul meu este, da.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Cristian_h in 06.12.25 11:08:17
Validat / Publicat: 06.12.25 11:42:45
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA. A mai fost în/la: Locuies in Craiova
  • Alte destinații turistice prin care a fost: in jur de 35 de tari din 3 continente

VIZUALIZĂRI: 103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Puteți VOTA acest articol:

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[06.12.25 12:58:08]

@Cristian_h: Îmi pare rău pentru că ai avut probleme cu telefonul și nu ai pus poze de la târg dar am văzut filmulețul și mi-a plăcut. Am văzut târgul acum doi ani, este deosebit. Atunci am vizitat și alte obiective turistice din Craiova. Nu mai fusesem acolo de circa 20 de ani. Ai dreptate, Craiova a devenit cunoscută nu numai în țară dar și turiștilor străini!

Cristian_hAUTOR REVIEW
[06.12.25 13:25:15]

@mprofeanu: eu sunt constient ca targurile cu traditie din Europa sunt greu de intrecut, rezultatul site-ului acela care declara Targul din Craiova cel mai frumos sau cel mai votat, este relativ, important este ca se vorbeste despre oras, spunea cineva ca este mai mult un balci decat un targ de Craciun, dar cred ca acesta este idea cea buna, aceea de a nu te limita la un singur loc, in Craiova cu ocazia Craciunului strabati aproape toata zona veche a orasului si peste tot se sarbatoreste acesta.

adso
[06.12.25 13:43:06]

@Cristian_h:

Dacă mă întrebați pe mine dacă merită să ajungi la Craiova fie doar pentru o zi, ÎN ORICE PERIOADĂ, răspunsul meu este Da.

Nu am văzut până acum târgul, sper să repar această „lipsă” .

Cristian_hAUTOR REVIEW
[06.12.25 14:26:53]

@adso: si eu sunt de aceasta parere dar am zis sa fiu modest, chiar azi mi-a aparut pe telefon o stire confor careia in preajma Craciunului in parcul Romanescu se va amenaja o arie de cateva hectare in interiorul careia se vor plimba libere cateva zeci de caprioare, care vor putea fi hranite de catre vizitatori cu biscuiti speciali care se pot procura la intrarea in acest spatiu, eu fiind mare iubitor de animale abea astept, in plus sunt cateva expozitii in oras chiar in acest moment pe care nu vreau sa le ratez, una dedicata Reginei Maria, alta Mariei Tanase la care voi merge maine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[06.12.25 14:40:16]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Târguri, expoziții, festivaluri craiovene, CRAIOVA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Craiova]

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.12.25 15:40:20]

Am fost la Târgul de Crăciun, cu doi în urmă. Mi-a plăcut foarte mult, nu atât târgul, cât atmosfera de poveste care cuprinde întreg orașul și pune în evidență cele mai frumoase clădiri. Am “citit” bucuria în privirea oamenilor de toate vârstele, într-o vreme în care adulții nu prea mai știu să zâmbească.

Daca ne referim doar la latura turistică, Târgul aduce mulți bani la Craiova. Anul acesta am căutat cazare, și am constat ca tarifele sunt mult peste Brașov, de exemplu… Dacă pe lângă zâmbete și bucurie, Târgul aduce bani și transformă Craiova într-un oraș turistic, eu cred ca acest eveniment și-a atins pe deplin scopul. Iar dacă turiștii, măcar jumătate din ei, vor descoperi și bisericile, muzeele, parcurile Craiovei, cu atât mai bine!

Sarbatori fericite!

Nasshu
[06.12.25 16:03:00]

@Floria:

Târgul aduce mulți bani la Craiova.

Clar este o afacere, ei cistiga (Primaria) noi platim )

Tarifele pentru inchirierea unei casute incep, anul asta, de la 12 euro/zi/mp. Asa ca nu trebuie sa ne miram de ce produsele vindute acolo costa cit costa.

Cand comerciantul plateste 18.000 lei +utilitatile pentru 48 zile / per o casuta de 3m/2m e normal sa vinda la pret de 10 ori mai mare, trebuie intai sa-si scoata banii de chirie/salarii si apoi sa-i ramana si ceva profit

Banii pe carei cheltuim acolo, mancare/cazare sunt supusi impozitarii (aia care declara, ca multi merg la ’’gri’’), impozit care intra la ’’gramada’’ guvernului si se intorc la Craiova cat vrea ’’muschi-ul’’ guvernului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂTârgul de Crăciun Craiova: