ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Meteorele din Romania

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu... nu am gresit titlul articolului, avem si noi Meteorele noastre. Chiar daca sint la o scara mai mica intr-un fel sau altul seamana cu cele din Grecia. Fara manastiri bineinteles.

Locul se afla in judetul Salaj si se numeste Gradina Zmeilor.

Dupa excursia din Turda m-am indreptat catre judetul Salaj si ne-am cazat intr-o zona foarte frumoasa langa Crasna la... cumnatul meu. Deci fara impresii de cazare de aici.

Inca de acasa mi-am planuit o excursie la Gradina Zmeilor.

Accesul dinspre Cluj Napoca pe DN1F, in localitatea Sanmihaiu Almasului se va vira la dreapta pe DN1G se va circula pana in localitatea Galgaul Almasului. Din localitate se va vira la stanga (exista indicator) spre Gradina Zmeilor.

Accesul dinspre Zalau se face pe DN1H in directia Jibou. In Jibou se va vira la dreapta si se va continua drumul tot pe DN1H. Dupa ce lasam localitatea Var in urma gasim indicator spre Tihau, dupa Tihau urmeaza Galgaul Almasului. Spre gradina Zmeilor la dreapta.

Dinspre Zalau mai exista drumul 191C, din localitatea Creaca viram stanga pe 108A si iesim aproape de Jibou de unde continuam drumul descris in varianta a 2. a

Gradina Zmeilor este o rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Zona se intinde pe 3 hectare si valoarea ei din punct de vedere geologic s-a descoperit tarziu (1977) Din 2000 este declarata zona protejata. Geologul maghiar Cholnoky Jeno (1870-1950) a fost primul care a scris despre aceste formatiuni geologice din gresii de pe podisul Somesan. Formatiunile sint din perioada holocenului iar ansamblul de stanci s-a format prin actiunea apei, aerului (vânt, ploaie, inghet-dezghet, spalari, surpari).

Un video aerial iarna aici.

O comparatie cu o alta atractie geologica din Romania: asa s-a format Babele si Sfinxul de pe platoul Bucegi. Inaltimea formatiunilor este de maxim 15m. Inaltimea deasupra marii la care este rezervatia 376 m.

Meteorele romanesti au fiecare cate un nume asa putem discuta despre Zmeul, Zmeoaica, Fata Catanii, Capitanul, Soldatii, Calugarii, Acul Cleopatrei, Eva, Mosu. Formatiunile se transforma in timp si poate peste multi ani nu mai gasim peisajul la fel. Am vazut un video mai vechi si parca peisajul nu semana cu cel de astazi.

Despre flora si fauna rezervatiei: am vazut fag, carpen, stejar, alun, sanger, plop. Animalele s-au ascuns de mine dar am aflat ca aici locuieste vulpea, mistretul, veverita, pupaza, mierla si salamandra de foc. Salamandra nu am vazut-o dar o multime de soparle da. Misunau printre stanci.

Circula si o legenda care spune ca o pastorita saraca s-a indragostit de baiatul unui vanator bogat. Tatal baiatului nu a fost de acord si a blestemat fata care impreuna cu turma de oi s-au transformat in piatra. Asta a fost varianta maghiara. Varianta romaneasca este asemanatoare doar ca cea care blestema este mama vitrega. Legenda in acest minunat documentar.

Ce am gasit aici? Dupa virarea la dreapta din satul Galgau Almasului pe drumul secundar extrem de ingust dar bine asfaltat dupa cca 500m de drum in panta gasim o parcare foarte incapatoare. Langa parcare este un foisor cu mese si banci+un gratar de piatra langa, un amfiteatru cu o scena separata din lemn ambele acoperite, un teren de sport si banci, un tomberon de gunoi. Sint 2 poteci pietruite care duc spre stanci. Una pleaca din dreptul parcarii, cealalta din dreptul terenului de tenis. Langa carare sint amenajate cosuri de gunoi. Se poate pleca atat pe cararea de jos cat si pe cel de sus. Nu exista taxa dar nici urma de om nu am vazut. Noi am plecat pe cararea de sus, acesta se bifurca. Prima data am luat-o in sus spre dreapta pentru a putea admira de sus stancile. Prima impresie, da, chiar seamana cu Meteorele din Grecia doar ca sint mai mici. Sus mai este un foisor acoperit pentru luat masa si admirat peisajul, in fundal satul Galgau Almasului. Se pot face drumetii de aici, am vazut semnul punct rosu. Noi dupa ce am admirat stancile de sus mergând pe aceasta poteca aproximativ 400m, ne-am intors si am luat-o pe cararea de jos ajungând pana la baza stancilor putind intra chiar intre ele. Mergand mai departe se termina cararea pietruita si se ajunge pe un platou. Mai departe este o cascada mica iar intre stanci o pestera care nu ma vazut-o. Am iesit la terenul de sport.

Desi mediatizat, putina lume stie despre acest loc, cat am fost noi - desi inceput de week-end - nu a venit nimeni pe acolo. Durata vizitei a fost de 1,5 ore.

Rog la inceput acest video (bineinteles tot aerial)

https://www.youtube.com/watch?v=Svofu00kSMg

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.07.16 21:14:16
Validat / Publicat: 25.07.16 22:21:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în JIBOU [SJ]

VIZUALIZĂRI: 2586 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Meteorele noastre
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.07.16 21:43:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.07.16 10:11:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici
[26.07.16 12:52:59]
»

@AZE - Interesant! Habar nu aveam, mulțumim pentru că ne-ai spus și nouă. Câte necunoscute o mai avea România pentru mine?

Dan&Ema
[26.07.16 13:51:52]
»

Este un loc superb unde si noi am ajuns si m-as intoarce oricand!

felicitari!

costy69*
[26.07.16 20:58:04]
»

@AZE - Încă descoperim locuri frumoase din România despre care nu aveam habar.

AZEAUTOR REVIEW
[26.07.16 22:31:48]
»

@Aurici - De si are istoric AFA, nu prea multa lume stie despre acest loc, am intalnit persoane din judet care habar nu aveau de gradina Zmeilor. Merita o vizita combinata cu vizitarea altor obiective turistice.

AZEAUTOR REVIEW
[26.07.16 22:34:17]
»

@Dan&Ema - Buna, ma bucur ca ati fost, intrebarea mea cand, si daca ati observat diferente din pozele mele deoarece zona se schimba permanent.

Dan&Ema
[27.07.16 02:23:59]
»

@AZE:

Nu pot sa recunosc deosebiri demne de retinut. Peisajul in ansamblul lui, trovantii priviti individual sau in grupuri sunt imaginile care mi-au ramas in minte. Ca eroziune lucreaza este adevarat dar nu am retinut detalii ale formatiunilor ca sa pot remarca diferente notabile. Sa fi fost vreo 3 ani de cand am fost.

tata123 🔱
[28.07.16 12:48:22]
»

@AZE - Un loc foarte fotogenic - ai câteva fotografii reușite.

„Meteora României” este numită și Mănăstirea Cetățuia-Negru Vodă (comuna Cetățeni; pe drumul ce leagă Târgoviște de Câmpulung Muscel), cocoțată pe un ansamblu stâncos ce seamănă cu rocile grecești.

Cei care cred în fenomene paranormale și civilizații superioare scriu despre existența în locul numit „Grădina Zmeilor” a unor altare megalitice de sacrificiu și fertilitate, un fel de sanctuar păgân.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, AZE, costy69*, Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală 'Grădina Zmeilor' [Bălan]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14881801605225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1