ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Acasa la Zamolxe - Pestera Polovragi

TIPĂREȘTE URM de aici

Revenind la iesirea din luna iulie, dupa ce am vizitat frumoasa manastire Polovragi bineinteles ca nu puteam sa nu mergem si la pestera Polovragi, aflata in imediata apropiere.

Asa ca lasand manastirea pe partea stanga, am urmat un drum pietruit cat de cat cam 50 m intrand apoi pe un drum asfaltat si virand la stanga am continuat pret de cateva minute drumul. La un moment dat inaintarea devine anevoioasa datorita masinilor parcate care unde s-a putut, insa daca s-ar urma recomandarile de pe indicatoare, cu multe sute de metri inainte de intrarea in pesterea ar trebui sa se mearga pe jos, din cauza pericolului de cadere a pietrelor de pe munte.

O data ajunsi acolo, a trebuit sa mai asteptam ceva vreme pana la intrarea urmatoarei ture de vizitatori. Nu e insa un lucru neplacut, dimpotriva, asa ai mai multa vreme sa admiri peisajul, eventual poti cobora pe malul raului. Deasemenea poti face o cura de zmeura, mure sau afine, pe care le gasiti oferite spre vanzare la intrarea in pestera. In acest timp domnul care asigura ordinea se poate transforma intr-un veritabil ghid si te poate introduce in tainele acesteia inainte de a intra. Felicitari!

Asa am aflat ca in constiinta localnicilor se pastreaza credinta conform careia, in pestera ar fi locuit liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe si ca aici vracii de demult folosind o planta rara, polvagra, preparau un leac foarte eficace impotriva bolilor.

Denumirea pesterii ca si a manastirii sunt o alta enigma, presupunandu-se a fi de origine dacica reprezentand o presupusa criptograma nedescifrata inca, de natura religioasa sau referitoare la practicile medicale din acele vremuri.

Pestera Polovragi este una din pesterile mari ale tarii, avand o lungime de peste 9300 m, totalizand si galeriile laterale, ocupand locul 5 in acest clasament la nivel national. Este alcatuita dintr-o galerie orizontala principala din care se ramifica cu precadere la inceput si la sfarsit multe galerii mici. Cercetarile arheologice au scos la iveala urme materiale datand din epoca bronzului intarind faptul ca a fost cunoscuta si folosita inca din vremuri stravechi.

Prima descriere a sa a fost facuta in anul 1868 de catre Joannes, apoi despre ea a mai scris Alexandru Vlahuta, Emil Racovita a explorat-o partial. Este o pestera calda si umeda, temperatura constanta mentinandu-se la 9 grade iar umiditatea la cca 90 %. Pestera da senzatia ca plange, picaturile care cd din infiltratii fiind foarte bogate in carbonat de calciu, bioxid de siliciu, oxid de fier, etc, depinde de straturile pe care le strabate.

Printre atractiile acestei pesteri, cu o legenda sau istorie interesante, se afla scaunul lui Zamolxe, Izvorul Sperantelor, Bolta Insangerata, camera Alba, Sala Divina, Moartea cu Coasa, Cuptorul Dacic, Regele si Regina, Casuta Piticilor, s. a. m. d., toate acestea pe lungimea vizitabila de 800 de metri.

Primul sector, cel de aproximativ 400 m, prezinta insa o incarcatura emotionala deosebita pentru ca, fiind si cea mai accesibila portiune a pesterii a fost de-a lungul timpului un refugiu folosit incepand cu dacii, de vraci, calugarifiecare dintre acestia marcandu-si trecerea printr-un element distinctiv, cel putin.

Sectorul al doilea al pesterii, numit si cel al Ogivelor devine interesant datorita dantelei de turturi stalactitici, domuri, coloane intermediare palcuri de stalagmite, unele dintre ele capatand, datorita spectaculozitatii, chiar denumiri.

Tot aici, in aceasta pestera, a fost descoperita o noua specie de lilieci, o colonie de circa 100 de indivizi care se impaca foarte bine cu cei deja existenti, liliecii cu potcoava.

Traseul este oarecum dificil datorita ilumiinarii foarte reduse, de aceea va recomand sa aveti o sursa de lumina independenta de cea folosita de d-na Felicia Bantea, muzeograf si totodata ghidul pesterii, care merita toata admiratia pentru munca depusa si mai ales pentru rabdarea si blandetea de a le raspunde vizitatorilor la orice intrebare, pe tot parcursul zilei, tura dupa tura. Deasemenea si terenul este, cum altfel intr-o pestera, accidentat, dar mai ales foarte foarte alunecos datorita infiltratiilor de care am pomenit mai devreme, asa ca mare atentie ce tip de incaltaminte folositi ….

Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10-17, luni si marti fiind inchisa. Noi insa, pe 24 iulie cand am ajuns acolo, am gasit-o deschisa, intr-o zi de marti … Poate ca s-a modificat ceva, nu stiu...

Va recomand sa vizitati acest obiectiv daca veti avea ocazia dar mai ales va recomand sa cititi despre el, veti fi uimiti sa aflati ce legende ascunde.


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 30.08.18 18:45:04
Validat / Publicat: 30.08.18 22:05:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.

VIZUALIZĂRI: 2114 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 De aici incepe traseul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[03.09.18 16:27:02]
»

@iulian68: Am vizitat și eu Peștera Polovragi de vreo două ori; chiar dacă nu e spectaculoasă din punct de vedere al formațiunilor carstice este o peșteră accesibilă tuturor categoriilor de oameni, de la copii până la vârstnici, chiar dacă iluminatul e deficitar și terenul alunecos pe alocuri.

Legat de prezența divinității dace, legendele au legătură și cu prezența fortificației dacice situată la 1000m altitudine, deasupra râului Olteț, pe platoul „Crucea lui Ursache”. Cetățuia de refugiu era situată în punctul cel mai înalt, mai jos fiind amenajate terase de locuit.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[03.09.18 17:28:29]
»

@tata123: Multumesc pentru completari mai erau multe de spus despte aceasta pestera, despre tunelurile care, conform legendei il duceau pe Zamolxe la Sarmisegetuza, despre alte constructii care corespund cu anumite puncte din subteran, insa au mai scris si altii inaintea mea, vor mai scrie si dupa... Azi citeam articolul tau despre podul Saligny si ma gandeam ce istorie zbuciumata a avut, prin cate bombardamente a trecut si cate sabotaje si totusi a ramas in picioare, mai putin portiunea de la bratul borcea. Dar asa cum spuneam nu poti da cuprinzi toate informatiile oricat te-ai stradui. Multumesc de vizita!

tata123 🔱
[04.09.18 11:54:00]
»

@iulian68: Ai dreptate! De multe ori sunt atât de multe de scris despre o temă sau obiectiv încât e greu de ales doar informația relevantă/interesantă pentru turistul care ne va urma pașii.

În multe cazuri e de ajuns menționarea câtorva elemente inedite pentru a stârni pofta cititorului de a continua cercetările pe cont propriu și a descoperi noi și noi fapte și evenimente. Poate că și acesta este un rol important al AFA: dorința de a descoperi noi informații, povești și legende despre un anumit loc.

Numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian68, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071058034896851 sec
    ecranul dvs: 1 x 1