ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pestera Polovragi sau Pestera lui Zamolxe

TIPĂREȘTE URM de aici

In weekendul petrecut in zona localtatii Polovragi, dupa ce am vizitat Cheile Oltetului urmatoarea noastra oprire a fost la Pestera Polovragi sau Pestera lui Zamolxe.

Traseul parcurs de noi pentru a junge la Polovragi a fost Ramnicu Valcea – Horezu – Polovragi un traseu de orpoximativ 70 kilometrii. Drumul pana la Polovragi este bun, de langa Manastirea Polovragi porneste un drum forestier si dupa vreo 300 de metri ajungi la Pestera.

Pestera este localizata undeva la granita dintre judetele Valcea si Gorj pe malul stang al raului Oltet, iar coordonatele GPS sunt urmatoarele N:45.12.60 si E:23.46.55.

Pestera are o lungime de peste 10 kilometrii (galeri cartografiate) dar doar aproximativ 800 metri sunt vizitabili de catre turisti restul find accesibili doar speologilor. Speologii nu au gasit capatul pesterii si o legenda spune ca aceasta pestera are legatura cu cetatea dacica de la Sarmisegetuza. O alta legenda spune ca in acesta pestera la capatul ei si-au ascuns Dacii aurul, de aceea multi cautatori al acestui metal pretios umbla prin pestera cu detectoare de metal, si poate acesta este un motiv pentru care pestera nu se poate vizita mai mult de 800 de metri. Pana cand s-a limitat accesul publicului la doar 800 metri din pestera, cautatorii de aur s-au aventurat in adancul pesterii, dar toti au avut parte de moarte tragica. Blestemul lui Zamolxe a fost aruncat peste intreaga pestera si doar lacomi sunt pedepsiti.

Pestera Polovragi este o pestera cu o temperatura constanta de 9 -10 grade (asa ca luati-va si vara o hainuta putin mai groasa) si o umiditate de 90%. Apa care cade din tavanul pesterii este bogata in carbonat de calciu, bioxid de siliciu si oxid de fier. In functie de aceste „bogatii” ale apei, pestera isi schimba culoarea din aval catre amonte.

In fata pesteri este un loc mai larg unde puteti parca masina (sau puteti lasa masina langa Manastirea Polovragi si sa parcurgeti 300 de metri pe jos pana la pestera si apoi pe Cheile Oltetului – stiti cum e: Mersul pe jos face piciorul frumos).

Intrarea in pestera este facuta manual in anii 1955-1960 odata cu amenajarea drumului forestier. Taxa de intrare este de 5 lei.

Prima incapere este larga si mai inalta apoi pe masura ce inaintezi in pestera spatiul se ingusteaza iar tavanul vine mai jos. Primul obiectiv mai mare pe care il vezi in pestera este Scaunul lui Zamolxe ghidul iti spune aici o poveste despre acest zeu al Dacilor iar acesta piatra era tronul zeului, urmeaza Cuptorul Dacic – legenda spune ca aici daci isi turnau armele si ardeau planta povraga (planta de la care vine si denumirea pesterii si a localitatii) care era o planta folosita ca remediu impotriva bolilor.

In acesta pestera si-au gasit adapos si unii calugari iar unul dintre acestia a desenat pe perete o figura care reprezinta Moartea cu coasa. O legenda spusa de ghid zice ca autorul acestui desen este calugarul Pahomie care a stat in acesta pestera vreme de sase luni in intuneric alaturi de vietetile supamantene. Urmeaza Izvorul Sperantei - o balta cu apa care nu seaca niciodata, din spatele caruia ne priveste Maica Domnului cu pruncul in brate. Mergand mai departe prin pestera mai gasim Casuta piticilor apoi pe Alba ca Zapada, o multime de stalctite si stalcmite si coloane.

Vizitarea pesterii se face numai insotit de ghid iar intrarea in pestera se face din ora in ora. Durata vizitei este de aproximativ 45 minute. La intoarecerea spre iesire puteti zabovi la fiecare figura din pestera cat vreti pentru poze. Iesirea din pestera se face tot prin locul pe unde ati intrat. La iesire puteti cumpara suveniruri de la „magazinele „ ambulamte aflate in apropierea pesterii.

Dupa ce vizitati pestera sua inainte sa-o vizitati faceti o mica excursie si pe Cheile Oltetului, sunt spectaculoase. Pe langa frumusetea naturii aici puteti trai si secvente din filmele anilor 80, Cheile Oltetului find locul unde s-a filmat scene din seria filmelor cu Margelatu'

Pestera Polovragi este una din cele mai fruoase pesteri din tara.

Uitati-va atenti la poza P07 ( cand am atasat pozele am vazut asemanarea umbrelor cu un cap de om - o fi Zamolxe? )


[fb]
---
Trimis de zlatna in 03.12.15 11:03:54
Validat / Publicat: 03.12.15 14:29:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Pestera Polovragi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.15 19:36:02]
»

@zlatna - L-am văzut pe Zamolxe din P07. Are mustață, iar ochiul drept este mai închis sau poate mai umbrit.

papone
[03.12.15 20:50:11]
»

@zlatna - Intreb si io... E saptamana cu premii? Ca prea multe articole de umplutura, de acum 5 ani - parere strict "personalaaa" - e scris ca un fel de "kilometrii" (care se foloseste articulat daca te referi la "kilometrii parcursi" sau in asemenea cazuri - n-as fi semnalat asta, dar am vazut ca se repeta in mai multe chestii scrise de tine)

PS: Macar m-am abtinut de la vot!

PPS: daca ma apuc sa scriu doar 20% din tot ce am vazut in ultimii 5 ani, devin consul in 3 luni

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.12.15 08:58:18]
»

@papone - Chiar asta este ideea, sunt saptamanile fara premii, si daca AmFostAcolo de ce sa nu scriem, pentru ca nu incalcam regulamentul. Ce ziceai daca era o saptamana cand se dadeau premii? Cat despre "kilometrii" oi scapa si eu odata de acesta gresala (daca in scoala mi-a placut mai mult matematica), dar multumesc pentru critica, asta o sa ma faca sa fiu mai atent la ce scriu, oricum critica este bine venita.

"PPS: daca ma apuc sa scriu doar 20% din tot ce am vazut in ultimii 5 ani, devin consul in 3 luni "

- scrie ca doar nu te opreste nimeni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][16 voturi]
papone
[04.12.15 19:05:24]
»

@zlatna - Votul 13 la acest raspuns e de la mine, sa stii! Peace!

zlatnaAUTOR REVIEW
[04.12.15 21:40:41]
»

@papone - Si pe mine ma surprins cat de multa lume au votat raspunsul meu.(si eu ti-am dat votul pozitiv la ecoul tau, nu stiu cine a dat cele doua negative) Pace si tie ,si ramai incontinuare un critic pentru useri acestui site, chiar esti un critic bun. (oricum parea mea despre tine era una buna dupa ce am citit articolele scrise de unii participanti la targul de turism de la Romexpo de anul acesta)

Iti doresc concedii placute.

papone
[05.12.15 16:12:06]
»

@zlatna - Multumesc, sper ca ti-ai mentinut parerea Vacante perfecte!!!

Dan&Ema
[10.12.15 07:43:45]
»

Zamolxe.

Si mie imi place pestera de la Polovragi mult. De 2 ori am gasit-o inchisa. E bine ca s-a dat din nou drumul

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.12.15 14:11:51]
»

Eu aici am avut norocul să întîlnesc un grup de speologi, care ne-au plimbat dincolo de zona vizitabilă. Nu foarte mult, cam încă pe atît cît fusese zona electrificată. Am parcurs inclusiv galerii strîmte, scunde, „tîrîșuri”, într-o veritabilă aventură, cum am văzut-o la vîrsta aia. Aveam vreo 10 ani și așa mi s-a deschis gustul pentru peșteri.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.12.15 14:54:29]
»

@Dan&Ema - Multumesc pentru vizita. Poate o sa aveti norul a treia oara, merita sa vizitati acesta pestera.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.12.15 14:56:52]
»

@abancor - Va multumesc si dumneavoastra pentru vizita, pot sa va spun ca sunteti un norocos pentru ca ati avut acesta ocazie, sa vizitati si locuri care nu sunt deschise tuturor vizitatorilor. Cred ca a fost o experienta frumoasa, mai ales pentru un pusti de zece ani.Aceste experiente placute traite la varste fragede ne da un inpuls si cand ajungem la tinerete.

Va doresc concedii placute.

liviu49
[10.12.15 15:24:45]
»

Am votat articolul, nu numai pentru amintirile pe care le am de-a lungul anilor, dar si pentru indemnul de a merge pe jos de la Manastire pana la pestera, dar mai ales pentru indemnul de a urma firul Oltetului spre izvoare. Daca veti ajunge in zona intr-o perioada cand raul are un debit mai mare nu ezitati sa mergeti macar doi kilometri in amonte pe rau si nu veti regreta frumusetea peisajului. Ideal ar fi sa urmati drumul forestier si sa traversati muntii pentru a ajunge in zona lacului Petrimanu.

Dar asta-i alta gasca in alta traista! Nu vreau sa dau idei nastrusnice.

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.12.15 15:57:38]
»

@liviu49 - Multumesc pentru vizita si pentru vot, am fost pe Cheile Oltetului pe jos de mai multe ori, primadata prin 2003, de la pestera vreo 2-3 kilometrii, nu am ajuns pana la izvoarele Oltetului-poate la urmatoarea vizita in zona. Cat despre traversarea muntilor spre Petrimanu cum am zis si in articolul dedicat Cheilor Oltetului, la comentariul colegului Marocanu21, am avut o tentativa de la Petrimanu spre Cheile Oltetului, dar din pacate tentativa a esuat.

Dan&Ema
[10.12.15 17:14:38]
»

@zlatna

Pestera am vizitat-o de mai multe ori chiar, numai ca de 2 ori am avut si ghinion

Am auzit ca partea nevizitabila publicului larg si explorata este de asemenea interesanta, plus ca au ramas dedesubturi neexplorate inca

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.12.15 12:34:07]
»

Partea ne-publică e mult mai interesantă decît cea publică. Cel puțin așa am citit, că de amintit de acum 30 de ani nu e cazul. Partea vizitabilă e chiar anostă, mai ales dacă o comparăm cu vecina, Peștera Muierilor, mult mai frumos concreționată.

Polovragi e mult mai complexă decît pare la prima vedere, mai ramificată, pe toate coordonatele. Are și un etaj inferior, inundat (activ), care a fost explorat cu scafandrul pe o bucată. Apa care curge pe aici țîșnește din stîncă și se varsă în apa Oltețului mai jos de peșteră (sub nivelul drumului, evident).

La vreo 900 de metri în amonte mai e o intrare în peșteră. Peștera se extinde cumva paralel cu rîul, pentru că reprezintă de fapt un vechi curs subteran al acestuia. Am căutat o dată intrarea amonte, dar n-am găsit-o (oricum e probabil închisă). În schimb am găsit o mică grotă, la cîteva zeci de metri amonte de intrarea principală în Polovragi, în care se pătrunde aproape de la nivelul drumului, și care e posibil să comunice cu peștera.

Explorarea peșterii continuă, periodic se fac noi încercări de depășire a limitelor cunoscute, de elucidare a punctelor misterioase de pe hartă, și din cîte știu dezvoltarea peșterii (lungimea însumată a galeriilor) se apropie de 10 km, fiind în primele 15 peșteri din țară după acest criteriu. Doar că fiecare nouă explorare e mai dificilă și mai costisitoare decît precedenta, pentru că trebuie mers din ce în ce mai departe și depășit din ce în ce mai multe dificultăți.

Dan&Ema
[12.12.15 13:34:32]
»

@abancor

Foarte bun completarea ampla pe care ai facut-o. Asa este, prstera inca nu e in totalitate explorata, iar referitoare ale celelate guri de acces din ce stiu sunt inchise pentru a nu se hazarda cei ne-experimentati si nepregatiti pentru o explorare. Pestera Muierii este intr-adevar mai spectaculoasa in zona accesibila publicului larg, mai lunga, intri intr-o parte si iesi in cealalta.

La ambele pesteri am intalnit ghizi bine pregatiti si simpatici.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, liviu49, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06513786315918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1