ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În Ținutul Pădurenilor, la Biserica Ghelari

TIPĂREȘTE URM de aici

Cazați la Hotel Diamond-Cinciș cu ocazia Întâlnirii AFA 2016 ori de câte ori treceam podul peste Cerna pentru a lua drumul Hunedoarei, un indicator rutier ne arăta - în sens opus - direcția către Ghelari. Știam că la Ghelari există un impunător complex religios și pentru că tot eram prin zonă, ne-am spus că nu trebuie să ratăm ocazia de a merge și noi acolo.

Din Hunedoara, pe DJ 687E, străbătând localitățile Teliucu Inferior, Teliucu Superior și Mănăstirea, după vreo 18 km se ajunge în Ghelari, dar cum noi eram cazați la Cinciș, pe malul lacului de acumulare, aveam de străbătut o distanță ceva mai mică - 12 km.

Drumul este asfaltat, destul de bun şi şerpuiește printr-o zonă mai puțin atractivă acum, în luna martie. Vara sau în prag de toamnă, cu frunziș bogat pe arbori, cred că peisajul ar fi cu totul altul.

Biserica nouă din Ghelari - cea mai mare biserică sătească din ţară - este atât de măiestuoasă încât rivalizează cu orice catedrală de la noi. Bineînțeles, se zărește cu mult înainte de a ajunge în sat. În fața complexului religios (tind să-i spun așa pentru că acolo se află și o biserică mai veche, precum și alte dependințe și amenajări) este o parcare destul de mare.

Dincolo de poarta decorată cu basoreliefuri, trecând pe sub o arcadă pe care flutură tricolorul românesc, se ajunge în curtea largă, pavată în întregime. În mijloc, pe un postament decorat și el cu basoreliefuri reprezentând scene biblice, se înalță o cruce mare. De altfel, toți stâlpii pentru iluminat sunt decorați în același gen. Pe lângă aceste basoreliefuri albe, pe alocuri deteriorate, se văd ici-colo cruci de piatră foarte vechi, troițe din lemn, precum și perechi de lei, elemente încă neîntâlnite (de mine) la bisericile românești.

Țin să menționez că atunci când am fost noi acolo - era o zi de sâmbătă, puțin înainte de amiază - în toată incinta nu am întâlnit suflare omenească. În această situație, se înțelege de la sine că nu am beneficiat de informații suplimentare și că nu am plecat de acolo decât cu niște fotografii. Documentările personale - anterioare, dar și ulterioare vizitei - mă vor ajuta în cele ce urmează.

Biserica veche

Construită în stilul tuturor bisericilor vechi din Țara Hațegului, biserica veche din Ghelari stă semeață alături de cea nouă, mult mai robustă, cu două turnuri albe, foarte înalte.

Închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, biserica veche datează de la sfârșitul sec. XVIII, iar înălțarea ei se datorează - potrivit tradiției locale - lui Gheorghe Berencz, un calvin care a construit-o pentru ortodocșii din Ghelar în semn de mulțumire pentru vindecarea miraculoasă a soției sale.

Străjuită de icoana hramului, ușa bisericii vechi era încuiată atunci când am fost noi acolo. Aflaserăm că sfântul lăcaș fusese pictat în întregime în interior și că în urma recondiționărilor care au avut loc mai târziu, pictura originală și-a mai pierdut din valoare. Dacă regret că nu am pătruns în interiorul vechii biserici de la Ghelari este pentru că nu am putut vedea scenele reprezentând "Săptămâna Patimilor" despre care se spune că au o semnificație aparte. Ostașii care-l batjocoresc pe Iisus Hristos sunt înveșmântați în straiele popoarelor care i-au asuprit pe românii din Transilvania de-a lungul istoriei.

Biserica nouă

Biserica nouă din Ghelari acum nu mai este chiar atât de nouă. Ea a fost sfințită în 1973, la 34 de ani de la punerea pietrei de temelie (1939). Preotul Nerva Florea al cărui chip este zugrăvit în pridvor, este cel căruia i se datorează ideea și mobilizarea pentru înălțarea acestui măreț edificiu. Din contribuția sătenilor (cu bani, cu muncă și cu mâncare), cu ajutorul pelerinilor, cu daniile Combinatului de la Hunedoara și ale minerilor din zonă, dar și cu banii strânșii din diverse colecte, după mai multe întreruperi și șicane comuniste, sfântul lăcaș a fost în cele din urmă finalizat.

Biserica are mai multe particularități care o deosebesc de celelalte biserici ortodoxe, ea fiind realizată după planurile preotului, planuri făcute încă din tinerețe, în urma unei revelaţii. După leii care decorează curtea, următorul lucru care ne-a frapat a fost scena reprezentată deasupa intrării principale. În mod obișnuit, la bisericile ortodoxe aici este amplasată icoana praznicului. La biserica nouă din Ghelari - cu hramul Sf. Petru și Pavel - este înfățișată "Judecata de Apoi".

Am urcat treptele de marmură admirând pictura pridvorului deschis, chipurile de sfinți din medalioane, precum și minunatele uși sculptate, cu ancadrament floral, apoi - pentru că la biserica nouă ușa era descuiată - am pătruns în interior. Pereții sunt în întregime acoperiți cu pictură, iar catapeteasma aurită, icoanele și candelabrele sunt fastuoase impresionând pe oricine.

Pardoseala din marmură este parțial acoperită cu covoare. În afara clasicelor strane sculptate, înșiruite de-a lungul pereților, aici sunt și mai multe scaune obișnuite, pentru credincioșii care asistă la slujbă.

Plimbându-ne prin curtea pustie, am admirat arhitectura originală și proporțiile grandioase ale Bisericii de la Ghelari. 7 turle de diferite dimensiuni împodobesc partea superioară, cele mai înalte fiind cele două care încadrează fațada principală, iar cea mai robustă fiind cupola centrală. Mai multe ferestre înalte, fără ancadramente, asigură pătrunderea luminii naturale în interior. Pereții nu sunt decorați, doar ferestrele din turle și pilonii intrărilor secundare au stucatură.

La parterul uneia dintre clădirile anexă se pare că există și un muzeu. Cum spuneam, atunci când am fost noi, la complexul religios de la Ghelari nu am întâlnit pe nimeni, deci nu se punea problema vizitării vreunui mezeu. În jur, la exterior, sprijinite de niște pietre mari, foarte decorative, am văzut mai multe mulaje cu chipuri de sfinți și scene biblice folosite cândva, în etapa de construcție.

Dacă veți dori mai multe detalii privind bisericile din Ghelari, accesați www.crestinortodox.ro

Panoul din parcarea de lângă poarta de acces în incintă informează că în comuna Ghelari - mărturie a credinței și a ecumenismului din zonă - există mai multe biserici de diferite confesiuni. Dacă veți ajunde acolo, dacă veți dori o clipă de liniște și de închinare sau numai dacă veți avea interesul de a le studia, menționez că - în afara celor două biserici despre care am amintit - la Ruda (cu hramul Sf. Ioan Botezătorul) și la Plop (cu hramul Pogorârea Sfântului Duh), veți găsi alte două biserici ortodoxe datorate aceluiași preot Nerva Florea.

Pentru că exploatarea minereului de fier a atras în zonă oameni din diferite părți ale țării, aparținând diferitelor etnii și confesiuni religioase, în afara lăcașurilor de cult orthodox, în Ghelari mai există o biserica reformată și una greco-catolică. De asemenea, la Govăjdia, pe lângă biserica ortodoxă, dăinuie și o veche biserică romano-catolică.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.03.16 14:26:14
Validat / Publicat: 29.03.16 16:33:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 3664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ghelari - Biserica nouă văzută din partea de sud-est.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[30.03.16 11:21:41]
»

O biserica foarte frumoasa si pe care vad ca te-au lasat sa o fotografiezi si in interior.

Noi am avut surpriza unor biserici noi vizitate (am in pregatire ceva) unde fotografiatul era interzis, si nu vorbesc de folosirea blitz-ului ci de fotografiat in sine. Frumos lacas de cult ai vizitat, felicitari.

Interiorul biserii este unul deosebit iar pozele arata aceasta frumusete a lor. Votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[30.03.16 11:38:04]
»

Da, impunatoare biserica, interesant articolul tau.

La intalnirea de la Cincis, la recomandarea lui @traian. leuca, duminica la intoarcere, am mers la Govojdia, pana la furnalul vechii topitorii, mai departe nu am mai putut din cauza de masina... drum...

Dar la Ghelari nu am reusit sa ajungem.

Si da, ai dreptate cred ca totul este mai frumos cand natura inverzeste.

Toate cele bune.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.03.16 12:11:39]
»

@mishu - Păi, nu avea cine să mă lase sau să nu mă lase să fotografiez în interior. Și nici un însemn cu "fotografiatul intezis" nu am văzut. Am menționat că în întreg complexul religios de la Ghelari nu am întâlnit țipenie de om. Nu mă așteptam la asta dat fiind că era sâmbătă, înainte de amiază. Probabil că slujba de pomenire a morților care se obișnuiește sâmbăta în bisericile noastre, se terminase deja, iar oamenii au plecat pe la casele lor. Cât despre personal... nici măcar n-am avut de unde sau de la cine cumpăra o lumânare.

@ANILU - Mulțumesc! Pentru că noi nu am fost la vechiul furnal, m-aș bucura să citesc impresiile cuiva care a fost acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49
[30.03.16 16:19:25]
»

@iulianic - Am vizitat anul trecut, în septembrie, zona aceasta. Într-adevăr nu era nici o persoană cu care am fi putut schimba o vorbă. Dar pe o măsuță erau cărți bisericești, lumânări. Ca buni creștini am putut cumpăra ceea ce am dorit și am lăsat contravaloarea cumpărăturilor. Am putut face și poze, chiar și în interior.

Despre furnalul de la Govăjdia puteți căpăta un minim de informații din review-ul meu "Cu „SĂNDEL” prin țărișoară (5) ", unde am scris și ceva despre Catedrala "Pădurenilor".

Drumuri bune și excursii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.03.16 20:21:40]
»

@ANILU: Deocamdată nu am timp sa povestesc aventura mea spre Govojdia, Alun, Ghelar. Pana atunci as fi tare bucurosc sa citesc impresiile tale de pe traseul spre Govojdia. Mie mi-a placut, desi as fi preferat sa-l parcurg intr-o perioada când totul este verde.

webmasterX
[28.09.16 11:54:04]
»

Mutat în rubrica "O zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor, HUNEDOARA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, iulianic, mishu, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086199998855591 sec
    ecranul dvs: 1 x 1