GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina Domnului
Of, Doamne! Cum să explici în cuvinte senzaţia aceea de uimire, încântare, relaxare pe care doar un loc cu har şi spiritualitate ne-o poate dăruii?
În jumătatea de secol de când fac umbră acestui pământ :) am fost de 5-6 ori la Mânăstirea Dintr-un Lemn, prima oară adolescent împreună cu părinţii apoi adult cu diferite ocazii şi de fiecare dată acest lăcaş m-a surprins plăcut.
Anul trecut am ajuns acolo într-o duminică în care soarele strălucea pe un cer albastru fără pic de nori, ... am trecut cu maşina pe sub poarta impresionantă din lemn şi am parcat-o pe unul dintre locurile special amenajate de-a lungul drumului umbrit ce duce spre intrarea în mânăstire.
Nu voi intra în detalii despre istoria şi legendele locului au făcut-o foarte bine doamna Michi şi colegul Zlatna in doua seturi de impresii anterioare, voi spune doar că acest complex monahal este alcătuit din trei curţi consecutive, prima curte am găsit-o total schimbată, aleea principală este acum flancată de coloane cu terminaţii de inspiraţie corintică intercalate intre arbori de tuia, pe fiecare coloană erau amplasate muşcate roşii englezeşti, alea este întreruptă de o fântână cu un crucifix masiv din piatră, porţiunile de gazon verde crud bine întreţinut alternau cu adevărate covoare din flori, totul arăta impecabil şi sub soarele strălucitor m-a făcut să-mi spun în gând... aşa cred că arată Grădina Domnului şi am avut senzaţia că las în urmă toată tristeţea şi amărăciunea pământeană... probabil mulţi dintre dumneavoastră veţi spune că folosesc cuvinte prea mari, că exagerez... eu spun doar ce am simţit... şi nu numai eu şi prietenii cu care am fost acolo la plecare aveau feţe zâmbitoare şi mi-au mărturisit că se simt plini de energia pozitivă a locului.
În curtea următoare se află amplasată biserica în stil bizantin, fiind duminică, biserica era plină cu enoriaşi veniţi să asiste la slujbă, aşa că nu am intrat în ea ci m-am grăbit să urc scările spre cea de-a treia curte în care se află cocoţată pe un mic deal vechea bisericuţă realizată din lemn şi în jurul căreia cresc câţiva stejari seculari.
Tânjeam de mult să mai ajung acolo sub acei arbori magnifici, nu pot să spun că sunt ateu, însă eu îl identific pe Dumnezeu mai mult în creaţia sa cum ar fi acei stejari seculari decât în ceea ce a construit omul. Acolo sus se află o masă realizată din trunchiul unui stejar tăiat, am stat acolo ceva timp ascultând frânturi din slujba de duminică ce ajungeau până acolo, în lemnul crăpat de vreme al acelei mese sunt sute de monezi îndesate printre crăpături... mai în glumă mai în serios am îndesat şi noi câte o monedă gândindu-ne fiecare la ceva ce ne doream.
Pe scurt dacă veniţi dinspre Vâlcea spre Drăgăşani sau învers nu ezitaţi să faceţi un popas în acest loc, merită, mai ales într-o zi cu soare...
Voi încerca să ataşez un video sper să-l urmăriţi... şi încă ceva... incă aştept să se îndeplinească dorinţa ştiţi voi... cea în urma monezii strecurată în lemnul mesei, nu mi-am pierdut speranţa... sunt semne bune :) !
Trimis de Cristian_h* in 27.01.18 09:29:46
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.02607900 N, 24.18044400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Cristian_h: Superb descrise trairile tale. Ma identific si eu. Ca si tine, si eu am o relatie mai... aparte cu Dumnezeu si nu-mi place s-o strig pe toate drumurile.
Si parca ma vad si eu stand la masa aia. In gand, ma rog sa ti se-mplineasca dorinta!
@Cristian_h: Emoționant!
La fel am simțit și eu dar in alt loc: Peștera Sfântului Antonie de la Iezer, Jud Vâlcea. Nu peste tot simt emoție, doar în anumite locuri, nu-mi explic cauza. E drept că sunt credincioasă doar în felul meu, așa cum consider eu
Să dea Domnul să ți se îndeplinească dorința.
@Cristian_h: Felicitări pentru articol. Într-adevăr Mănăstirea dintr-un lemn este o oază de liniște. După părerea mea, este cea mai frumoasă mănăstire din județ. Am vizitat-o de multe ori și de fiecare dată aici mă simt mai linistit. Cum treci poarta, vezi în fața aleea strajuita de sălcii, de la care începe să vină liniștea, apoi totul decurge normal.
Toate cele bune.
@Cristian_h: Pare că dorința ta ne privește pe toți. Sau n-oi fi înțeles eu bine? Dar dacă am înțeles, să știi că eu speranțe nu prea mai am...
Când am fost acolo, 3 persoane am încercat să cuprindem copacul din P12 și n-am reușit. Dar ne-am luat energie de la el pentru că nu pierd nici o ocazie să îmbrățișez copaci. Și dacă fiecare om are emoțiile lui, care-i vin din diverse..., a mea vine de la copaci.
Sper să mai ajung și eu la Frâncești. Mai ales că cineva, acolo, ne așteaptă cu brațele deschise.
Nu văd masa cu pricina în poze. Interesantă chestia cu bănuțul pus acolo! Mănăstirea este o frumusețe. Am văzut-i cam prin anii 1978-9.
Frumos și votat cu drag.
@Cristian_h: Un loc încântător... prin sentimente, arhitectură și istorie. Am ajuns la Mănăstirea Dintr-un Lemn într-o primăvară caldă și am prins frumoasa magnolie din fața bisericii de zid înflorită - superb.
Odată bisericuța de lemn va fi fost în adevăr scobită într-un singur trunchi de stejar uriaș. Matei Basarab o făcu apoi din zid, și pe urmă ea se prefăcu după asămănarea bisericilor lui Brâncoveanu, prin dorința lui Ștefan-vodă Cantacuzino de a întrece și în această privință pe nenorocitul său înaintaș. De atunci, din 1715, vin și frumoasele clădiri mănăstirești, cu bolți și stâlpi meșteșugiți – avea să scrie istoricul Nicolae Iorga după vizita la mănăstire.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Mănăstirea Dintr-un Lemn – un așezământ monahal deosebit — scris în 06.03.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La Mănăstirea “Dintr-un Lemn” — scris în 05.10.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mânastirea Surpatele. Amintirea lacrimilor Doamnei Maria Brâncoveanu — scris în 11.04.17 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Mănăstirea dintr-un lemn — scris în 01.04.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mănăstirea dintr-un lemn, amănunte mai puţin cunoscute — scris în 05.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Dintr-Un Lemn — scris în 19.05.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Surpatele - comuna Frâncești, județul Vâlcea — scris în 14.05.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ