ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mister, religie, promovare – Mănăstirea rupestră Șinca Veche

TIPĂREȘTE URM de aici

Enigme, tradiții ancestrale, loc de rugăciune (la Zalmoxis ori Dumnezeu), punct energetic primordial, portal de legătură cu alte lumi, urme ale civilizațiilor extraterestre – sunt variantele propuse de diverși cercetători (mai specializați ori de ocazie) pentru această așezare situată pe dealul Pleșu, lângă localitatea Șinca Veche. Legende care străbat timpul, superstiții populare, căutători de mistere, oameni de știință din diverse domenii, fanatici religioși ori simpli curioși vin din toate zările la Mănăstirea rupestră Șinca Veche. Ce descoperă ei aici? Ce „vrea” fiecare.

Oamenii sunt diferiți – fizic, spiritual sau intelectual – astfel încât unii pot „simți” energiile cosmice ce pătrund pe hornul central, iar alții nu le percep (chiar dacă se străduiesc). Credința (în „ceva”) este motorul care generează toate stările și percepțiile umane mobilizând toate resursele corpului uman spre îndeplinirea dorinței arzătoare (în orice domeniu: sănătate, școală, dragoste, noroc etc.).

Nu pot spune că am fost străbătut de o energie cosmică deosebită ori speriat de vreo „umbră” venită din altă dimensiune. Am simțit într-adevăr o stare de bine și încântare datorită amenajărilor superbe din zona grotei și schitului de măicuțe – credință și trudă. De asemenea, am fost impresionat de munca vechilor monahi la dăltuirea în gresie a așezării monahale de pe dealul Pleșu, de greutățile vieții pustnicești din pădure și de perseverența cu care au insistat să ridice un lăcaș de cult în acest loc. Probabil nu există ființă umană care să nu se minuneze de acest loc, care să nu admire lucrările de amenajare și curățenia existentă aici, care să nu stea în raza de lumină sosită pe acea fereastră rotundă ce face legătura cu cerul. Dacă prinzi și un moment fără alți vizitatori în preajmă ajungi să „simți” liniștea – orășenii, mai ales, nu sunt obișnuiți cu această liniște naturală (în care intră totuși un ciripit de pasăre, un foșnet de frunze sub adierea vântului, un susur de apă etc.)

Acces și parcare. Șinca Veche a devenit un loc cunoscut în România astfel că mulți știu să te îndrume spre așezarea rupestră și schitul de maici. Drumul național DN 73A este cel care facilitează legătura cu localitatea Șinca Veche: fie că vii dinspre Brașov – Râșnov – Zărnești, fie că sosești dinspre Sibiu – Șercaia. Accesul spre mănăstirea rupestră este bine semnalizat cu indicatoare și se face pe un drum ce se deschide lângă biserica „Buna Vestire”, căminul cultural al satului și postul de poliție. Pe vreo 250 de metri este stradă cu sens unic după care drumul se lățește puțin pentru a permite două benzi de circulație (atenție la întoarcere că trebuie să faceți stânga după intrarea în sat pe altă străduță cu sens unic – dacă mergeți înainte blocați accesul celor ce vin). Chiar mă mir cum jonglează șoferii autocarelor cu volanul pentru a se strecura pe străduțele înguste.

Un prim loc de parcare se află situat la circa 1 km de la intrarea pe această șosea – această zonă de parcare e situată la poalele dealului Pleșu, e pietruită și destul de mare. Dacă vă hotărâți să parcați aici să știți că veți vizita mai întâi mănăstirea rupestră, apoi veți urca spre schitul de măicuțe. Al doilea loc de parcare este amplasat pe creasta dealului, după ce se parcurg încă 2 km pe un drum bun care urcă în mici curbe de nivel – peisajul ce se desfășoară în fața ochilor de sus e superb! Aici parcarea principală e asfaltată și marcată; alături s-a mai amenajat o mică platformă pietruită pentru momentele de aglomerație maximă. Găsiți coșuri de gunoi (îmbrăcate în împletituri de nuiele) în parcare. Ambele parcări sunt gratuite.

Crâmpeie de istorie. Atestat documentar în secolul al XV-lea, satul Șinca Veche este unul din cele mai mari și bogate sate din Țara Făgărașului (satul Șinca Nouă apare prin roire abia pe la 1761-1765). Cercetări arheologice din 1976 au dovedit existența în apropierea mănăstirii rupestre a unei așezări dacice preromane. S-au descoperit mai multe locuințe, fragmente ceramice și o monedă romană de argint. În 1994 s-au mai efectuat sondaje arheologice în incinta grotelor care erau aproape astupate de aluviuni și depuneri de nisip colmatat. În 2005 se degajează manual întreagul complex și se poate aprecia dimensiunea corectă a ansamblului rupestru. S-a dovedit existența a două biserici precum și a unor camere locuite de călugări (în una din ele se păstrează vatra și un perete de cuptor). S-au mai descoperit: un ciob de „glajă” (care demonstrează existența unor ferestre de sticlă), urme carbonizate ale unei podele de lemn, policioare săpate în rocă. Turnul-clopotniță, înalt de circa 11 m, păstrează scobiturile unde intrau capetele grinzilor ce susțineau clopotele. Nu s-a descoperit nici un indiciu în ceea ce privește hramul celor două biserici săpate în gresie.

Atestare istorică. Cercetările arheologice din anul 2005 au adus la lumină diverse vase de ceramică (castroane, ulcioare, străchini, căni) de uz gospodăresc sau religios. Ele au fost realizate undeva în intervalul secolelor al XVII-XVIII-lea. O monedă de bronz datată 1800 a fost de asemenea descoperită în interiorul bisericilor rupestre. Primele mențiuni documentare apar la începutul secolului al XVIII-lea: existența unor preoți ortodocși (1733,1750), existența a două mănăstiri în zonă (conscripția oficială din 1748), apoi trei și chiar 5 mănăstiri în zonă (una din ele având biserică și chilii săpate în stâncă).

Cercetătorii au datat apariția și funcționarea mănăstirii de pe dealul Pleșu undeva între secolele XIV-XV și încetarea activității religioase la începutul secolului al XIX-lea (datorită degradării intense). Ipoteza se bazează pe descoperirile arheologice, dar mai ales pe analogiile cu alte monumente datate mai exact. Se bănuiește că „steaua lui David”, simbolul Yin și Yiang, chipul în profil al unui om sunt opera unor profanatori.

Vizita la mănăstirea rupestră și schit. După ce inițial oprisem în parcarea de jos am hotărât să urcăm cu autoturismul până în parcarea de sus – și bine am făcut, peisajele sunt încântătoare (se vede șoseaua spre Poiana Mărului) și nici nu erau mașini sus. Am depășit o poartă de lemn și în circa 50 m am ajuns la Schitul „Sfântul Nectarie” - Șinca Veche, cum este cunoscut lăcașul. De când pășim pe alee totul se schimbă: „frumosul” e la el acasă. Cărări pietruite ce șerpuiesc printre copaci, trepte de lemn, podețe de lemn, minunate garduri din împletituri de nuiele străjuiesc și maschează totul (alei, aghiazmatar, spații de aprins lumânări, coșuri de gunoi, toalete). Ansamblul de la Șinca Veche (mănăstirea rupestră și schitul de maici) se situează în topul fruntaș al celor mai îngrijite lăcașuri de cult vizitate de mine până acum.

Clădirea de lemn cu prispă, împodobită de bogate flori, găzduiește atât chiliile măicuțelor cât și paraclisul unde găsim racla cu moaștele „Sf. Nectarie”. În fața paraclisului, simplu și decorat cu bun gust la interior, se află cele trei clopote.

Pe o cărare pietruită începem coborârea spre mănăstirea rupestră. Dacă prindeți un moment de liniște, fără vizitatori gălăgioși, traseul e minunat. Cărarea are două trasee care ocolesc o zonă unde sunt mai mulți monoliți de stâncă. Un izvor ne potolește setea exact lângă așezarea rupestră – așezare religioasă acoperită cu un fel de acoperiș pentru protecție împotriva intemperiilor vremii. Un anunț ne informează că intrarea e liberă și se face pe propria răspundere, datorită posibilității desprinderii de pietre. Programul de acces este: 08.00 – 20.00 (vara) și 09.00 – 18.00 (iarna). Interiorul e slab luminat cu câteva becuri de culoare galbenă (care contribuie la aura de mister a grotei), pe jos se află nisip fin, lumina e puternică doar în zona turnului-clopotniță. Am avut noroc și am putut admira în voie bisericile rupestre, fără a fi deranjați de alți vizitatori (după ce am ieșit a sosit un autocar cu copii). Din păcate, nu există nici un panou cu informații ori mici tăblițe cu explicații astfel că te uiți năucit la camerele săpate în gresia nisipoasă și încerci să îți dai seama cum sunt poziționate cele două bisericuțe, unde au fost altarele, care sunt camerele în care au locuit călugării etc.

În apropierea grotei, dar și sus lângă schit, au fost construite două colibe din fibră de sticlă, acoperite cu gazon (un fel de căsuțe ale piticilor, parcă), unde se comercializează diverse obiecte religioase, icoane și cărți. Dacă sunteți interesați, sigur veți găsi aici ceva pe plac de cumpărat.

Concluzii. Fenomen sau nu, pelerinajul la schitul Șinca Veche și la „misterioasa” grotă cu două altare a căpătat amploare în ultimii ani. Cert este faptul că locul beneficiază de o așezare pitorească iar cei ce întrțin și îngrijesc așezământul sunt demni de toată lauda. Chiar săptămâna trecută a apărut un articol într-o revistă binecunoscută despre „fenomenul ȘincaVeche” (formula-as.ro/2016/1218/s ... nca-veche-20793). Recomand o vizită la Șinca Veche, dar în timpul săptămânii când momentele de liniște sunt mult mai dese. Veți fi încântați!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.06.16 13:38:57
Validat / Publicat: 08.06.16 15:06:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

VIZUALIZĂRI: 2564 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Explozie de culori la schitul din Șinca Veche.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu
[08.06.16 15:54:57]
»

Chiar daca nu vrem sa recunoastem (cu voce tare) este foarte adevarat ce spui " Credința (în „ceva”) este motorul care generează toate stările și percepțiile umane mobilizând toate resursele corpului uman spre îndeplinirea dorinței arzătoare (în orice domeniu: sănătate, școală, dragoste, noroc etc.) " iar cuvantul "credinta" chiar daca nu este folosit ca atare exista sub o forma sau alta in noi toti si se exprima diferit de la o persoana la alta deoarece nici noi nu semanam unul cu celalalt.

Lasand aceste filozofari de o parte, nu am putut decat sa ma bucur de ceea ce ai scris aici, iar pozele nu-mi inchipuiam cat de frumos poate sa fie locul si cred ca intr-adevar cel mai indicat de vizitat ar fi in timpul saptamanii tocmai pentru a fi tu cu tine si natura.

Cat despre "Dacă prinzi și un moment fără alți vizitatori în preajmă ajungi să „simți” liniștea – orășenii, mai ales, nu sunt obișnuiți cu această liniște naturala" si aici ai dreptate, caci uneori cand este foarte mare liniste in jurul meu simt ca-mi tiuie urechile de liniste si obisnuiesc sa spun ca-mi aud gandurile.

Felicitari, un articol minunat si cu niste poze deosebite, votat cu mare placere.

Dan&Ema
[08.06.16 17:00:52]
»

Sinca Veche e un loc special, pe mine m-a miscat. Si mai aparte m-am simtit la Sinca Noua chiar daca nu are aceeasi mediatizare, dar pentru comunitatea din Sinca este acel loc sfant. Aici se gaseste si epitrahilul parintelui Boca

Excelent articolul tau ca intotdeauna. Ma bucur sa revin prin intermediul acestei lecturi la Sinca Veche unde am mers cu un scop foarte special ultimele doua dati.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[08.06.16 17:58:27]
»

@tata123 -

Frumos articol, cum altfel cand poarta semnatura ta.

Totusi cred ca pe langa mister si urmele credintei vechi, aici se vad bine interesele: nu este umana si nici legala "intrarea se face pe proprie raspundere", cu atat mai mult cu cat se administreaza locul de cineva si cat timp sunt fonduri pentru magazinase; cred ca era corect sa se puna taxa si sa se consolideze totusi. Dupa 3 saptamani prin Grecia si Bulgaria pot sa spun fara exagerare ca avem si noi destul de multe, inca, amprente ale istoriei si ortodoxiei dar le risipim, voit si inconstient, in loc sa le valorificam precum vecinii.

Si asa ca tine, acolo la Sinca Veche, am simtit candva linistea fireasca a naturii in care totusi te stii protejat de ceva nevazut, acel ceva pe care nu-l cauti, il accepti cu bucurie. Pentru mine acesta a fost misterul.

Plimbari multe iti doresc si frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
costy69*
[08.06.16 18:21:34]
»

@tata123 - O destinație interesantă pe care am vizitat-o și noi luna trecută. Am apreciat munca depusă pentru a amenaja în acest fel curtea acestui lăcaș de cult. mie mi-a plăcut foarte mult.

Nu în ultimul rând, trebuie să remarc faptul că ți-au ieșit foarte bine fotografiile făcute în biserica rupestră.

Dana2008
[09.06.16 00:34:22]
»

Felicitări Paul! Eu nu am avut timp să scriu. Am fost și noi acolo. E foarte frumos amenajată și este multă liniște. A fost locul în care nu puteam să vorbesc, liniștea profundă m-a îndemnat la introspectie. M-am simțit ca la mănăstire. Este cea mai frumoasă mănăstire din câte am vizitat. Am să scriu și eu impresiile mele de acolo. Până când voi avea eu timp, mi se epuizează subiectele. Săptămâna aceasta au apărut deja trei articole cu destinații despre care puteam să scriu și eu după ce le-am vizitat în weekend-ul petrecut la Sâmbăta de Sus. Oricum la nivelul tău, profesional, nu voi putea scrie niciodată! Foarte frumos articolul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.06.16 15:03:12]
»

@Dana2008 - Mulțumesc pentru aprecieri. Nu te speria și atunci când ai timp așterne și tu câteva rânduri despre obiectivele vizitate. Orice părere e binevenită, orice impresie, orice descriere - uneori în fiecare articol publicat despre un obiectiv turistic găsim câte o informație inedită. Nu se știe niciodată ce scapă unui autor.

@costy69 - Mulțumesc; majoritatea fotografiilor mi-au ieșit bine - singura „tremurată” e cea în care apar eu - hi, hi, hi (poate e vorba de energiile emanate de aparatele aflate asupra noastră - nu am ascultat sfatul lui @dorgo și am intrat în bisericuțele rupestre cu telefoane și aparate foto - vezi impresii).

@elviramvio - Mulțumesc pentru ecou. Probabil că vor urma lucrări de consolidare și amenajare a bisericilor rupestre de la Șinca Veche - proiectul e destul de amplu.

@mishu - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase; da - câteodată liniștea „doare”

@dan&ema - Am citit articolele tale înainte de plecare. Lăcașul de la Șinca Nouă (atestat și el documentar prin secolul al XVIII-lea) a rămas pentru data viitoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[09.06.16 19:55:22]
»

@tata123:

Multumesc de lecturarea articolul meu ref sinca noua. Iti recomand. Acolo daca nu alegi o zi de sarbatoare, poti vorbi pe indelete cu obstea calugareasca a locului. Mie chiar mi-a mers la suflet

webmaster
[09.06.16 20:57:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.06.16 21:18:39]
»

@webmaster - Mulțumesc pentru înscrierea articolului în categoria MiniGhidurilor AmFostAcolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69*, Dan&Ema, Dana2008, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12049293518066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1