ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mânăstirea Lainici, biserica veche

TIPĂREȘTE URM de aici

Venind de la întâlnirea AFA 2016, de la Cinciș, am ales să nu plecăm pe același drum pe care am venit, având de ales între Valea Prahovei, extrem de aglomerată duminica după prânz pe sensul spre București și Valea Jiului. Cum pe ultima nu am fost de câțiva ani, a fost câștigătoarea. Destul de repede, urmând E79, am ajuns în mijlocul Parcului Național Defileul Jiului, acolo unde este lăcașul de cult, monument istoric, Mânăstirea Lainici. Fiind o zi de sărbătoare parcarea era super aglomerată, în special cu autocare, fapt ce ne-a creat o mică problemă privind distanța ce o aveam de parcurs până la biserică, noi fiind în mare grabă. Am luat rapid totuși hotărârea că merită să vedem ce s-a mai făcut aici, așa că am pornit grabnic spre poartă.

Ajunși în curte ne-am dat seama că este greu să pătrundem în biserica veche, din motive și ortodoxe (erau prea mulți cei ce doreau să se roage acolo) dar și din vina slujitorilor ei care creaseră un punct de, nici nu știu cum să-l numesc, un loc pentru semnarea cererilor și colectarea datelor personale a celor ce doreau să dirijeze 2% din venit către această mânăstire (se pare că acest fapt a ajuns un fel de sport nobil, l-am întâlnit și în alte biserici și nu numai). Așteptând la rând să intru în biserică, mă întrebam, privind la cei ce cu bucurie semnau, dacă au un serviciu permanent sau doar de câteva luni, majoritatea așa păreau. Dar nu acest fapt este important pentru noi cei mai puțin cunoscători ai tainelor Bibliei și a alungării negustorilor din templu (parcă Isus a spus atunci " Casa Mea, casă de rugăciune se va chema iar voi o faceți... "). Oricum, să faci o smerită și scurtă rugăciune era aproape imposibil. Dar sa revin și să o iau într-o ordine.

Trecând de gardianul "ornamental" din șosea, de lângă coșul cu fuste de care nu se mai apropiau decât câteva femei mai habotnice, admirăm în treacăt poarta de lemn cu motive specifice nordului Olteniei și, odată ajunși în curte, avem de ales între a merge întâi la biserica veche din stânga sau la librăria din dreapta. Deși nu aceasta a fost ordinea, voi spune întâi despre librărie, pentru a nu dăuna grav descrierii pe care o voi face în continuare lăcașului de cult.

Librăria mi-a plăcut prin oferta bogată de carte, la prețuri mult mai scăzute decât la alte mânăstiri, existând aici posibilitatea oricărui portmoneu să se deschidă fără durere. În schimb, auzul nu a fost prea mulțumit de vorbele pe care le schimbau cei doi călugări casieri fapt ce a deranjat și pe doi tineri ce aveau cu ei copii iar fețele bisericești le atrăseseră deja curiozitatea celor mici, așa că familia a părăsit urgent librăria, fără comentarii dar lăsând pe o vitrină obiectele alese. Dar, errare humanum est!

Biserica veche, frumoasă, impune respect și smerenie. Nu este mare dar are acel ceva al ortodoxiei românești veritabile, pentru mine, credința din sufletul țăranului simplu. Cea pe care o vedem astăzi, a fost construită prin donațiile unor localnici bogați, este din cărămidă pe soclu de piatră iar la intrare este pridvorul cu cei 8 stâlpi frumos ornamentați și arcade elegante. Pictura este cea care atrage imediat privirea, deasupra Intrării fiind icoana hramului "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", în stil bizantin (stilul - sper să nu greșesc, mă puteți corecta - din timpul împăratului Iustinian care a modificat planul bisericilor ortodoxe din crucea cu brațe egale în cruce cu brațe inegale, după crucea greacă, apoi au apărut cupolele, canoanele după care se făceau picturile, etc.). În lateralele icoanei hramului sunt pictați câte 3 sfinți, dreapta Sf. Nicolae și Sf. Constantin și Elena iar în stânga Arhanghelul Mihail, Cuvioasa Paraschiva și Ioan Botezătorul. Sub sageacul bisericii sunt pictați "iubitorii de Dumnezeu", dintre ei, dacă vă uitați cu atenție, se deosebește cel numit "sfântul cu chip de miel", de fapt sfântul călătorilor plecați la drum și apărător de moarte cumplită, Sf. Hristofor. Despre acest sfânt, nimic nu se pomenește în materialul informativ pe care l-am luat de la librărie. Cu mulți ani în urmă însă văzusem ceva asemănător într-o biserică veche și așa am aflat și de cel de la Lainici. Despre acest sfânt circulă multe povești, toate au însă un punct comun, acela că frumusețea sufletului este mai presus de cea a trupului. Nu vreau să înțeleg mai mult acum când creștinismul este totuși la o nouă răscruce, de ce biserica noastră modifică iconografia veche și implicit trecutul ortodoxiei.

Pridvorul în interior, privit acum cu mai multă atenție decât altă dată și fiind deja cu temele pregătite, are o frescă ce reprezintă continuitatea de la crearea lui Adam și Eva până la Judecata de Apoi. Interesant peretele cu intrarea în biserică unde este reprezentată Judecata de Apoi, de o parte și alta sunt Raiul și Iadul, cei 12 Apostoli, Maica Domnului și patriarhii Avraam, Isac și Iacob. Căutând și alte informații, după vizită, am aflat că sunt pictați și Nabucodonosor și Alexandru cel Mare, ca fiind asupritorii popoarelor mici.

Pronaosul, despărțit de pridvor printr-un zid foarte gros, are în partea de jos pictați ctitorii, aproape imposibil de privit din cauza înghesuielii, un loc interesant de studiat dar, cum eu personal nu am văzut prea mult, mă abțin de la a povesti.

Naosul, despre care se zice că este sânul bisericii, are o boltă frumoasă în stil bizantin, adică reprezentândul pe Hristos cel omnipotent și omniprezent, alături de cei patru evangheliști, apoi Toma Necredinciosul și alte scene biblice.

Catapeteasma este de zid foarte gros, se pare 1 m, cu icoanele care respectă canoanele impuse de iconografia bizantină (Hristos și Maica Domnului încadrând ușile împărătești, Sf. Nicolae în stânga și icoana de hram în dreapta) iar deasupra lor sunt pictați cei 12 Apostoli, cei ce au împărțit lumii învățătura sfântă.

Aceasta este vechea biserică a mânăstirii Lainici pe care am văzut-o de mai multe ori dar la care am încă multe de văzut și înțeles. Aici însă s-a ridicat după 1990 o altă biserică.

Biserica-catedrală, așa este numită în materialul cumpărat de mine din librărie, a fost începută în 1990, de Izvorul Tămăduirii și este o construcție unică la noi deoarece aici sunt de fapt două biserici suprapuse. Acestea reprezintă cele două perioade fundamentale din istoria Bisericii Universale Creștine: prima perioadă, cea a Bisericii de Catacombe, de la anul 1 până la 313 (Edictul de la Milano), perioada marilor sacrificii umane, a martirilor iar a doua biserică reprezintă perioada de la 313 până în zilele noastre, cu o pictură deosebit de interesantă ca tematică. Despre aceasta nu pot spune nimic, nu am văzut-o în interior dar voi reveni, desigur nu în zile de sărbătoare sau în apropierea lor.

Despre istoria acestul lăcaș de cult nu voi scrie, sunt informații ușor de găsit pe net (suntem în postul celei mai mari sărbători creștine, deci o lectură despre locurile sfinte și misterioase românești vă ajută), vreau să amintesc doar că nu se cunoaște data de naștere, arhivele sale foarte bogate au fost distruse în nenumărate rânduri, fie de asupritorii Transilvaniei care au trecut prin foc cam 300 de biserici ardelene dar n-au ezitat să treacă granița și să distrugă și biserica Lainici, fie de turcii care-l căutau pe Tudor Vladimirescu, ascuns aici un timp, apoi de nemții primului război mondial, care au furat toate obiectele de cult valoroase, au distrus cimitirul și au făcut grajd din biserică, așa cum s-a întâmplat și în alte locuri din țară.

Complexul Monahal Lainici, așa cum a devenit azi, obște de călugări, merită să-i dăruiți câteva ore dintr-o zi a vieții voastre. Totuși, pentru a înțelege mai mult din arhitectura și pictura ei, pentru a vă ruga în liniște și pentru a fi siguri că lumina lumânărilor voastre va dăinui un timp mai lung, îmi permit să vă recomand a alege o zi din cursul săptămânii.

Mult mai multe date găsiți pe site-ul mânăstirii iar ca localizare, pentru cei ce nu cunosc, este în mijlocul Defileului Jiului, la 25 km de Petroșani și 32 km de Târgu Jiu, pe drumul E79, are o parcare foarte mare (neîncăpătoare totuși în anumite zile), are grup sanitar curat în parcare; am văzut că fotografiatul este interzis în biserici, inutil anunțul la mare aglomerație.

Sper să am timp (pentru mine se apropie, ca timp, Elada) să vă scriu câteva rânduri despre Defileul Jiului, popasuri dragi pe unde cortul nostru a ținut loc de hotel de 4 stele iar portbagajul Daciei socrilor mei a fost un restaurant excelent, vremuri vechi către care uneori deschid fereastra sufletului și privesc cu dor.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 06.04.16 10:36:38
Validat / Publicat: 06.04.16 12:33:15

VIZUALIZĂRI: 2946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica veche.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mogly
[06.04.16 16:06:37]
»

E frumoasa manastirea si locul unde este amplasata. In noaptea invierii la luminile lumanarilor sa vezi ce frumos se zaresc muntii in jur si e liniste si o atmosfera speciala. Ia sus pe munte este si un schit, la care nu am mai urcat insa de ani de zile.

Michi
[06.04.16 20:33:07]
»

Excelentul tău review despre Mănăstirea Lainici mi-a adus aminte de promisiunea pe care mi-am făcut-o, s-o mai văd o dată. Am vizitat-o acum şaizeci şi ceva de ani, îţi dai seama că amintirea Lainiciului s-a amestecat cu ale altor mănăstiri. Pentru mine cel puţin, pentru a-mi întipări în minte un obiectiv ar trebui să-l văd de două ori. Problema pe care mi-o pun este când şi care vor fi priorităţile ţinând seama că mai sunt locuri în România pe care nu le-am văzut niciodată?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.04.16 21:49:35]
»

@Michi -

Multumesc pt aprecieri. Trebuie sa o vedeti; sigur, desi nu am putut intra, biserica noua este interesanta dar tineti cont sa mergeti cand, nu am scris in articol, parcarea este mai "alba".

O seara buna!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.04.16 21:52:00]
»

@mogly -

Cred ca merita vazuta atunci, multumesc ca ai citit articolul meu.

Dan&Ema
[06.04.16 22:19:46]
»

Ma bucur sa recitesc despre Lainici, unde nu am mai ajuns (sau mai bine spus nu m-am mai oprit in scop de viztare) de destul de multi anisori.

Un loc frumos, excelent descris, felicitari!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.04.16 22:35:58]
»

@Dan&Ema -

Multumesc, zona este superba cand înverzeste totul iar biserica noua chiar imi doresc sa o vad.

liviu49
[07.04.16 15:00:21]
»

@elviramvio - Am citit, am votat, am vazut poze si iar am votat!

Manastirea Lainici imi trezeste multe amintiri, firesti pentru un om care in perioada 1980-1993 a trecut aproape saptamanal prin defileul Jiului si implicit pe langa manastire si nu de putine ori am si vizitat-o. Pentru mine, personal, aceasta manastire, ca si manastirea Dumbrava din judetul Alba, imi creaza o stare deosebita de liniste, fie ca intru in biserica, fie ca stau pe o banca in curtea manastirii. Si starea de liniste cred ca este adevarata, pentru ca multi soferi de autocamion de la ITBN (erau singurii care mai faceau curse in tara in acea perioada), pe care ii convinsesem sa viziteze manastirea imi sugerau, daca timpul ne permitea, sa facem o vizita de cel putin o jumatate de ora in manastire. Si asta se intampla pana in 1989, in plina perioada de ateism, cel putin oficial!

Mi-as permite sa adaug un lucru interesant, dar pe care nu il cunosc multi vizitatori ai manastirii. Intr-o perioada de timp, pana in 1989, la manastire a fost un staret, care a contribuit decisiv la incheierea pacii de la Cozia, din 22 ianuarie 1999, cum a fost denumita in presa epocii. Este vorba de incetarea celei de-a cincea mineriade, cand delegatia minerilor condusa de Miron Cozma si Romeo Beja si cea a guvernului Romaniei, condusa de primul Ministru, Radu Vasile (Dumnezeu sa-l ierte!) au convenit incetarea "ostilitatilor" de catre mineri, iar guvernul sa nu intreprinda nici-o actiune in justitie. Din pacate sentinta de condamnare a lui Miron Cozma la 18 ani de inchisoare a dus la izbucnirea, in februarie 1999, a celei de a sasea mineriade, infrante de data aceasta la Stoienesti. Negociatorul acestei paci a fost episcopul Ioan Selejan, pe atunci Episcop de Covasna si Harghita si care in perioada cat a fost staret la Manastirea Lainici a fost duhovnicul lui Miron Cozma.

Am si eu o intrebare : La sfarsitul lui august 2012, cand am fost ultima oara la manastire, in stanga bisericii vechi era o cladire in santier si pe care ati surprins-o si dvs. in pozele 12,12 si 16 si despre care atunci nimeni nu m-a lamurit ce poate fi. Ati reusit sa aflati ca reprezinta acea cladire?

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[07.04.16 15:36:39]
»

@elviramvio - O ctitorie frumoasă - biserica veche, atât de „colorată” la exterior captează privirile încă de la intrare... de asemenea căsuța-chilie din partea dreaptă. După evenimentele din decembrie 1989 au avut loc și aici prefaceri, mai ales în domeniul construcțiilor noi. Mănăstirea Lainici este încă un pol centralizator al vieții religioase din jurul municipiului Târgu-Jiu.

@liviu49 - Este vorba despre o clopotniță, impunătoare prin masivitatea construcției, care adăpostește 5 clopote acționate electric. Întreaga structură de beton și cărămidă, întinsă pe două etaje+mansardă, este destinată spațiilor de cazare pentru pelerini (vezi aici schițe: profex1408.ro/portofoliu/ ... astirea-lainici).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.04.16 18:09:39]
»

@tata123 -

Da, este un liant al credintei ortodoxe de la nord cu cea de la sud. Sa speram ca nu va fi "atacata" de modernism chiar atat de mult, desi credinta, ca si noi laicii, evolueaza.

Multumesc mult si sa ai drumuri implinite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, liviu49, Michi, mogly, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Lainici [Bumbești Jiu]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061141967773438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1