GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intr-un weekend din vara trecuta, dorind sa evadez din arsita Bucurestiului, am pus in graba in portbagaj cateva lucruri, mi-am luat familia si am pornit spre munti. Nu stiam unde vom merge, dar, vrand sa evitam aglomeratia de pe Valea Prahovei, am luat-o pe autostrada Bucuresti - Pitesti, apoi am continuat spre Ramnicu-Valcea.
Deodata i-am spus sotului meu: "Hai pe Valea Jiului, ca tot n-am fost niciodata!". Zis si facut! Inainte de a intra in Ramnicu-Valcea, am virat stanga spre Targu-Jiu. De aici, ocolind orasul, atenti la indicatoare, ne-am indreptat spre Bumbesti.
Peisajul era frumos, valea se ingustase si de o parte si de alta a drumului era padure racoroasa de brazi. Pentru ca voiam sa ramanem peste noapte, una dintre preocupari a fost sa gasim un loc potrivit pentru cazare. Nu aveam rezervare si am incercat la noroc. La prima pensiune era o camera si pentru noi, dar remarcand o mare agitatie printre lucratori si vazand mesele din restaurant asezate sarbatoreste, am banuit ca in acea noapte urma sa aiba loc acolo o mare petrecere. Faptul fiind confirmat de receptionera, vrand sa ne bucuram totusi de odihna, am preferat sa ne incercam norocul in alta parte.
La mica distanta, pe partea dreapta a soselei, am oprit langa Hotel Lainici. Nu stiu de ce-i zice asa, cum si de cand dateaza acel inscris deasupra intrarii. Ulterior, pe internet, am gasit titulatura "Pensiunea Agroturistica Lainici".
Cu 80 lei am luat o camera decenta, la etajul 1, deasupra intrarii. Din balcon vedeam soseaua, iar dincolo de ea, mai sus, pe coasta muntelui, calea ferata Bumbesti - Livezeni despre care invatasem la scoala ca a fost construita dupa anul 1950 de tinerii brigadieri utecisti.
Camera nu este pentru pretentiosi, dar este curata, are TV prin cablu si baie cu dus, dotata cu tot ceea ce trebuie. Am servit cina la terasa pensiunii, cu mese si scaune rustice, din lemn masiv.
A doua zi, dupa micul dejun, indreptandu-ne spre manastire, aveam sa constatam ca am fost norocosi gasind si acceptand cazare aici. Pensiunea Agroturistica Lainici este ultima optiune inainte de a ajunge la Manastirea Lainici.
Aflata la 32 km de Targu-Jiu sau la 25 km de Petrosani, Manastirea Lainici este unul dintre cele mai frumoase lacasuri religioase din judetul Gorj. Amplasarea sa pe malul raului umbrit de crestele impadurite, atrage nu numai pe credinciosi ci si pe amatorii de plimbari in natura.
Pana in 1880 cand s-a croit prin munti actualul drum, manastirea era foarte izolata, aici ajungandu-se doar urmand cursul Jiului, pe niste poteci.
N-am sa prezint istoricul manastirii pentru ca-l puteti gasi pe internet - www.manastirealainici.ro (by webm: saitul a fost abandonat, între timp - nu mai e activ)
Vreau doar sa amintesc faptul ca inceputurile sale nu sunt cunoscute cu exactitate. Se crede ca Sf. Nicodim, in sec. XIV, dupa ce a inaltat asezamantul de la Visina, a ridicat si aici un schit de lemn. Pisania actualei biserici construita pe locul alteia mai vechi, mentioneaza anul 1817. Pe langa aceasta, manastirea mai are o biserica, noua, foarte frumoasa, ridicata dupa 1990.
Am ramas un timp in linistea incintei manastiresti privind florile si noile constructii de langa apa Jiului. Pentru evlaviosi adaug ca Manastirea Lainici are un dar din Muntele Athos, o copie a icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni "Grabnic Ascultatoarea" executata special pentru aceasta manastire (a cincea copie care s-a facut dupa originalul aflat la Athos).
Tot pentru evlaviosi mai trebuie sa amintesc faptul ca la Manastirea Lainici vor fi intampinati chiar inainte de a ajunge la intrare, de icoana cu chipul cuviosului Irodion - "Luceafarul de la Lainici". Moastele acestui cuvios au fost descoperite de curand.
Dupa un moment de ragaz la o masa cu banci de lemn umbrite de arborii padurii, ne-am pregatit sa pornim pe drumul de intoarcere.
La iesirea din defileu, cam la 14 km inainte de a ajunge la Targu-Jiu, un indicator dreapta indica Manastirea Visina. Stiam ca este una dintre cele mai vechi lacasuri religioase de la noi, iar daca tot am ajuns aici, nu puteam trece mai departe nepasatori. Am oprit si intreband localnicii, am aflat ca nu este mult de mers pana acolo.
Am trecut podul pe malul drept al raului si curand am zarit ruinele manastirii Visina. De la vechiul lacas de rugaciune ridicat in sec. XIV nu a ramas nici urma de chilie sau de zid imprejmuitor. Se presupune ca apele Jiului, prin ruperea malului, au distrus aceste vestigii. Ruinele bisericii inca se pot vedea, napadite de iarba inalta, alaturi de o biserica de lemn ridicata aici pentru a duce mai departe traditia ortodoxismului de la Visina.
Trimis de iulianic in 03.03.12 15:52:17
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Aţi ajuns şi la Petroşani, sau nu aţi intrat în defileu?
Care mai este starea drumului DN66?
Din dreptul parcarii aflata peste drum de portile manastirii Lainici, pleaca o poteca care duce spre schitul Locurele. Sunt cam 5km, drumul strabate padurea de foioase si conifere si urca pana la altitudinea de 750/800 m. Schitul se afla amplasat intr-o poiana larga strajuita de o culme stancoasa a Muntilor Valcan si in departare se zaresc si crestele masivului Parang. Peisajul este deosebit de frumos in orice anotimp dar in special toamna cand padurea are culori ruginii. Drumul dureaza cam 1,5 ore pe sens, am fost acolo in toate cele patru anotimpuri pentru a ma bucura de miscare in aer liber si de linistea si spectacolul naturii, merita cu prisosinta!!!
@Costi: Nu am ajuns la Petrosani, deci nu am strabatut intreg defileul. Dupa Manastirea Lainici, catre Petrosani, am mers doar putin, apoi - dupa un popas - am intors pentru ca voiam sa ajungem acasa pana in seara. Atat cat am parcurs din defileu, drumul a fost OK.
@Cristian_h: Am auzit de Schitul Locurele, dar nu am ajuns pana acolo. Cred ca drumetia este frumoasa si binefacatoare. Poate cu alta ocazie, cu timp mai mult la dispozitie, sa ajungem si noi. Multumesc pentru completare!
frumoasa prezentare a manastirii si a drumului parcurs.
intr-adevar este un cadru natural deosebit.
cu ceva ani in urma am vizitat si eu manastirea si am inoptat acolo.
mi s-a parut interesant faptul ca fiind manastire de calugari, slujbele se tin noaptea.
felicitari ptr. rew.
@webmaster: Remarc faptul ca imaginile atasate acestui review nu sunt dimensionate si nici punctate. Este vreo problema cu ele? As putea sa le dimensionez eu si sa le retrimit.
@iulianic
1. Iti sugerez sa iti stergi istoria de internet (poti folosi cu incredere CCleaner - eu asta folosesc de cateva ori pe zi) si ai sa observi ca fotografiile sunt ok. Fenomenul asta se mai intampla userilor ce incarca poze, deoarece in memoria cache a computerului raman fotografiile originale pe care acei useri le au in calculator si nu cele ce ar trebui sa se deschida de pe saitul nostru; N.B. - nu am studii IT, de aceea, sper ca am folosit termenii corecti, dar ideea-i cam aia, cu istoria cache.
2. In conformitate cu Regulamentul saitului nostru (vezi Capitolul 4, litera C), doar un numar de 5 seturi de fotografii sunt punctate la o destinatie. Ori tu, la destinatia Alte manastiri din Oltenia si Muntenia, ai pana la aceasta data incarcate 7 seturi de foto. Aceasta este explicatia.
Daca-ti mai pot fi de ajutor, da te rog un P. M., sau un Report, sa nu "poluam" review-ul cu probleme administrative.
Multumesc!
Mutat în rubrica "Alte mănăstiri și biserici din Oltenia" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Mănăstirea Lainici – un popas spiritual în defileu — scris în 20.09.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Manastirea Lainici — scris în 07.12.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Mânăstirea Lainici, biserica veche — scris în 06.04.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Manastirea Lainici — scris în 25.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Dec.2013 Manastirea Lainici (Bumbesti Jiu) din defileul Jiului — scris în 09.02.14 de danup din NăVODARI [CT] - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea Lainici (Bumbesti Jiu) — scris în 22.04.10 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ