ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

O vecernie, o rugaciune si un acatist

TIPĂREȘTE

In viata sunt momente critice, cand nu gasesti solutii, cand umbra se interpune intre tine si prezent, cand nu reusesc sa disting zarea dincolo de ceata nesigurantei.

Indiferent de imprejurari oricat de greu si dificil ar fi, niciodata nu ma gandesc ca sunt fara ajutor, fara speranta de la Dumnezeu.

Da, am fost aici la manastire pentru ca sa ascult o vecernie, sa spun o rugaciune si sa las un acatist.

Hotararea de a asculta vecernia la manastirea Hurezi am luat-o inca din momentul in care am primit de munca in Ramnicul Valcea... si uite asa am dat bice la lucru in ziua de miercuri 06.04 si in jurul orei 15, ne-am urcat in masina cu destinatia Horezu. Dupa iesirea orasul Ramnicul Valcea am tinut calea Targului Jiu (adica DN 67) pret de 50km, cand brusc dupa o curba avem indicator spre dreapta Manastirea Hurezi 3km spre Vaideeni.

Dupa 3 km parcursi pe un drum exemplar am facut cunostinta ca prima poarta manstirii si un loc generos de parcare, am vrut sa parcam masina aici dar un domn (taran) din partile locului ne-a indicat sa intram cu masina dincolo de poarta pana la cea de-a doua parcare.

Am lasat masina pana la urma in parcarea administrativa a manastirii fara ca cineva sa ne spuna ceva si am dat fuga in curtea lacasului si apoi spre biserica unde deja incepuse slujba. Am intrat timid si mi-a placut ce vad, de la ultima mea vizita pictura a fost restaurata foarte frumos deasemeni iconostasul sculptat in lemn. Dupa terminarea slujbei am observant in pronaos dupa masa la care se vand lumanari si carti bisercesti in partea stanga cum intri in biserica paralel cu mormantul din marmura al domnitorul Constantin Barncoveanu (nefolosit) o mica vitrina de care marturisesc nu stiam ,in care se gasesc mai multe cutiute de argint cu moaste (de la 16 sfinti).

La loc de cinste se gaseste o parte dim moastele domnitorului martir aduse aici prin grija patriarhului Daniel in anul 2014.

As zice eu ca pana la urma ctitorul si iubitorul de Dumnezeu s-a intors acasa asa cum planuise in timpul vieti.

In interiorul bisericii nu se fac poze, asa ca ne-am conformat . Cadrul natural al manastirii este unul deosebit asa ca am tras cateva cadre placute in exterior.

Ansamblu manastiri Hurezi cuprinde pe langa chiliile maicutelor inca de la infiintare o Trapeza brancoveneasca (sala de mese), Paraclisul brancovenesc (camera particulara de rugaciune a domnitorului), Casa domneasca care adaposteste colectiile manastiri (muzeul).

in incheiere as vrea ca cei care iubesc arhitectura brancovenesca, sa viziteze acest ansamblu monahal.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 12.04.16 16:09:20
Validat / Publicat: 12.04.16 18:31:16

VIZUALIZĂRI: 1857 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[12.04.16 19:19:08]
»

Din cate se vede ai imbinat utilul cu placutul. Foarte frumos, ai prezentat prin imagini locurile. Felicitari, votat cu placere.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[12.04.16 20:46:13]
»

@mishu Buna! iti doresc la Timisoara sa ai parte de asemenea imbinare. Pupici!

tata123 🔱
[13.04.16 11:41:03]
»

@adrianbogdan - La Mănăstirea Hurezi religia se împletește cu istoria în orice anotimp. Explicațiile unui ghid sunt absolut necesare pentru cei care vin prima dată - sau măcar o minimă documentare pentru a recunoaște toate elementele de valoare ale marelui ansamblu mănăstiresc.

În P07 putem admira Foișorul lui Dionisie - o construcție arhitectonică de valoare inestimabilă, o capodoperă a sculpturii brâncovenești din secolul al XVIII-lea. Arhitectul Ion D. Trajanescu scria despre acest foișor în 1909, după restaurarea mănăstirii: Culoarea alba a pereților se împerechează armonios cu culoarea gălbue a pietrei, cu stejarul streașinei, cu verdele roșiatic al olanelor și cu cenușiul umbrelor, dând peste tot foișorului lui Dionisie un aer de sărbătoare ca Acela ce l-a avut odinioară, pe timpul fericitului său ctitor.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[13.04.16 13:59:48]
»

@tata123 - Buna!

Aici am redat in putine cuvinte cateva consideratiuni personale (empirice).

Vad ca bine ai observat ca nu am intrat in chestiuni religioase, istorice, arhitecturale etc.

Da Po7 este Foisorul lui Dionisie.

Cu bine!

liviu49
[13.04.16 19:00:13]
»

@adrianbogdan - Am votat cu placere un articol care imi reaminteste de mai multe excursii in nordul Olteniei, din care nu putea lipsi capodopera ctitorita de voievodul martir Brancoveanu. Daca nu ati dat detalii despre manastire nu o voi face nici eu, respectand astfel stilul pe care l-ati adoptat. Nu pot sa trec peste faptul ca, in anii 80', in drum spre Pietrosani, am reusit sa conving cativa din soferii de la ITBN cu care eram plecat in delegatie, sa se abata din drum pentru a vizita manastirea Hurezi, din Horezu. (deseori se face confuzie in legatura cu numele manastirii) Va dati seama cam ce impresie producea aparritia unui autocamion cu remorca in parcarea manastirii. Cu aceasi soferi am vizitat mai multe manastiri, evident cand ne permitea timpul, in Oltenia, in Moldova, sau in Ardeal. Se pare ca iconitele care se intalneau pe bordul cam tuturor autocamioanelor nu erau obiecte de decor si aveau la baza o credinta in Dumnezeu nedisimulata. Si daca mai adaug ca aceasi soferi ma rugau sa mai vizitam manastirea Lainici pe langa care treceam aproape saptamanal aveti o imagine destul de clara. As mai adauga ceva care era traditional in vremea aceea de a manca la Hanul Stejari, la iesirea din Horezu spre Tg. Jiu, daca tot suntem in zona.

Va urez numai bine si calatorii placute!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[13.04.16 20:44:43]
»

@liviu49: Buna!

Multumesc pentru intelegere.

Si eu am revenit aici cu mare placere dupa foarte mult timp si am remarcat cu mare bucurie cateva schimbari.

Cu bine!

calatorul
[28.09.16 14:54:06]
»

@adrianbogdan: NIste locuri binecuvantate, multumim pentru informatiile destul de proaspete de la fata locului, ma pregatesc sa revad si eu zona aceea frumoasa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calatorul, liviu49, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hurezi [Românii de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080215930938721 sec
    ecranul dvs: 1 x 1