ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Crisan si bisericile monument istoric din comuna Ribita – Hunedoara

TIPĂREȘTE

Daca ajungeti in zona de nord a judetului Hunedoara, in afara de Complexul de la Tebea , despre care gasiti detalii aici click aici , mai sunt si altele de vazut.

Foarte aproape de Brad si de Tebea este Manastirea Crisan (sau manastirea Vaca – Crisan), amplasata in satul Crisan din comuna Ribita, judetul Hunedoara. Este la cativa km lateral dreapta fata de drumul Deva – Oradea, se face dreapta imediat dupa iesirea din Brad si sunt indicatoare spre aceasta manastire. Drumul este relativ bun.

Initial acest sat s-a numit Vaca, dar ulterior a preluat numele de Crisan.

Manastirea a fost ridicata in Sec. XVI, de catre locuitorii din zona, cu ajutorul lui Mihai Viteazul si a altor domnitori din aceea perioada, precum si cu ajutorul calugarilor de la Manastirea Prislop, de langa Hateg. Biserica de atunci a fost construita din piatra si caramida, dar de-a lungul timpului a trecut prin diverse evenimente neplacute - incendii sau distrugeri.

Treptat, in partea a doua a Sec. XVIII manastirea ajunge o ruina si - datorita unor alunecari de teren - este parasita in perioada rascoalei lui Horea, Closca si Crisan. Dupa aceasta, este neclar ce s-a mai intamplat aici. In 1989 apare initiativa reinfiintarii manastirii, este cumparat terenul necesar, aflat acum in posesia localnicilor, iar in 1992 incepe constructia noii manastiri. Astfel, dupa o intrerupere de aprox doua secole, apare aici biserica noua, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

De asemenea sunt construite si anexe gospodaresti, cladire administrativa, altar de vara, toate realizate in ultimii ani cu aprobarea si sprijinul Episcopiei Aradului.

Biserica noua este construita in forma de cruce, avand inauntru icoana pictata cu hramul – Nasterea Maicii Domnului.

In fata bisericii este si un mic lac foarte frumos (cu ratuste de plastic - vezi pozele), iar in lateral – un mic magazin de obiecte si suveniruri bisericesti.

In ceea ce priveste vechea manastire - ruinele pot fi vazute si astazi, langa aleea care urca spre biserica noua, ele fiind conservate in urma unor lucrari arheologice de la inceputul anilor 1990.

Mai multe detalii si istoria detaliata a acestei manastiri se gaseste aici

click aici

Tot in satul Crisan, la mica distanta de manastire se gaseste Casa Memoriala a lui Crisan, unul din cei trei conducatori ai rascoalei taranilor romani, din 1784.

Crisan s-a nascut aici in 1732, in casa care a fost pe acest loc. Casa a „rezistat” pana in 1935 si a fost apoi refacuta in 1979, pe baza unor fotografii vechi, precum si pe baza traditiei locului. Casa are fundatie de piatra, restul fiind din lemn, iar acoperisul este acoperit cu paie.

In fata casei, in curte, este bustul lui Crisan, datand din 1929.

Din pacate – casa memoriala era incuiata cu ditamai lacatu’, nu se putea vizita, desi pe un geam era trecut orarul si tarifele de vizitare. De asemenea era si un afis cu „obiectiv pazit de BGS”, dar nu era nici un BGS care sa pazeasca „obiectivul”, sau - eventual - sa ne lase inauntru.

Conform acestui site -click aici - inauntru sunt obiecte si diverse unelte de pe acele vremuri, precum si documente referitoare la istoria locala si a rascoalei lui Horea, Closca si Crisan.

Tot in aceasta zona este si Casa Memoriala a scriitorului Vlaicu Birna, nascut si acesta in satul Crisan, in 1913. Aceasta a fost amenajata in casa sa natala, dupa moartea acestuia in 1999. Spre rusinea mea – pana am ajuns aici – nu am auzit de acest scriitor.

Daca tot ati ajuns in aceasta zona, trebuie sa vedeti si Biserica Sfantul Nicolae din Ribita, aflata la cativa km de Manastirea Crisan (sunt indicatoare spre aceasta). Aceasta biserica – construita in 1414 – este unul dintre cele mai vechi monumente istorice ale Judetului Hunedoara si este inscrisa in Patrimoniul Mondial Unesco. Este o constructie destul de "ciudata", intr-un stil bizantin amestecat cu influente gotice si romanice.

Biserica se afla la aprox 200 m de drumul principal care trece prin comuna si a fost “ctitorita” de catre 2 cnezi locali – Vladislav si Miclaus. Tatal acestora a fost pedepsit in 1404 de catre Regele Sigismund si i-a luat toate mosiile, dar apoi probabil s-a imbunat si le-a dat inapoi fiilor acestuia, iar acestia – in semn de multumire lui Dumnezeu – hotarasc sa construiasca aceasta biserica

Biserica este construita din piatra de rau, pe o mica colina, inconjurata de cimitirul satului, iar inautrul sau se gasesc picturi murale foarte valoroase. De-a lungul timpului, o parte din aceste picture au fost distruse sau acoperite cu zugraveli. In 1994 o parte din aceste picture murale au fost restaurate.

In centrul iconostasului este o pictura cu chipul Mantuitorului, incadrat in stanga de Nasterea Domnului, iar in dreapta de Buna Vestire.

Din pacate nu am putut face poze inauntrul bisericii.

Istoria completa si alte detalii, in special despre picturile valoroase din interior, gasiti aici

click aici

Tot in aceasta comuna mai sunt si alte 3 biserici de lemn - monument istoric.

Biserica de lemn din satul Ribicioara, construita in Sec. XVIII si avand hramul Sfintei Cuvioasa Paraschiva.

Biserica de lemn din Dumbrava de Jos, construita in Sec. XIX si avand hramul Adormirea Maicii Domnului.

Biserica de lemn din Dumbrava de Sus, construita in Sec. XIX tot cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae.

Din pacate starea in care se afla acestea lasa foarte mult de dorit, timpul si nepasarea autoritatilor punadu-si amprenta.

“Cei care au facut bisericile si cei care le-au cinstit, azi nu mai sunt. Au trecut in cimitirele de langa biserici, sub pamantul care i-a hranit, avand la cap pietre-cruci si crucile a caror forme ne impresioneaza azi” (citat din istoricul Ioan Chintauan).

Pun si poze imediat.

Undeva tot prin comuna Ribita cica este si un Muzeu al lazii de zestre, dar nu am reusit sa-l “abordam”. Ramane pe data viitoare.

Alt obiectiv important din zona (speram ca se va redeschide) este Muzeul Aurului Brad . A scris despre el Costi aici click aici


[fb]
---
Trimis de presario in 20.05.10 15:41:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7589 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Vedere de la drumul principal spre Biserica Sf. Nicolae din Ribita.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5950 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mariana
[20.05.10 18:36:51]
»

ce loc minunat! Si uite asa mi-ai dat un motiv sa-l trag pe Piti de urechi, hunedorean, si nu am fost acolo.

Costi
[20.05.10 18:39:53]
»

Frumoase locuri...

Nu pot să-ţi dau decât un vot, dar impresiile tale îmi vor fi de folos cu siguranţă, pentru că vreau să dau o raită prin zonă.

Poza 17 e deosebită!

Dar de ce nu sunt punctate?

presarioAUTOR REVIEW
[20.05.10 19:09:10]
»

Nu stiu care e problema cu pozele, de ce nu sunt punctate.

Cred ca este o eroare de program.

Poate ne lamureste webmasterul.

Admin
[20.05.10 19:49:13]
»

presario - ti-am promis ca voi studia problema cu pozele cand ma intorc in tara; din pacate nu am gasit timp inca, si avand in vedere si mini-intalnirea de la Hajdu, o sa trebuiasca sa aman aceasta analiza pentru saptamna viitoare...

Pana atunci, ca sa intelegeti mai bine, recapitulez cele doua reguli de punctare referitoare la poze. Inainte de a le trece pe scurt in revista, as vrea sa fac doua observatii:

a) procesul de punctare este complet automatizat -- asta inseamna ca punctele sunt alocate de program la modul "mecanic" (cu avantajele si dezavantale sale)

b) analiza pozelor se face de catre program pe baza SETURILOR de poze = grupuri de poze consecutiv incarcate intr-o destinatie (seturile pot fi atasate unui review sau neatasate niciunui review)

REGULILE DE PUNCTARE A POZELOR:

1) se puncteaza maxim 20 de poze PER SET (daca se incarca mai mult de 20 depoze, doar primele 20 sunt punctate)

2) se puncteaza doar primele 3 seturi de poze incarcate intr-o destinatie.

Se pare ca a doua regula este mai greu de inteles. Pentru o mai buna intelegere a acestei reguli (introdusa la inceputul anului 2010), vreau sa fac cateva precizari:

i) DESTINATIE = o unitate de organizare a site-ului, ca subdiviziune a unei Regiuni. Programul "intelege" prin destinatie a treia componenta ierarhica a localizarii unui impresii. Folosind un exemplu concret veti intelege mai usor.

Daca va uitati in partea superioara a acestei pagini (si a oricarei alteia, de fapt), veti vedea ceva de genul: "HOME | ROMANIA | ARDEAL / CRISANA | DRUMETII ARDEAL".

In mod evident, ROMANIA (tara) este prima componenta a localizarii: ARDEAL/CRISANA reprezinta al doilea nivel de detaliere ("regiunea"), iar DRUMETII ARDEAL reprezinta "destinatia" (mai referita uneori ca "statiunea" sau "orasul").

Ei bine, desi un om intelege foarte usor ca "DRUMETII ARDEAL" este o destinatie generica, un robot (programul) NU face distinctie intre o destinatie de acest gen de "destiantii" si o destinatie clasica (de exemplu "MAMAIA", ori "NESSEBAR" etc) astfel ca el aplica "mecanic" regula a doua ("maxim 3 seturi de poze punctabile per destinatie") si atunci cand detecteaza al 4-lea, al 5-lea etc. set de poze, NU le acorda puncte.

Cazuri precum "DRUMETII ARDEAL" ori "ALTE LOCURI" ori "MANASTIRI BUCOVINA" etc. se rezolva prin analiza moderatorului insarcinat cu validarea pozelor (in majoritatea cazurilor de obicei se acorda manual punctele).

ii) aplicarea acestei reguli nu s-a facut retroactiv -- asta inseamna ca pot exista situatii cand anterior s-au incarcat 4-5 seturi de poze si toate au primit puncte! INSA daca cineva mai adauga ACUM poze la unul din acele 4-5 seturi incaracte anterior (si care aveau puncte), TOATE pozele din acel set vor deveni HorsConcours = fara puncte! (pentru ca programul aplica Regulamentul ACTUAL si nu pe cel vechi)

---

Pentru o evidenta si o intelegere mai clara, am completat pagina tip "Fotografii User" cu o recapitalare a seturilor de poze, ordonate dupa "destinatie". In cazul concret al lui presario, in aceasta pagina, pe coloana din dreapta jos se poate vedea usor ca are 5 seturi de poze in destinatia "DESCOPERA ARDEALUL". Programul a actionat corect (din punct de vedere 'mecanic') si a acordat puncte doar primelor 3 seturi.

Foarte probabil in urma analizei o sa corectez manual decizia, acordand punctele si in cazul celorlalte (fiind vorba despre o destinatie generica care IN MOD NORMAL constituie o exceptie).

presarioAUTOR REVIEW
[20.05.10 19:59:41]
»

Este ok - banuiam eu ca este vorba de o "automatizare" a procesului.

Asteptam corectarea "manuala" cand ai timp.

webmasterXY*
[20.05.10 20:39:22]
»

M-am ocupat eu - punctele au fost redate pentru 20 de poze.

E foarte bine că semnalezi cazul; se întâmplă uneori (ca acum) să treacă neobservată eroarea.

Mulţumim,

presarioAUTOR REVIEW
[20.05.10 20:48:09]
»

webmaster6 - Multumesc pt promtitudine.

Te rog sa verifici, cand ai timp si celelalte rewiew-uri ale mele de la Sectiunea "Descopera Ardealul" pt ca sunt unele la care - la fel - pozele au trecut cu punctaj zero.

de ex

click aici

si

click aici

Am 5 rewiew-uri la aceasta sectiune despre Ardeal, dar se refera la chestii total diferite, fara legatura intre ele.

Multumesc inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianag*
[20.05.10 22:00:45]
»

Frumoase locuri. Un vot si de la mine

webmasterXY*
[20.05.10 22:18:01]
»

Gata şi astea.

presarioAUTOR REVIEW
[21.05.10 21:15:04]
»

webmaster6 - totul este Ok acum la "Descopera Ardealul" - multumesc mult.

vali crintea
[15.05.15 21:24:18]
»

se pare ca nu am atins toate obiectivele enumerate de tine desi am fost in zona. nu pot decat sa regret graba excursiei!

webmasterX
[15.05.15 21:44:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Crişan [HD]" (nou-creată, între timp, pe sait)

vali crintea
[15.05.15 22:10:11]
»

ghidul casei memoriale Crisan e chiar vecina de peste gard, trebuia sa strigi! pacat ca nu ai vizitat, o sa scriu si eu o prezentare despre Casa Crisan, maine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianag*, Costi, mariana, presario, vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Crişan-Vaca [Ribița]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069208860397339 sec
    ecranul dvs: 1 x 1