GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Maria Radna din Lipova
Pe soseaua Deva – Arad, in localitatea Lipova, pe partea dreapta, la 200 de metri de sosea se gaseste impunatoarea Manastire Maria Radna.
Inceputurile acestei manastiri dateaza de aproape 700 ani, din 1325, a fost intemeiata de catre calugari franciscani ajunsi aici de prin Bosnia. Prima biserica construita aici a fost incendiata de catre turci in 1695. Legenda zice ca – in urma acestui incendiu – a cam ars totul, dar a scapat o singura icoana, facatoare de minuni.
Constructia actualei biserici – in stil baroc - a fost terminata la sfarsitul Sec. XVIII. In 1911, ambele turnuri ale bisericii au fost inaltate cu inca 31 m, ajungand pana la 67 metri si la forma care se vede si astazi.
Pentru a ajunge la biserica se trece printr-un mic (hai sa-i zicem) parculet, apoi se urca pe scarile de piatra, strajuite in stanga si dreapta de 2 statui, deoarece biserica este pe o mica culme.
Exteriorul bisericii – fatada – este destul de degradata, trecerea timpului lasandu-si serios amprenta.
Interiorul bisericii este impresionant – altarul principal este din marmura de Carrara si are icoana Sfintei Maria. In spatele altarului este tabloul Bunei Vestiri. De asemenea, mai sunt inca opt altare, tot in stil baroc, acestea datand din Sec. XVIII.
In prezent, biserica este in restaurare exterioara, unul din turnuri fiind “imbracat” in schele.
Legenda manastirii spune ca aici au inceput pelerinaje inca din 1707, cand pelerinii catolici din Arad au venit aici si au scapat de ciuma care bantuia in aceea vreme zona Aradului.
De atunci, acesta ramane un important loc de pelerinaj pentru catolici, pana in 1948, cand pelerinajele au fost interzise. In interior este si o placa in memoria calugarilor franciscani deportati timp de 9 luni in anul 1951.
Dupa 1990, pelerinajele au fost reluate, manastirea recastigandu-si locul important detinut de-a lungul timpului.
In 1992 a primit din partea Papei Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Minor.
Cel mai important pelerinaj are loc anual de Sfanta Maria, in 2010 sarbatorindu-se 300 de ani de la primul pelerinaj aici.
Alte pelerinaje din 2010
13 iunie – Pelerinaj in cinstea Sfantului Anton de la Padova
10 iulie – Pelerinajul motociclistilor si biciclistilor
8 octombrie – Pelerinajul serviciului maltez
si multe altele – vezi poza atasata cu programul acestora.
In spatele bisericii, pe deal, este amenajat asa zis-ul “drum al crucii”.
Taxa de vizitare a bisericii este de fapt benevola, este de 3 Ron pt adulti si 1,5 Ron pt copii si este folosita pentru renovare.
Langa biserica, pe un coridor lateral care duce la cladirea si curtea interioara, pe toti peretii este o expozitie de icoane si tablouri donate de catre credinciosi.
Alte multe date despre istoria completa a manastirii, precum si legendele ce o “inconjoara” gasiti aici si aici
Trimis de presario in 20.04.10 10:05:23
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mutat la "DESCOPERA ARDEALUL" in ideea de a grupa pe cat posibil impresiile de calatorie referitoare la zone din Ardeal.
As vrea sa adaug faptul ca biserica a fost ridicata la rangul de Basilica Papala de catre Papa Ioan Paul al II lea si ca aici este cel mai mare loc de perelinaj al catolicilor din Romania,apoi urmeaza cel de la Sumuleu-Ciuc!
Hramul Basilicii Maria Radna este sarbatorit de catolicii din partea de vest a tarii in data de 8 septembrie!
Eu am mers acolo de foarte multe ori .
Unii credinciosi ,inainte de a ajunge la manastire ,pleaca din localitati indepartate,cu cateva zile inainte de a incepe sarbatoarea,mergand pe jos,innoptand in alte parohii si a doua zi isi continua drumul catre Lipova,tot pe jos!
Fac acest lucru din credinta fata de Dumnezeu,cu toate ca acest lucru este deosebit de greu.
Altii coboara din tren cu cateva statii mai devreme,tot din acelasi motiv si continua drumul tot pe jos!
Bolnavii care au avut afectiuni mai grave si s-au vindecat,datorita icoanei miraculoase a Fecioarei Maria,in semn de multumire au adus bisericii obiecte din argint care reprezinta exact organul vindecat:inima,piciorul.ochiul,etc...iar ele sunt pastrate la loc de cinste in interiorul bisericii!
Iar in dreapta bisericii,in capela Lourd ,exista niste placute din marmura ,inscriptionate de credinciosi in toate limbile,in semn de multumire ,pentru ajutorul divin primit.
Tot atunci vin pelerini si din alte tari ,deoarece e o sarbatoare mare si slujba este oficiata de insusi episcopul Timisoarei -Martin Roos,in 3 limbi:romana,maghiara si germana!
In poza nr. 3 este infatisata statuia Sfantului Anton,un sfant care este foarte venerat de catre Biserica Catolica din intreaga lume!
Este o biserica foarte frumoasa,asezata intr-un loc binecuvantat si este demn de luat in seama faptul ca este o fratie intre Bisericile Greco-Catolice si Ortodoxe Romane,deoarece se regaseste aceeasi credinta in Fecioara Maria.
Foarte bine georgiana = un vot.
Sper ca nu mai esti suparata pe barbatii de pe site care au incercat sa te "intimideze" cu ecourile lor umoristice.
@presario,
Nu, puteti continua... dar vreau umor de calitate, nu niste ''balbaieli'' la orele la care va coplesise plictiseala, oboseala sau... altceva!
Si inca ceva,tu,cosmin p si molko nu reprezentati ''barbatii de pe site'',ci....niste useri!!!!!!!
Cel putin... nu pentru mine!
Eu nu iti dau vot, deoarece pentru mine, chiar nu este util acest review!
sorry...
Nu este nici o problema, voteaza doar ce este "util" pt tine.
@presario,
M-am razgandit,am mai recitit si iti dau totusi un vot!
Unul mic!
Webmaster, daca se poate, te rog ataseaza melodia asta
http://www.trilulilu.ro/eusiatat/bb0ae6afb42537
Multumesc.
Ok, multumesc, la vremea respectiva am cautat si eu unde sa o incadrez
Un review foarte frumos! Cunosc aceasta manastire foarte bine, deoarece am fost de foarte multe ori aici cu diferite ocazii! De aceea mi-am inceput activitatea pe site cu un review despre acest loc sfant!
Fac doar o mica obiectie! Nu este doar un singur coridor cu icoane! Sunt chiar 3! Am aflat acest lucru de la preotul de acolo. Este pacat sa nu vezi toate cele 3 coridoare, cu cat urci mai sus cu atat icoanele sunt mai frumoase! Multa lume nu stie acest lucru! Iar de la ultimul coridor se poate ajunge si in cor!
Un review foarte bun, la fel fiind si pozele!
Felicitari! 400PMA pe merit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2012 Manastire Maria -Radna — scris în 10.06.12 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Casa Mariei (Lipova, jud Arad) — scris în 21.06.10 de adrian2010 din SANNICOLAU-MARE - RECOMANDĂ
- May.2010 Manastirea Radna – o capodopera insuficient cunoscuta! — scris în 25.06.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Pelerinajul la Casa Mariei — scris în 07.07.10 de D@vid din SANNICOLAU-MARE - RECOMANDĂ