GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
"Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă."
În 2006 am făcut un circuit prin ţară (prin Ardeal, mai exact) în completarea celui făcut cu un an în urmă. Roţile maşinii ne-au purtat la un moment dat la Brad, oraş situat la 36 km de Deva, spre nord, pe DN76, spre Oradea, în partea de nord a munţilor Metaliferi.
Cel mai interesant loc de văzut în Brad la acea dată era Muzeul Aurului, care atunci încă mai aparţinea societăţii Bradmin SA, a cărei mină de la Barza, din apropiere de Brad, tocmai se închisese. De altfel, ghid în muzeu şi sursă de informaţii ne-a fost un proaspăt inginer disponibilizat de la mină, care povestea cu dragoste, dar şi cu mâhnire în suflet, despre ce se afla în muzeu şi nu numai.
Vizitarea acestui muzeu venea, în cazul nostru, ca ceva firesc, după ce vizitasem cu un an înainte muzeul mineritului şi mina romană de aur de la Roşia Montană.
Am petrecut câteva ore în muzeu, încântat de lecţia vie de mineralogie pe care acesta o oferea. Muzeul cuprindea mai întâi o secţie despre istoria mineritului aurifer în zonă, cu unelte din diferite perioade istorice, planşe explicative, care te lămureau în privinţa tehnlogiei de extragere a aurului, meserie practicată aici de peste două mii de ani.
Urma apoi o colecţie de minereuri, în care aurul se găseşte în diferite forme: dispersat, liber, lamelar, filamentos, dendritic, granular. Existau şi exponate conţinând combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul, caz de altfel foarte rar, două dintre acestea fiind identificate pentru prima dată în zăcăminte din Munţii Apuseni. Colecţia cuprindea în bună parte eşantioane din zona minieră Brad, dar şi altele, provenind din alte zone din ţară şi din lume (Africa de Sud, Satele Unite, Australia), obţinute la schimb.
Ultima parte a muzeului găzduia o colecţie de mineralogie sistematică, ce cuprindea minerale clasificate ştiinţific, adunate de un inginer ce lucrase la mină, pasionat de mineralogie.
Este ştiut că aceasta era cea mai mare colecţie de minereuri cu conţinut de aur şi argint din Europa şi cea mai mare colectie din lume de exponate cu pietre semi-preţioase în stare naturală. Asta pentru că muzeul cuprindea aproape 2500 eşantioane de minerale, dintre care aproximativ 1000 cu aur, adunate pe parcursul celor peste 100 de ani de existenţă a lui.
Şi acum să mă explic de ce am povestit totul la trecut şi de ce am pus şi acel motto la început.
La data când am vizitat muzeul, după cum ne-a spus inginerul muzeograf, acesta făcea subiectul disputei dintre Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean, fiecare dorind să-l ia în administrare. Ei bine, niciuna dintre aceste venerabile instituţii nu a reuşit (pentru că nu s-au străduit suficient) şi, în august 2009, muzeul a fost vândut pe nimica toată. Filiala BradMin a companiei Minvest Deva, căreia îi aparţinea încă muzeul, aflată în insolvabilitate, a fost lichidată de o societate care, pentru recuperarea datoriilor, a vândut clădirea muzeului cu 120. 000 de lei, unei organizaţii neguvernamentale. Culmea este că tranzacţia s-a desfăşurat în condiţii ilegale, pe care nu este cazul să le expun aici, ceea ce are totuşi o parte bună, pentru că a dat ocazia primăriei Brad să ceară în instanţă anularea tranzacţiei.
În prezent se află pe rol un proces care are primul termen acum, în ianuarie 2010.
Să sperăm că justiţia va da o sentinţă care să nu ducă la desfiinţarea Muzeului Aurului. Până atunci, exponatele, care nici nu au fost clasificate ca făcând parte din patrimoniul naţional, stau sub cheie.
Până la redeschiderea muzeului, vă invit să vedeţi câteva din fotografiile făcute în 2006.
Trimis de Costi in 15.01.10 00:10:34
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.12902430 N, 22.79125820 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am vizitat si eu muzeul prin 2003 si am ramas uluit de ce vezi acolo.
am auzit ca este inchis, dar speram sa fie redat romanilor.
Am găsit o melodie care exprimă starea mea de spirit când am scris acest review:
http: //www. trilulilu. ro/folkforever/bc5a80a7f2634b
eu fiind pe jumătate ardelean.
"Atasat" Stefan Hrusca cu al sau Tu, Ardeal, la dorinta autorului impresiilor.
Ma uimesti din nou cu toate aceste detalii pe care le aflu acum de la tine, desi am vizitat si eu muzeul acum cativa ani! Felicitari!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Brad [HD]" (nou-creată, între timp, pe sait)
@Costi - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Muzeul Aurului [Brad], DEVA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 “Aurul Apusenilor” - Muzeul Aurului de la Brad — scris în 14.12.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Munţii noştri aur poartă…. — scris în 10.11.16 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Muzeul Aurului — scris în 06.04.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Muzeul Aurului Brad - descoperiți strălucirea aurului — scris în 08.06.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Muzeul Aurului - Brad — scris în 14.05.15 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- May.2014 Un muzeu 'de aur' - Muzeul Aurului, Brad — scris în 01.06.14 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ