GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Brâncoveni – o vatră monahală domnească
La jumătatea distanței dintre orașele Slatina și Caracal, pe valea râului Olt, se află un ansamblu mănăstiresc important, vatră religioasă a familiei Brâncoveanu. Într-o zi rece a weekendului trecut am călătorit pe meleaguri oltenești, prilej de a ne abate câteva minute și la Mănăstirea Brâncoveni.
Acces și poziționare. Complexul religios este situat la marginea localității Brâncoveni, la circa 20 km distanță de Slatina și vreo 22 km depărtare de orașul Caracal. Accesul auto e posibil urmând DN 64, există indicatoare rutiere, intrarea pe domeniul mănăstiresc se efectuează printr-o poartă monumentală de lemn, aleea străbătând o livadă. În capătul drumului se află o mică parcare improvizată.
Istoria de la începuturi. Satul Brâncoveni a aparținut până în secolul al XV-lea marii familii boierești a Craioveștilor care sunt posibili ctitori ai unei biserici de lemn pe locul mănăstirii de azi. Alte surse atribuie inițierea construcției acestui lăcaș străvechi bunicii după tată a lui Matei Basarab. Descendenții Craioveștilor, boierii Brâncoveni vor prelua moșia, Preda Brâncoveanu, ban al Craiovei și unul din cei mai bogați boieri ai timpului său devenind proprietar. Călătorul Paul de Alep scria despre marele boier valah la jumătatea secolului al XVII-lea: Pentru a rezuma totul într-un cuvânt, binefacerile lui sunt numeroase, clădirile sale strălucite și multe și el este un creștin foarte evlavios, temându-se de Dumnezeu cel preamărit. Tot Paul de Alep notează spusele geostrategice ale lui Preda Brâncoveanu potrivit căruia nu cetățile, ci munții și pădurile au salvat poporul din calea năvălitorilor.
Domnul Matei Basarab, născut și crescut la curțile din Brâncoveni, se vindecă miraculocude apa unui izvor din incinta mănăstirii, drept pentru care reface ansamblul monahal între anii 1634-1640. Din această zidire se mai păstrează frumosul turn clopotniță, stăreția și un fragment de ziduri.
Fiul lui Preda Brâncoveanu, Papa Brâncoveanu moștenește moșia și o transmite mai departe fiului său, domnul Constantin Brâncoveanu. Jocurile politice și interesele financiare au condus la morți violente în familia Brâncoveanu: Papa Brâncoveanu e ucis la baza Dealului Mitropoliei din București de către mercenari în 1655 (așa numiții „seimeni” – corp de lefegii înființat de domnul Matei Basarab), iar câțiva ani mai târziu, în 1659 Preda Brâncoveanu e ștrangulat la Târgovișe din ordinul domnului Mihnea al III-lea. În 1688 fiul Stancăi și a lui Papa Brâncoveanu ajunge domn în Țara Românească. Este anul în care trupurile celor doi (Preda și Papa Brâncoveanu) sunt strămutate la Mănăstirea Brâncoveni.
Peste zece ani se stinge și mama domnului Constantin Brâncoveanu, astfel că anul 1699 devine anul în care este construită biserica mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, devenită un fel de necropolă boierească-domnească. Peste încă un an, în 1700, este edificată și biserica-paraclis de lângă ansamblul monahal. Cam acestea ar fi etapele apariției Mănăstirii Brâncoveni, istoria ei continuă și în secolele următoare cu urcușuri și coborâșuri.
Vizita la Mănăstirea Brâncoveni
Pătrundem pe sub poarta de lemn și urmăm străduța asfaltată până pe un pinten de deal. Ne oprim pentru a admira valea râului Olt și ansamblul monahal ascuns între arbori la baza dealului. Continuăm coborârea și garăm autoturismul în parcarea improvizată. O alee mărginită de conifere ne conduce către turnul-clopotniță datând din epoca lui Matei Basarab. Așezat pe o bază pătrată și cu etaje hexagonale turnul e impunător, un străjer alb la poarta mănăstirii; deasupra firidei cu icoana Maicii Domnului se află un însemn heraldic combinat; în curte adosat turnului se află scara de acces.
Ajunși în fața turnului observăm schelele de lucru și panoul care ne informează că se află în derulare proiectul „Lucrări de consolidare, restaurare, reconstituire, conservare și punere în valoare a ansamblului arhitectural Mănăstirea Brâncoveni” în valoare de circa 3 milioane de euro. Mănăstirea Brâncoveni este monument național de categoria A și sper să se lucreze cu grijă și responsabilitate.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” e situată în centrul incintei și e decopertată până la cărămidă. Din cauza lucrărilor lăcașul e închis, dar cu toate acestea am putut admira la exterior elemente arhitecturale drăguțe: brâul în zimți de fierăstrău, ancadramentele bogat ornamentate cu motive vegetale, coloanele cu capiteluri sculptate de la pridvor. Superb este ancadramentul de marmură și ușa, sculptate de italianul Giorgio Levino Pessena la 1700, artist care își doarme somnul de veci în cimitirul localității Brâncoveni. În pridvor se găsește și mormântul preotului Popa Radu Șapcă, militant al mișcării de la 1848 (al cărui loc de naștere și bust l-am vizitat la Corabia, lângă cetatea Sucidava - vezi impresii).
Corpurile de chilii înconjoară curtea, arcade acoperă parterul, etajul este închis cu geamuri, una din clădiri are anul 1847 întipărit pe fațadă, cărămida fiind la vedere în acest moment. La stăreția din vremea lui Matei Basarab lucrările sunt aproape gata, lapidariumul deschis în pivnițele boltite fiind închis în acest moment.
Ieșim în spatele incintei mănăstirești și descoperim Izvorul Tămăduirii, un firicel de apă cu puteri miraculoase. Legenda vorbește despre domnul Matei Basarab care în timpul unei plimbări prin pădure, murdărindu-se pe mâini de nămol se spală la acest izvor ivit în cale și observă o ameliorare/vindecare a unei boli de piele de care suferea.
Biserica-bolniță cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” este edificată în 1700 după modelul vechii biserici construite de domnul Matei Basarab. Lăcașul era deschis, intrăm pe sub ancadramentul sculptat din jurul ușii și pisania cu litere chirilice; interiorul nu e mare dar e valoros prin pictura bizantină, operă a Școlii de zugravi de la Hurezi, păstrată în mare parte și restaurată. Am privit cu atenție chipurile ctitorilor pe pereții pronaosului, capete domnești și boierești.
Ne plimbăm prin curte, admirând arhitectura bisericilor brâncovenești, privim scara frumos ornamentată a Stăreției, scrutăm înălțimea turnului-clopotniță, apreciem aranjamentele peisagistice din curte.
Concluzii. Monument religios de valoare, Mănăstirea Brâncoveni reprezintă locul pe unde au călcat de nenumărate ori în copilărie doi mari domni ai Țării Românești, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Curtea domnească de la Brâncoveni era fortificată și cuprindea pe lângă cele două palate (al lui Preda Brâncoveanu și al domnului Matei Basarab) locuințele servitorilor, cuhnia, grajdurile, alte anexe. În afara zidurilor se afla biserica-paraclis „Sf. Nicolae”. Azi, din această reședință se mai poate vedea doar un fragment de zid.
Vă invit să vă opriți câteva zeci de minute la Mănăstirea Brâncoveni care peste un an-doi de zile va avea o față nouă, lucrările de restaurare probabil că se vor încheia, muzeul se va redeschide.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 11.10.19 08:12:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLATINA [OT].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
--
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Un review deosebit de frumos!
Familia Brâncovenilor rămasă în istorie pentru dârzenia cu care și-a apărat credința strămoșească, pentru spiritul lor de sacrificiu, pentru patriotismul și dragostea de glie, sau frumoasele lor ctitorii, precum spitale, biserici, școli, multe din ele rămase iată, până în zilele noastre, merita o așa frumoasă prezentare.
Mă bucur pentru faptul că biserica este supusă restaurării și renovării.
@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru aprecieri. Mănăstirea Brâncoveni face parte din istoria noastră domnească având legătură cu copilăria a doi domni importanți: Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.
Curtea din Brâncoveni a fost inclusă într-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național intitulat „Pe urmele curții itinerante a lui Constantin Brâncoveanu. Trasee culturale și memoriale” (curti-brancovenesti.ro). Dintre acestea am vizitat obiectivele de la Potlogi (vezi impresii), Mogoșoaia (vezi impresii), Doicești (vezi impresii), Hurezi, Sâmbăta de Sus (vezi impresii), Târgoviște.
Sunt multe de descoperit și valorificat în România!
@tata123: Nu am văzut pe hartă Așezămintele brâncovenești de la Râmnicu Sărat. Or fi poate deja renovate. Eu nu le-am vizitat, dar am auzit de ele.
Toate bune!
@mihaelavoicu: Într-adevăr Complexul brâncovenesc din Râmnicu Sărat nu e cuprins în proiectul menționat anterior. Posibil ca aplicanții să nu fi dorit o cercetare exhaustivă a curților, palatelor și caselor domnești ctitorite/restaurate de domnul Constantin Brâncoveanu.
Ansamblul monumental de la Râmnicu Sărat a fost restaurat tot prin intermediul unui proiect, rezultatul fiind excelent (complexbrancovenescrms.ro/galerie).
De monumente vechi e plină România, dar interesul și valorificarea e aproape de pământ.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Mănăstirea Brâncoveni, o filă de istorie. — scris în 24.05.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Manastirea Brancoveni-judetul Olt — scris în 17.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2016 Pe urmele lui Constantin Brâncoveanu - Mănăstirea Brâncoveni — scris în 14.05.16 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Brancoveni si Vechea Curte Domneasca - Comuna Brâncoveni, Olt — scris în 06.06.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ