GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Via ferrata [Dezna]
Când mergem la Moneasa (vezi impresii) venind dinspre Sebiș, ultima localitate prin care trecem, înainte de Moneasa este Dezna. În proximitatea localității există o culme stâncoasă pe care mai sălășuiesc încă și astăzi ruinele cetății Dezna. Cum se obișnuia, cetățile se construiau pe pisc de munte ca să fie greu de cucerit. Aici muntele nu e prea înalt iar cetatea se află la altitudinea de 330 metri dnm, în Munții Codru Moma, munți de înălțime mică, cu coame domoale, împădurite.
Din gloria de odinioară au mai rămas în picioare câteva fragmente de ziduri cu un ochi de fereastră. Astăzi, ruinele sunt clasificate, luate în evidență, un traseu marcat cu triunghi roșu duce către cetate și, în zonă, s-a amenajat un traseu de via ferrata finanțat parțial de primăria Dezna și care traseu a devenit utiluzabil de mai puțin de 1 an, respectiv din septembrie 2022.
Pentru străbătut acest traseu asta am luat căști, hamuri și lonje din tabără, echipamente aduse de serviciul CORSA și cu mașina de teren de la Salvaspeo ne-am deplasat la baza traseului. Grupul era relativ eterogen, deși unitar și un coleg obișnuit de mulți ani cu traseele montane a ținut morțiș să meargă desculț pe stâncă pentru a se conecta cu natura și a mâncat o urzică crudă, pretextând același motiv. Traseul via ferrata a fost ușor de străbătut dar trebuia să stăm permanent ancorați într-o lonjă pentru siguranță respectiv mijlocul lonjei era atașat la ham iar capetele, cu carabiniere erau prinse de cablul metalic, amândouă iar la trecerea peste amaraj, peste piton, când scoteam o carabă de pe firul metalic să o trec dincolo de amaraj, obligatoriu, cealaltă trebuia să rămână bine ancorată pe cablu apoi când o treceam pe cea de-a doua, prima trebuia să fie bine fixată pe cablu astfel încât asigurarea să fie permanentă. Astfel am străbătut via feratta fără risc deși echipa era relativ mare și ne-am descurcat aproximativ intuitiv. Traseul a fost spectaculos și cu vizibilitate amplă asupra plaiului.
Există un panou informativ despre Cetatea Dezna și mai multe indicatoare de avertizare despre riscurile zonei pentru a fi evitate. Vegetația era bogată pe traseu și, cu toată grija, tot am scăpat mâna într-o urzică.
Despre Cetatea Dezna, panoul zice că a fost cetate regală în perioada 1317 – 1387 după care trece în stăpânirea familiei Losonczi, respectiv a fraților Ștefan și Ladislau care sunt comiți de Timiș, bani de Severin și căpitani ai Dalmației, Croației și Sloveniei. Pe la mijlocul secolului al XVI – lea, cetatea Dezna este cotropită de turci, fiind la limita între Imperiul Otoman și Principatul Transilvaniei. De la 1693 cetatea este părăsită și urmează un proces lent de degradare, la fel ca și cetatea Șiria, aflată mai spre Arad, pe coama unui deal, în proximitatea localității Șiria de astăzi care este înfloritoare și amenajată frumos cu parcuri și piață centrală elegantă. Aproximativ aceeași soartă a avut și Cetatea Șoimoș din Lipova, de pe dealul Cioaca Tăutului, pe malul drept al Mureșului. Deși este mai mare și mai elaborată, această din urmă cetate a avut cam aceeași soartă, recent urmând același proces lent de degradare, la fel ca și celelalte două.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Împrejurimile sunt încântătoare,
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Și, totodată, și tensionare,
Trimis de Mioritik in 24.05.23 00:31:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBIȘ [AR]. A mai fost în/la: Tot acolo
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dacă detaliezi un pic modul de acces la baza ei (punctul de plecare pe traseu) mă bucur.
Adică ajuns în sat cum fac? Spre ce plec?
Ca să nu bâjbâi. Mulțumesc.
@piti: Noi am avut tabăra de bază în Moneasa și de acolo mergeam spre diverse locuri deci am venit pe traseu invers. Mașinile au rămas în parcare lângă indicatorul cu localitatea Dezna, cel dinspre Moneasa deci venind dinspre Arad (sau Ineu sau Șiria sau Sebiș, același lucru) mai întâi se străbate tot satul Dezna iar parcarea este la ieșirea spre Moneasa. De acolo este indicator spre traseu și spre cetatea Dezna. Obligatoriu echipament: cască, lonjă dublă cu carabe, ham. Traseul este la liber, nu stă nimeni să taie bilete, are acces oricine dar se mizează pe instinctul de conservare al fiecăruia. Noi am primit echipament de la Salvaspeo că au venit cu echipament colectiv, extra, pentru participanți. Exista relativ o organizare formală dar toți participanții aveau un minim de experiență deci nu e ca și cum am merge cu turiștii. Pentru traversare traseu recomand contactarea unui ghid competent. Traseul nu este dificil dar prevenția e sfântă. Traseul nu este lung și nici greu. Ca și dificultate este B. Cel mai ușor este A. Parcurgerea durează aproximativ 30 de minute, accesul la fel și retragerea la fel. Pentru acces se pleacă din parcare pe drum forestier, pe traseu triunghi roșu după care se parcurg câteva zone echipate cu cabluri. Există indicatoare pe traseu deci orientarea este facilă însă, cum scriam, recomand a se merge cu cineva care știe deja zona. Secțiunea de via ferrata se termină la steagul de la ruine iar de aici sunt 2 variante de întoarcere: pe triunghi roșu sau pe bandă galbenă. Poteca este bine marcată. Traseul via ferrata este disponibil de mai puțin de 1 an deci amenajările sunt noi. Eu personal prefer să fac trasee în grup mai mare, organizat (deși aproximativ pentru că ei sunt profi – eu nu sunt – deci ei știu ce să facă în orice moment, avantajul meu este evident) astfel să prefer să nu-mi bat capul cu detaliile de organizare, doar merg pe organizarea lor. Întotdeauna, în astfel de ture există un coordonator de tură – evident, cel cu mai multă experiență – și conduce el grupul. Grupurile astea ad-hoc ce merg dezlânat ca orile mă scot din minți. Dar e strict părerea mea. Deci atenția mea (personală) nu a fost neapărat pe organizare (nu era treaba mea) cât mai mult pe comunicare/cooperare ca să-mi dau seama cine ce poate și cu cine prefer să-mi fac turele viitoare, după preferințe (cum scriam) și după nivelul meu de experiență deci unde mi-ar mai place să mai merg și unde ar fi potrivit și cu cine. Cam asta.
@Mioritik????????: mulțumesc.
Experiență există. Am făcut trasee de via ferrata în Italia, în munții Dolomiti. Am echipament.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@piti: înțeleg
nu pe răspunderea mea ????♀️
via ferrata mai are și sebi lascu la șuncuiuș
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)